Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Junior turnteam en nationaal duet van Nederland in actie op dag 2 EK 2018
Junior turnteam en nationaal duet van Nederland in actie op dag 2 EK 2018
Foto Theresa Beijn

Junior turnteam en nationaal duet van Nederland in actie op dag 2 EK 2018

GLASGOW – Op vrijdag 3 augustus 2018, de tweede dag van het EK-multisportevent in Glasgow en Berlijn, werd in The SSE Hydro in de Schotse stad de kwalificatieronde voor junior damesturnteams gehouden, tevens inhoudende team- en individuele meerkampfinale. Het junior damesturnteam van Nederland deed waardevolle wedstrijdervaring op en eindigde op de tiende plaats, met als troostprijs twee toestelfinales voor Astrid de Zeeuw en Sara van Disseldorp. Italië deed een geslaagde dubbelslag naar de Europese titels en liet de strijd om het zilver en brons aan Rusland en de Britten over. Tegelijkertijd stond in het zwembad van het Scotstoun Sports Centre de technische uitvoering voor duetten in het synchroonzwemmen op het programma. Het Oranjeduo Noortje en Bregje de Brouwer was goed op dreef en leverde met een achtste plaats een bijzondere prestatie, die bijgeschreven mag worden in de  Nederlandse sportannalen.

Continentale kampioenschappen in dit deel van de wereld is nooit een sinecure in welke sport en welke leeftijdscategorie ook. Hier ontmoet je in elke strijdarena altijd een groot deel van de wereldtop onder je tegenstanders. Een EK is dus een mooi internationaal toernooi om wedstrijdervaring op te doen voor jonge en nieuwe atleten. Dat gold vandaag zowel voor het junior damesturnteam als het senior nationaal duet van Nederland. De organisatie van deze EK’s nieuwe stijl mag wel de bundeling van krachten in de sportwereld als doel hebben, als je beide wedstrijden wilde zien moest je keuzes maken in tijd en ruimte om alles goed te kunnen volgen.

Directeur Marieke van der Plas van de KNGU die ook aanwezig is in The SSE Hydro in Glasgow met haar partner, kan daarover meespreken: “Gaaf om dit mee te maken, mijn eerste internationale event en dan gelijk zo succesvol voor onze senior en junior turnsters. Mijn dag kan niet meer stuk! Ik vind het wel heel bijzonder dat er zoveel EK~s in verschillende sporten tegelijkertijd te zien zijn in zo`n stad. Na het turnen gaan we ook naar andere sporten kijken, naar het wielrennen en het zwemmen. Er is veel tegelijk, dat is dan weer lastig. Dat is keuzes maken.”

Eerste twee subdivisies van junioren damesturnteams

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Met iets minder belangstelling op de publiek- en perstribunes dan bij de senioren gister (op de subdivisie met Groot-Brittannië na dan), turnden vandaag ook de junior turnsters, al dan niet in landenteams, hun EK. In de eerste subdivisie kwamen Rusland, Frankrijk, Polen en Oostenrijk in actie. Het team van Rusland met drie meerkampers, aangevoerd door Kseniia Klimenko (uiteindelijk derde in de meerkamp met 53,532 punten), zette een ijzersterke prestatie neer voor 160,363 punten wat hen een stevige gooi naar de Europese titel leek te geven. Frankrijk had een zwakke rotatie op balk die het team flink opbrak; later bleek dat ze met 154,729 punten een plek op het erepodium misliepen (vijfde plaats).

Voor de jonge turnsters van Oostenrijk (17e met 136,463 punten) en Polen (21ste met 132,296 punten) was hun optreden in Glasgow een mooie ervaring. We spraken het Oostenrijkse team een dag eerder tijdens de kwalificatiewedstrijd van de senior teams, waar ze hun ogen uitkeken: “Wat een inspiratie om al die goede gymnasten bezig te zien! We zijn wel nerveus voor onze eigen wedstrijd. Ons allereerste EK. We weten echt niet wat we kunnen verwachten. Gelukkig hebben we door deelname aan een interland in Boedapest, Hongarije, wedstrijdervaring opgedaan die hier goed van past komt. We moeten de gemiddelde scores van 12 en 13 wel kunnen halen.”

