Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Elleboog en Corpus slaan de handen ineen voor groots Zomercircus Festival in Amsterdam
Elleboog en Corpus slaan de handen ineen voor groots Zomercircus Festival in Amsterdam
Foto © Casper Beijn

Elleboog en Corpus slaan de handen ineen voor groots Zomercircus Festival in Amsterdam

AMSTERDAM – Het Zomercircus Festival in het Nelson Mandela Park te Amsterdam bood op 2 en 3 september 2017 volop kijkspektakel en beweegplezier. Niets voor gymnasten? Juist wel! Toppers Daniëlle Bubberman en Zoë Timmermans, nieuwkomers Anna de Visser, voormalig turnster Ilariia Angelicchio en Chantalle Iskes en talenten Maryam Hafnawi en Starlett Tait stonden in het hoofdprogramma en toonden spectaculaire nieuwe acts. Circus Elleboog en Corpus Acrobatics hadden de handen ineen geslagen om acrobatisch talent een nieuwe ervaring te bieden. Meer dan 1.500 kinderen lieten zich inspireren en konden daarna via workshops ook zelf ‘aan de bak’. Een mooie preview op het nieuwe seizoen.

Springplank voor talent

Directeur Rick Gemser van Circus Elleboog is blij met deze samenwerking en de kansen die het gymnastisch talent biedt om verder door te breken. Gemser: “De kracht van het festival is het verbinden van kinderen. Je ziet ze van diverse pluimage voorbij komen om dingen te proberen die ze nooit eerder gedaan hebben.” Circus Elleboog, oorspronkelijk opgericht om straatkinderen na WO II op te vangen, is nu als circusopleiding op drie verschillende punten in de stad een springplank voor talent. Gemser: “Er breken meerdere talenten echt door, zowel op sport- als kunstgebied. Corpus Acrobatics ligt mooi in ons verlengde. Kinderen die het écht leuk vinden kunnen bij hen doorgaan. Het belangrijkste is dat kinderen een leuke tijd hebben.” Een mooi voorbeeld zijn Tait en Hafnawi die naast hun ritmische gymnastiekwedstrijden hun passie volgen om ook de uitdagende kant van de sport op te zoeken. Hun ouders: “Ze vonden het prachtig om te doen. Het is ook heel anders als je applaus krijgt en moet buigen in plaats van afmarcheren. Zo zetten we ook de sport in de lift.” “Een circustraining maakt van je kind ook een completere sporter. Het maakt ze sterk op een andere manier. Daarom pakken we alle kansen om mooie dingen te doen. Fijn is de hoge kwaliteit die Corpus Acrobatics heeft met de ervaren trainers.”

Acrobatics en contorsie

De gymnasten uit de andere hoofdacts zijn er ook trots op dat ze hier kunnen staan. Voor hen is het een hele andere vorm van sportpassie. Het vertellen van een mooi verhaal door middel van je sport, zonder wedstrijddruk. De Visser doet hier haar eerste circusoptreden uit haar leven met de act ‘animal athlete’: “Ik heb een act met handstanden, acrobatiek en dans. Als topsporter pik je het snel op. Het was heel leuk om te doen. Nog lekker met acro en handstanden bezig zijn. Ik vind het super en de sfeer is heel erg leuk. De andere acts waren ook mooi. De eerste show van Starlett sprong eruit, heel leuk om te zien, maar de duoacrobatiek was natuurlijk ook prachtig.” Angelicchio en Iskes ontmoetten elkaar als assistentes van Hans Klok en zijn een goed voorbeeld van een crossover. Angelicchio was topturnster in Italië en Iskes danseres die al vele topshows danste: “Het is leuk om het publiek in je wereld, je ‘little bubble’ te halen. Als turnster is het leuk om nu ‘human dancer’ te zijn. We zijn mensen, ook al doen we moeilijke acrobatiek. Maar we vertellen ons eigen verhaal. Het is nogal intiem en dat is niet altijd makkelijk maar dat is de enige manier waarop je mensen bereikt met echte emotie.”

Luchtacrobatiek

Bubberman, voormalig ritmisch gymnaste, groot sporttalent en winnares van Holland’s Got Talent 2008 blijft het doen van (lucht)acrobatiek ook geweldig vinden: “Wat me van de laatste tijd altijd zal bij blijven is de Vrienden van Amstel Live afgelopen januari, echt een feestje om te mogen doen. Ik was ‘Lucy in the sky with diamonds’ tijdens het Beatles-blok, dat solomomentje was echt genieten en met tissu op ‘Rood’ van Marco Borsato. Dat zijn wel dingetjes waarvan je denkt, daar doe ik het voor!” In haar hart is ze altijd gymnaste gebleven: “Ja, dat is echt de basis voor mij, een betere basis had ik niet kunnen hebben. Nog steeds heb ik invloeden vanuit de ritmische gymnastiek die ik heel erg kan gebruiken.” Kinderen hebben ook steeds meer interesse in luchtacrobatiek. Bubberman: “Kinderen houden van sport en bezig zijn, als dat dan luchtacrobatiek is, is dat alleen maar mooi. Zolang ik dit mag en kan doen zal ik er ook zeker mee doorgaan.” Lucy Brouwer, op haar eigen manier een ‘diamond in the sky’, geeft de kinderen na het optreden van Bubberman de workshop trapeze- en tissules. Brouwer: “Er zijn heel veel kinderen die het leuk vinden. Circus spreekt hen natuurlijk sowieso aan. Ik heb laatste een hele week gedaan met aan het eind een optreden. De kinderen leren dan op optreden, voor publiek staan, bewegen met muziek, zichzelf te laten zien. Eigenlijk heeft iedereen wel zo’n talent, en een eigen manier om dat te showen. Mooi om al die persoonlijkheden dan te zien.”

Life after gymnastics

Danielle Bubberman, Anna de Visser, Renske Endel, Boy Looijen (allen door Corpus Acrobatics opgeleidt), Jeffrey Wammes (die een topclinic met Corpus deed op de eerste editie van het IAG Sportevent in ‘s_Hertogengbosch in 2013 en nu werkt in Cirque du Soleil in Las Vegas) en zovelen meer… Namen die we in de sportwereld allemaal kennen. Er is leven na je wedstrijdcarrière, zo blijkt steeds meer. Talenten en topsporters die hun passie voortzetten en nooit zouden willen opgeven, vinden steeds meer hun weg naar de show-, theater- en circuswereld. Via talentenprogramma’s als Holland’s Got Talent, gala’s, gespecialiseerde gezelschappen als Corpus Acrobatics met een talentenopleiding en shows maar zeker ook de circussen verkennen gymnasten uit de acrobatiek, ritmische gymnastiek, het turnen, rhönradturnen, freerunnen, trampolinespringen en dans de ‘yellow brick road’ en vinden hun weg naar het podium en het publiek. Het is prachtig om te zien met hoeveel passie en plezier dat gebeurt. De tranen, juichkreten en het overwinningsgevoel dat je jezelf overwon direct na het aflopen. Een andere sportwereld, een andere dimensie waarin de gymnast het hart via zijn of haar skills laat spreken en een eigen verhaal vertelt. Dat is wat ook Team GymPOWER de blik doet richten op dit parallel universum van gymnastische en artistieke sporten.

Lees meer over het Zomercircus Festival in Amsterdam van onze verslaggevers Sabine Monden en Casper Beijn in het GymPOWER Sportmagazine 2017-04. Meer informatie is te vinden op de website van Circus Elleboog.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, interviews en foto’s © Casper Beijn