Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Gymsport Leiden introduceert clubkampioenschappen nieuwe stijl in een combitoernooi met zes sporten
Gymsport Leiden introduceert clubkampioenschappen nieuwe stijl in een combitoernooi met zes sporten

Gymsport Leiden introduceert clubkampioenschappen nieuwe stijl in een combitoernooi met zes sporten

LEIDEN – De Leidse Clubkampioenschappen, georganiseerd door Gymsport Leiden op 24 en 25 juni 2017, hadden alles in zich voor een clubtoernooi nieuwe stijl. Een combi-evenement voor 250 gymnasten uit het turnen dames, turnen heren, ritmische gymnastiek, acrobatische gymnastiek, groepsspringen/teamgym en jazzdans. Met daarenboven een prachtige gecombineerde demo, een wedstrijd handstanden op de internationale handstanddag, de Jan-de-Knegt-bokaal, Nederlands Kampioenen en trainers die werden geëerd voor hun inzet of zelfs als afscheid, een enthousiaste Burgemeester op bezoek die de prijzen kwam uitreiken; JuryPOWER en een warm clubgevoel dat na een fusieperiode verschillende clubs knap tot één geheel had samengesmeed. Een voorbeeld voor velen.

Demosport en acrobatische gymnastiek

Gymsport Leiden heeft een goede demosport-traditie. Met onder andere de Wereld Gymnaestrada van 2015 in Helsinki als ervaring zetten alle sporten een mooie demo-combinatie neer. Trainsters Amber en Jente hadden de verschillende sporten in de nieuwe vereniging in korte tijd tot één mooi geheel gesmeed. Onder één banier verenigd lieten ze als modern visitekaartje zien hoe een moderne club van inmiddels 1500 leden zich kan presenteren aan haar leden, familie, de burgemeester en andere gymverenigingen. Zie het filmpje op onze Facebookpagina. Op zaterdag 1 juli vieren alle recreanten van alle gymdisciplines van Gymsport Leiden nog hun sportieve feestje. Arthur Haasbroek, Voorzitter van Gymsport Leiden: ”We hebben nu een demo laten zien waarin alle disciplines vertegenwoordigd waren. Eigenlijk hadden de verenigingen alles al in zich en ik heb gekeken hoe we dat weer konden laten opkomen. Nu kunnen we elkaar versterken, trainers gaan elkaar opzoeken en vertellen elkaar over elkaar uitgangspunten. Met deskundige mensen aan boord hebben we in no time een superleuke demonstratie kunnen neerzetten.”

De acrogym heeft in Leiden een sterke traditie, vooral in de demosport en die passie werd in de demo en in de wedstrijd goed naar voren gebracht. Ook de wens om in wedstrijden goed te presteren, werd dit seizoen al beloond met een knappe gouden medaille voor Robin Woesthoff en de tienjarige Tess van der Hout bij de categorie mixed-paar D-lijn senioren. Ze stonden in elk geval allen ook vooraan om hun handstand te doen op de nationale handstanddag, van elke soort handstand in de acrosport minstens één. Na de demo vertelden enkele acrogymnasten over hun passie. Eefke: “De demo was superleuk om te doen, omdat je het echt met z’n allen doet.” Meike: “Leuk, omdat je dan ook andere sporten ziet, zoals het springen.” Demi: “De trainers zijn erg bezig om de acrogymnasten een stap verder te helpen, een hoger niveau en nog meer nieuwe dingen. Hopelijk kunnen we vanaf volgend jaar meedoen in de A-lijn.” Niels: ”Show is wel heel leuk om te doen, maar wedstrijden zijn het mooist. Dan laat je zien waarvoor je hebt getraind en dan proberen het NK te halen.” Robin: “Prachtig seizoen, al die plaatsingswedstrijden en dan uiteindelijk die finale op de NK, wel iets makkelijker voor een man, want er zijn er minder, maar je moet toch je punten halen. Ja, Nederlands kampioen, als je dan thuis bent, ga je wel feesten.” Alexandra introduceerde met haar mede-gymnasten gelijk de nieuwe yell: “Met z’n allen strijden, voor Gymsport Leiden…”

