Actueel GP nieuws
Home » AcroGymPOWER » Historisch debuut voor acrogym op Jeugd Olympische Spelen 2018
Historisch debuut voor acrogym op Jeugd Olympische Spelen 2018
Screenshot © Youtube kanaal Acrobatics2018

Historisch debuut voor acrogym op Jeugd Olympische Spelen 2018

BUENOS AIRES – Zondag 7 oktober 2018 is een historische dag voor de acrobatische gymnastiek. Voor het eerst staat acrogym als sport op het Olympisch programma, en wel op de Jeugd Olympische Spelen die worden gehouden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Naast de andere gymnastische sporten die onder de International Gymnastics Federation – FIG vallen en al een Olympische status kennen: dames- en herenturnen, trampolinespringen en ritmische gymnastiek. Voor de acrobatische gymnastiek, een sport die hoopt in de toekomst ook op de ‘gewone’ Olympische Spelen te mogen staan, een belangrijk moment.

Nederland ontbreekt in Argentinië wat de gymsporten betreft. Bij acrogym, omdat er geen junior mixed paar was die aan de leeftijdseisen voldeed. Vooralsnog mogen er alleen mixed paren van een bepaalde leeftijd deelnemen aan dit toernooi, ook wel als ‘YOG’ aangeduid, de afkorting van de Engelse naam: ‘Youth Olympic Games’. Het gaat om een zeer krappe leeftijdsmarge die aangehouden wordt. Waar binnen de acrobatische gymnastiek de junioren tussen de 13 en 19 jaar oud mogen zijn, moesten zowel de onderpartners als de bovenpartners tussen 1-1-2000 en 31-12-2003 geboren zijn om deel te mogen nemen aan de YOG. Landen die een team wilden laten meedingen, moesten dus met de teamvorming al rekening houden met deze leeftijdsgrenzen.

Kwalificaties voor dit evenement vonden plaats op de Wereldkampioenschappen in Antwerpen, in april 2018. Nederland kon geen gemengd paar in deze leeftijdscategorie leveren voor dit WK. Negentien teams uit zeventien landen hadden aangegeven een poging te willen wagen voor de kwalificaties. Uiteindelijk zijn twaalf teams aangewezen om op zondag 7 oktober 2018 in Buenos Aires hun kwalificaties te draaien. Vanwege de strenge leeftijdsgrenzen zitten de teams uit de top drie van het WK daar niet bij. De nummers vier, vijf en zes wel, en zij zijn dan ook duidelijke favorieten op het Wereldpodium van de YOG.

Het Bulgaars mixed paar Panayot Dimitrov en Mariela Kostadinova uit Bulgarije (zie bovenstaande video) wist in de finale op het WK het paar Manuel Candeias en Madalena Cavilhas uit Portugal met 0,05 punt voorbij te gaan. De scores van 27,850 en 27,800 tonen aan hoe miniem het verschil is en hoe dicht deze teams elkaar benaderen in niveau en prestaties. De strijd tussen hen lijkt dan ook een spannende te worden tijdens de YOG-kwalificatieronde met drie onderdelen. Ook de Wit-Russische Ilya Famenkou en Viktoryia Akhotnikava blijven duidelijk in de running en kunnen een serieuze bedreiging vormen voor deze twee teams.

Andere teams om in de gaten te houden zijn onder andere Clyde Gembickas en Sophie Imrie-Gae uit Groot-Brittannië. In de kwalificaties van het WK werden zij zesde, maar vanwege de landenregel (een ander team uit de UK had hoger gescoord) mochten zij niet naar de finale. Hun kwalificatie-scores lagen echter hoger dan het team uit Wit-Rusland, dus ook zij kunnen het nog erg spannend gaan maken.

Ook Dmitriy Nemerenko en Anastassiya Arkhipova liepen tegen de landenregel aan. Het team uit Kazachstan, wiens landgenoten wereldkampioen wisten te worden, werd achtste in de kwalificaties. Ook voor hen liggen er hoge verwachtingen. De jongste onderpartner op deze YOG is geboren in 2003, net als zijn bovenpartner. Dat alleen al is een reden om naar de prestaties van dit gemengd paar uit te kijken. Yonatan Fridman en Noa Kazado Yakar uit Israël werden in Antwerpen achtste in de finale en hopen ook hier tegen al het acrogeweld op te kunnen om een plekje in de finale te veroveren.

Maar waar op de Wereldkampioenschappen de prestaties over meerdere dagen verdeeld mochten worden, staan de teams hier in Buenos Aires voor de uitdaging om zowel hun tempo- als hun balans- en hun combinatie-oefening op één dag te moeten presenteren. Een ware uitputtingsslag voor de gymnasten. Gelukkig kunnen de gelukkige finalisten daarna zich rustig voorbereiden op de finale, die pas op 15 oktober 2018 gehouden zal worden.

Meer over het programma van acrobatische gymnastiek op de Jeugd Olympische Spelen 2018 in Buenos Aires staat op de website van het toernooi.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beelden: Screenshot en video © YouTube kanaal Acrobatics 2018