Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Geslaagde aftrap van het nieuwe seizoen voor Paalsport Bond Nederland met Benefietdag in Utrecht
Geslaagde aftrap van het nieuwe seizoen voor Paalsport Bond Nederland met Benefietdag in Utrecht
Foto's © Theresa Beijn

Geslaagde aftrap van het nieuwe seizoen voor Paalsport Bond Nederland met Benefietdag in Utrecht

UTRECHT – Op zondag 1 oktober 2017 werd een Benefietdag gehouden in de Aerial Studio in Utrecht om de Paalsport Bond Nederland (PBN) en haar activiteiten te presenteren in het nieuwe seizoen. Gezien de grote belangstelling is de vliegende start van de kersverse sportbond geslaagd te noemen. Onder de deelnemers waren er diverse talenten en toppers zoals Wereldkampioene Zoë Timmermans en andere WK-gangers, maar ook beginners en recreanten. Alom was er veel interesse en animo om de nieuwe mogelijkheden onder de nieuwe paalsportkoepel te onderzoeken en nieuwe dingen elementen te leren en met elkaar te delen.

Diverse toppers uit deze sportwereld bundelden de krachten om de deelnemers aan de Benefietdag een attractief programma aan te bieden met verschillende soorten workshops, waaronder ook luchtacrobatiek, en de hele dag door pole jamsessies. Er kon op deze dag ingeschreven worden voor de Nederlandse Kampioenschappen nieuwe stijl die op 2 en 3 juni 2018 zullen plaatsvinden in een nieuwe locatie in Waalwijk,met daarbij ook pole-battles en categorieën in verschillende paaldansstijlen. Tevens was het mogelijk in te tekenen als sponsor of samenwerkingspartner van de bond en het evenement en waren er kledingstands van diverse paaldansshops als Polefashion en Paaldansstore.nl .

De workshops werden verzorgd door instructeurs en topatleten die hun sporen hebben verdiend in deze sport. De wereldtitel heeft Timmermans een boost gegeven om nog meer uit haar sport te halen: “Het was heel bijzonder om wereldkampioen te worden, maar ik zoek ook nu weer nieuwe uitdagingen. Het is heel leuk om hier te zijn en nieuwe dingen te leren.” Haar moeder: Holland’s Got Talent, waarin Zoë samen met Demi (Brama) schitterde was vooral goed voor het bekender worden van de sport en het acrobatische imago. Zoë is echter nog niet klaar met tv.” Hendrik de Jonge, regerend Nederlands kampioen bij de heren, samen met wereldtopper Hanka Venselaar van Studio Ad Astra – ze werd derde op het WK 2017 in ‘s-Hertogenbosch – prijkend op de PBN-banner als pioniers binnen de sport: “Ik ben hier om Paalsport Bond Nederland te steunen, workshops te volgen, te polejammen en iedereen te zien. Het leuke van een polejam is dat je met elkaar kan groeien, leren en plezier hebben. Het komend NK staat op mijn verlanglijstje, samen met plezier hebben in wat ik doe. Van plezier krijg je energie en wil je nieuwe dingen leren. Bij paaldansen denken mensen vaak aan lenigheid van vrouwen, maar het is ook zeker een krachtsport die mannen kunnen uitproberen. Naast de grote spiergroepen gebruik je ook alle kleine om balans en kracht te combineren. Daar word je in het geheel een fitte sporter van. Ik zeg, daag jezelf eens uit als je aan fitness doet of andere sporten.” Uitdagen deden ook Nederlands kampioen Masters 50+ Bettine Sarton van Best Body Mind & Pole, Ilse Meulenbroek van Elisa Jo Studio’s en de Nederlands kampioen Doubles, het duo Tirsa Hagen & Josien Hoekstra, met hun respectievelijke workshops ‘foamroller as Pole Buddy’, ‘Spinning Pole’ en ‘Duo Tricks’.

Marinka Engelen inspireerde via haar ‘flexy tricks’ workshop. Engelen: “De tips over de split werden enthousiast ontvangen. Met een paar kleine details kun je zoveel verder komen. Zelf doe ik over twee maanden mee aan de Miss & Mister Polegym wedstrijd van Marieke Maas in Middelburg en daar doe ik voor het eerst op hakken mee aan exotic. Ik probeer mezelf altijd te blijven uitdagen. Maar ook in het jureren bij wedstrijden heb ik dit seizoen super veel zin.” Annemarie Joris-Vervoort was al vroeg aanwezig om zelf tricks te oefenen en deelde haar expertise erna in haar workshop ‘duoflow’: “Ik geef bij ons paaldanskamp vaak les naast Cindy Cooijmans, nu kon ik eens met haar meedoen. Heel veel mensen zijn bezig met flow en anderen vinden duo heel leuk, maar ik denk dat de combinatie nog weinig gedaan wordt. Het is dans, minder in de lucht en meer op de grond, met z’n tweeën in één paal: over elkaar heen en onder elkaar door. Vroeger deed ik ooit zelf ballet en gaf daarna dansles en ik vind het leuk om daar veel mee te doen. Vooral choreografie vind ik heel leuk. Een aantal jaren geleden deed ik mee bij de duo’s op NK en ook WK, maar je haalt er nog meer energie uit als je met een groep iets neerzet. Zoals op het Pole Fusion Festival in Brussel waar we meededen met een groep van tien en met dezelfde act aan Pole Evolution in Nijmegen.” Een mooie opmaat voor de Denzz Shownight 2018, een show met veel verschillende groepacts, andere kleding en andere muziek die haar eigen dansschool dit jaar op 17 maart volgend jaar in Theater de Maaspoort in Venlo organiseert en die het zeer interessant maakt om naar te kijken. Dineke Minten, Nederlands studentenkampioen op het NSK Paaldansen 2016 georganiseerd door NSPV Lasya te Nijmegen, zette de zaal op z’n kop met haar workshop Handstandmadness: “Wat is er niet leuk aan handstanden?! Persoonlijk heb ik er een grote liefde voor, net als voor het paaldansen. Vandaar dat ik het combineer: Paalhandstanden!

