Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Show, Demo & Dans » International Challenge Cup en NK samengevoegd tot hét kunstschaatsevenement van het jaar

International Challenge Cup en NK samengevoegd tot hét kunstschaatsevenement van het jaar

DEN HAAG – De internationale Challenge Cup is voor schaatsend Nederland hét kunstschaatsevenement van het jaar. Meer dan 125 deelnemers uit 25 landen van over de hele wereld kwamen naar De Uithof in Den Haag om hier hun beste kür te schaatsen. Wat deze wedstrijd extra spannend maakte, was dat dit grote internationale evenement voor het eerst werd samengevoegd met de Kunstrijweek. Op de Challenge Cup kon er dus niet alleen geschaatst worden voor een internationale podiumplaats, maar werd er onder de Nederlandse schaatsers ook nog gestreden om de Nederlandse titels. Tijdens eerdere KNSB-selectiewedstrijden konden de schaatsers zich kwalificeren voor deelname aan het NK of voor de A-finale op basis van hun behaalde punten. Tevens konden hier de (Jeugd)WK-limieten behaald c.q. bevestigd worden. Met ook  op de tribune de Nederlandse wereldtoppers van weleer Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel, die zich inzetten voor de sport via Stichting Kunstrijden Nederland (SKN), was het een bijzonder mooi sportweekend voor de liefhebbers.

De grote winnaars van de Challenge Cup waren de Belgische Loena en haar broer Jorik Hendrickx. Zij wonnen hun categorie bij de Senioren dames en heren. Broer Jorik: “Kon slechter, kon beter. Ik heb gewonnen, daarvoor kwam ik hier. Nu hebben wat werkpuntjes voor de WK en dat is nog veel werk!” Zus Loena: “Het was zeker spannend, ik was heel zenuwachtig deze keer!” In dezelfde categorieën werden Niki Wories en Thomas Kennes Nederlands Kampioen Senioren. Voor Wories was dit een zwaar jaar met veel blessures en tijdens de Challenge Cup stond zij voor het eerst weer op het ijs. “Het ging nog niet zo goed als ik zou willen, maar ik ben al heel blij dat ik weer op het ijs sta.” Kennes die in het algemeen klassement zesde werd: “Ik heb gedaan wat ik kon, het is het einde van het seizoen. Normaal ben ik dan niet zo fit, maar we hebben in mijn training verwerkt dat ik nu toch fit ben en daar ben ik heel blij mee!”

De Challenge Cup werd gewonnen door Team USA, bestaande uit: Jordan Moeller (2e senior heren), Maxim Naunov (1e advanced novice heren), Hannah Harrell (2e Advanced Novice dames), Kaitlyn Nguyen (1e Advanced Novice dames), Emmy Ma (1e junior dames) en Caroline Zhang (2e bij de senior dames). Een knappe prestatie van dit team waarmee ze de Challengecup voor landenteams na twee jaar overnamen van Japan. Bij de senior mixparen won het Hongaarse duo Daria Beklemischcheva en Márk Magyar: “We are a new team, we have to go out there as many times as possible,  just tried to enjoy skating and improving! … This was a really good experience, we’ve never skated before at eight o’clock a.m. that’s a good experience for us! Hopefully we’ll make it to the Worlds and try the best as we can!”

Er gebeurden bijzondere dingen tussen de bedrijven door. Zhang maakte in De Uithof een bijzondere rentree. Nadat ze wereldkampioene werd bij de junioren, raakte ze door een operatie uit beeld en zat ze zes maanden in een rolstoel. Dat ze in Nederland als senior de draad weer kon oppakken in het wedstrijdcircuit, maakte haar heel blij. Dat deed haar meer dan dat ze net naast het goud greep. Zhang: “Ik hoop dat ik nu weer terug ben. Het was toch wat oncomfortabel, mijn eerste wedstrijd na twee seizoenen. Maar het was me veel waard me weer te kunnen presenteren voor een internationale jury en ik voel me weer mezelf!” Gerli Liinamae uit Estland was na afloop extra dolgelukkig en omhelsde in tranen haar coach. Ze begon als vijftiende aan de lange kür en met een fenomenaal optreden eindigde ze als zevende, waarbij ze met het behalen van de limiet haar deelname aan de WK veiligstelde.

Voor Nederlands Kampioen Advanced Novice dames, Lindsay van Zundert was dit het eerste seizoen dat zij in Nederland schaatst. Voorgaande jaren trainde zij in België en reed daar ook haar wedstrijden. Had zij ooit durven dromen dat zij deze wedstrijd kon winnen? “Ik had het niet verwacht, maar de punten lagen dicht bij elkaar en ik maakte dus wel kans. Het voelt fantastisch om nu Nederlands Kampioen te zijn.” Na haar overwinning deed ook Van Zundert mee aan de battle. “De battle vond ik ook heel leuk om te doen! Het was leuk om iedereen eens zo te zien schaatsen zonder kür, maar gewoon improviseren.” Bij de Basic Novice heren werd Didier Dijkstra Nederlands kampioen en tweede in de Challenge Cup achter Efe Cetiz uit Turkije beleefde ook een mooie dag: “Ik werd helemaal gek toen ik zag dat ik eerste was op de NK!”

