Actueel op GP
Home » Geen categorie » Gemeente Tytsjerksteradiel wil als Mienskip oplossing zoeken voor afgebrande sporthal De Westermar
Gemeente Tytsjerksteradiel wil als Mienskip oplossing zoeken voor afgebrande sporthal De Westermar
Foto's © Martine Hooijenga-Le Duc

Gemeente Tytsjerksteradiel wil als Mienskip oplossing zoeken voor afgebrande sporthal De Westermar

BURGUM – In de nacht van 4 op 5 oktober 2017 brandde sporthal De Westermar in Burgum volledig af. Dit is voor de lokale en regionale (gym)sportwereld een grote klap om te verwerken. De gemeente Tytsjerksteradiel waaronder Burgum valt, gaat  samen met de gebruikers op zoek naar creatieve oplossingen zodat alle activiteiten zo snel mogelijk weer door kunnen gaan, maar verwacht pas volgende week hierover meer duidelijkheid te kunnen geven.

De Westermar is een begrip in Burgum en omstreken. In de (inter)nationale gymsportwereld staat het bekend om de Fryslân Cup Ritmische Gymnastiek die al enkele jaren hier in oktober met veel succes wordt gehouden. Sjanie Hellema van DFS Burgum, welke gymnastiekvereniging samen met OBQ Leeuwarden elk jaar tekent voor de organisatie van de goed bezochte Fryslân RG Cup, legde desgevraagd aan GymPOWER Sportmagazine uit: “Een geluk bij dit ongeluk is dat de Fryslân Cup dit jaar niet door ging. Ik ben deze zomer geopereerden richt mij nu op mijn herstel. Het wegvallen van sporthal Westermar zal een groot gemis zijn voor Burgum en de sport!”

De aanblik van de met hekken afgezette locatie een dag later is indrukwekkend. De straten er om heen stinken nog nadrukkelijk naar brand, en op sommige plekken komt ondanks de vele regen van de laatste dagen nog steeds rook omhoog. Door de gaten in het hek aan de voorkant en vanaf de zijkant zie je hoe de resten van het gebouw volledig ingestort zijn. Een vader uit het asielzoekerscentrum wat naast de voetbalvelden ligt, vertelde aan GymPOWER – via zijn dochter want hij sprak geen Nederlands – dat hij de brand gezien had. Hij vroeg zich af of het brandstichting kon zijn. De oorzaak is echter nog niet duidelijk. Een andere dochter van de man vertelde dat ze zelf ook gesport had in de zaal. Veel mensen kwamen een kijkje nemen. Het was dan ook een belangrijke plek in dit dorp en deze gemeente. Sporters, clubs en andere gebruikers van de accommodatie en de rondom gelegen sportterreinen hebben er zwaar onder te lijden.

De hal is gebouwd in 1978 en was dus voor hele generaties de locatie voor sporten en gymlessen. Jong en oud bracht hier veel tijd door, wat de schok nog groter maakt.  Er lagen plannen voor renovatie, maar op dit moment rest slechts nog de sloop voor de resten van het totaal verwoestte gebouw. De brand werd op woensdagavond 4 oktober jl. rond 23:30 uur ontdekt door een beveiliger die tijdens zijn ronde rook zag bij het gebouw. Hij waarschuwde de brandweer, maar toen deze aankwam sloegen de vlammen al uit het dak. Al snel was het voor de brandweer niet meer veilig om dicht bij het gebouw te komen en werd besloten van een afstand te blussen en het pand gecontroleerd te laten uitbranden. Vanwege de wind, die de vlammenzee en vonkenregen omlaag drukte, raakte ook het kunstgras van de omliggende voetbalvelden beschadigd.

Vele organisaties, sportverenigingen, scholen, evenementen en toernooien zijn de dupe van de verwoesting van de hal. De sporthal werd gebruikt door maar liefst zeventien verenigingen uit alle hoeken van de sportwereld: handbal, volleybal, basketbal, gymnastiek, de kaatsclub en de kegelclub, het zaalvoetbal en het judotoernooi. Veel verenigingen zijn door deze catastrofe niet alleen hun les- en wedstrijdruimte, maar ook alle materiaal kwijt dat in de sporthal stond opgeslagen. “De volgende stap is dat de sportverenigingen de schade op nemen, moeten nemen. Eigenlijk simpel, er is niets meer…” legt Gemeenteraadslid De Haan aan GymPOWER uit.

Ook de sport- en speluitleen, voor activiteiten waarvoor extra of ander materiaal nodig was, bevond zich in deze sporthal. Voor andere verenigingen, zoals toerfietsclub TFK, werd de hal als startpunt en clubhuis gebruikt. Een heel scala aan geplande trainingen, wedstrijden en toernooien voor allerlei sporten zal in de nasleep van deze brand moeten worden afgelast en de impact van de brand is daarmee voor de sportwereld in de regio groot. En niet alleen sportverenigingen zullen de komende tijd oplossingen moeten verzinnen. Ook andere evenementen werden georganiseerd in deze grote hal, die een regiofunctie had voor allerlei shows en optredens. De jaarwisseling wordt hier ook gevierd en voor volgende week stond bijvoorbeeld een optreden van het Luchtmachtorkest gepland. Ook zij zullen – net als vele sporters – voorlopig een andere locatie moeten zoeken.

Gemeenteraadslid De Haan: “De besturen van de sport en gebruikers zullen opstaan en samen met de gemeente en gemeenteraad de schouders eronder zetten en zal de Westermar herrijzen. Want de inwoners van Tytsjerksteradiel is een ‘Mienskip’ [Fries voor gemeente -RedGP]  die er voor gaat en samen de schouders eronder zullen zetten.“

Een reportage over de brand door Hart van Nederland is te bekijken via deze link.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, foto’s en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc