Actueel op GP
Home » GP Actueel » JTV Leek organiseert wederom enerverend landelijk turnweekend
JTV Leek organiseert wederom enerverend landelijk turnweekend
Foto © Ruben Wiersma

JTV Leek organiseert wederom enerverend landelijk turnweekend

LEEK – Jongensturnvereniging JTV Leek tekende voor de derde keer voor een landelijke wedstrijdweekend Turnen Heren in Sportcentrum onder auspiciën van gymnastiekunie KNGU. Met de bijdrage van vele vrijwilligers en de steun van diverse sponsoren zette de ervaren organisatie een goed verzorgde en geolied  lopend programma neer dat twee dagen behelsde. Op dag één, zaterdag 26 mei 2018, kwamen Benjamins en turners uit de vierde divisie in actie die zich gekwalificeerd hadden voor hun NK, het zgn. Bondskampioenschap. Dag twee, zondag 27 mei 2018, stond ingeruimd voor de laatste kwalificatiewedstrijd voor jeugd-, junior en senior turners uit de eerste en eredivisie die streden om een finaleplaats op het NK een week later in Hoofddorp of op 23 en 24 juni in Rotterdam Ahoy. 

Een schril contrast was er ook ruimtelijk zichtbaar op de wedstrijdvloer en de tribune tussen zaterdag en zondag. Waar op dag één deze goed bevolkt werden, waren er op zondag zoveel afmeldingen dat het voor de deelnemende turners een extra uitdaging moet zijn geweest om hier gefocust te blijven en hun wedstrijd te draaien. Omdat er ook niet door iedereen op elk toestel geturnd werd, was de wedstrijd vroeg klaar. Er waren ook nog weinig turners die op deze derde kwalificatiewedstrijd nog en kans konden en wilden wagen om met minimaal 62 punten in hun leeftijdscategorie bij de beste twaalf meerkampturners of de beste zes per toestel te eindigen en zodoende door te gaan naar de landelijke finales.

JTV Leek, bestuur en organisatiecomité: turnen en freerunning

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn: Christine Voors en Eva Bennis

Over de organisatie van de wedstrijd spreken we met deze twee dames: Eva Bennis, voorzitter van JTV Leek, en Christine Voors, bestuurslid en hoofd organisatiecomité van het turnweekend in Sportcentrum Leek.

Bennis: “Het gaat goed met de club. Volgend jaar bestaan we tien jaar. We begonnen met drie leden en zijn inmiddels uitgegroeid tot 90, waarvan 45 turners en het andere deel freerunners. Er zit een hele ontwikkeling in. Waarom we freerunnen erbij zijn begonnen, in de zaal, is omdat turnjongetjes soms wilden stoppen en die wilden we niet kwijt bij de vereniging. Toen hebben we ook freerunnen opgezet en daar blijven de oudere jongens toch meer bij hangen.  Soms gaan ze ernaast ook weer turnen, dus het helpt goed mee.” 

Volgend jaar geen organisatie van een landelijk turnweekend voor JTV Leek, maar alles op de jubileumviering. Bennis: “Na deze wedstrijd gaan we daarover nadenken, want  dan beginnen we aan de volgende stap, maar we gaan iets leuks doen. Het wordt zeker spectaculair.”

Het mooie is dat aan de wedstrijden tijdens het landelijk turnweekend turners meededen, die hun roots hebben bij JTV Leek. Wat betekent dat voor de club? Voors: “Wij vinden het leuk dat onze jongens op een hoog niveau mee kunnen doen. We hebben meerdere jongens in de wedstrijd van wat minder niveau tot wat we heel hoog niveau vinden. Zoals Juan Scheper, die je net zag. Hij is nu naar Heerenveen gegaan, want het houdt ergens op bij wat wij ze kunnen bieden. Maar ze blijven nog steeds heel erg betrokken bij onze club. Hij traint ook nog iedere week bij JTV, dus het is een mooie ontwikkeling dat onze jongens doorgroeien. Yusuf Hermanides, in de andere groep, traint ook in Heerenveen, maar komt in de Bondsfinale uit voor JTV Leek. Op de deelnemerslijst als Topsport Noord /JTV Leek. Hij is al vanaf zijn vijfde bij JTV. Het is leuk om ze te zien opgroeien in de sport. Maar we hebben dus ook jongens van andere niveaus.”

Foto © Ruben Wiersma

Foto © Ruben Wiersma: erepodium Jeugd 4e divisie met Rick Fitzgerald

Hoe is het om deze landelijke wedstrijd te organiseren? Voors: “Leuk! Maar het is heel veel werk. Het is echt een belangrijke beslissing om dit te gaan doen waar je als vereniging achter moet staan, want je moet je lang van tevoren aanmelden. Volgens mij hebben we twee jaar geleden gezegd ‘Ok, we gaan er weer voor.’ Dan moet je eerst de wedstrijd toegewezen krijgen. En daarna ligt er een hele berg werk op je te wachten. Ik ben er dagelijks mee bezig geweest, maar als je dan ziet hoe het allemaal zo staat…vind ik het heel erg mooi. Gister was ook een leuke dag met veel turners en veel bezoekers.” Hebben ze er bewust voor gekozen om het niet in het jubileumjaar te doen? Bennis: “Het moet ook goed voor de vereniging zijn, dus toeschouwers zijn belangrijk. We proberen elke twee jaar een wedstrijd te organiseren. Maar je hebt het niet in de hand. Wie weet!”

Voor de jongens van JTV die zaterdag op het NK vierde divisie in actie kwamen was het een thuiswedstrijd met wisselend geluk. Jeugdturner Rick Fitzgerald behaalde het brons in de meerkamp, waarbij hij zowel op voltige en rek de beste score neerzette. Junior Stijn de Haan werd achtste in zijn leeftijdscategorie met zijn beste oefening op brug. Instapper Tijmen Dijkstra en Jeugdturner Jarno de Jonge eindigden op de vijftiende plaats in hun categorie. Ze turnden hun beste oefening aan respectievelijk de ringen en op brug. De club is trots op deze mooie prestatie van haar turners “Goed gedaan jongens!”

Reacties in de mixed zone

Op de zondagmiddag konden we tijdens de laatste twee wedstrijdrondes in de ‘mixed zone’ in gesprek met de organisatie en enkele turners en trainers over hun bevindingen over deze wedstrijd.

Foto © Casper Beijn

Screenshot aftervideo © Casper Beijn: Juan Scheper

Juan Scheper, eerstejaars junior eerste divisie (WIK-FTC /JTV Leek), vertelde bij de modieuze sponsorbanners, prominent langs de wedstrijdvloer uitgestald, zijn kant van het verhaal: “Ik ben begonnen hier bij Leek en dat ging heel goed. Ik ben goed geworden hier, echt beter, maakte meer stappen, maar op den duur moest ik ook verder en ik wilde hoger turnen dus… In Heerenveen was daar de mogelijkheid voor. Het is een goede stap geweest, geen twijfels. Ik train daar nu twaalf uur in de week.” En zo’n vloeroefening van hem op deze wedstrijd, is die zo goed door al die jaren opbouw of ligt dat aan de vorm van de dag? “Ik kon altijd al heel goed springen. Ik heb van mezelf veel sprongkracht en daarom was vloer altijd makkelijk voor mij, maar voltige en zo waren lastig. Vloer ging vandaag echt top, mijn sprongen waren heel goed.”