 

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

In de tweede subdivisie turnden de teams van Italië, Letland, Ierland, Finland, Groot-Brittannië, Griekenland, Ierland, Finland, Duitsland en Israël. Een groter en relatief sterker deelnemersveld dat de turnarena in The SSE Hydro een stuk dicht bevolkter maakte en het kijkspektakel verdubbelde. Alle ringen van de publiekstribune in de imposante hal leken zich te vullen met Britse supporters die als één man achter hun jonge team (met ook drie meerkampers) gingen staan. Het team, onder aanvoering van Amelie Morgan (uiteindelijk tweede met 53,832 punten), leek hen extra vleugels te geven want met een totaalscore van 158,931 benaderden ze aardig het team van Rusland dat aan de leiding ging.

In tegenstelling tot de senioren deden de Britse junioren het heel goed op balk en minder op vloer waarmee ze begonnen. Ze werden echter per toestel toestel; de ‘next apparatus mentality’ wordt hier zeker ook onderkend. Op de tribune zag je Britse ouders en kinderen samen genieten van het optreden van hun team: “Dit is een wedstrijd van hoog niveau en geeft veel inspiratie. Je ziet waar de turnsters het hele jaar zo hard voor werken. De Russen hebben de lat hoog gelegd in de eerste subdivisie en gelukkig blijven we in de buurt. Wij hadden dat niet verwacht. Fingers crossed dat we nog een medaille kunnen halen hiermee. Ze houden zich goed als team, maar Amelie is een klasse apart!” 

De voltreffer in de tweede subdivisie en de hele wedstrijd kwam van het team van Italië met ook drie meerkampers. Met een ontketend team dat de een na de andere 14+ en 13+score uitgooide of het niks is, zette Italië met liefst totaal 161,063 punten Rusland even weg van de eerste plaats, waarbij Giorgia Villa met een sterke en stabiele meerkamp 55,065 punten neerzette waar niemand meer aan zou komen in de wedstrijd. Een dubbelslag van jewelste in het hol van de leeuw en in de aanwezigheid van de beer. De andere landenteams in deze subdivisie werden schier onopgemerkt verwezen naar de tweede helft van het klassement.

Optreden Jong Oranje in de derde subdivisie

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

In de derde subdivisie kwam eindelijk de wedstrijd waar elke Oranjesupporter in The SSE Hydro en thuis op zat te wachten. De teams van Wit-Rusland, Hongarije, Denemarken, Spanje, Zwitserland, Roemenië en Nederland traden aan, alsook de turnsters uit Azerbeidzjan, Zweden, Slovenië en Cyprus. Jong Oranje in de presentatie ook met een flitsende `Dutch haka´ à la synchroonzwemmen. Wat de andere teams en eenlingen naast Nederland in deze ronde deden, kabbelde eigenlijk aan ons voorbij. Al viel het optreden van Roemenië wel op. Aan het eind van de rit bleken ze zelfs 154,862 punten gesprokkeld te hebben, waarmee ze op de vierde plaats belandden op iets meer dan vier punten van het erepodium.

Het Jong Oranjeteam bestond uit Nederlands meerkampkampioene Astrid de Zeeuw, Sara van Disseldorp, Vera Jonker, Shadé van Oorschot en Zenna van der Lubbe. Hun ronde langs de vier toestellen begon op balk, wat niet de sterke binnenkomst opleverde zoals gehoopt en gewenst. Het groot aantal vallen en fouten op dit toestel zijn altijd duur en als je een score van 10,800 punten (De Zeeuw) moet meetellen in de teamscore, zet je dat op een achterstand die moeilijk goed te maken is. Jonker noteerde 11,433 punten en Van Oorschot, die als enige op het toestel bleef, 12,500 punten. Het leidde tot een valse start in het teamklassement waar duidelijk op is gemikt door de Oranje trainersstaf. Er werd in Glasgow ook geturnd om de Europese titel in de individuele meerkamp, maar hier liet Team Oranje verstek gaan. Althans, er turnde slechts één turnster een complete meerkamp (Van Disseldorp) en gezien de mindere prestatie op balk (10,466), was die kans al vanaf het begin verkeken. Blijkbaar gelden er tegenwoordig andere wijsheden dan het gevleugelde motto dat wijlen Boris Orlov zelfs in een loterijcommercial benadrukte, dat je in het turnen beter altijd je kansen kan spreiden en niet op één paard moet wedden.