Toestelturnen dames en heren

De damesturnsters hadden er veel plezier in. Hun wedstrijd rouleerde van balk, brug en vloer naar een opmars in de gymzaal ernaast voor sprong. Trainster Mirre van der Heiden neemt ten faveure van een maatschappelijke carriere aan het eind van dit seizoen afscheid na tien jaar, waarin ze zich met o.a. medetrainsters Annabelle Vandenbussche, Tessa Gerrits met veel passie wijdde aan de ontwikkeling van het turnen in Leiden. Zij en de turnsters gaan elkaar zeker missen, zeker nu het qua damesturnen op oogsten kan gaan aankomen. Anna Bakker deed aldus met een gouden medaille op balk bij de eerste divisie reeds van zich spreken. De turnsters bij de wedstrijd waren eensgezind: “De wedstrijd ging goed en het was leuk, nu in 2017. Nederlands kampioen op brug, de finale van de NK gehaald, halve finale, districtsfinale en gejuicht voor elkaar.” Mirre van der Heiden: “Ik probeer altijd naar het individu te kijken. Iedereen is anders. Turnsters hebben allemaal wat anders van hun trainster nodig, de één kun je oppeppen met ‘nu knallen’ en de ander zeg je juist ‘ga maar genieten’. Tien jaar ja. Meiden van zes jaar zien opgroeien, nu zijn ze zestien en gaan studeren. Een mooie tijd. Ik kijk met veel plezier op terug.”

Gerrits: “Vandaag is het internationale handstanddag. Het geheim van een goede handstand is goed je billen knijpen. Iedereen doet andere dingen goed. Met je vingers sturen. Open schouders. Het zijn al die dingen samen. Het belangrijkste vind ik dat ze er lol in hebben.”

Het herenturnen, op de groepsdemo op zaterdag na, was gereserveerd voor de zondag. De trainers hebben er in elk geval veel lol in om het herenturnen in Leiden een plek te geven. Vrijwilliger Roland, momenteel zelf geblesseerd: “Het wordt leuk bij de heren, gezellig tegen elkaar in. Een wedstrijdje met van alles en nog wat.” Jan de Knegt, al jaren een gewaardeerd trainer-coach is blij dat ook het herenturnen zijn best doet voor een gewaardeerde plek binnen de vereniging. Hij ziet in elk geval veel jonge turners aansluiten. Op zondag werd de Jan-de-Knegt-bokaal uitgereikt. De Knegt: “Goed dat jongere krachten het gaan oppakken. Toen mijn vereniging het 75-jarig jubileum vierde kreeg ik de vraag ‘Hoe ziet de gymsport in Leiden er over 10 jaar uit?’ Mijn antwoord was: één vereniging! Al duurde het uiteindelijk 25 jaar. De sporters hebben nu veel meer kans om zich te ontwikkelen en in Leiden kunnen we meer impulsen geven. Op zondag wordt de Jan-de-Knegt-bokaal uitgereikt aan één van de zes kampioenen uit de verschillende disciplines. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Dus daar wordt tussen geloot.”

Groepsspringen en micro teamgym

Denk niet dat het groepsspringen bij de Leidse vereniging nog niet veel te bieden heeft, want bij de demo op de Clubkampioenschappen werden er zeer knappe sprongen gedaan, tot aan een dubbelsalto en tweeëneenhalve schroef toe. Ook hier waren bij enkele deelnemers in het seizoen al wat blessures opgelopen, maar er ontspon zich een spannende strijd die, zoals vaker dit seizoen, werd uitgevochten tussen moeilijkheid en netheid. Er was aan zowel groepsspring- , teamgymwedstrijden als demonstraties meegedaan en dat hield de springers scherp.

