Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Finaleplaats Holland’s Got Talent voor Acro Agios Vaassen: een weekje afzien en doorzetten

Finaleplaats Holland’s Got Talent voor Acro Agios Vaassen: een weekje afzien en doorzetten

AgiosAcroHGTFinale2013

VAASSEN/HILVERSUM – [Foto/Ontwerp poster © Han Balk] De gymsportwereld heeft ook in 2013 weer een ijzersterke finalist geleverd voor de tv-talentenjacht Holland’s Got Talent. Een bewijs te meer hoe veelzijdig je je ontwikkelt als gymsporter: naast wilskracht, doorzettingsvermogen en een competitieve mentaliteit waarmee je voor het hoogste en beste gaat, bovenal showgevoel en expressie. Het acrodemoteam van gymnastiekvereniging Agios Vaassen wist de jury en de stemmende tv-kijkers van Nederland ruim te overtuigen. Team GymPOWER ging met trainster Manon Siemelink van Agios Vaassen en moeder Evertine Ruttekamp in gesprek; over hoe het ging, hoe ze zich voorbereiden en wat ze van verwachten.

Leeuwen

“Een groep leeuwen!” Dat zag trainster Siemelink toen zij met haar acrogroep – na de halve finale op 21 december 2013 – begon aan een helse klus: in een week tijd een complete act instuderen voor de finale van Holland’s Got Talent. “Hoe dichterbij de liveshow kwam, hoe meer we het gevoel hadden dat we kans maakten”, blikt Siemelink terug. “Vanuit de regie en mensen in de studio hoorden we dat we een hele complete act hadden. We vonden het al heel cool dat we sowieso mee mochten doen en zo’n show mee maken, maar het moment van de uitslag was toch zenuwslopend.”  Siemelink kon uiteindelijk samen met collega’s Yasemin Albaryk en Montana Dorelijers en de hele Agios-supportersschare uitbundig juichen na het verlossende woord van jurylid Chantal Jansen. “Het is gewoon gelukt om een gymnastische act in de finale te krijgen, waarvan meer dan drie miljoen Nederlanders getuige waren!”

‘Paaltjesdans’

Het team had een goede kandidaat kunnen zijn om de Show Your Talent Clubactie te winnen en in het voorprogramma van het Univé Gym Gala te staan. In Ahoy tijdens Fantastic Gymnastics 2013 hebben ze meegedaan met een ‘paaltjesdans’. De meer dan 3.000 gymsportliefhebbers in Topsportcentrum Almere afgelopen zaterdag hebben het optreden van het Agios op tv niet kunnen volgen. Als hun stem erbij komt komend weekeinde, dan staat Agios nog sterker in de finale.  In de laatste liveshow van Holland’s Got Talent waren er veel goede finalisten, inclusief luchtacrobate Hanka Venselaar met haar unieke kubusact.

Annie 2.0

Na de duidelijke keuze voor de negenjarige operazangwonder Amira, stond het acroteam met hun Annie versie 2.0 op het podium als één van de drie acts die het thuispubliek het beste waardeerde. “Het was heel spannend. Onze dans was erg goed. Nina Nestelaar heeft de choreografie bedacht en het thema van de vliegende Annie uitgewerkt. Niet alles is uitgezonden, bijvoorbeeld toen ze over elkaar heen vlogen… dat was heel spectaculair!”, vertelt een enthousiaste moeder Ruttekamp aan GymPOWER. Het complete plaatje was overweldigend. De combinatie tussen gymnastische stunts, acrobatiek met vluchtelementen, dans, toneelspel en geplaybackte zang gestoken in een dynamisch stralende show deed het ‘m. Het youtubefilmpje van de act telt al meer dan 64.000 hits (!). In de statistieken voor favorieten om de finale te winnen staat het acroteam stevig op de tweede plaats en benadert zelfs Amira verrassend tot enkele procenten.

Vastgebeten

Veel tijd om te genieten van hun succes had de groep niet. “Het is nog even een week hard werken voor ze…. heel hard werken, dat wel”, bevestigde Ruttekamp in Almere, na de laatste show van het Univé Gym Gala, een dag na het grote succes in de studio in Hilversum. Siemelink legde op dinsdag het in de eigen hal in Vaassen zelf uit: “Er werden een dag later meteen allemaal filmpjes gemaakt en interviews gedaan in de studio.” Maandag stonden de gymnasten allemaal in de turnzaal om een compleet nieuwe act in te studeren. “Een onmenselijke opdracht. We trainen zeven uur per dag, de meiden hadden maar een dag rust met Kerst en gaan vrijdag weer naar Hilversum. Pijntjes spelen op en iedereen is moe. Maar iedereen heeft zich er in vastgebeten en niemand geeft op.” Voor de act in de liveshow werd twee maanden getraind, nu heeft de groep minder dan een week de tijd.

Wedstrijden

Op de vraag of de trainingen voor het wedstrijdseizoen voor de acroteams niet in gevaar komen, lacht Siemelink. “Er is al drie weken niet normaal meer getraind.” Toch denkt zij dat de elementen die verschillende teams met elkaar uitvoeren en de show de gymnasten veel leert. “Ze worden hier heel dynamisch van en dat zal hen ook helpen in hun wedstrijden.”

Gymnastisch Nederland

Wat Acro Agios tijdens de finale van Holland’s Got Talent gaat laten zien, blijft geheim. Dat het spectaculair gaat worden, wil Siemelink wel kwijt. “We gaan weer een stapje verder dan bij Annie. We gebruiken lichteffecten en het hele podium.” In 2011 werd wereldkampioen en acrobaat Boy Looijen met zijn rhönradact tweede achter het elfjarige zangtalent Aliyah. Natuurlijk wil de acrogroep uit Vaassen graag winnen en met z’n allen naar Las Vegas. “We hopen dat heel gymnastisch Nederland achter ons staat en denkt: die meisjes verdienen onze stem.”

Stem op Agios!

Zaterdag 28 december 2013 staat de groep als Acro Agios in de finale van Holland’s Got Talent. De live show is om 20:00 uur te zien op RTL 4. “Geniet van de show en stem ook op Agios!”

Meer informatie is te vinden op de website en de Facebookpagina van de club.

Artikel GymPOWER/Tekst en interviews © Julie Brummel en Casper Beijn/Foto en ontwerp poster © Han Balk/Filmpje © RTL4