Actueel op GP
Home » Geen categorie » Er wordt veel verwacht van de Nederlandse teams op de EK Acrogym 2017 in Rzeszow
Er wordt veel verwacht van de Nederlandse teams op de EK Acrogym 2017 in Rzeszow
Foto © GymPOWER

Er wordt veel verwacht van de Nederlandse teams op de EK Acrogym 2017 in Rzeszow

ZWOLLE – Op zondag 24 september 2017 werd in de Stilohal in Zwolle het zogeheten Vormbehoud voor de Europese Kampioenschappen Acrobatische Gymnastiek gehouden. Tijdens deze wedstrijd laten de teams die zich eerder dit jaar hebben gekwalificeerd voor de EK zien dat zij nog steeds op de goede weg zijn om hun beste kunnen neer te zetten. Zes van de negen teams die zich voor Nederland kwalificeerden stonden op de vloer om hun prestaties te laten zien. Er wordt veel verwacht van de Nederlandse teams op de EK 2017 in Rzeszow, Polen.

IMG_7454-MNa de wedstrijd werd er een informatie-bijeenkomst gehouden voor de sporters en hun ouders, waarna ook de officiële Team Nederland-tenues werden uitgedeeld. De komende weken zullen de laatste puntjes op de i gezet worden en dan vertrekken de teams naar Polen. De Europese Kampioenschappen voor Jeugd, Junior 1 & 2 en senior acroteams vinden plaats tussen 13 en 22 oktober in de Poolse stad Rzeszow. De delegatieleiders zijn trainer/coach Margaretha Plantenga gedurende de eerste week en Emil Buijs gedurende de tweede week. Allebei waren aanwezig in Zwolle en keken belangstellend toe naar de verrichtingen van alle teams op de wedstrijdvloer.

Buijs, die sinds maart 2017 na een lange periode van trouwe dienst niet meer vast werkzaam is voor de KNGU, is nog steeds erg betrokken bij de sport. Hij blijft zijn ervaring en expertise inzetten voor de Nederlandse acrodelegaties waar en indien mogelijk. Buijs: “Alle sporters komen uit voor Nederland namens gymnasiekunie KNGU maar gaan voor eigen rekening. De ouders zijn extra belangrijk voor ze, ook voor hun crowdfunding. Nu ik zelf vader ben en veel levenservaring heb, snap ik goed de behoefte van de ouders aan betrokken kunnen zijn. De algemene kleding komt van de KNGU, zoals trainingspak en shirt, maar bij deze sport kun je de wedstrijdkleding niet sponsoren, die hebben hun eigen artistieke waarde. Bij de informatiebijeenkomst worden de praktische zaken omtrent de reis besproken. De jeugdteams, de eerste groep, vertrekken 10 oktober en komen 16 oktober terug. De senioren en junioren vertrekken 16 oktober en komen op 23 oktober terug.”

Seetha Kandhai-Orie namens de Landelijke Technische Commissie Acrobatische Gymnastiek van gymnastiekunie KNGU (LTC Acrogym): “Vormbehoud houdt vooral in dat de gymnasten konden laten zien dat ze de limieten die ze behaalden nog aankunnen. In principe gaat iedereen naar Polen. Alleen bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld bij ver onder kunnen presteren wegens een blessure, trekken we deelnemers terug. Dat is in de geschiedenis tot nu toe nog maar één keer gebeurd. Het is zo’n mooie sport, het blijft genieten. Ik verwacht in Polen veel van deze teams.”

Jeugd en Junior 1 teams

In de Jeugd stonden de beide damesparen op de vloer. Zowel het duo Doortje Rengers en Sanne van Dalfsen, een team van Sportacrobatiek Zwolle als het duo Amber Bosma en Lian Boersma, een team van Acro Academy Noord-Nederland, zetten schitterende, vrolijke oefeningen neer.

