Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Groot NK Acrogym 2018 in Rotterdam Ahoy begon met C-lijn
Groot NK Acrogym 2018 in Rotterdam Ahoy begon met C-lijn
Screenshot Livestream Acrogym TV

Groot NK Acrogym 2018 in Rotterdam Ahoy begon met C-lijn

ROTTERDAM – Het groot NK Acrogym begon met de C-lijn op de zaterdagmorgen 23 juni 2018 in Hal 5 in Rotterdam Ahoy. De dag begon al vroeg, want als de wedstrijd om kwart over negen start, staan bijna een uur eerder de eerste teams al op de inturnvloer. Waren de tribunes bij de eerste teams nog niet geheel gevuld, al snel werd het steeds drukker rondom de vloer. Voor de gymnasten leuk, maar niet het belangrijkste: hun aandacht was geheel gericht op de jury, want aan hen de moeilijke taak om de prachtige oefeningen te beoordelen.

Vaak waren er binnen de categorieën al publieksfavorieten voor de podiumplaatsen. Het goud bij de C-senior damesparen was niet geheel onverwachts voor Lynn Bongers en Eva Zadelhof van Vlugheid & Kracht Uden. Ook bij de halve finales waren zij al de besten, maar dan is het nog zaak die positie vast te houden onder de druk van zo’n NK in Ahoy! Dit deden zij geweldig, en met een record-score voor hun balans oefening van 25,070 wisten zij hun favorietenpositie méér dan waar te maken. Zilver was er hier voor Mairislie Koops en Meike Sikma van Sportacrobatiek Zwolle op minder dan een half puntje gevolgd door Flook Bleeker en Liv Jansma van GV C.C.O. dat brons kreeg. De nummer één bij de C-junioren damesparen, Nikkie Zijlema en Isa Dijkhuizen van SV DEKO, hadden ook in de halve finales al goud verdiend. Op dit NK wisten zij nog bijna een heel punt boven hun toenmalige score te behalen, en zich daarmee prachtig neer te zetten. Jitske van Dijck en Roos Bongers van Vlugheid & Kracht Uden (zilver) en Chantal Looije en Lara Karakasheva van CGV DOS Naaldwijk in combinatie met GV DOS Monster zaten hen echter erg dicht op de hielen zodat het superspannend was.

Op zo’n spannende dag gaat echter niet alles altijd volgens plan en hoeft de score uit de halve finales niet altijd iets te betekenen. Eén fout kan de ranking al helemaal overhoop gooien, zoals we zagen bij de C-senioren trio’s. Het hoogst scorende trio uit de halve finales wist door een fout tot hun grote verdriet niet hun beste oefening neer te zetten. Door de aftrek gecombineerd met de lagere technische waarde waren hun podiumkansen verkeken. Dit bood kansen voor het trio dat de andere halve finale had gewonnen. Dana Krol, Kaijleigh Sleddens & Lonneke Spieringhs van GV Voorwaarts Veldhoven wist hier met twee mooie oefeningen het goud te grijpen met de hoogste totaalscore van de C-wedstrijd : 49,770 punten.  Zilver en brons waren hier voor respectievelijk Ilse Hoeksma, Marjolijn de Haan en Maureen de Wit van Adonis Sportacrobatiek en voor Annelies Boeve, Esther van Zuijlekom en Jenae Beumer van Hanze Gym Hattem. Het C-junioren trio Alida Lindeboom, Annieck Wiersema en Femke Kooistra van WSBF Surhuisterveen wist voor een verrassing te zorgen. Moesten zij vanuit de halve finales nog twee teams bóven hen te dulden. hier wisten zij op het juiste moment te pieken en de nummers één van de halve finales te verslaan met vooral op tempo een prachtige technische score. Ook hier lagen de scores dicht bij elkaar. Uiteindelijk belandden Anne-Marie Bakker, Rosalie de Boer en Marinthe Bakker van CGV Urk op de zilveren positie en moesten Xanthe Polk, Floor van der Zwaag en Noa van Walderveen van Hanze Gym Hattem genoegen nemen met het brons.

Gemengd paar C-senior Yannick van der Veen & Eva van Sluijs van WSBF Surhuisterveen wisten weliswaar niet net zo te pieken als bij de halve finales, maar zetten toch twee nette oefeningen neer. Het C-junior mixed paar Robin Woesthoff & Tess van der Hout wist wel hoger te scoren dan in april met hun oefeningen, maar ook zij waren eenzaam in hun categorie. Beide teams haalden dan ook het goud.

Zes nieuwe nationaal kampioenen dus in de C-lijn, waar er vorig jaar slechts twéé kampioenen gekroond werden. Naast dat er vorig jaar geen gemengde paren meededen op dit niveau, komt dit vooral door een grote wijziging in de regels : de C-lijn kent tegenwoordig onderscheid in Junioren en Senioren teams! Hierdoor is het aantal mogelijke categorieën ook verdubbeld. Maar de invoering heeft ook voordelen: jonge teams hoeven nu minder hard op te boksen tegen concurrenten met jarenlange senioren ervaring. Dat dit nieuwe kansen bood werd op deze wedstrijd wel duidelijk, en deze kansen werden dan ook van harte gegrepen door de nieuwe kampioenen.

Mensen die niet in staat waren om naar Rotterdam Ahoy te gaan, konden de Nederlandse Kampioenschappen Acrogym toch volgen. Acrogym TV zond de alle acrowedstrijden uit via internet (inzet screenshot). De mensen op de tribune konden live genieten van de teams die stuk voor stuk hun best deden om hun allerbeste oefening op de vloer neer te zetten. En zij zagen ook de dingen die de livestream niet ving: de zenuwen van te voren, de knuffels na afloop….

De complete uitslagen van deze wedstrijd zijn te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU. Indien er door de GymPOWER-fotografen en verslaggevers in Rotterdam Ahoy (foto- en film)(extra) beelden van deze wedstrijd zijn gemaakt, worden deze gepost op de onze social media (Facebook, Instagram, Twitter), het youtubekanaal en gepubliceerd in het sportmagazine van GymPOWER.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Foto’s gemaakt en verstrekt door © Natascha Oosterhoff/V&K Uden en foto inzet: screenshot livestream Acrogym TV.