Actueel GP nieuws
Home » Coming up @ GP » GymPOWER viert tienjarig jubileum met Inspiratiedag GymIT! in Utrecht
GymPOWER viert tienjarig jubileum met Inspiratiedag GymIT! in Utrecht
Foto © Maurice Smeets

GymPOWER viert tienjarig jubileum met Inspiratiedag GymIT! in Utrecht

GymPOWER©GymIT!UTRECHT – Op zaterdag 30 juni 2018 vierde Stichting GymPOWER het tienjarig jubileum van haar nieuwsmedium voor artistieke en gymnastische sporten met de inspiratiedag GymIT! in het sportcomplex Nieuw Welgelegen in Utrecht. Ondanks vele sporttoernooien en grote hindernissen in OV en verkeer richting Utrecht, deden ruim 125 deelnemers mee aan het multidisciplinair evenement met een keuzemenu als programma met o.a. bijscholingsclinics en opiniepanels met ervaringsdeskundigen, workshops, een beweeg- en sportplein, de theatervoorstelling Flikflak, sportdemonstraties, pittige pitches en de uitreiking van de GymPOWER Sportawards. Rode draad was veiligheid in en rondom de sport.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Dat het niet alleen om het behalen van licentiepunten (van de KNGU, de KNZB en andere sportbonden aangesloten bij NOC*NSF) en aanleren van (nieuwe) technieken ging, bleek door de aanpak en insteek die anders was dan gebruikelijk bij andere bijscholingen. Het resulteerde in diepgaand delen van sportbeleving en het aangaan van vele netwerkcontacten. Als voorbeeld van het feit dat jongeren in de sportwereld ook graag hun visie delen, hingen de aanwezigen ook aan de lippen van (voormalige) topturnsters en ervaringsdeskundigen bij onderwerpen als veilige sportomgeving.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Lesgevers master geriatriefysiotherapeut bij Fysio Franeker Corina Wouters uit de Ritmische Gymnastiek (ballet, kracht en conditie) en Barbara Seelt van Topvorm Fysiotherapie Almere (blessurepreventie) inspireerden zowel praktisch als theoretisch. Het onderwerp ‘mental coaching’, dat vooraf al erg gewild was bij de aanmeldingen en gegeven werd door Manon-Sophie Houtman – haptonome van Bazanta -, toonde de noodzaak aan om dit in sportland meer aandacht te geven en verder uit te diepen. Houtman: “Je kunt heel hard proberen om iemand te overtuigen ‘Dit is goed voor jou’, maar ieder leert vooral uit eigen ervaring, laat een gymnast ervaren of hij/zij het kan of niet.” Het was mooi om te zien dat men in verschillende groepen zo veel veiligheid ervoer en dat er toegekomen werd aan het delen van ervaringen rond echte ethische kwesties in de sportpraktijk, maar ook over een keurmerk en/of standaard voor sportmateriaal en sportverslaggeving.

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Namens de Academie voor Sportkader NOC*NSF gaf Maaike Pekelharing de inspiratiesessie ‘herkennen van grensoverschrijdend gedrag’ als vervolg op de ‘vier inzichten van het trainerschap’, welk thema in de vorige editie van het GymPOWER Coachcongres aan bod kwam. NOC*NSF opende speciaal voor GymIT! een contactlijn waar deelnemers tijdens en na het evenement moeilijkheden op het gebied van sport en vertrouwen in de driehoek sporter-trainer-ouder hun hart kunnen luchten. Tel 0900-202 55 90 of via email vertrouwenspuntsport@nocnsf.nl. Miriam Reijnen, Coördinator Vertrouwenspunt Sport NOC*NSF: “Het is nu van belang dat ieder z’n verantwoordelijkheid pakt. Er gaat nu in de sportcultuur zeker iets veranderen, zoals meldplicht voor verenigingen en monitoring of verenigingen dat doen. Na het rapport De Vries kan geen sportbond ontkennen dat er meer moet gebeuren om te bouwen aan vertrouwen in een veilige sportomgeving.”

