Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Internationale Belgian Open toont zich een belangrijke schakel in de rhönradkalender
Internationale Belgian Open toont zich een belangrijke schakel in de rhönradkalender
Foto © Bart Treuren

Internationale Belgian Open toont zich een belangrijke schakel in de rhönradkalender

EUPEN – Op zondag 9 april 2017 werd de internationale Belgian Open gehouden in Sportcentrum Stockerbergerweg in Eupen. Er deden rhönradturners uit zes landen mee: Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland, uiteraard België en voor het eerst ook uit Noorwegen met enkele jonge talenten (L8 en L9). De derde editie van het toernooi werd verkast van het najaar naar de lente. Een belangrijke schakel in de rhönradkalender om wedstrijdervaring en -ritme op te doen, in de aanloop naar de nationale en internationale kwalificatiewedstrijden en titeltoernooien. 

De wedstrijd was voor Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk een uitstekende opwarmer voor de komende krachtmeting met Japan op de Team World Cup 2017 – Wheel Gymnastics – Salzburg, Austria op 22 april a.s. in Salzburg, temeer er een trainingsstage aan gekoppeld was. Daarnaast was dit ook een ideaal toernooi voor talenten en andere routiniers uit de landen die nog aan de weg timmeren, om internationale wedstrijdervaring op te doen. De internationale wedstrijden in deze turnsport – met de onderdelen rechtuit, spiralen en sprong – zijn nog schaars.

Namens Nederland kwamen in actie: Nadine Jansen en Daniëlle Dijkshoorn (Jeugd L8), Loïs Dijkshoorn (Junior L9), alsmede Yvette Pijnenburg, Martine van der Lee en Hannah Vear in de hoogste klasse, Elite L10. Daarin namen ook deel o.a. Achim Pitz van België (10de all-around op de WK 2016) en Claudia Triches uit Duitsland die lang in Nederland heeft getraind. Pitz was tevens de organisator van het toernooi, dat had liet zijn sporen na op zijn prestatie op de wedstrijdvloer. Hij werd hier tiende. Vear die twee plaatsen erboven eindigde, vond het wel leuk om op een internationale wedstrijd te draaien en op de vloer te staan met de Wereldkampioen en andere wereldtoppers. “Zo heb ik ze ook beter leren kennen. Een aantal had ik vorig jaar gezien tijdens een trainingskamp in Berlijn. De Belgian Open is een leuke wedstrijd waar ik ook voor trainster speelde voor Nadine, Danielle en Martine. Het was voor ons van NTO de laatste wedstrijd van dit seizoen. We hebben er een gezellig weekendje van gemaakt! Helaas voor mij gingen mijn oefeningen niet goed door de zenuwen, maar ik ben blij met deze nieuwe ervaring. Uiteindelijk viel het ook mee en werd ik nog achtste van de veertien. Er vielen er wel meer ;)” 

Namens Duitsland kwamen in actie o.a. Marcel Schawo, de all-around wereldkampioen van 2016, die in Duitsland ook goed bezig is met het kwalificatietraject richting de WK van 2018. Op sprong deed hij dubbel schroef gestrekt achterover. Mooie sprong! Op de andere twee onderdelen ook sterke oefeningen. Hij is klaar voor de World Team Cup zo te zien.  Namens Oostenrijk deed o.a. Alexander Müller mee, de verrassende nummer vier in de all-roundfinale op de WK van 2016 in Cincinnati, USA, die zich in het midden van vier Japanners achter Schawo wist te wringen in het eindklassement. Omdat Oostenrijk de World Team Cup organiseert dit jaar mag het land ook een team afvaardigen en met hem hebben ze een sterke troef in huis. Namens Zwitserland deed o.a. Sabine Krumm, – vierde in de finale rechtuit op het WK vorig jaar -, één van de toppers waar Team Suisse op rekent om een vuist te kunnen maken in de krachtmeting over elf dagen.

De Noorse delegatie is na het toernooi in Eupen gebleven om een gezamenlijke trainingsstage van een week af te werken. In het kader van het Erasmusjaar waaraan in beide landen veel aandacht wordt gegeven, zijn er mogelijkheden voor dit soort initiatieven. Het geslaagde trainingskamp in België krijgt eind van de zomer dit jaar een internationaal vervolg in het Noorse Rygge, waar beide landen weer aan de slag kunnen gaan. Uitgenodigd zijn ook turners en trainers uit Duitsland, Oostenrijk, Israel, Nederland. In 2018 worden de Wereldkampioenschappen in Zwitserland gehouden en de kwalificatiewedstrijden beginnen in Nederland vanaf januari. Het is van groot belang voor de sporters om 2017 goed door te komen en voldoende ervaring en ritme te hebben opgebouwd met trainingen en wedstrijden.

Fotograaf Bart Treuren maakte voor de organisatie een reportage en deelde een selectie van zijn foto’s met GymPOWER Sportmagazine. Meer van zijn foto’s vind je op zijn fotowebsite Rhonrad.eu. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Rhönrad Belgium.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Jeroen de Bruin en © Petra Hoogkamer  | Foto’s © Bart Treuren | Beeldverslag © Jeroen de Bruin