Lisa: “Zo’n demo is best spannend, leuk om te laten zien wat je kan.” Olivier: “Lekker vliegen en hopelijk op je voeten landen. We hebben dit seizoen voor het eerst aan microteamgym mee gedaan en dat is wel onwijs gaaf om te doen.” Amber: “Leuk, met ook momenten dat je op het juiste moment op muziek moest gaan. Onze wedstrijd hier is op de Dorado en Dorado Pegases.” Trainster Amber: “We wilden met elkaar naar een hoger niveau en inmiddels is iedereen zover om ervoor te gaan en zich te ontwikkelen.” De springers als met één stem: “Deal!”

Ritmische Gymnastiek en Jazzdans

De ritmische gymnastiek in de vereniging toonde haar creativiteit door een teamcup te organiseren. Alle deelneemsters waren in een team ingedeeld en wonnen hun prijs via de totaalscore. Een mooie oplossing voor een lang en mooi seizoen waarna niet nog een individuele topprestatie, zoals die van Lidewij Vos, eerder knap Nederlands Kampioene bij de B-junioren, van de gymnasten kon worden gevraagd. Mathilde, Manou en Anouk over de teamwedstrijd: “Best leuk om zo’n wedstrijd mee te doen. Ik deed zonder materiaal. Dat vind ik het leukste want dan kun je niks laten vallen.” “Dat ze dan je naam roepen. We waren tweede en dat hadden we echt niet verwacht. Ik was soort van een beetje mijn oefening vergeten.” “Het is heel leuk in Leiden, we hebben hele aardige trainsters: Vera, Dagmara, Camille en Elise. Ze begrijpen ons goed en zijn leuke meiden om mee te trainen.” Trainster Vera: “We hebben alle niveau’s in Leiden en afgelopen seizoen ook op alle niveau’s goede resultaten geboekt. Het was ook mooi om de halve finale te kunnen organiseren.”

De clubkampioenschappen Dans bestond uit onderlinge wedstrijden Jazzdans. Leuk om zo ook een keer je eigen moves te kunnen laten zien, als ware het een soort battle. De dansers die positief verrasten kwamen uit de categorie 6-9 jaar. Bij de categorie 9+ hadden de dansers zelf een dans gemaakt. Anouk werd clubkampioen. Zij behaalde de hoogste scores op techniek en uitvoering.

JuryPOWER en gymsportvisie

Ook de juryleden hadden het bij de clubwedstrijd naar hun zin. Marieke Teeuwen mocht van haar collega-juryleden een GymPOWER-prijs, aangeboden door Dermagiq, in ontvangst nemen voor haar uitleg van het sportplezier bij het jureren. Na tien jaar zich ingezet te hebben voor de club als jurylid, nam zij afscheid en dat verdient een eervolle vermelding. Teeuwen: “JuryPOWER is dat je de meiden bevestigt in wat ze goed doen. Het plezier in de sport spat er gewoon vanaf bij sommige meisjes. Dat is heel leuk om te zien.” Een collega-jurylid: “Als je als jury ontspannen bent en niet streng kijkt, dan is bij hen een gedeelte van de spanning al weg.”

Voorzitter Arthur Haasbroek was zichtbaar tevreden over waar de vereniging nu staat. “Leuk dat de Burgemeester naar een clubwedstrijd komt kijken. Dat we in Leiden nu de grootste clubwedstrijd uit de geschiedenis hebben, alle vrijwilligers op de been zijn en dat we in bijna alle KNGU-sporten sportaanbod bieden is toch iets om trots op te zijn. Dans heeft al een plek binnen de club gekregen en binnenkort freerunning. Zodra het kan omarmen we ook graag het rhönradturnen en indien mogelijk trampolinespringen. Doseren met introduceren !” Broer Edwin Haasbroek: “Ook nodigt dit voor disciplines uit tot samenwerking. Een mooi voorbeeld voor DOS Alphen aan de Rijn, want het past erg in deze tijd om meer van elkaars expertise te leren.” Noor gaf een prachtig en historisch voorbeeld van gymfusion. In één wedstrijd werd ze clubkampioene acrogym én turnen. Wie kan haar dat navertellen?

Meer informatie over Gymsport Leiden is te vinden op de Facebookpagina en de website van de club.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, beelden en interviews © Casper Beijn