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Vertrouwenscontactpersoon van de KNGU Henriëtte van der Weg bezocht ook GymIT! en ging in gesprek met ouders, sporters en ervaringsdeskundigen bij de opiniepanels. Van der Weg: “Het thema veilig sportklimaat had een prominente plaats in het programma, er werden soms heftige ervaringen gedeeld. Het beleid dat de KNGU in gedachte heeft, moet nu zeker verder worden doorgevoerd.” Velen spraken de hoop uit dat de gymnastiekunie en alle andere sportbonden dit beleid nu voortvarend ter hand zullen nemen en tot actie overgaan om de taboes en heilige huisjes te doorbreken en tot daadwerkelijke verandering in het sportklimaat te komen en veilig sporten voor alle betrokkenen mogelijk te maken.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

De interactieve voorstelling Flikflak, met de ondertitel ‘Winnen of falen, geen andere opties’, die werd opgevoerd in de mobiele theatertrailer van Het Laagland in samenwerking met VIA Zuid, die helemaal uit Limburg naar GymIT! toe in Utrecht werd gereden, beleefde haar landelijke première in de sportwereld. Het stuk dat tot nu toe op tournee aan scholieren van Sittard-Geleen is getoond, is geschreven door Annet Bremen, geregisseerd door Loek de Bakker en wordt met een solo optreden gespeeld door actrice Jennifer Welts, bekend van Het Huis Anubis.

Het verhaal over turnster Wynn die met turnlegende Nadia Comaneci als idool het gevecht met zichzelf aangaat over winnen en falen, maakte in Utrecht diepe indruk op de toeschouwers, getroffen door het indringende en confronterende toneelspel in de kleine ruimte, dat zo herkenbaar blijkt uit eigen (turn)sportpraktijk en -ervaringen.

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Annet Bremen: “Leuk, zo’n breed publiek met sporters, coaches en ex-topsporters die gelijk na de voorstelling al gelijk reageerden vanuit hun eigen verhaal.” Mirjam Stam, productiehoofd: “Met een ander publiek dan we normaal hebben, zoals middelbare scholieren, hebben we hier een heel specifieke doelgroep die heel veel heeft met dit thema. Het voelt als een schot in de roos.” Welts vertelde dat het script haar gelijk aansprak vanwege haar eigen ervaring om al op jonge leeftijd actrice te willen worden en hoeveel obstakels ze daarvoor heeft moeten overwinnen.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Angelique Bos, – winnares van de grote Airgym Airtrack bij de FB-actie van Airgroup Industries die tijdens GymIT! werd uitgereikt door voormalig turner en AGI-salesmanager Sebastiaan Kokke -, bekeek Flikflak met grote interesse: “Het kwam best wel direct over en was een oogopener. Je wilt als trainer graag dat een sporter er alles aan doet om voor z’n doel te gaan, net als jij, maar je ziet nu ook de andere kant.”

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Leuk en creatief was de workshop ‘Handletteren & Bullet Journaling’ van Sandra Krougman van Krougie Creatief, een voormalige GymPOWER-teamlid dat zich nu als docente wijdt aan het geven van lessen in deze grafische kunst waarmee je bijvoorbeeld verslagen, quotes en nieuwsbrieven rijk kan illustreren.

Bij de praktische workshops zoals springen/turnen, acrobatics, paaldansen werd vooral gedeeld hoe je nieuwe trainingsvormen in je reguliere trainingen kunt inpassen of als activiteit buiten de deur het sportplezier vergroten bij bijvoorbeeld paalsport met topcoach Alexandra Vader van Studio Aeris Utrecht en regerend Nederlands kampioen Maurits Kersten alsook Fit & Balans en Calisthenics met Wesley Kalkhoven.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Kalkhoven: “Als je sterker wilt worden, moet je ook wel iets met die kracht doen.”  Emil Angelov, docent bij de HBO-opleiding Circus Arts van Codarts Rotterdam, die ook in de acrogymsport zijn sporen dik heeft verdiend als sporter (voormalig Wereldkampioen met herengroep Bulgarije) en trainer/coach bij DOS Monster en vele andere acroclubs in Nederland, inspireerde ook bij GymIT! 2018, vele deelnemers -acrogymnasten, circusartiesten, turners, paaldansers en acroyoga-beoefenaars door met weinig woorden tot precies de juiste actie aan te zetten.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

