Actueel op GP
Home » GP Actueel » Grote supportersschare steunt Team Roy Rogers naar Wereldruiterspelen 2018
Grote supportersschare steunt Team Roy Rogers naar Wereldruiterspelen 2018
Foto © Maurice Smeets/108Sports.online

Grote supportersschare steunt Team Roy Rogers naar Wereldruiterspelen 2018

BILTHOVEN – Team Roy Rogers veroverde op het EK vorig jaar met een historische vijfde plaats een ticket voor de ‘World Equestrian Games’, die tussen 11 en 23 september 2018 gehouden worden op het Tryon International Equestrian Center (TIEC) in het Amerikaanse Tryon, North Carolina. Het behalen van de teamkwalificatie voor het mondiale titeltoernooi was al een unicum. Nu gaan hoofdcoach en longueur Cynthia Danvers, voltigeurs Carola Sneekes, Esther Sneekes, Roxanne Ruigrok, Dianne Ter Meulen, Sofie van der Laan en Renske van Schaik en het paard Rubin Royale met de mooie act ‘War Horse’ voor de meest bijzondere prestatie in de Nederlandse sportgeschiedenis. 

Danvers: “Het is voor mij en voor Team Roy Rogers heel bijzonder om in Tryon deel te mogen nemen. Ik heb zes jaar het Amerikaanse team getraind en ben daarmee naar WK’s geweest. Toen ik zelf nog voltigeerde, was één van mijn eerste nationale wedstrijden ook in de VS. Een hele belevenis dus. Ook de Wereldruiterspelen, ik heb er twee zelf gevoltigeerd en dan nu twee als longueur! Helemaal dat je nu met een Nederlands team gaat. Mijn vijfde keer. Vanaf 2015 zijn we met dit team al bezig ons te kwalificeren. Het was onze droom om hier heen te gaan en ik vind het heel gaaf dat je dat dan als team haalt en mag meemaken. Het is een lieve groep meiden, ze wonen zo ver weg allemaal en dat maakt het vaak niet makkelijker, maar het maakt het team ook sterk. Dat is gaaf. Heel bijzonder om nu met dit team te gaan, helemaal naar de VS. Ik gun het de meiden ook echt. Na zoveel jaren knokken, dat we nu echt mogen en ook echt gaan.”

De grote KNHS-delegatie met Team Nederland, met een kostenbegroting van ruim 1 miljoen euro, is inmiddels begonnen aan de Wereldruiterspelen die steeds precies in het midden van een Olympische cyclus plaats vinden. De hippische disciplines zijn springen, dressuur, para-dressuur, eventing, mennen, endurance, reining en voltige. Voor alle geldt het als WK en voor enkele ook als Olympische kwalificatiemoment. Het prestigieus titeltoernooi kende een chaotische start en wordt daarenboven gehouden uitgerekend in de buurt waar nu de noodtoestand is uitgeroepen vanwege de aanstormende orkaan Florence.    

Op 31 augustus 2018 werd in Manege The Paddock in Bilthoven een benefietavond gehouden met demonstraties van de Oranjeruiters en een veiling om fondsen in te zamelen voor de WK-missie, met een verrassend en hartverwarmend grote opkomst. GymPOWER was erbij en in samenwerking met 108sports.online is deze reportage gemaakt over het doel en de voorbereiding van de Nederlandse voltigeurs onderweg naar Tryon 2018. Danvers: “We hadden niet gedacht dat er zóveel mensen zouden komen. Wel dat er een paar zouden komen, maar echt zoveel…en ook mensen die je heel lang niet hebt gezien of van heel ver. Wel echt bijzonder. We hebben eigenlijk pas kort geleden aangegeven dat we dit zouden doen, dus het is altijd maar de vraag of mensen kunnen.“ Zijn hier nu ook mensen uit de V.S. aanwezig? Ter Meulen die daar ook familie heeft: “Wij, wij gaan! Hier je oefening doen is wel anders, omdat je daar langer de tijd hebt om op te warmen en het is thuis, maar het is een goede oefening voor ons om nog even de hele kür op muziek te doen, met de pakken aan. Dat het dan niet helemaal 100% ging is juist een oppepper van ‘We moeten nog even aan de bak’.”

