Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Gloednieuw Amerena Amersfoort huisvest N(J)K Schoonspringen 2018
Gloednieuw Amerena Amersfoort huisvest N(J)K Schoonspringen 2018
Foto © Theresa Beijn

Gloednieuw Amerena Amersfoort huisvest N(J)K Schoonspringen 2018

AMERSFOORT – Van vrijdag 8 juni tot en met zondag 10 juni 2018 worden in het gloednieuwe zwem- en sportcomplex Amerena in Amersfoort de Nederlandse (Jeugd) Kampioenschappen Schoonspringen en Waterpolo gehouden met totaal ruim zeshonderd deelnemers, georganiseerd door ZPC Amersfoort en Aquarijn Nieuwegein onder auspiciën van de KNZB met de inzet van een groot aantal enthousiaste vrijwilligers o.a. ook van PSV Schoonspringen uit Eindhoven. GymPOWER nam op uitnodiging een kijkje op de eerste dag van het toernooi in deze toplocatie om naar de vorderingen van de schoonspringers te kijken. Sinds de Senet Diving Cup in Eindhoven en de Amsterdam Diving Cup, die jaarlijks het (inter)nationaal seizoen inluiden, is er veel gebeurd en gedaan in de Nederlandse schoonspringsport.

Zomertoernooien en Jeugd Olympische Spelen

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn: erepodium

Op de eerste dag van het N(J)K stonden diverse wedstrijden voor jeugd, junior en senior dames en heren op het programma: de synchroonfinales C/D, A/B en all-in op de 3m plank, de all-in finales op de 1m plank en de finales met sprongen vanaf de toren op diverse hoogtes. Uschi Freitag, de Nederlandse Olympiër op de Spelen van Rio de Janeiro 2016 en het inspirerende grote voorbeeld van vele jonge sporters, is in Amersfoort dit weekend en reikt enthousiast de medailles uit.

De huidige Oranjetoppers bij de dames, Inge Jansen en Céline van Duin, staan op de NK-waaier maar ontbreken in Amersfoort vanwege deelname aan de wereldbekerwedstrijd in China en/of een buitenlandse trainingsstage. Aanstormend toptalent Daphne Wils heeft een time-out genomen en springt even op een ander niveau. Met de deelnemers die er wel zijn, leverde het N(J)K op de eerste dag in tropische temperaturen toch mooi kijkspektakel op voor de liefhebbers en verdienstelijke resultaten voor de deelnemers. Enkele WK- en (J)EK-gekwalificeerden toonden op dit NK-podium aan al goed in vorm te komen voor hun missie in Oranje eind deze maand in Helsinki (Finland), eind juli in Kiev (Oekraïne) en begin augustus in Edingburgh (Schotland, UK).

Het junior WK in Kiev zal tevens het kwalificatiemoment zijn voor de Jeugd Olympische Spelen die in oktober 2018 gehouden worden in Buenos Aires, Argentinië. Onder leiding van de nieuwe bondscoaches en Nederlandse schoonspringlegendes Edwin Jongejans en Ramon de Meijer bereiden de jonge springers in de Oranjeselectie zich voor op een mooie zomer en daar past dit NK en daaraan gekoppelde wedstrijdervaring mooi in het traject.

Verrassingen op eerste dag

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn: synchroonspringen

Eén van de verrassende prestaties op de eerste dag in Amersfoort was voor Pascal Faatz van PSV Eindhoven die zich op het erepodium wist te wringen tussen de twee huidige Oranjetoppers bij de heren, clubgenoot Joey van Etten (goud) en Dylan Vork van De Dolfijn Amsterdam. Om later op de avond gebroederlijk – tekenend voor deze topsport – met dezelfde Vork het goud te pakken in het synchroonspringen.

Van Etten toonde weer progressie en dwong respect af met zijn koelbloedig optreden en topprestatie, waarbij hij met een straatlengte voorsprong zich tot Nederlands kampioen kroonde. Faatz kan er terecht trots op zijn dat hij hier beslag wist te leggen op het zilver, dat opent perspectieven en geeft vertrouwen voor de toekomst.

Voor Vork, die zich al eerder plaatste voor het Jeugd-WK in Kiev, werd het dit keer brons, maar dit NK was voor hem belangrijk voor de wedstrijdervaring om zijn sprongen nog verder te perfectioneren in de voorbereiding. “Deze eerste dag is niet mijn allerbeste, maar ik heb een paar mooie sprongen gedaan. In Nederland is er eigenlijk weinig concurrentie, dus het was wel leuk dat we er nu echt om moesten strijden. Synchroon ging top. Ik vind synchroonspringen leuk, omdat mijn springpartner een goede vriend van me is. Ook al zit hij bij PSV en ik bij de Dolfijn, we trainen vaak samen bij de trainingen van het Nederlands team in Eindhoven. We springen nu een paar maanden samen synchroon.”

