Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Europa bereidt zich voor op zomers sportspektakel in Glasgow
Europa bereidt zich voor op zomers sportspektakel in Glasgow
Foto © Theresa Beijn

Europa bereidt zich voor op zomers sportspektakel in Glasgow

GLASGOW/EDINBURGH/BERLIJN – Van 2 tot en met 12 augustus 2018 worden de Europese Kampioenschappen nieuwe stijl georganiseerd in Glasgow en Edingburgh en in Berlijn. In dertien sporten wordt in tien dagen tijd in drie steden gestreden om de Europese titels en eeuwige roem. Met de bijbehorende live tv-uitzendingen van deze unieke mega-evenementen voor geschat 1 biljoen kijkers, is het streven dat sport op één blijft staan, in ieder geval langer dan deze zomer. Er kunnen zo veel meer mensen genieten van het kijkspektakel in meerdere sporten tegelijk.

In Duitsland wordt het EK atletiek georganiseerd, in Schotland kun je terecht voor de EK’s van wielrennen, golf, roeien, thriatlon, dames- en herenturnen en de zwemsporten (o.a. ook synchroonzwemmen en schoonspringen). Wat betreft de artistieke en gymnastische sporten op het EK-programma in Glasgow en Edinburgh – het schoonspringen, het synchroonzwemmen en het turnen – zijn er namens Nederland in de voorafgaande periode mooie resultaten geboekt die vertrouwen geven in wat komen gaat.

Schoonspringen

Aan de Europese Kampioenschappen van de zwemsporten zullen ruim duizend atleten deelnemen. In de Royal Commonwealth Pool in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland op zo’n 67 km afstand van Glasgow, worden op 6 tot en met 12 augustus 2018 de EK gehouden in het schoonspringen. In diverse onderdelen (solo, synchro en team) en op verschillende hoogten (1m en 3 m plank, 10m toren) zal gestreden worden om het eremetaal door het maken van complexe sprongen die beoordeeld worden door de jury op moeilijkheidsgraad en netheid van uitvoering. Bij solo wordt een halve finale ingelast, met synchro en team wordt gelijk overgegaan naar de finale.

Groot-Brittannië, een grootmacht in deze sport waar de Nederlandse wereldtopper Edwin Jongejans jaren gediend heeft als trainer/coach, neemt in Edinburgh deel met vijftien schoonspringers, waaronder Olympisch kampioen Jack Laugher en Commonwealth Games-medaillisten Grace Reid, Chris Mears en James Heatly.  Nederland wordt vertegenwoordigd door een topteam met Inge Jansen en Céline van Duijn bij de dames en Joey van Etten, Dylan Vork en Pascal Faatz bij de heren. Stuk voor stuk vaste waarden in Oranje of al debuterende onderweg naar die status. Al jaren wordt keihard aan de weg getimmerd richting internationale top, eerst onder Balazs Ligart en sinds begin dit jaar onder Jongejans. In de nieuwe Olympische cyclus moet alles op z’n plek vallen met een breder vervolg op de comeback die Uschi Freitag in 2016 voor Nederland inzette op de Spelen van Rio de Janeiro.

De nieuwe generatie Oranjespringers liet op diverse grote internationale wedstrijden in het afgelopen halfjaar zien dat de vorm goed is, progressie gestaag vordert en de positie in het internationale deelnemersveld een zekerheid is geworden. De twee grote internationale toptoernooien op eigen bodem begin van het jaar, de Eindhoven Diving Cup en de Amsterdam Diving Cup, waren belangrijk om de juiste do te zetten wat betreft de samenwerking en tactiek met de nieuwe bondscoach en de aftrap in het nieuwe seizoen die nu een mooie bekroning kan krijgen op het EK in Edinburgh. In verschillende toernooien en trainingsstages in het buitenland is er, al dan niet met nieuwe sprongen en sprongseries, waardevolle wedstrijdervaring opgedaan die al naar eremetaal leidde en komende week ingewisseld kan worden voor nog meer Nederlands succes. Waarbij opvallend is dat ook in deze sport het synchroon springen de sterkste troef van Oranje is.