Carola Sneekes heeft twee tickets op zak voor Tryon, één met Team Roy Rogers en één als solist – net als Claire de Ridder met GymPOWER ook interviewde en in een ander artikel haar beleving over Tryon 2018 deelt -. Hoe kijk Carola er tegenaan? “Ik heb er heel erg veel zin in, maar ik ben er ook wel een beetje zenuwachtig voor. Ik ben altijd wel zenuwachtig, maar het zijn goede zenuwen. Eerst ben ik heel lang geblesseerd geweest, van januari tot maart, en daarna mijn paard van maart tot juni, dus solo gaan we er gewoon het beste van maken. Ik ben op dit paard het beste, ik wilde ook echt wel hoog eindigen, maar nu ga ik gewoon mijn beste geven en dan kijken we wel hoe goed het is. De rest van de wereld heeft het hele jaar door kunnen trainen en ik niet. Ik heb wel getraind, maar het was toch aangepast.” Soms kan het met een aanloop waarin er meer gerust is, ook juist goed gaan in een sport. Kan dat ook in de voltigesport? “Ja, dat kan. Dat had ik in 2012 ook. Toen was ik ook geblesseerd en won daarna de World Cup, maar ik ga het gewoon proberen.  Ik kan er van tevoren niets van zeggen. Ik ga super m’n best doen!” Je bent natuurlijk met z’n drieën. “Ja, met Saphari H en met mijn moeder!”

Marjo Sneekes reist mee als longueur voor dochter Carola: “Ik vind het ook heel leuk om te gaan. Ik ben ook super zenuwachtig. Voor mij is natuurlijk het paard heel belangrijk, benieuwd hoe ze gaat lopen. Ik heb haar zo weinig in mijn handen gehad dit jaar en ze is nog zo kort bij ons, dat het lastig is om te bedenken hoe ze gaat lopen. Ik probeer haar heel erg af te leiden, dat ze echt op mij let en het vertrouwen te geven ‘Ik sta hier en je weet dat je mij kunt vertrouwen. Het gaat goed worden’. Dat is vandaag hier in Bilthoven gelukt, dus ik hoop dat het daar ook in Tryon gaat lukken.” Carola: “Het klinkt misschien niet zo heel positief, maar dat is het eigenlijk wel. We hebben vorig jaar toch voldoende wedstrijden kunnen doen. Op de EK ging ze wat hard. Toen hebben we de World Cup gedaan, eigenlijk om weer meer ervaring op te doen en  toen heeft ze laten zien dat ze de stress wel de baas kan. Die flow proberen we weer op te zoeken. De voorbereiding is wel anders dan we hoopten, maar als het daar allemaal klopt, moeten we het daar goed kunnen doen. We gaan niet zonder vertrouwen, maar anders dan je zou willen.”

Moeder en dochter leggen uit hoe de voorbereiding ging en wat de verwachtingen zijn. “Normaal gesproken maak je gedurende het jaar een nieuwe kür en doe je een aantal internationale wedstrijden, meet je je met de rest van de wereld en kijk je waar je staat. Dat hebben we nu niet gedaan. Ik heb een kür maar ik weet niet hoe die is ten opzichte van de concurrentie. Misschien kom ik in de finale, misschien niet. Meer dan ons best kunnen we op dit moment niet doen. Net zoals we ons best deden op de Wereldruiter Spelen in het Franse Cannes, vier jaar geleden. Toen hadden we een heel ervaren paard en nu hebben we een niet zo ervaren paard, maar ik denk dat ik heel goed ga op dit paard als alles klopt.”