Bij de junior dames eindigde Daisy Vreenegoor verrassend op de eerste plaats, net voor de favoriete Caya Scheepens. “Dit is na een zwaar jaar onverwachts een totale verrassing! Ik ben geopereerd aan mijn voeten en daarom was dit seizoen eigenlijk weer opbouwen. In december zou ik weer m’n eerste wedstrijd rijden, maar vanaf oktober kon ik alweer rijden. Nu sta ik hier, ik was al superblij dat ik mee mocht doen, dat ik gekwalificeerd was… Er zijn dit jaar ook zulke goeie junioren tussen, het is echt een sterke categorie. Ik ging zonder verwachtingen dit seizoen in en het wordt steeds beter! Ik ben heel erg blij en mijn grote fanclub op de tribune ook!Bij de junior heren ging de titel naar Michel Tsiba die in januari op de Universiade schaatste namens Nederland.

Een van de grootste spektakelmomenten van de Challenge Cup waren de showbattles. Alle schaatsers konden zich inschrijven en elkaar na het schaatsen van de wedstrijd uitdagen tijdens de strijd om de titel Ultimate Improv Pro! Gekleed in gekke kleuren of glamour glitters stapten de schaatsers het ijs op om deze strijd te strijden. Zij battleden steeds in tweetallen waarna het publiek door middel van blauw/geel gekleurde bordjes een winnaar koos. Soms was dat erg lastig! Dan werd er gebruik gemaakt van een professionele jury om de knoop door te hakken. Voor de DJ, die nog nooit eerder een schaatsbattle had geleid, was dit een hele ervaring. “Ik vond het hartstikke leuk! Het publiek deed goed mee en die energie zag ik terug in de schaatsers. Wat hadden die ‘kiddos’ veel energie!” Na een verhitte strijd werd Lois Libregts bekroond als winnares en zij mag zichzelf nu The Ultimate Improv Pro 2017 noemen.

Over haar wedstrijdkür van deze ochtend was Libregts niet helemaal tevreden, maar nu kon ze toch nog laten zien wat ze kon tijdens de battle. Nog nooit eerder had ze zo’n battle gedaan: “Super dat je je eigen fantasie mocht gebruiken en helemaal uit je dak kon gaan. Het leukste waren de lichten op de ijsbaan, allemaal felle kleuren en verder helemaal donker. Dat was echt heel cool.” Ze vond de battle bijna nog leuker dan het schaatsen van haar kür. “Het was veel minder spannend, en ik was nu dus ook niet zenuwachtig. Ik heb alles gebruikt wat ik kon met een hoop fantasie en gekkigheid!”

Na de wedstrijden en de battles werd het evenement afgesloten met een fantastisch gala, waar diverse schaatsers hun showkür lieten zien. Bij de battle tussen de senioren/junioren op zondag trok Loena Hendrickx in de finaleronde met haar broer Jorik aan het langste eind. Als beloning voor hun knappe prestaties dit weekend, werden ze bij monde van Jeroen Loonstra toegelaten tot de ‘Show Your Skills Superheroes’ en zegde ‘Show Your Skills’ beide toe hen te ondersteunen tot aan de Olympische Spelen!

Een groot schrikmoment voor iedereen was de val en blessure van Kylie Loots die de hal moest verlaten op een brancard. Een domper voor het grote talent, haar supporters en alle kunstschaatsliefhebbers. Ze kunnen het wel heel gemakkelijk laten uitzien, maar het gaat hier echt om topsport waarbij de kunstrijders alles geven op het scherpst van de snede. Iedereen leefde mee met de onfortuinlijke schaatster die haar sportambities voorlopig op een laag pitje moet zetten. We wensen haar en haar coach veel sterkte, beterschap voor een goede revalidatie.

Het Gala was een feest, met daarin de opening en het slot uit het succesvolle schaatstheaterstuk ‘De Tocht van morgen’ van Madelene van Beuzekom. De choreografe en producente denkt dat ‘Entertainment on ice’ ook de volgende editie goede mogelijkheden biedt om nog meer publiek naar de Uithof te trekken. In elk geval was het nu reeds mooi om Thomas Kennes en Niki Wories ook vanuit de showkant in actie te zien. Wories, die blij is dat nu meer media hun weg naar de ijsbaan hebben gevonden, meent dat de juiste publiciteit en aandacht van landelijke en regionale media zowel als van Schaatsen.nl, mediapartner van de KNSB, van groot belang zijn om de sport bekender te maken onder het brede publiek.

Nederlands kampioen en boegbeeld bij de heren, Thomas Kennes is het daar roerend mee eens en ziet daarbij de voordelen van dit gecombineerd toernooi: “De ‘jonkies’ zijn ook erg in opkomst. Het is heel goed dat we de NK Kunstrijden in de Challenge Cup hebben opgenomen, omdat we hier een internationaal deelnemersveld hebben waarmee ik kan concurreren en dat ervoor zorgt dat we er niet te makkelijk over denken en fouten gaan maken. Het is mooi om de lange kür ook op een internationale wedstrijd in eigen land te kunnen rijden.” Dat de KNSB uiteindelijk besloten heeft niemand naar de WK te sturen en dus de Olympische ambitie de vriezer ingaat voor de Spelen van 2022 weer, mag een teleurstelling zijn, maar iedereen in de kunstrijwereld kijkt in ieder geval nu al uit naar de Challenge Cup volgend jaar!

Voor GymPOWER Sportmagazine was een team verslaggevers aanwezig die beelden maakten. Een kleine impressie en de foto’s zijn alvast te vinden op onze website en social media (Facebook en Instagram). Binnenkort volgt een uitgebreider (beeld)verslag op YouTube en in het GymPOWER Sportmagazine. Meer informatie is te vinden op de websites van de KNSB, Schaatsen.nl en Stichting Kunstrijden Nederland.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en interviews © Michelle Dubbeld met bijdragen van © Casper Beijn en © Theresa Beijn | Foto’s © Yoshida Fotografie, © Maurice Smeets, © Casper Beijn en © Theresa Beijn