De praktische workshops werden gegeven in de grote sporthal waarbij gekozen is voor gebruik van innovatief sportmateriaal van Europees erkende kwaliteit zoals Airgym Airtracks en beweegcubes [kju:bs], beschikbaar gesteld door Airgroup Industries BV, Eurogym.be, Airtrick.nl en Beweegpower die ook tekenden voor de bevoorrading van het Sport- & Beweegplein van GymIT! 2018, tezamen met turnwinkel SportEmotion en de Zomerkampen van de KNGU. Scholen uit de omgeving en clubs uit heel Nederland konden hier met medewerking van de Gemeente Utrecht het materiaal testen en informatie verkrijgen over kwaliteit en aanschaf.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Angelov: “De accommodatie hier in Utrecht is supermooi. Eigenlijk zou iedere gymnast en sporter kennis moeten maken met acrogym. We kennen allemaal het belang om goed een flikflak aan te leren, je balans te trainen. De Airgym Big Floor op het Beweegplein van GymIT! is prachtig, want hij veert veel meer dan een gewone vloer. Je kunt er series op doen zonder extra matjes neer te leggen, je kunt hem zachter of harder maken en is overal neer te leggen. Het heeft veel voordelen boven een gewone acrovloer.” 

Foto © Studenten MBO Utrecht

Foto © Studenten MBO Utrecht

De organisatie van GymIT! nodigde sporters uit diverse soorten sporten en disciplines uit om tussendoor aan de deelnemers een demonstratie te geven van hun talent en sport. Het doel was om andere sporten te inspireren en tot kruisbestuiving te komen. De demonstraties kenmerkten zich door internationale topkwaliteit en/of een hoog gehalte aan sportplezier, met dank aan de complete turn/springploeg van GVM Mijdrecht ’79; Nederlands kampioen paalsport en WK-ganger Maurits Kersten & Alexandra Vader van Studio Aeris Utrecht die als sporter vaak met succes heeft deelgenomen aan NK’s en internationale kampioenschappen; Nederlands kampioen en vierde van de wereld op het WK 2018: jeugd damespaar Anna Koster en Robin Hooijenga van Acro Academy Noord Nederland; Nederlands kampioen en EK- & WK-toppers twirl Sabine Mouthaan en Demi van Moerkerk van NBTA Nederland (de Wereldkampioen pomponteam moest uiteindelijk afzeggen);  het acroyogaduo Wesley & Demi en de grote groep kunstrolschaatsers van Rolling ’90 uit Moerkapelle.

Karin Gerritsen Wilkes namens twirlbond NBTA: “Sabina en Demi vonden het erg leuk om te doen. We zijn blij met deze uitnodiging en de kans om de twirlsport te promoten!”

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Mooi was om de raakvlakken tussen deze gymnastische en artistieke sporten en disciplines te zien, waarbij ze ook hun groot incasseringsvermogen en topsportmentaliteit toonden door hun oefeningen op locatie te kunnen aanpassen naar de mogelijkheden die er waren qua ruimte, techniek en materiaal. Zoals de routine doen op de tonen van live muziek, verzorgd door zanger & entertainer Matthijs Laan in plaats van het cd-tje. Doch ook het lef hadden om uit veiligheidsoverwegingen uiteindelijk nee te zeggen, hoe spijtig ook, toen bleek dat de vloer van de sporthal toch niet de ideale ondergrond bood voor hun sport. Beveiliging en EHBO op GymIT! was overigens in goede handen bij het beheerdersteam van sportcomplex Nieuw-Welgelegen, dat het evenement met veel vriendelijkheid en de juiste zorg ondersteunde.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Aan het eind van de middag werden de GymPOWER Sportawards uitgereikt aan winnaars en genomineerden onder sporters, sportevenementen, sportprojecten en sportverslaggevers die zich  afgelopen jaar onderscheidden door hun prestaties, inzet en bijdrage aan de artistieke en gymnastische sporten: de junior Wereldkampioenen synchroon trampolinespringen Floor Meijering van KDO Apeldoorn en Claudia de Graaf van TSH Heerenveen; junior Wereldkampioen paalsport Zoë Timmermans en regerend Nederlands kampioen Demi Brama die de paalsport ook op de kaart zetten met hun optreden in Holland’s Got Talent; Nederlands kampioenen bronzen WK-medaillist Sabine Mouthaan en Europees kampioen Demi van Moerkerk van twirlbond NBTA; het innovatief sportproject Thuis Bewegen van Stichting In Beweging uit Putten om mensen een leven lang in beweging te houden; en Turngala Leek, het meest spraakmakende en breedschalige sportgala van Nederland met presentatie van Hans van Zetten en Erik Boonstra-Holland, dat zich voorbereidt op een bijzondere vijfde editie dit jaar.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Ook waren er eremedailles voor sportjournalist van het jaar Martine Hooijenga-Le Duc die de acrosportverslaggeving body heeft gegeven en sportfotograaf Maurice Smeets, de maker van de foto die het sportmoment van het jaar in beeld bracht: tegelijk een statement tegen de willekeur in bejegening van sporters als voor het waarborgen van persvrijheid. Kleinkunstenaar Laan die veel waardering oogstte voor zijn live optredens: “Ik vond het een eer om op dit evenement te mogen spelen. Tijdens de Sportawardsceremonie kreeg ik echt de indruk hoeveel verschillende kanten GymPOWER heeft!”