De Wereldruiterspelen is nu in de VS, dat is heel erg ver weg. Carola: “Dat maakt het juist speciaal en heel bijzonder, dat je echt met je paard in het vliegtuig gaat, in quarantaine dan. Vorige keer deed ik duo en solo. Voor mij is dat wel fijn dat ik mijn aandacht kan verdelen. Mijn aandacht op het team richten voelt voor mij veiliger, je hebt je teamgenoten om op terug te vallen. Als ik een wankeltje heb, vangt Esther me wel op. Met dat gevoel heb je wat afleiding. Omdat je daarmee bezig bent, denk je niet teveel aan solo en heb je ook minder tijd om daar zenuwachtig te worden voor wat je echt spannend vindt.”

Voor zus Esther en collega voltigeur Ruigrok was de aanloop naar Tryon 2018 ook een bijzondere tijd. Ruigrok omschrijft het als volgt: “Het was vooral jarenlang hard trainen en je laten zien op de grote wedstrijden. Dan naar het kampioenschap mogen en daar je goed laten zien. De eis was dat we op het EK in Oostenrijk bij de beste vijf zouden moesten horen. Toen dachten we nog dat wel erg hoog gegrepen was, maar we hebben er keihard voor gewerkt en hebben dat gehaald. De KNHS heeft woord gehouden om ons daadwerkelijk uit te zenden. Dus de aanloop was spannend, maar ook superleuk, om er keihard voor te knokken en het dan ook nog waar te maken. Eerst het ongeloof of het kon lukken en nu is dat omgeslagen, erg fijn.”

Er gaan meerdere longeurs mee. Danvers: “Ik ben longueur van het team. Marjo Sneekes longueert Safari voor Carola. Claire de Ridder heeft Christina Tetteroo als longueur. Dus er gaan drie longueurs voor Nederland mee naar de Wereldruiterspelen. Ze longueren allemaal hun eigen paard. We werken niet met reserves, als het moet wel, maar daar gaan we niet van uit.” Danvers, die zich begin dit jaar sterk maakte voor het lot van de paarden in de Oostervaardersplassen, heeft de focus nu op haar team en de WK gezet. Als gastvrouw/presentator op de benefietavond voor Team Roy Rogers in haar eigen manège zwaaide ze met verve met de hamer. Danvers kon het erg waarderen dat Team Roy Rogers op zoveel support kon rekenen. Het leverde een mooi bedrag op, een steuntje in de rug om met vertrouwen op weg te gaan naar Tryon. “Ik vond de veiling heel leuk om te doen, maar had vooraf eigenlijk geen idee niet hoe het allemaal zou gaan. Leuk, die mensen die hele mooie spullen en aanbiedingen beschikbaar hadden gesteld. Dan is het ook heel leuk om te veilen. Je ziet dat mensen het je gunnen en je net dat beetje extra geven. Bijzonder toch. Sowieso  dat er zoveel mensen waren!”

In de voltigesport is het paard lid van het team. Team Roy Rogers brengt een kür op de muziek van ‘War Horse’. Slaat dat ook op het teampaard zelf, Rubin Royale? “Rubin is zeker een geweldig paard. Je kan er altijd van op aan. Nu zag je ook dat hij in het begin best bangig was, maar als puntje bij paaltje komt, doet hij het gewoon. We hoeven ons nooit zorgen te maken dat hij ineens weg schiet. Hij weet wat hij moet doen, daarop vertrouwt hij en doet gewoon zijn werk. Normaal warm je op op een heel andere manier en nu is het thuis, zoals ik al zei.  Dat is voor een paard heel anders, normaal staat hier niets behalve een ton. Dus hij had zoiets van ‘Wat is hier aan de hand in mijn eigen bak?’ Dan is er even tijd voor het besef ‘Dit is het’, hij hoort de muziek en doet hij zijn ding. Het is überhaupt een heel lief paard. Het element dat we doen dat Renske achterop het paard springt en er achter hangt, doe je niet bij ieder paard. Dit is het enige paard waar wij dat mee doen. Het heeft nog nooit iemand gedaan, dus dat het maakt het ook origineel. De reden dat niemand het doet, is dat het best spannend is. Daarbij moet je een paard 100% kunnen vertrouwen. Ik ook, anders laat ik Renske echt niet achter het paard aanlopen en erop springen. Helemaal omdat Renske een paar jaar geleden door een paard tegen haar hoofd geschopt is, en ze met een schedelbasisfractuur in het ziekenhuis heeft gelegen. Voor haar is het ook heel wat om dat element te doen. Ik vertrouw dit paard 100%, hij zal nooit wat doen.”