Vele ouders kwamen met hun enthousiaste kinderen mee om ze te steunen bij hun (nieuwe) sport. Zoals Luna Walsh die afscheid heeft genomen van de Ritmische Gymnastiek en de Acrobatenopleiding om zich volledig op deze sport te richten. Ze heeft zich gelijk ingeschreven voor de NK 2018, want haar doel staat nu al vast. Ze gaat een gooi doen naar de nationale titel in haar leeftijdscategorie maar ook naar een ticket voor het WK 2018. De vader van Aina Slokkers, NK-deelneemster in 2016, vertelt dat zijn dochter nu ook helemaal voor deze sport heeft gekozen. Al volgt ze nog wel theaterles, maar dat is juist ondersteunend voor het artistieke in de paalsport. Ook hier, net als in alle andere gymnastische en artistieke sporten, moet je naast de techniek en netheid in uitvoering ook de choreografie goed weten te integreren in je routine. Trots vertelt hij dat dochterlief het voor elkaar heeft gekregen om omgekeerd in de paal te hangen en tegelijk viool te spelen. Een bijzondere crossover van talenten in kunst en sport. Aina: “De sport is leuk voor kinderen, want je hebt veel kracht nodig en lenigheid. Bij de paaldansles bij Paaldansstudio & Dance Centre in Roosendaal ben ik de jongste en dan merk ik zelf dat het bij kinderen makkelijker gaat. Bij de workshop van Cindy (Cooijmans) vanmorgen gingen we oefenen met draaien en nu kan ik de firefly een beetje. Thuis heb ik ook een paal in de kamer die ik gebruik als ik zin heb. Toen ik ging oefenen voor de NK leek het me wel leuk om ook op m’n kop viool te spelen. Maar het klonk niet heel erg goed…”

Samantha Polman, Bestuurslid van de Paalsport Bond Nederland met de taak Marketing, is de eigenaresse van Aerial Studio Utrecht die de ruimte voor de PBN Benefietdag beschikbaar stelde. Polman droeg ook bij met een workshop aerial silks. “In de ruimtes van deze paaldanssschool hebben we bewust alles, alle onderdelen van de sport, juist omdat het zo goed bij elkaar aansluit. Je kan zo iedere sporter net wat meer uitdaging geven, zodat je niet alleen vaker maar ook anders kunt trainen, dat geldt voor alle lichaamskrachtsporten. Het is wel mooi als je kracht en lenigheid hebt. De opleiding aerial silk hebben we naar Nederland gehaald en hier voor het eerst gehost, ook om de sport nog veiliger en professioneler te kunnen maken. We hopen ooit in Nederland een professionele aerial-wedstrijd te kunnen houden.” Iris, één van haar cursisten liet zien wat ze al geleerd heeft in de tissu en de aerial hoop. De voormalige acrogymnaste wil ook graag naar de NK paalsport volgend jaar: “Ik ben veel op youtube gaan kijken en toen vond ik bij het paaldansen de aerial silk. Ik heb al veel lenigheid, maar moet nu juist meer met kracht werken. Bij sommige tricks moet je echt verder. Het moeilijkste dat ik nu kan is de ‘Iron X’. Op 26 november heb ik mijn eerste wedstrijd, zowel in paaldansen als aerial silk.”