Vork is ook blij met zijn uitzending naar de Wereldkampioenschappen voor junioren, waar hij zich kan kwalificeren voor de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Ik mag solo naar Kiev. Omdat ik in de finale zevende werd in de wedstrijd in Duitsland. Dat was een mooie wedstrijd, met veel concurrentie. Internationaal is dat best goed voor mij. Kiev is een hele mooie wedstrijd. Ik kan me daar kwalificeren voor Buenos Aires.” Een gestaag stijgende lijn voor Vork maar ook voor de sport dus.

Spiksplinternieuw Amerena in Amersfoort

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn: Sprong vanaf toren

Het spiksplinternieuwe bad Amerena staat er nu pas twee maanden. Van parkeergarage tot ontvangstlobby, restauratie en baden: alles ziet er nog stralend maagdelijk uit. Om het complex heen wordt er nog gewerkt aan de toegangsweg voor het verkeer. Het wedstrijdbad waar het schoonspringen plaatsvindt, ziet er indrukwekkend uit. Met alle topfaciliteiten zet Amersfoort zich met Amerena in de zwemtop drie van Nederland, naast het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven en het Sloterparkbad in Amsterdam.

Bestuurders en sporters van  ZPC Amersfoort zijn er heel blij mee. Het heeft de sport in Amersfoort en omgeving een boost gegeven. De Amersfoortse springster Mileen Ata die derde wordt op de toren, is tevreden met de ervaring die ze hier opdoet: “Het is geweldig om hier te springen. Het bad is heel mooi geworden. De sport groeit en ik merk dat er steeds meer leden komen. Synchroon springen is extra leuk, omdat je met iemand samen bent. Je springt met een partner. Dat geeft je een geruststellend gevoel.” Leuk is om de passie van de springers te zien, waarbij Sebas van Baarsen van De Dolfijn Amsterdam ook de kwaliteiten blijkt te hebben om het publiek te enthousiasmeren.

Op de tribune is het een komen en gaan van de sportliefhebbers die enthousiast meeleven en de sporters luid aanmoedigen voor hun sprongen. Eén moeder durft bijna niet te kijken als haar dochter onbevangen en gefocust tegelijk de mooiste sprongen maakt vanaf de toren. Ze is wel trots op haar lef, wilskracht en doorzettingsvermogen.  De NK brengt bij voormalig springer Thijs Aalders, enthousiast supporter op de tribune, goede herinneringen boven aan zijn eigen sportcarrière: “Zelf herinner ik me een 7 voor mijn anderhalf voorover van de 3 meter op de NK. Het gaat goed met het schoonspringen. Dit is wel heel leuk om naar te kijken.”

De twee NK’s zijn de eerste twee titeltoernooien van de KNZB in Amerena, later in de maand nog gevolgd door het NK Zwemmen. “Dat Amersfoort gaststad kan zijn voor deze twee ambitieuze Nederlandse Kampioenschappen, zo snel na de opening van Amerena, is natuurlijk fantastisch voor de sport in Amersfoort. Toen de plannen voor de bouw van een nieuw sportcomplex en zwembad in het Hogekwartier begonnen, hebben we gedroomd over mogelijkheden voor de topsport en over een comeback van Amersfoort als zwemstad. Die droom wordt nu werkelijkheid”, legt de wedstrijdorganisatie uit op de uitnodiging. 

Ton de Meijer van Aquarijn Nieuwegein is ook tevreden met de organisatie van het N(J)K 2018 in Amersfoort: “Dankzij een goede organisatie en een groot aantal enthousiaste vrijwilligers is het niet alleen een geslaagd maar ook leuk en gezellig evenement geworden. Mede door een goed draaiend secretariaat en administratieve achtervang en vrijwilligers verliep alles vlot en naar wens. Op naar volgend jaar met daarbij de wens dat de temperatuur in het bad op een lagere stand staat. Mooi dat GymPOWER zoveel aandacht heeft voor het schoonspringen!”

Saltotoppers gezocht in Eindhoven

Op zondag 17 juni 2018, kunnen springtalenten tussen 12 en 16 jaar uit alle gymnastische en acrobatische sporten in het Pieter van den Hoogeband Zwemstadion in Eindhoven zelf auditie doen voor de Oranjeselectie schoonsspringen: ‘Saltotoppers gezocht!‘ Als je het benodigde springtalent en de juiste skills en lef blijkt te hebben, krijg je een uitnodiging voor een vervolgtraject. Er zijn al enorm veel aanmeldingen. De springers doen auditie onder toeziend oog van de bondscoaches  Edwin Jongejans (senioren) en Ramon de Meijer (jeugd), die beiden als sporter zelf internationale toppers zijn geweest in de schoonspringsport en nu bezig met het doorgeven van hun passie en expertise aan de volgende generatie.

Alle informatie over het N(J)K inclusief de complete uitslagen, alsook de info over de KNZB-talentendag  ‘Saltotoppers gezocht!‘ en de Oranje springselectie is te vinden op de website van de KNZB. Het bijgaande beeldverslag van GymPOWER staat ook op de social media (Facebook en Twitter) en YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en foto’s © Theresa Beijn | Interviews, filmbeelden en aftervideo © Casper Beijn | Onder persaccreditatie van de KNZB toegekend aan © GymPOWER