Actueel op GP
Home » Geen categorie » Het laatste EK-kwalificatiemoment voor Nederlandse acroteams in Rotterdam Ahoy
Het laatste EK-kwalificatiemoment voor Nederlandse acroteams in Rotterdam Ahoy

Het laatste EK-kwalificatiemoment voor Nederlandse acroteams in Rotterdam Ahoy

ROTTERDAM – In de A-lijn werden de Nederlandse Kampioenschappen Acrobatische Gymnastiek op zondag 18 juni 2017 in Rotterdam Ahoy gehouden. Er werd op dit niveau niet alleen om de titels en andere eremedailles gestreden, maar ook om plaatsing voor de Europese Kampioenschappen voor jeugd-, junior- en seniorteams die in oktober in Rzeszow, Polen, gehouden worden. Dit laatste kwalificatiemoment maakte de NK een extra nagelbijtend spannende wedstrijd voor de betrokken sporters, ouders en andere supporters. 

Nederlandse afvaardiging

Voor de teams die nog niet aan alle kwalificatievoorwaarden voldaan hadden, was de NK hun allerlaatste kans volgens de selectieprocedure van gymnastiekunie KNGU. Om naar het EK afgevaardigd te worden namens Nederland moet een team én twee limieten gehaald hebben én van de teams die gekwalificeerd zijn bij de beste twee van hun categorie horen. De junior 1 en jeugdteams nemen van 13 tot en met 15 oktober 2017 deel aan de European Age Group Competition (EAGC), de zgn Jeugd-EK; de senior en junior 2 teams van 19 tot en met 22 oktober 2017 deel aan de EK. De lijst gekwalificeerde Nederlandse teams na de NK in Ahoy ziet er zo uit:

  • Senior damespaar: Djenti Verbrugge en Nicole Eykelenboom, GV DOS Monster
  • Senior damesgroep: Fem van Os, Pleunie van Mook en Mariska van de Water, Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch
  • Junior 2 damesgroep: Lisanne Hulder, Famke van Wieren en Mare Blaam, Acro Academy Noord-Nederland
  • Junior 2 damesgroep: Sidney de Vente, Melissa Beekhof en Aimée Tent, Wilhelmina Kampen/Sportacrobatiek Zwolle
  • Junior 1 damespaar: Insaf el Amroui en Lisanne Verbeet, Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch
  • Jeugd damespaar: Sanne van Daflsen en Doortje Rengers, Sportacrobatiek Zwolle
  • Jeugd damespaar: Lian Boersma en Amber Bosma, Acro Academy Noord-Nederland
  • Jeugd damesgroep: Iris Bergsma, Myrthe Tognini en Arjenne Steenbergen, Acro Academy Noord-Nederland
  • Jeugd damesgroep: Guusje van Vugt, Lotte van Vugt en Lisanne Bakx, Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch

Jeugdteams

De jeugdteams deden op de NK zoals gebruikelijk twee oefeningen: een tempo- en een balans-oefening.  In een zenuwslopende wedstrijd wist – letterlijk in de laatste minuut – het duo Rengers en Van Dalfsen de NK-titel te grijpen én hun tweede EK-limiet, wat directe plaatsing betekende. Bosma en Boersma hadden in de voorgaande plaatsingswedstrijden altijd op de eerste plek gestaan, maar werden nu nipt tweede met 0,05 punt verschil. Het duo had al eerder aan alle EK-kwalificatie-eisen voldaan en bewees met hun scores nogmaals oefeningen van EK-kwaliteit te beheersen. Het brons ging in deze categorie naar Kaya Honders en Ismay de Wit va Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, die het door hen gehoopte EK-limiet niet haalden.

Bij de jeugdgroepen hadden twee teams al één EK-limiet binnen, en ging de strijd hier dus naast de Nederlandse titels ook om de tweede limiet. Ook hier was het een enerverende wedstrijd en het publiek juichte hun favorieten luidkeels toe. De ouders in de zaal vonden het soms nog spannender dan de gymnasten zelf, die vaak volledig “in the flow” zaten en hun oefeningen prachtig draaiden. Kampioen werd hier uiteindelijk het trio Bergsma, Tognini en Steenbergen die zich ook wisten te plaatsen voor de Jeugd-EK. Ook de nummer twee, het trio Van Vugt, Bakx en Van Vugt, haalde de EK-limiet en mag in oktober afreizen naar Polen.

