Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Acrobatische sporten » Acrobatische Gymnastiek » IAG 2017 biedt oogstrelende acrowedstrijden afgewisseld door RG en Teamgym
IAG 2017 biedt oogstrelende acrowedstrijden afgewisseld door RG en Teamgym
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

IAG 2017 biedt oogstrelende acrowedstrijden afgewisseld door RG en Teamgym

‘s-HERTOGENBOSCH – Op de derde dag van het IAG was in de topsporthal van Maaspoort Sports & Events in ‘s-Hertogenbosch weer plaats vrijgemaakt voor het internationaal toernooi met Acro-finales, RG-groepen op A/B-niveau en (Micro) Teamgym op het programma. Een andere setting dan de eerste twee dagen (Acro-Damesturnen-Trampolinespringen/DMT) die veel positief respons kreeg bij het publiek. In de arena lagen twee ‘vloeren’ naast elkaar, waar afwisselend acroteams en RG-groepen mochten schitteren. Het leverde een boeiend kijkspel op die later op de middag werd aangevuld met het spectaculaire groepsspringen op minitrampoline en pegases. Bijzonder dat het complete publiek de acties in alle drie sporten met groot applaus beloonde. Martine Hooijenga-Le Duc maakte voor GymPOWER Sportmagazine een (beeld)verslag over de acrowedstrijden.

Finale Damesparen Pupil

Bij de damesparen Pupil kwamen acht groepen in actie, die er een spannende wedstrijd van maakten. Je kon zien dat men klaar was voor de finale, foutjes werden er nauwelijks meer gemaakt. Het Nederlandse team Robin Hooijenga & Anna Koster van Acro Academy/SV Donkerbroek wist er nog een schepje bovenop te doen en hun Belgische tegenstanders te verslaan. Zij mochten de gouden medaille in ontvangst te nemen. Alessie Demuynck & Mirte Vercauteren van Sportac 86 Deinze haalden zilver met hoge punten. Brons was er voor Charissa Delfsma & Ilse Meeuwis van Adonis Sportacrobatiek. Bij de mixparen kaapten de Belgische teams de hoogste podiumplaatsen weg. Victor Vermeire & Benthe van den Heeden  van Sportac 86 Deinze waren het sterkst in deze categorie met een mooie oefening. Zij werden gevolgd door hun clubgenoten Robbe Vandecasteele & Myrrdin Claeys, terwijl Joep Sauve en Sanne Frencken het brons omgehangen kregen. Bij de herenparen wisten Lounyss Brits El Khadim & Jonas Raus van Volharding Boom hun voorsprong op Marten-Lin Visser & Ties Oosterhoff  van Acro  Academy te behouden. Beide teams draaiden prachtige oefeningen! Tot slot was de vloer voor de damesgroepen. Het niveau was hier hoog, en de wedstrijd dus voor het publiek ook erg spannend om naar te kijken. Uiteindelijk wonnen Frederique Klijn, Lynn van Vugt & Lynn Kremers van Flik Flak hier het goud, met een zilveren medaille voor Inge Speerstra, Marieke Hulder & Robin Luinge van Acro Academy. Het Belgische trio Amélie Bernaert, Xara de Groote & Zita Goffaux bezette de derde plaats op het erepodium. Zoveel mooie teams in de Pupillen belooft wat moois voor de toekomst van acro in Nederland!

Finale Jeugdteams

Nadat de Pupullen hun prijsuitreiking gehad hebben is het de beurt aan de Jeugd teams. Ook hier veel talent, en in devkwalificaties lagen de punten soms dicht bij elkaar dus beloofde het een spannende wedstrijd te worden. Dezelfde volgorde werd aangehouden, ook nu starten de damesparen als eerste. Zes teams hadden hier de finales bereikt en leverden strijd om de medailles. Uiteindelijk waren het Amber Bosma & Lian Boersma van de Acro Academy die met grote voorsprong het goud grepen. Zilver was er voor Doortje Rengers en Sanne van Dalfsen van Sportacrobatiek Zwolle, terwijl de derde positie voor Kaya Honders en Ismay de Wit van Flik Flak was. Bij de mixparen ging de strijd tussen twee Belgische teams die in de kwalificaties afwisselend het sterkst waren. In deze finale waren het Robbe Bruggeman & Oona Deneudt van OTM Gent die het goud wisten te bereiken boven concurrenten Ward Schittekat & Jolien Witvrouwen van Sky is the Limit. Herenpaar Wannes Ost & Xavier Calus was enige in hun categorie maar zetten een strakke oefening neer. Bij de damesgroepen was het ook weer ontzettend spannend en menig nagel werd stukgebeten op de tribune. De teams presteerden op de top van hun kunnen en de punten waren daar dan ook naar. Uiteindelijk kaapten de Britse Tallulah Brady Jones, Lydia Poval & Chloë van Birkenhead Gymnastics het gou weg voor de neus van Iris Bergsma, Myrthe Tognini en Arjenne Steenbergen van Acro Academy. Het brons was voor de Belgische Kato Vervliet, Leentje van Camp & Morgan Hermans.

Finales Junioren 1 en 2

De finales van de Junioren 1 en 2 werden gecombineerd in blok drie, en de damesgroepen Junior 1 mochten het spits afbijten. België greep hier de leiding: de mooie oefening van Bo Hollebosch, Yana Vastavel & Lise de Meyst van Gymfederatie België leverde hen de hoogste trede van het erepodium op. Het Zwolse trio Pauline Smit, Madelon de Haan & Senya Leusink van Sportacrobatiek Zwolle werd knap tweede, terwijl de derde positie voor de zusjes Nanda & Remke Huisman met hun partner Zefanja Nieman van Adonis Sportacrobatiek was. Mixpaar Junior 1 Seppe Beyens & Margot Bogaerts van Volharding Boom draaiden een strakke routine, en mixpaar Junior 2 Bram Röttger en Marte Snoeck van Gymfederatie België zetten een expressieve oefening neer, die het publiek massaal kippenvel bezorgde. Zó mooi kan acro zijn. De punten waren daar  dan ook naar. Dames- en herenparen deden in deze categorieën niet mee, dus kwam de vloer vrij voor de damesgroepen Junior 2. Een categorie waarin het niveau en dus de punten heel hoog lagen. Uiteindelijk grepen hier Chloë Hendricks, Pauline Calus en Emma Naudts van OTM Gent het goud door net hoger te scoren dan Mare Blaam, Famke van Wieren en Lisanne Hulder van Acro Academy, die ook een prachtige oefening hadden neergezet, De bronzen medaille ging naar Elisabeth Addo, Jente de Graeve & Quirine van Acker. Bij de Junioren 2 draaiden Melissa Dijkstra & Demi Vogel van Adonis Sportacrobatiek een mooie oefening voor hun gouden medaille. Ook dit was weer een prachtige wedstrijd. Op naar de senioren!

Finales Senioren

De finales van de senioren openden dan ook gelijk indrukwekkend met een prachtige oefening van het  geweldige Belgische damesoaar Lore Vanden Berghe en Noémie Lammertyn van Gymfederatie België! Acro van het hoogste niveau. Bij de categorie mixpaar helaas wiebels bij Stef van der Locht & Fenne van Dijck van V&K Uden, waardoor zij de scores van hun kwalificatie niet wisten te evenaren. Ook de oefening van herenpaar Jim de Vos & Julien Pigeolet van Volharding Boom ging niet probleemloos, en het goud ging daat dus naar Killian Goffaux & Robin Casse, die een strakke oefening neerzetten. In de categorie damesgroepen waren de onderlinge verschillen groot. Vijf Belgische en drie Nederlandse teams wedijverden hier om het podium. Het goud werd hier uiteindelijk gegrepen door Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os van Flik Flak, die de Belgische teams Kiara Hendrickx, Oumeima Bouzezza & Lounia Goossens van OTM Gent en hun clubgenoten Martha Belpaire, Elissa Burghgraeve & Elisabeth Loeys voorbleven. De avond eindigde net zo spectaculair als hij begon: met het optreden van heren-vier Noam Raj Patel, Bram Geussens, Jonas Anthoon & Hannes Garré, die net als de vorige dagen het publiek wisten op te zwepen met hun prestaties! Voor de A-lijn eindigde het toernooi hier. Zondag komen nog wel teams uit de B-, C- en D-lijn op de vloer.

Meer info en de uitslagen zijn te vinden via de website van het evenement. Meer beelden van het IAG 2017 zijn (binnenkort) terug te vinden op de Facebookpagina’s, de Instagram- en Twitteraccounts en het Youtubekanaal van GymPOWER Sportmagazine.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Verslag, tekst en foto’s © Martine Hooijenga-Le Duc