Op de FINA Diving World Cup van 5 tot en met 10 juni 2018 in Wuhan, China, werden Jansen en Van Duijn op de 3m synchroon met 276 punten vierde in een ijzersterk deelnemersveld. Op de FINA Diving World Cup van in Madrid van 13 tot en met 15 juli 2018 in Madrid, Spanje, werd Van Duijn met 295 punten vierde op de 10m toren en pakten de twee zilver op de 3m synchroon met 275,10 punten. Vork heeft een bijzonder traject achter de kiezen waarin hij zijn status als Jong Oranje-international verzilverde, waarbij hij het eerst op het EK voor junioren in Helsinki, Finland, heel spannend maakte met een knappe vierde plaats op de 1m plank om vervolgens op het Jeugd-WK in Kiev, Oekraïne, met een persoonlijk record van 511,60 punten op de 3m plank in de top 10 van het eindklassement te springen, alsook in een veld van 23o springers uit 42 landen een quotumplek voor de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires voor Nederland veilig te stellen. Met zijn debuut op het senioren-EK in Edinburgh kan dit seizoen voor de Amsterdammer niet meer stuk.

In het kielzog van Vork zette talent Bram Meulendijks, nog te jong voor het senioren-EK, zijn naam en de faam van Nederland alvast mooi op de sportkaart met uitstekende prestaties, waaronder twee finaleplaatsen en een bronzen plak op de 1m op de EJK in Helsinki en een elfde plek op de 1m plank op het WJK in Kiev. Mooi ook voor Faatz, die zich op het NK verrassend tussen Van Etten en Vork wrong en de synchroontitel won (met Vork), is dat hij in Edinburgh zijn opwachting mag maken in het mixed synchroonspringen met niemand minder dan Inge Jansen. Wat in deze sport van groot belang is, is de juiste combinatie van moeilijkheid en netheid, want per wedstrijdronde zie je bij de favorieten nooit dezelfde volgorde en resultaat. Het komt aan op tactiek en (mental) coaching: wat kun je aan en wat motiveert je, begin je met makkelijke sprongen, wanneer voer je je moeilijkste sprong uit en lukt het om geen mindere sprong te hebben in je sprongserie. Vooralsnog is de verwachting dat in Edinburgh het sterke begeleidingsteam met de gekozen tactiek de Oranjetoppers met een optimale uitvoering tot ongekend succes kan leiden.

Synchroonzwemmen

Deze artistieke zwemsport, die net als het schoonspringen en het turnen een Olympische status kent, telt vier onderdelen: solo, duet, team (4 tot 8 atleten) en vrije combinatie (6 tot 10 atleten), waarbij de heren tegenwoordig weer mogen aantreden bij de mix duetten. De routines, choreografieën uitgevoerd in een zwembad, worden beoordeeld door de jury op artistiek, uitvoering en moeilijkheid. Het KNZB-beleid heeft zich, na de twee net-niet kwalificaties voor de Olympische Spelen van 2012 en 2016, weer toegespitst op uitsluitend één nationaal duet. De talentvolle tweeling Noortje en Bregje de Brouwer bereidt zich sinds eind vorig jaar onder exclusieve begeleiding van de nieuwe bondscoach Esther Jaumá Cayuela uit Spanje op kwalificatie voor de Spelen van Tokyo 2020.

Internationaal komen ze door de degelijke en consistente voorbereiding met deelname aan internationale toernooien en stages in en buiten Nederland steeds sterker boven drijven en krijgt hun bestorming van de wereldtop steeds vastere vormen. De gestage progressie die ze getoond hebben qua ontwikkeling, resultaten en prestaties in het afgelopen jaar, sinds hun voortreffelijk debuut op hun eerste senior-WK, geeft het vertrouwen dat ze zich op hun eerste senior-EK in Glasgow kunnen meten met toplanden en hun uitzending dubbel en dwars kunnen verzilveren. Zelf stellen de hardwerkende zussen zich bescheiden op en genieten van elk moment van hun unieke sportcarrière, – of het om het erepodium van een groot internationaal toernooi is of een demo of clinic die ze ergens in Nederland mogen geven -. Alle kenners dragen hen op handen omdat ze het potentieel allermooiste Nederlandse visitekaartje in deze Olympische cyclus met zich meedragen.