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Ook dit jaar kregen tijdens de GymPOWER Sport Awards de deelnemers de kans zich uit te spreken in een Pittige Pitch. Op de stelling ‘In Nederland is het niet nodig veel extra aandacht te geven aan grensoverschrijdend gedrag’ hadden ‘s-Neerlands turnwedstrijdspeaker Eric Boonstra-Holland, voormalig acrogymnaste en thans circusacrobate Anna de Visser en een sportmoeder van Acrogym Ter Apel hun mening snel klaar: “We staan pas aan het begin van een cultuurverandering. Er is wel veel sportplezier maar niet nog veel te zien van verbetering van vertrouwen in situaties die dit vereisen of clubs die dit willen verbeteren…” “Als ouder wil je dat je kind veilig kan sporten. Daarvoor leef je met ze mee. Bij onze nieuwe club in Ter Apel heeft dit al vanaf het begin onze aandacht. Misschien vragen we als vereniging ook wel zo’n bijscholing aan bij NOC*NSF.”

De medailles en prijzen werden ontworpen en gegraveerd door Kim Otten van Sazz.nl, de goed gevulde lunchpakketten verzorgd door een lokale Utrechtse onderneming. De memorabilia uit 10 jaar GymPOWER zorgden ervoor dat het lot de aanwezigen gunstig was gezind. Uiteraard werden aan het eind alle docenten en deelnemers bedankt voor hun aanwezigheid met een rijkgevulde goodiebag dankzij vele samenwerkingspartners en sponsoren. Ook het organisatie- en team vrijwilligers en studenten van MBO Utrecht, dat meewerkte aan het realiseren van GymIT! kreeg waardering voor hun inzet en bijdrage aan het slagen van de eerste GymPOWER-inspiratiedag in Utrecht.

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Er is een jaar lang en/of een dag lang op locatie hard gewerkt om alles in goede banen te leiden en op rolletjes te laten verlopen. Veel contacten van Stichting GymPOWER betreurden het niet aanwezig te kunnen zijn, omdat ze verplichtingen hadden elders met eindejaarsvoorstellingen, wedstrijden en toernooien of privé, maar allen gaven aan er volgende keer graag bij te zijn. Schoonspringvereniging PSV uit Eindhoven: “Het is wel een ontzettend mooi programma, dat zeker een herhaling verdient!” 

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

De conclusie bij de eerste evaluatie aan het eind van de dag luidde: “Het was een first voor ons jonge team, maar het evenement heeft met dit format in de praktijk aangetoond veel te kunnen bieden en maakt het verschil door het veelzijdige aanbod en de kruisbestuiving. Er zijn ook verbeterpunten, maar GymIT! verdient zeker een tweede kans of keer. Op naar GymIT! 2.0 in 2019!” De overige bevindingen en de uitslagen van de enquête onder deelnemers en docenten worden nog afgewacht om een definitieve rapportage te maken voor het Bestuur van Stichting GymPOWER, dat zal beslissen over het vervolg op dit evenement.

Fotograaf Maurice Smeets legde de activiteiten op GymIT! 2018 in een fotoreportage vast voor Stichting GymPOWER. Een selectie van de foto’s is alvast te bekijken op de Facebookpagina van Stichting GymPOWER en zullen via zijn Oypo-pagina vanaf dinsdag 3 juli 2018 per persoon te bestellen zijn.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en interviews © Casper Beijn | Foto’s © Maurice Smeets, © MBO Studenten en © Casper Beijn