Scheper streed zowel voor een plaats in de landelijke meerkampfinale als voor een plaats in de toestelfinaels. Hoe belangrijk was vloer voor zijn puntentotaal? “Heel belangrijk, want vloer is leuk en ik vind het leuk om mensen te laten zien wat ik kan. Ik heb er hard op getraind en dan gaat het om het goed uitvoeren.” Hoe schatte hij zijn kansen in, zou het voldoende zijn voor de meerkampfinale? “Ik hoop het wel inderdaad. Ik maakte wat foutjes op voltige, maar ik hoop toch dat vloer en sprong het compenseren. Ik hoop het heel erg.”  Met 12,200 punten op vloer en 11,150 punten op sprong zette Scheper respectievelijk de beste en de op één na beste score op deze toestellen neer en pakte daarmee de felbegeerde finaleplaatsen. Op rek staat hij reserve met 11,100 punten. In de meerkamp redde hij het op 1,7 punt na niet. Turnen kan soms ook een keiharde sport zijn.

Sebastien Hoek, die als sporter zelf verdienstelijk heeft geturnd tot aan eredivisie toe, kennen we nu als de bondscoach van Rope Skipping Nederland, maar hier is hij de trainer van de turners van St. Mauritius Volendam. Stefan Rein en Dorin Radulesco deden het in de eerste wedstrijdronde prima met een derde en vierde plaats. Stefan was vooral erg stabiel.” Wat was het topmoment in dit weekeinde voor deze club met een grote turntraditie? Hoek: “Wat erg goed was, was dat Bram van Zelst die een blessure heeft gehad en maar twee weken op de toestellen heeft kunnen trainen, hier nu tweede werd. en door is naar de landelijke meerkampfinale Daarnaast dat alle jongens zo door zijn naar de finale.”

Foto © Casper Beijn

Screenshot aftervideo © Casper Beijn

Evrim Ksikas, eerstejaars junior eerste divisie (Turncentrum Waterland Purmerend) eindigt als vijfde in het eindklassement van de wedstrijd in zijn categorie met een nieuw puntenrecord in deze competitie. De eerste kwalificatiewedstrijd kwam hij tot 55,267 punten, in de tweede tot 65,350 punten (waarmee hij de meerkamplimiet al haalde) en in de derde tot 66,550 punten. Progressie gepaard aan succes. Als opkomend talent, hoe vond hij het zelf gaan? Ksikas: “Ik vond het wel goed gaan. Een paar foutjes die ik nog kan verbeteren voor de bondsfinale, maar voor de rest ging het goed.” Hij traint bij bij Dennis Hoog Antink.Waar wil Ksikas komen in zijn sportcarrière? Hij blijkt ambitieus en zet de lat hoog. “Op de Spelen van Tokyo in 2020! …maar misschien moet ik inzetten op vier jaar later.” Maar nu eerst de Bondsfinale? “Ja! Ik ben er heel blij mee!” 

Thijs Oosterling, senior eerste divisie, winnaar van deze wedstrijd, en Jens van der Helm (O&O Zwijndrecht) zijn na afloop tevreden en vertellen waarom het goed ging. Oosterling: “Ik had deze week een hele goede training, dus mooi dat het hier ook ging, een leuke test voor volgende week. Ik zou maximaal nog één punt hoger kunnen scoren. Hoe? Hard trainen. Ik probeer er het maximale uit te halen op de vijf trainingen in de week.” Oosterling en Van der Helm moesten zich kwalificeren voor de Bondsfinale met veel turners van O&O in het deelnemersveld. Geeft dat extra concurrentie en druk? Van der Helm: “We hebben een leuke groep en steunen elkaar. Maar ik ben behoorlijk blij dat ik er bij ben bij de Bondsfinale. Ben niet voor niets helemaal naar Groningen gereden. Ik heb kunnen scoren op netheid. Maar Thijs is favoriet voor de titel.”

David Nieuwenhuizen, eerstejaars senior Turnschool Alianza Waalwijk heeft een stapje terug moeten zetten in zijn sportambities, maar het plezier is voor hem er niet minder om. Nieuwenhuizen: “Vorig jaar deed ik eredivisie en nu eerste divisie. Na een schouderblessure, tijd voor studie en verhuizen ben ik blij dat ik er weer ben. Voor de bondsfinale ga ik er een tandje bij gooien en als het lukt ook op vloer.” Zijn trainer/coach oogt tevreden en beaamt de noodzaak om de trainingsarbeid te intensiveren richting Bondsfinale: “Nog even hard werken aan de conditie. Wat hij nu heeft laten zien is 85%. Die 15% moet er gewoon nog even bij.” Gaat hij dan meer risico nemen in zo’n finale? Nieuwenhuizen: “Ja, een beetje wel ja. Nog wat moeilijker combinaties erbij.”