Junior 1 en 2 teams

Bij de junioren worden drie oefeningen gedraaid: naast tempo en balans draaien zij ook een combinatie-oefening. Junioren 2 kunnen op het EK zich ook plaatsen voor een finale tempo en balans en kunnen hier ook medailles winnen. Junioren 1 kunnen zich alleen plaatsen voor de finale combi.

Bij de Junior 1 damesparen had het duo Verbeet en El Amraoui zich reeds duidelijk gekwalificeerd voor de Europese Kampioenschappen, en ook op de NK lieten zij zien daar thuis te horen. Bij de Junioren 2 was er slechts één damespaar. Hoewel Melissa Dijkstra en Demi Vogel van Adonis Sportacrobatiek Drachten drie mooie oefeningen neer wisten te zetten, lukte het hen niet om het tweede EK-limiet waar zij voor gingen te behalen. Zo liggen blijdschap en verdriet in de sport dicht bij elkaar.

Bij de damesgroepen Junior 2 hadden twee groepen zich reeds vóór het NK gekwalificeerd voor de EK, dus ging het in Ahoy om de nationale titels. Uiteindelijk wist het trio Blaam, Van Wieren en Hulder met een overtuigende voorsprong eerste te worden. Het zilver ging naar het trio Tent, Beekhof en De Vente.

Senior teams

Ook de senior teams draaien drie oefeningen: tempo-, balans- en een combinatie-oefening.  In de categorie senior damesgroepen was de nummer één op de NK geen verrassing. Het trio Van de Water, Van Mook en Van Os domineerde deze categorie bij alle plaatsingswedstrijden. Zij hadden ook hun EK-plaatsing al binnen en wisten op de NK zelfs bijna drie volledige punten boven het hoge limiet te scoren. Een enorme prestatie om zó hoog boven het hoge limiet te komen! Suzanne Mondria, Bente Berendsen en Lisanne Pronk van Sportacrobatiek Zwolle behaalden het brons, maar niet de felbegeerde tweede EK-limiet.

Bij de senior damesparen was vooraf al duidelijk wie Nederlands Kampioen zou worden: Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge van GV DOS Monster. Het duo heeft een prachtig jaar achter de rug, waarbij de twee zich al eerder hadden gekwalificeerd voor de EK. Daarenboven zijn zullen ze op uitnodiging van de internationale gymnastiekfederatie FIG deelnemen aan de komende World Games in Wroclaw, Polen. Een hele eer! Dit internationaal sportevenement is het equivalent van de Olympische Spelen voor niet-Olympische sporten. De nationale titel in Ahoy is een goede opsteker voor het schrijven van internationale sporthistorie voor Nederland op de Wereldspelen en op de EK.

Extra kans voor pas samengestelde teams

Naast de bovenstaande kregen twee andere teams toestemming van de KNGU om deel te nemen in Rotterdam Ahoy aan het EK-kwalificatiemoment tijdens de NK. Dit waren pas samengestelde teams die om die reden niet in de running waren voor een nationale titel.

Op de derde en laatste plaatsingswedstrijd voor de NK lukte de kwalificatiepoging van het jeugdtrio Zola Vorstius Kruyff, Lyn de Bock en Zoë de Wit niet, maar op NK bij de tweede keer haalde het trio wel de hoge limiet. Bij de Junioren 2 behaalde het mixpaar Stein Briggen en Britney Bordewijk de recordscore van de dag voor hun drie oefeningen en daarmee ruim de eerste EK-limiet. Op de vormbehoudwedstrijd na het zomerreces krijgen ze de kans om de tweede EK-limiet te halen.

We wensen alle EK-teams van Nederland veel succes in hun voorbereiding op de Vormbehoudwedstrijd en op de (Jeugd)-EK in Polen. Meer informatie over de Europese Kampioenschappen en European Group Age Competition 2017 is te vinden op de website van de Europese gymnastiekunie UEG en de website van de Nederlandse gymnastiekunie KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © en foto’s © Martine Hooijenga-Le Duc met een bijdrage van © Anna de Visser en © Theresa Beijn