Er wordt in de voorbereiding  van de tweeling niets aan het toeval overgelaten, waarbij met een brede trainingsaanpak zowel in en uit het water en in en buiten Nederland, een goede basis gelegd wordt voor een vruchtbare deelname aan het komende EK, waarbij een top acht-klassering het doel is. Hoe voller het programma van het Nationaal Duet, hoe stiller het in Nederland wordt rond de talentontwikkeling en aansluiting. Het afgelopen jaar heeft de KNZB afscheid genomen van andere duetten die de kans hadden gekregen toe te werken naar kwalificatie voor de Spelen van Tokyo 2020. Half mei belsoot de KNZB het junior nationaal duet, dat bestond uit Kim Schallenberg en Manolya Yapar, niet af te vaardigen naar de Europese Kampioenschappen voor junioren in Helsinki. Na een gesprek met de bondscoach op 12 juli 2018 besloten de twee als nationaal duet te stoppen en niet meer te zwemmen voor de sportbond. Dit ondanks een verdienstelijk traject afgelopen half jaar waarin ze met een nieuwe technische kür gestaag progressie boekten via de landelijke wedstrijden, het NK en wedstrijden in Zwitserland en Portugal: beginnend rond de 70 punten en eindigend met twee persoonlijke records (75,9 en 78,2 punten).

Turnen

In tegenstelling tot de andere twee sporten zijn de prestaties en resultaten op internationale toernooien en in het World Challenge Cup-circuit niet bepalend voor deelname aan de Europese Kampioenschappen. Zowel bij de heren als de dames is door de bondscoaches vooralsnog in principe gekozen voor de vaste waarden uit de voorgaande Olympische cycli. Of de juiste vorm voor internationale begrippen er (al) is, zal nog moeten blijken op het EK. Kwalificatie voor het Nederlandse team is met name door interne wedstrijden en selectie bepaald en voor de gemiddelde toeschouwer en de onafhankelijke pers niet voldoende zichtbaar. Incidentele deelname aan internationale wedstrijden was beperkt en meer bedoeld voor de eigen wedstrijdervaring en naamsbekendheid in een sportwereld waarin alles staat en valt met je zorgvuldig opgebouwd imago en faam.

Deelname aan het NK in Ahoy was, zoals al jaren het geval, ook niet verplicht of leidend voor de uiteindelijke EK-selectie voor Glasgow. Hooguit voor de turnsters die zich alsnog in de KNGU-selectie wilden turnen om mee te kunnen dingen om een plek in het senior team dat zich kennelijk voorbereidt op een verder gelegen doel: de Spelen van Tokyo 2020. Dit lukte alleen Elze Geurts (23), een ongekende prestatie voor een turnster die zich in het afgelopen decennium op basis van doorzettingsvermogen, wilskracht, hard werken en talent vanuit de vierde divisie heeft opgewerkt naar de hoogste divisie en de Oranjeselectie. Samen met de andere twee nieuwkomers in Oranje in deze nieuwe Olympische cyclus, Naomi Visser en Sanna Veerman, maakte ze ook indruk tijdens de internationale wedstrijd in Thialf Heerenveen die het publiek mocht bijwonen. Bondscoach Gerben Wiersma koos echter niet voor het aanstormend talent, maar voor de routiniers: Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers, Vera van Pol, Tisha Volleman en Céline van Gerner.