Team Nederland toonde wel een prima ‘next apparatus mentality’, want na de zenuwachtige start op balk lukte het hen zich heel goed te herpakken op vloer en die focus steeds meer beter vast te houden in de wedstrijd. Het was mooi dat Jong Oranje na balk de kans kreeg om op vloer aan te treden, want op hun eigen vloermuziek konden ze het ritme weer goed oppakken. Van Oorschot startte met haar vloeroefening op vrolijke volksmuziek en trok direct de aandacht van de speaker, die het elegant noemde en aangaf dat haar flexibiliteit goed in het ritme paste (12,333). Jonker volgde als tweede met een oefening op klassieke muziek (12,133). Er kon in haar turnen zelf nog wat power bij, maar ze deed het wel sierlijk. Van der Lubbe, de grote verrassing bij Team Nederland in deze wedstrijd, had meer moeilijkheid maar zette dezelfde score neer als Jonker met een mooie artistieke uitvoering op haar spannende ‘Dance Macabre’ en een mooie, hoge laatste landing. Van Disseldorp ging voor de uitdaging om een nog betere vloer neer te zetten voor Nederland. Dat deed ze metterdaad met strak turnen op een muziekmix met romantiek en power (13,000), die de turnliefhebbers op de tribune gelijk deed dromen over een toestelfinale.

Verdienstelijke prestatie en tevreden Oranjesupporters

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Op sprong deden de Nederlandse jongedames het naar behoren met alle scores in de 13+: Jonker was de beste met 13,600; De Zeeuw noteerde 13,500 en Van der Lubbe 13,433 punten. Van Disseldorp kwam tot 13,200 punten. Geen van hen deed echter twee sprongen, bij voorbaat was een toestelfinale dus uitgesloten. Aan de bondscoach om uit te leggen waarom geen van deze turnsters aan een toestelfinale toe zijn. Team Nederland eindigde op brug, waar verder aan het puntentotaal gewerkt kon worden door drie prima scores van Van Oorschot (12,500), Van Disseldorp ((12,666) en De Zeeuw (13,966). De score van Van der Lubbe hier (11,766) telde niet mee voor de teamscore. Een schitterende apotheose voor De Zeeuw die een fenomenaal strakke oefening neerzette, welke haar ook een toestelfinale opleverde. De Nederlands kampioen leek hiermee alle stress van deze wedstrijd van zich af te schudden en schitterde op haar sterkst en mooist.

Het optreden van Jong Oranje in Glasgow haperde hier en daar. Het leverde uiteindelijk totaal 150,664 punten op, wat betekende dat ze na de derde subdivisie op plaats acht belandden achter Italië, Rusland, Groot-Brittannië, Roemenië, Frankrijk, Duitsland en Oekraïne.  Na de laatste rotatie van de vierde en laatste subdivisie zakte Nederland af naar de tiende plaats. Geen onverdienstelijke prestatie in een veld met zesentwintig landenteams.

Oranjecoach Vincent Wevers vond na afloop dat het Nederlandse juniorenteam “een mooi rondje had gemaakt, wel met te veel zenuwen op balk.” Een groot deel van de Oranjesupporters op de tribune was het daarmee eens. Ze hoopten op toestelfinales op vloer voor Van Disseldorp (achtste) en op brug voor De Zeeuw (vierde) en dat werd ook bewaarheid. Zo houdt Nederland toch nog wat over aan de uitzending van een compleet juniorenteam plus uitgebreide begeleidingsstaf naar Glasgow. Als er aan deze brugoefeningen nog moeilijkere afsprongen worden toegevoegd, kunnen het oefeningen worden van internationale klasse. Ter vergelijking, Spanje dat net onder Nederland eindigde, vindt dat er nog veel moet gebeuren om aansluiting te krijgen bij hun senioren. Hongarije daarentegen, dat net boven Nederland eindigde, roemt hun brede selectie waaruit ze kunnen putten. De toekomst zal uitwijzen welk perspectief de junioren aan Team Nederland kunnen geven.

Turngan Raili van Kruining, studente aan de VU en zelf ook turnster bij STAH Amsterdam genoot met volle teugen in Glasgow: “Ik was blij dat sprong goed ging. De vloer van Sara was heel consistent.  Op vloer had ik Astrid verwacht. Op brug stond ze er wel. Ik ben superfan van haar! Ze is gewoon heel sterk en dat zie je dan terug in die oefening op brug. Je zou met al die verhalen over gratie het niet verwachten, maar ze hebben flink aan kracht gedaan. Hun kracht was nu goed zichtbaar, zoals op sprong.” Suzanne Vorstenbosch en Karin Raven zijn ook dik tevreden met het optreden van Jong Oranje: “Superknap goed geturnd, zonde van de balk. Beginnen op balk is erg lastig, voor allemaal de eerste keer. Maar voor de rest, mooi verzorgd geturnd. Sara was heel zuiver op vloer. Met niet zo hoge scores van iedereen op vloer, is het mooi dat er een toestelfinale in zit. Ook op brug, Astrid was super op brug, gewoon wow! Heel zuiver en strak.”