Beide teams wisten dan ook een eindscore neer te zetten die boven het hoge limiet van de kwalificaties viel – een duidelijk teken van wat de dames in hun mars hebben. De Jeugd heeft zeker kansen op deze komende Europese Kampioenschappen.

Het Jeugd trio Iris Bergsma, Myrthe Tognini en Arjenne Steenbergen, een team van Acro Academy Noord-Nederland, had vanwege een kleine blessure ontheffing gekregen. Het team, dat in juni nog Nederlands Kampioen werd, wil geen enkel risico lopen in de aanloop naar de EK.

Bij de Junioren 1 stond het duo Lisanne Verbeet en Insaf el Amraoui van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch op de wedstrijdvloer. Na een mooie balans en een nog mooiere tempo oefening sloten zij met een nog sterkere combinatie oefening af. Ook zij scoorden zeer ruim boven de eerder behaalde hoge limiet, en kunnen dus de EK met vertrouwen tegemoet zien.

 

Junior 2 en Senior teams

Bij de Junioren 2 stonden er twee damesgroepen op de vloer. Het trio Aimeé Tent, Melissa Beekhof en Sidney de Vente, een combiteam van Wilhelmina Kampen en Sportacrobatiek Zwolle, wist, ondanks een foutje in de tempo-oefening wat voor aftrek zorgde, hier ook drie mooie oefeningen te laten zien. Met een score net boven de hoge limiet konden zij dan ook tevreden terugkijken op dit evenement.

Het trio Mare Blaam, Famke van Wieren en Lisanne Hulder, een team van Acro Academy Noord-Nederland, zette de hoogste score van de dag neer: ruim twee volledige punten boven het hoge limiet. Na hun strakke balans en tempo oefening maakten zij hun wedstrijd af met een spetterende combi met hoge uitgangswaarde.

Het Junioren 2 mixpaar Stein Briggen en Britney Bordewijk, een team van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, was niet aanwezig. Het duo had ontheffing gekregen van de LTC Acrogym van de KNGU op basis van de prachtige gouden medaille die zij kortgeleden in de Lissabon International Acro Cup 2017 hadden gewonnen. Deze prestatie in het buitenland toonde voor de KNGU voldoende aan, dat zij zéker vorm behouden, zo niet verbeterd hebben.

Bij de senioren had het damespaar Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge, een team van DOS Monster, zich niet optimaal kunnen voorbereiden op deze wedstrijd. Het team liet dan ook wat steekjes vallen vandaag, en wist het hoge limiet op dit moment niet te laten zien. Het duo heeft het volste vertrouwen dat ze weer hard op weg zijn om terug op topniveau te komen. De twee dames zijn vastbesloten er bij het EK weer volledig te stáán. Eerder dit jaar werd het senior duo van DOS Monster als éérste Nederlandse acroteam ooit naar de World Games afgevaardigd, waar ze een verdienstelijke prestatie leverden. Dat smaakt naar meer!

Het senior trio Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os, een team van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch was het derde team dat ontheffing had gevraagd en gekregen voor deze wedstrijd in Zwolle. Eerder deze maand hadden ze deelgenomen aan de FIG World Cup Challenge, de wereldbekerwedstrijd die gekoppeld was aan de Lisboa International Acro Cup 2017, en daar een zilveren medaille behaald. Nooit eerder wist een Nederlands senior acroteam dat huzarenstukje – een medaille op een World Cup – te volbrengen, en de LTC Acrogym van de KNGU was er dan ook mee akkoord dat met hun optreden in Portugal vormbehoud voldoende aangetoond is. Dat schept verwachtingen voor het EK.

Meer informatie over de Europese Kampioenschappen 2017 in Polen is te vinden op de websites van de Europese Gymnastiekunie UEG en de organisatie van het toernooi.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en foto’s © Martine Hooijenga-Le Duc  met een bijdrage van Theresa Beijn | Foto inzet en delegatieleiders © Theresa Beijn