Alle leden van het nieuwe Bestuur van Paalsport Bond Nederland waren op de Benefietdag aanwezig, gaven voorlichting en zetten zich in om de dag in goede banen te leiden. Voorzitter Eveline Bloks van de Paalsport Bond Nederland tegenover GymPOWER: “Ik ben na drie jaar recreatief paaldansen zelf verslingerd geraakt aan de sport. Je kunt tegenwoordig op elke hoek paaldansen, maar ik heb gemerkt dat kwantiteit en kwaliteit twee verschillende dingen zijn. Ik hoop dat ik met mijn collega bestuurders kan bijdragen aan wat er beter kan. Het is belangrijk dat de atleten na de NK ook aan de WK kunnen meedoen, dus ik ben ook blij met de aansluiting bij de IPSF. We hebben van hen een certificaat gekregen dat de Paalsport Bond Nederland officieel erkend wordt als de bond die de Nederlandse delegatie mag afvaardigen naar het WK. In het weekend van 2 en 3 juni 2018 is ons eerste NK, met de onderdelen Pole Sports, de bekendste variant die je voorheen op de NK zag waarbij het vooral om de compulsories, de houdingen gaat, Artistic Pole waar het artistieke component erbij komt en er iets meer podiumvrijheid is, Para Pole voor de mensen met een beperking die door hun beperking niet volledig aan de andere categorieën kunnen deelnemen en Ultra Pole, een spectaculaire battle waar steeds twee deelnemers tegen elkaar in twee palen gedurende dertig seconden hun beste tricks laten zien. De locatie in Waalwijk heeft een grote sporthal, met ook een aparte ruimte voor workshops, waar ook ander gymsportevenementen worden gehouden zoals turnwedstrijden. De voorzieningen zijn er dus allemaal. Er is een grote welkomstruimte voor vele stands, zodat er voor het publiek meer te doen is dan de wedstrijd bekijken. Zo kunnen we het complete pakket bieden.

Zo komen showsport, breedtesport en topsport bij elkaar. Bloks: “Als Bond zijn we er voor iedereen, van degene die één keer in de week een lesje volgt en dat veilig willen doen tot de professionele beoefenaars die aan NK’s en WK’s willen deelnemen.” En dat onder begeleiding van deskundig opgeleid kader zoals instructeurs en juryleden en erkenning voor de diversiteit in de sport. Vanuit haar achtergrond in de theaterwereld kan ze ook de aandacht voor het showelement onderschrijven. “We hopen de komende jaren de brug naar onze achterban helemaal te kunnen slaan, zoals bijvoorbeeld door ook regionale wedstrijden te gaan organiseren. Dat zal ook de drempel verlagen om mee te doen in wedstrijdverband. Er is heel veel talent, maar tot nu toe was er een drempel om mee te doen aan de NK. Ook via voorlichting over de Code of Points hopen we de drempel te verlagen, zodat het ook in onze sport – net als in andere gevestigde sporten – vanzelfsprekend wordt om aan de NK te willen deelnemen en de mogelijkheid te zien van doorstroming van een weeklesje naar mogelijk de WK.”

De oprichting van een landelijke sportbond met de steun van alle beoefenaars van de sport in Nederland is de eerste stap. “Vandaag hebben zich al veel mensen aangemeld. Gaandeweg zullen er steeds meer mogelijkheden komen om de krachten te blijven bundelen, zoals bijvoorbeeld op infodagen. Zo hopen we ook toe te kunnen werken naar keurmerken voor scholen, opleidingen voor instructeurs en atleten en ons dus op alle vlakken te professionaliseren. Het enthousiasme en de wil is er absoluut, ook bij de mensen die vandaag aan de workshops meedoen. Je ziet het plezier bij de Pole Jam Area en het netwerken. Paaldansers hebben net als alle andere sporters behoefte aan een eigen hechte community, omdat iedereen dezelfde passie heeft, maar ook weet hoe lastig het soms kan zijn om in je eentje vooruit te komen. Je loopt bijvoorbeeld tegen een stigma op dat het bij het paaldansen om erotiek zou gaan, terwijl we het hier over een serieuze sport hebben. Door de sportieve kant te benadrukken hoopt Paalsport Bond Nederland de hele wereld te kunnen laten zien wat deze sport is. We staan boven het persoonlijke en het clubbelang. We zijn er voor iedereen. Iedereen kan zich bij ons aanmelden, maar het ook aangeven als ze ergens tegen aanlopen. We willen zichtbaar zijn en we hopen dat ze ons kunnen vinden, ook de jeugd. Hoe jonger je begint, hoe verder je komt en hoe meer het niveau van de sport stijgt.” 

Melissa O’Niel van Sportief Paaldansen, ook bestuurslid van de Paalsport Bond Nederland, is tevreden met het nieuwe Bestuur waarin ook Ellen Burghouts als penningmeester zitting heeft: “Het is mooi dat we zo weer een nieuwe start kunnen maken. We maken het prioriteit om de neuzen dezelfde kant op te hebben en met de verschillende specialismen bij de bestuursleden vult het Bestuur elkaar ook prima aan.” Cindy Cooijmans, internationaal jurylid, verbonden aan de wereldpaaldansorganisatie IPSF: “Voor de IPSF is het belangrijk dat de Paalsport Bond Nederland er nu is omdat er voor aansluiting bij het IOC heel veel mensen en heel veel landen nodig zijn die zich op een serieuze manier inzetten voor het paaldansen als sport. Voor de PBN en de paaldansers in Nederland is het goed om een platform achter zich te hebben dat hen steunt. Het is mooi dat vandaag ook aangepaste paaldanssporters konden komen. Paaldansen is voor iedereen, dus waarom niet voor mensen met een beperking? En voor alle leeftijden van heel klein tot heel groot. De NK wordt nu ook veel diverser en daarmee leuker om naar te kijken.”

Via de website of de Facebookpagina van de Paaldans Bond Nederland is meer informatie te vinden over de Benefietdag, de NK 2018, de sport en de bond.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en foto’s © Theresa Beijn