Visser krijgt als reserve alsnog de kans door een bizarre en wrede speling van het lot. Kort voor vertrek brak Thorsdottir haar linkerarm bij de trainingen in Heerenveen. Bij alle bookmakers in Europa wordt Olympisch kampioene balk Wevers namens Nederland gerekend tot de kanshebbers op een glansrol op het EK in Glasgow (en ook Europees kampioen brug Nina Derwael uit BelgiË die op de interland in Heerenveen imponeerde met een indrukwekkende oefening en score op haar favoriete toestel). De rest inclusief Visser zal moeten vechten en alles geven voor een plekje in de spotlights van de Europese turnarena. We weten waartoe ze in staat zijn, maar  de nieuwe FIG-code in de nieuwe Olympische cyclus vraagt ook om een nieuwe tactiek, nieuwe elementen en nieuw talent. Loop je daarmee in sync als je kiest voor al je routiniers uit de voorgaande cyclus in een vast traject dat al Tokyo 2020 als doel heeft?

Wat Visser presteerde op de interland begin juli was wat dat betreft fenomenaal en het bewijs, dat het loont om jonge talenten de kans te geven. Zij kunnen fris en fruitig, vanaf scratch, ongehinderd door ballast uit het verleden, de nieuwe code interpreteren en deze snel integreren in verse oefeningen met de vereiste moeilijkheid die ze met netheid en precisie stralend en onbevangen kunnen uitvoeren. Gratie is mooi en leuk voor het plaatje, maar wat je doet moet eerst aan de vereisten voldoen om de prestatie te kunnen neerzetten. Turnen is een jurysport, maar juryleden zullen zich niet laten verblinden door de glitter en de glamour. Het gaat in de eerste plaats om het turnen, over je sportieve capaciteiten en kwaliteiten. Gratie en charme is daarbij een bonus. En dat geldt ook voor de heren. Je mag Epke Zonderland heten, chirurg zijn, bijna vader en de meest begenadigde Nederlandse sporter aller tijden die zelfs graag opgezocht wordt door Prince Harry op bezoek in Amsterdam… Wat je op die rekstok doet, zal qua techniek en netheid aan de nieuwe code moeten voldoen op het moment suprême tijdens de kwalificatie en eventueel erna tijdens de finale. Met één grote wiebel, één val, een oneffenheid te veel, kan het al heel snel einde verhaal worden.

Ondanks het feit dat het moeilijker zou worden voor toestelspecialisten in deze nieuwe Olympische cyclus, blijft Zonderland (32) aan zijn ambitie werken om een vierde keer naar de Spelen afgevaardigd te worden namens Nederland en pakte daarom kennelijk kort na zijn afstuderen eind mei 2018 weer snel de draad op in de trainingshal. Naast de Friese godenzoon en grootverdiener in de turnwereld aan sponsorcontracten, koos bondscoach Bram van Bokhoven voor Bart Deurloo (27), Frank Rijken (21), Casimir Schmidt (22) en Bram Verhofstad (23). Een team routiniers die hun sporen verdiend hebben en ook de vorige cyclus hebben meegemaakt, waarin wijlen Mitch Fenner de Nederlandse herenturnsport op de wereldsportkaart zette met zijn coachingpower, objectieve benadering en rotsvast vertrouwen in de talenten en gave van elke Oranjeturner. Van Bokhoven heeft een zware taak om dat succes voort te zetten in de nieuwe Olympische cyclus en Team Nederland op dezelfde hoogte en hetzelfde niveau in de wereldtop te houden.

Zijn ex-pupil, Yuri van Gelder, is de enige die nu buiten de boot valt in Glasgow. De Olympische finalist van 2016 die daarvoor drie keer de Spelen aan zijn neus zag voorbijgaan, is nu bezig met zich een weg te vinden naar Tokyo 2020 via het World Challenge Cup-circuit, waarin hij met steun van een sponsor Business Forensics, die wel vertrouwen in zijn kunnen stelt, gestaag progressie en resultaten aan het boeken is. De force en power van de aanstormende Oranje turntalenten zal dit jaar moeten worden gezocht in de twee voltallige juniorenteams die namens Nederland vast van plan zijn om de zeer geprezen showarena in Glasgow op z’n kop te zetten. Wat dat betreft, kunnen we wellicht na dit EK de spotlights vol op de junioren en jong talenten zetten.

Meer informatie over de Europese Kampioenschappen 2018 in Glasgow & Edinburgh en Berlijn is te vindcen op de website van het sportevenement via deze link.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en foto © Theresa Beijn