Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Gymsport Leiden host eerste wedstrijd District Zuid-Holland in nieuw RG-systeem
Gymsport Leiden host eerste wedstrijd District Zuid-Holland in nieuw RG-systeem
Foto © Casper Beijn

Gymsport Leiden host eerste wedstrijd District Zuid-Holland in nieuw RG-systeem

 

LEIDEN – In het nieuwe seizoen heeft het wedstrijdsysteem Ritmische Gymnastiek van gymnastiekunie KNGU wezenlijke wijzigingen ondergaan. Geen A,B en C- niveau meer maar divisies en daarin categorieën op leeftijd. Gymsport Leiden was in samenwerking met Olympia Papendrecht op 3 februari 2018 de host van de eerste districtswedstrijd in Zuid-Holland van de eerste divisie in de nieuwe opzet, het hoogste landelijk niveau. Op uitnodiging van de organiserende club gingen we kijken om poolshoogte te nemen hoe deze uitpakt in de praktijk voor sporters en trainers/coaches.

 

Samenwerking clubs en trainsters
In de dagelijkse praktijk werd ook al samengewerkt tussen de trainsters en namens de twee samenwerkende verenigingen deden dan ook ritmische gymnastes mee aan de wedstrijd. Toch voelt het voor Renée Vermond van de afdeling RG van Gymsport Leiden niet als een primeur: “Dat komt doordat er al meerdere internationale wedstrijden zijn geweest waarin ook al het onderscheid in divisies werd gemaakt. Daarnaast heeft de tweede divisie ook al een eerste plaatsingswedstrijd gehad.” Trainsters Vera de Reus, Elise Carton en Dagmara en Kamila Soberka, verantwoordelijk voor de selectietrainingen van de club hadden hun gymnastes goed voorbereid.

De Reus en Carton, met inmiddels een internationaal jurybrevet, konden het van dichtbij volgen achter de jurytafel. Dagmara nam de wedstrijdcoaching op zich en Kamila droeg zorg voor het muziekgedeelte in een mooie accommodatie, waarvoor Gymsport Leiden zich veel moeite had getroost. De vrijwilligers toonden veel inzet en waren behulpzaam en professioneel tegenover bezoekers en de door de club uitgenodigde regionale en landelijke pers.

Senior gymnaste Lidewij de Vos
Voor de gymnastes Lidewij de Vos (senior) en Matilde Monteleone (pre-junior) is de nieuwe wedstrijdopzet een grote verandering. Beide waren vorig jaar in hun klasse en categorie Nederlands Kampioen, maar moeten het nu tegen veel sterkere opponenten opnemen. Vermond: “Het wordt zwaarder. Lidewij was vorig jaar nog derdejaars junior en nu eerstejaars senior. Dat is èn een ander niveau-indeling en een stap hoger qua leeftijd, maar ze werkt er altijd heel hard voor.” Een ouder van de club: “Voor het eerst in divisies is spannend voor de kinderen, bijvoorbeeld als je van pre-junior naar junior gaat. Landelijk krijg je veel meer concurrentie. Het oude A/B niveau is nu allebei eerste divisie, dus als B-gymnaste vorig jaar moet je nu een stuk hoger, tegen meisjes die je hiervoor niet eens op wedstrijden zag!”

Bij Gymsport Leiden zijn ze blij met de grote belangstelling van de pers die op haar uitnodiging afkomt, al melden sommige journalisten en media zich door omstandigheden op het laatste moment.  De club heeft de publiciteit hard nodig voor fondsen- en sponsorwerving om deze wedstrijd en andere activiteiten te kunnen organiseren. Het geeft de RG-sport ook meer bekendheid, wat geen luxe is. Ondanks de Olympische status moet de sport in Nederland vechten voor erkenning en voor een plek in de spotlights. De supporters en liefhebbers genieten dubbel, dat hier de beste gymnastes hun kunnen laten zien. De Leidse met thuisvoordeel. “Mooi dat het nu een keer in Leiden is, nu kan opa er ook een keer bij zijn. Meestal zijn de wedstrijden in ‘Verweggistan’, zoals Twello of zelfs België of Duitsland. Thuis zijn ze heel enthousiast, vooral als de muziekjes op de radio komen die ze kennen van andere gymnasten.”

Prijswinnaars en algemeen medailleklassement
Berfin Özcan (RKSV Wilskracht Alphen aan de Rijn)-2000 en ouder; Jasmijn Erpelinck (GV Sparta Dordrecht)-2002/2001; Maaike van Leeuwen (RKSV Wilskracht Alphen aan de Rijn)-2003; Gizha de Waard (GYM D.V.O. Dordrecht)-2004; Annabella Willemen (OKK Dordrecht)-2005; Matilde Monteleone (Gymsport/Olympia Papendrecht)-2006; Femke Barhorst (RKSV Wilskracht Alphen aan de Rijn)-2007; Liselotte Neggers (GYM D.V.O. Dordrecht-2008 en Naomi Barbier Cuesta (RKSV Wilskracht Alphen aan de Rijn)-2009 kwamen bij de wedstrijd allround als sterkste uit de bus en toonden hiermee aan op dit moment het beste met de nieuwe opzet om te kunnen gaan. RKSV Wilskracht uit Alphen aan den Rijn kwam hier dus opvallend sterk uit de bus, hoewel de weg naar de landelijke finales via diverse plaatsingswedstrijden natuurlijk nog lang is.

Pre-Junior gymnaste Matilde Montaleone
Matilde Montaleone, gymnaste van Gymsport Leiden, hield bij haar oefeningen bal en zonder materiaal het hoofd koel en werd bij deze onderdelen eerste en tweede overall. Hiermee leverde ze het beste resultaat van de deelnemende gymnastes van de club. Vermond: “Ze deed het heel goed! Het is altijd leuk om medailles binnen te slepen, alhoewel ik de Olympische gedachte het mooiste vindt: ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Het is goed voor de club en het komt op een goed moment, want we zijn in de media bezig om de sport te promoten. Dan is het leuk om een noemenswaardige prestatie te kunnen melden.”

Dit is ook mooi nu de lokale en regionale pers en media poolshoogte is komen nemen. Vermond: “We willen aan onze omgeving graag uitleggen wat ritmische gymnastiek is, want in de omgeving van Leiden is dit geen bekende sport. Dan is het goed om te laten zien dat het een leuke sport is waar hard voor wordt getraind, maar dat het ook op recreatief gebied beoefend kan worden. De sport is absoluut niet tuttig, het is heel hard en gedisciplineerd werken, zoals ik inmiddels zelf bij een zomeractiviteit heb ervaren. Je lijf moet zeker in conditie zijn en het is mooi om te zien dat je kinderen ergens zoveel passie voor hebben.”

Het hele programma van deze wedstrijd laat zien dat Gymsport Leiden de gymsporten metterdaad graag in de spotlights zet. Tijdens de pauzemomenten kreeg het publiek mooie demo’s voorgeschoteld van de acrogymafdeling – die een plek op de GymPOWER Hotspot verdiende – en van ritmische gymnastes van de organiserende vereniging. Haar clubmotto in de praktijk: “Hart voor de sport en oog voor elkaar, samen sterk in de gymsport!”

Meer over de ritmische gymnastiek en Gymsport Leiden is te vinden op de website van de club. De complete uitslagen van de wedstrijd is te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, verslag en beelden © Casper Beijn