Foto © Casper Beijn

Screenshot aftervideo © Casper Beijn

Yusuf Hermanides (mede JTV Leek), Lucas van Koningsbruggen, beide eredivisie jeugd en Ronan Boers, eredivisie junior 1, zijn de talenten van Heerenveen op deze wedstrijd. Hebben ze er vertrouwen in? Koningsbrugge, winnaar in zijn categorie: “Ik was goed voorbereid. Al mijn oefeningen zijn steady. Het ging goed, vooral op het einde. Conditie is wel belangrijk. Ik heb mijn puntenrecord verbeterd van 68 naar 69. Op de NK in Ahoy kan ik daar nog een keer voor gaan. Ik stond er eerder in 2015, maar toen was ik nog geen eredivisie. Eerste keer eredivisie is wel leuk.“ Hermanides, met alle toestellen boven de 11 punten is tevreden: “Ik deed drie toestellen: vloer, sprong en voltige. In voltige ben ik niet supergoed, maar door blessures kan ik de rest niet doen. Zo wordt voltige wel juist beter. Voltige heb ik pas sinds korte tijd. Het ging op zich wel redelijk. Ik heb alles uit kunnen turnen. Goed begin richting het NK. Het kan altijd beter, maar ik ben echt wel tevreden. Nog even hard werken en lekker trainen.” Boers heeft er ook vertrouwen in: “Ik hoef niet veel toestellen te doen. Ik doe er twee, brug en vloer. Met deze twee toestellen kan ik wel naar de finale.”

Tot slot spreken we Miesjel van Rooij, eredivisie senior turner van se Vughtse Sportclub Prins Hendrik. De routinier uit Vught kan bogen op een lange sportcarrièreVan Rooij: “Dit is al mijn vijftiende seizoen en de passie blijft, want met de jongens van de club is het altijd gezellig. Dat zorgt ervoor dat je elkaar ook naar een hoger niveau tilt. Ik ben nu terug na een polsblessure van 1,5 jaar en dit is weer mijn eerste meerkamp na twee jaar, dus een mooi beginpunt weer. Wel zwaar vandaag, superwarm, snelle wedstrijd, maar wel een goede oefening voor Ahoy. Eredivisie is altijd pittig. Meedraaien op meerkamp en voltige is wel een toestelfinale waard.” Wel zwaar met een polsblessure.

Foto © Casper Beijn

Screenshot aftervideo © Casper Beijn

Had hij verwacht deze comeback te kunnen maken? Van Rooij: “Het zijn lange maanden geweest. Bij vloer was ik uitgeput, te weinig water, te weinig zuurstof en dan gaat het snel. Verder volgens plan en volgens opbouw, dus dan is het altijd goed. Om terug te zijn en alles weer te kunnen is echt geweldig, had ik nooit gedacht.”

Als we naar huis rijden en de wedstrijdbeelden terugkijken, merken we wel dat na zo’n middagje vertoeven tussen enthousiaste sporters, trainers en clubvrijwilligers de passie voor het heren turnen weer helemaal terug is. Toch maar gaan kijken in Hoofddorp en Rotterdam om poolshoogte te nemen van hoe de sport er voor staat in Nederland.

Bij de rubriek GymPOWER Sporten op de website van GymPOWER staan meer beelden van deze wedstrijd en een samenvatting van de uitslagen. Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn  | Interviews, filmbeelden en aftervideo-edit © Casper Beijn | Foto inzet en verwerkt in aftervideos gemaakt door  fotograaf © Ruben Wiersma  onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportmagazine