Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Acrobatische sporten » Acrobatische Gymnastiek » IAG 2017 is ook voor acroliefhebbers weer een prachtig sportfeestje
IAG 2017 is ook voor acroliefhebbers weer een prachtig sportfeestje
Acrogym

IAG 2017 is ook voor acroliefhebbers weer een prachtig sportfeestje

‘s-HERTOGENBOSCH – Op de eerste wedstrijddag van de vijfde editie van het IAG 2017 stonden Turnen Dames, Acrogym en Trampolinespringen op het programma. Dit internationale toernooi is voor de acrosportliefhebbers een prachtig feestje, en voor de sporters een kans zich te meten met buitenlandse tegenstanders. Het mooie aan het toernooi is dat acrogymnasten en turnsters elkaar afwisselen op de vloer, zodat beide groepen fans ook eens kennis maken met de andere sport. Een verslag van de acrowedstrijden in de Maaspoort Sports & Events arena in ‘s-Hertogenbosch.

Blok 1

Voor Acrogym mochten de jeugd teams het spits afbijten. De dames duo’s begonnen met hun tempo oefening. De Nederlandse teams namen hier een voorsprong, met als uitschieters Sanne van Dalfsen & Doortje Rengers van Sportacrobatiek Zwolle en Lian Boersma & Amber Bosma van Acro Academy Noord Nederland, die beiden boven de 26 punten scoorden. Voor de dames groepen stond balans op het programma vandaag.

Hier haalden de Belgische dames Morgan Hermans, Leentje van Kamp & Kate Vervliet van Volharding Boom een prachtige score, technisch nét iets hoger dan Arjenne Steenbergen, Myrthe Tognini & Iris Bergsma van Acro Academy, die dezelfde totaalscore haalden. Vlak hierachter bleek ook het Britse team Chloë Burns, Lydia Povall & Tallulah Brady Jones van Birkenhead Gymnastics een sterke tegenstander in deze categorie! Op vrijdag zal de indeling andersom zijn : de duo’s doen dan balans, terwijl de groepen een tempo oefening draaien.

Blok 2

Na een korte pauze en een tussentijdse prijsuitreiking voor het damesturnen begonnen de heren- en mixparen. Traditiegetrouw kleine categorieën doordat veel meer dames dan heren voor de acrosport kiezen. Het Belgische Junioren 1 mixpaar Margot Bogaerts en Seppe Beyens van Volharding boom deed de zaal zuchten met een prachtige balans oefening. Bij de damesgroepen Junioren 1 bracht de Gymfederatie België de mooiste balansoefening op de vloer : Lise de Meyst, Yana Vastavel en Bo Hollenbosch grepen in het tussenklassement de leiding.

Het trio Senya Leusink, Madelon de Haan en Pauline Smit van Sportacrobatiek Zwolle waren hier de beste Nederlanders op vloer. Bij de Junioren 2 was de volgorde andersom: hier wisten de Nederlanders hun Belgische tegenstanders te verslaan. Melissa Beekhof, Aimee Tent en Sidney de Vente van Sportacrobatiek Zwolle staan hier bovenaan, maar met slechts 0,16 verschil worden ze op de hielen gezeten door de Belgische Emma Naudts, Pauline Calus en Chloé Hendrickx van OTM Gent. Dat belooft nog spannend te worden!

Blok 3

Tijdens de middagwedstrijd is het de beurt aan de damesgroepen Senior. Dit betreft vaak ervaren dames, die de acrosport al jaren beoefenen, en de categorie staat vaak garant voor spektakel! Qua moeilijkheidswaarde spande vandaag het Nederlandse trio Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os van Flik Flak de kroon met hun indrukwekkende tempo oefening. Zij lieten daarmee de Belgische Kiara Hendrickx, Oumeima Bouzezza en Lounia Goossens van OTM Gent achter zich.

Blok 4

De avondwedstrijd op donderdag bevatte veel kleine categoriën. Mixparen, herenparen, damesparen en zelfs – jawel – een heren-vier! Deze categorie komt in Nederland zelden voor vanwege het gebrek aan acro-heren, maar de Belgische Hannes Garré, Jonas Anthoon, Bram Geusens & Noam Raj Patel zetten een schitterende balans oefening neer, die alle Nederlandse fans weer naar een eigen heren-vier doet verlangen! Indrukwekkend was gelijk aan het begin van dit blok ook de oefening van het Junioren 2 mixpaar Marte Snoeck en Bram Röttger van Gymfederatie België! Zij zetten een meeslepende tempo oefening neer met een hoge score.

Bij de Senioren waren het de Nederlandse Fenne van Dijck en Stef van der Locht van V&K Uden die een strakke tempo routine draaiden met mooie punten. Maar de monsterscore van de dag was voor het team dat de dag mocht afsluiten: Lore Vanden Berghe en Noémie Lammertyn van Gymfederatie België draaiden een zeer knappe en beheerste balans met een ongekend hoge moeilijkheidswaarde, die de jury beloonde met een puntenaantal van 29,450! Al met al een prachtige dag voor de acro-fans, met nog volop kansen voor de teams bij de tweede kwalificatieronde morgen. Dan zal beslist worden welke teams zaterdag in de finale zullen schitteren!

Meer verslagen en reportages van onze verslaggevers en fotografen van GymPOWER Sportmagazine zijn terug te vinden op deze website, onze Nieuwspagina op Facebook en youtubekanaal en ook in de volgende glossy voor abonnees en Vrienden van GymPOWER. Het IAG is in al haar kracht en schoonheid nog te beleven tot en met zondag 28 mei 2017. Meer informatie over het programma staat op de website van het evenement.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, foto’s en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Foto inzet © Kerima Maduro