Ook voltigeur Sofie van der Laan keek uit naar de deelname aan de Wereldruiterspelen in Tryon en is dankbaar dat dat mogelijk wordt gemaakt door de hippische bond (KNHS) en de supporters: “Het is wel heel spannend, maar alleen maar positieve dingen tot nu toe, dus ik denk dat het helemaal goed gaat komen. Het is voor het eerst dat ons paard Rubin gaat vliegen en dat is wel spannend, maar ik denk niet dat dat een probleem gaat zijn en wij zijn ook wel in vorm. Het verhaal dat we vertellen raakt mensen, dus dat is positief. Wij hebben niet een kleintje dat we de lucht in kunnen gooien. Er komen wel veel kosten bij kijken en we worden gelukkig voor een groot deel gesponsord door de KNHS die veel van onze kosten betalen, maar er komen nog zoveel extra kosten bij kijken waar mensen helemaal geen idee van hebben. Dat moet toch bekostigd worden en als dat zo, op een leuke manier, met al die mensen kan die ons sponsoren en stimuleren, dan is dat heel leuk.”

Van der Laan beleefde vorige maand nog een succesvol NK op de Hippiade, waar ze uitblonk als voltigeur en als longueur: “Dat was wel heel leuk. Het was dit jaar een beetje anders. Ik kon alleen in Klasse Z starten, dus ik hoefde geen technische test te doen. Dat is niet mijn sterkste punt en mijn kür wel en verplicht ook wel redelijk, dus het was mooi dat ik kon laten zien wat ik kon. Alles wat ik wil, kan ik dan laten zien. Zoals staan op één been, dat gaat nooit fout. Dat kun je goed laten zien en levert ook punten op. Ik heb op dit moment een kür waar ik heel blij mee ben, waar ik tevreden ben over alles wat er in zit en ook zeker over dat ik het goed kan.” Is de afsprong ook belangrijk voor de punten? “Een goede afsprong hoort er zeker bij, ja. Die van mij zie je niet vaak, dus dat is ook weer goed voor je artistic. Ik lig dan en maak een soort halve draai naar de buitenkant eraf. Nog net geen salto met halve schroef.” En dan de uitslag. “Dat je wint, is altijd wel leuk, ja. Ik had afgelopen jaar een beetje paardenpech, maar dan is het heel leuk dat je dan hier samen met (het paard) CSI toch zoiets moois neer kan zetten. Ik was er heel blij mee.”

CSI is ook niet zomaar een paard… “Hij is het enige Nederlandse paard dat ooit een medaille heeft gewonnen op een EK. Hij heeft met Lambert, een jongen uit Mauritius, die nu voor Frankrijk uitkomt de bronzen medaille gewonnen en hij is al zo lang bij ons en doet zo z’n best, ook voor mij, het is echt een gouden paard.”  Van der Laan is een echt ‘paardenmeisje’, waar komt dan de voorliefde voor de acrobatiek vandaan? “Ik ben bezig met dressuur en ik spring ook. Voltige is leuk om je lijf te triggeren tot het uiterste, met dressuur en springen heb je dat toch wat minder. Bij voltige ben je én een combinatie met je paard én je moet zelf ook nog wat laten zien. Dus het is net dat stukje extra wat ik mooi vind.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en interview © Casper Beijn | Foto’s © Maurice Smeets/108Sports.online