Actueel op GP
Home » GP Actueel » Individuele strijd om Nederlandse RG-titels gerekend tot topsport in Ahoy
Individuele strijd om Nederlandse RG-titels gerekend tot topsport in Ahoy
Foto © Ineke Klaassen

Individuele strijd om Nederlandse RG-titels gerekend tot topsport in Ahoy

ROTTERDAM –  Ook dit jaar vonden de Nederlandse kampioenschappen Ritmische Gymnastiek voor individuele gymnastes in de hoogste divisie plaats in Rotterdam Ahoy. De individuele wedstrijden startten op 23 juni 2017 in hal 4 met het NK voor de pre-junioren en benjamins en in het Sportpaleis het NK voor de senioren. In hal 4 werd daarna nog de strijd geleverd om het Nederlands kampioenschap junioren. Wie zijn RG-hart wilde ophalen of gewoon nieuwsgierig was naar de sport kon dus pendelen tussen twee hallen in voor spanning, elegantie, gave trucjes en echte winnaarsmentaliteit. De dopingcontrole tijdens het Groot-NK-weekeinde die ook van toepassing bleek op de senior ritmisch gymnastes was in feite de onderschrijving dat het hier ook om een Olympische topsport gaat.

Pre-junioren

De pre-junioren draaiden in drie rondes hun wedstrijd. Met wat verschuivingen in de top 3 na elke ronde werd het een spannende strijd om het kampioenschap. Na de eerste ronde stond Lyvana Garrelts bovenaan, gevolgd door Laila van Es en Valeria Baars, alle drie van RDG Academy. De tweede ronde bracht de eerste verschuiving teweeg en met een goede touwoefening belandde Valeria Baars op de eerste plek in het klassement dit keer gevolgd door clubgenootje Marit van der Stam en Femke Barhorst van Wilskracht. De baloefening van Van Es kreeg echter de hoogste score van deze wedstrijd en daarmee stootte zij Van der Stam van de tweede plek, die daarmee op plek drie eindigde. Baars draaide ook haar derde ronde stabiel en werd hiermee Nederlands Kampioen 2018.

Benjamins

De strijd om het Nederlands kampioenschap bij de benjamins begon met de hoogste score van de wedstrijd voor Iza van de Burgt van RGC Eleganza voor haar oefening zonder materiaal. Met een 12.900 positioneerde zij zich na de eerste ronde op de eerste plek. Victoria Visotskaya pakte de tweede plek na haar mooie baloefening. Elisabeth Davtyan van GTV de Badhoeve nam plek drie in. In de tweede ronde verraste Davtyan iedereen door een prachtige oefening zonder materiaal neer te zetten, waarmee Visotskaya naar plek drie verschoof en Davtyan als tweede eindigde. Na de oefening zonder materiaal van Van de Burgt was het puntenverschil op de nummer twee bijna 4 punten en werd zij gekroond tot Nederlands kampioen bij de benjamins. Yun-li Zwetsloot werd vierde en Anika Hess werd vijfde.

Senioren

Erepodium Senioren: Sanne Faber, Yasmin van Es en Berfin Özcan

Erepodium Senioren

In het Sportpaleis was de spanning vooraf al te snijden. De senioren hielden hun spieren warm voor de strijd begon, terwijl de jury zich opmaakte voor de jury-opmars. Een filmploeg wandelde over de vloer en schoot hier en daar wat beelden en op de tribunes werden de camera’s al klaar gemaakt. De strijd leek vooral te gaan tussen Yasmin van Es van RDG Academy, Berfin Özcan van Wilskracht (wiens zus Melinda Özcan in 2017 de titel veroverde), Lente Verloop van OKK en Sanne Faber en Arjanne Jansma van GTV de Badhoeve.

Na de eerste ronde was de stand dan ook: Van Es op de eerste plek, Jansma op plek twee en Faber op plek drie. De tweede ronde bracht een verschuiving teweeg, waarbij Faber Jansma van de tweede plek stootte en Özcan zich revancheerde en plek drie innam. De drie gymnasten wisten deze plekken ook te behouden in de volgende rondes, waarmee Van Es zich Nederlands kampioen 2018 mag noemen, Faber tweede van Nederland is en Özcan de bronzen medaille omgehangen kreeg.

Opvallend in deze wedstrijd was Lieke Faber, de zus van Sanne, die met koorts toch een stabiele wedstrijd draaide en als eerstejaars senior op plek zes eindigde.

Tijdens het Groot-NK-weekend maakte een delegatie van de Dopingautoriteit zijn opwachting in Rotterdam Ahoy en werd een officiële dopingcontrole uitgevoerd bij de senior gymnasten in de Olympische topsporten van de KNGU (turnen dames en heren en trampolinespringen), wat verrassend ook van toepassing bleek voor de ritmische gymnastes. Er werd geloot tussen de drie hoogst geëindigde gymnasten en Van Es en Sanne Faber werden gecontroleerd. Over het dopingbeleid van de KNGU is meer te vinden in het Dopingreglement op de KNGU-site onder het kopje ‘voor topsporters’.

 

Junioren

Foto © Ineke Klaassen

Foto © Ineke Klaassen

In hal 4 begon vervolgens de wedstrijd van de junioren. Een spannende strijd om plek drie, want de favorieten Cheyenne Stoffer en Kate Dorlandt van GTV de Badhoeve kwamen het hele seizoen al zó sterk naar voren dat het leek of er alleen nog een plekje zou zijn op het laagste treetje van het podium. Ook tussen Stoffer en Dorlandt was de strijd nog niet gestreden.

In de eerste ronde kwam Dorlandt heel sterk naar voren met haar hoepeloefening, waarmee zij bovenaan kwam te staan. Stoffer had wat foutjes in haar baloefening, waardoor zij wat punten inleverde en op plek twee stond. Maria Spyroglou van RGC Eleganza draaide een stabiele knotsoefening, waarmee zij de derde plek bemachtigde.

Na ronde twee had Stoffer een klein puntenvoordeel op Dorlandt, maar Maaike van Leeuwen van Wilskracht wist Spyroglou voorbij te streven, die na de derde ronde die plek weer opeiste. Ronde vier eindigde in de hoogste score van de dag voor Stoffer. Met maar liefst een 17,350 voor haar hoepeloefening liep zij verder uit naar een verschil van 7.400 en eindigde zij met een puntentotaal van 63.000, hoger nog dan de kampioen van de senioren. Hiermee werd zij verdiend Nederlands kampioen. Dorlandt eindigde op de tweede plaats en Spyroglou werd derde.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en video’s © Nicole Slaap | Foto’s © Bart Treuren/RGym.eu en © Ineke Klaassen (inzet): Cheyenne Stoffer