De doelstellingen van België en Armenië op dit EK

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

In de vierde en laatste subdivisie kwamen de teams van IJsland, België, Noorwegen, Turkije, Oekraïne, Tsjechië en Luxemburg in actie, alsook turnsters uit Portugal (één!), Litouwen, Bulgarije, Slowakije en Armenië. Het team van onze zuiderburen (ook met drie meerkampers) wist de hoogste ogen te gooien in deze laatste ronde, waarbij België zich indrukwekkend naar de zesde plaats in het landenteamklassement turnde met 154,231 punten.

Turnster Fien Enghels: “Het ging vrij goed eigenlijk. We zijn er in geslaagd om op elk toestel drie oefeningen te noteren zonder val en we zijn zesde geëindigd, dat is de top acht van Europa! We zijn blij met de prestatie die we hier hebben neergezet.”  Ze moet er gul om lachen als we constateren dat België het Duel der Lage Landen op dit EK ook bij de junioren gewonnen heeft. Bij de interland in Heerenveen waren de rollen nog omgekeerd, ze hebben het beste bewaard voor Glasgow.

Met zestiende punt verschil achter Roemenië op de vierde plaats, kun je heel tevreden en trots zijn. “De top drie op dit EK zijn toplanden, een podiumplaats zat er niet in, maar we kwamen er wel mooi bij in de buurt. We hebben ons best gedaan! Het is de bedoeling dat we over twee jaar er dichterbij komen. Ik had zelf gehoopt op een toestelfinale op brug, maar daar heb ik spijtig genoeg een paar punten laten liggen en dat ik toch een toestelfinale op balk heb bereikt, maakt mij heel blij. Ik ga heel erg mijn best doen en ga zien wat er van komt.”

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Anahit Assadourian, de individuele turnster van Armenië viel op, gefocust en zichtbaar met een hoger doel voor ogen. Ze wordt getraind en gecoacht door de Armeense Olympiër Houry Gebeshian die zelf uitkwam op de WK’s van 2011, 2015 en op de Spelen van 2016 waar ze met 53,848 punten voor de meerkamp als 38ste eindigde. Na Rio de Janeiro is Gebeshian gestopt met haar actieve sportcarrière en is trainer/coach geworden, waarbij ze hoopt het Armeense damesturnen verder te mogen ontwikkelen. “Hier op het EK zijn we met Anahit, die hopelijk in mijn voetsporen kan treden zodat Armenië vertegenwoordigd blijft op EK’s, Wk’s en de Spelen.” Wat is het belangrijkste dat ze aan haar doorgeeft? “Van je sport genieten en genieten van wat je doet. Ik denk dat dat je het verst brengt in het turnen. Als je de arena in komt en aan het genieten bent, zien mensen dat ook aan je. Zoals bij Anahit. Je ziet haar zelfvertrouwen en dat ze ervan houdt wat ze doet.”

Assadourian bevestigt dat stralend na de wedstrijd: “Een geweldige ervaring om hier op het EK in Glasgow te turnen en heel erg leuk! De scores zijn er nog niet naar, maar ik denk dat ik het uiteindelijk goed heb gedaan. Ik had nieuwe elementen op brug en balk. Vorig jaar heb ik mijn rug geblesseerd, daarom kon ik op vloer niet alles doen. Het is voor nu oké.” Dan sta je op die balk en gaat die keiharde alarmbel af, hoe houd je je hoofd koel dan? “Bij de eerste bel heb je nog tien seconden en het was de laatste serie, dus ik dacht oké, ik haal nog een keer diep adem en ga ervoor.” Topmentaliteit! Is coach Gebeshian een inspiratiebron voor haar? “Zeker weten met haar positieve instelling, want dat helpt me altijd ook positief te blijven. Dat helpt zeker!” Gebeshian bevestigt dat ze voor scores van 14+ op elk toestel willen gaan: “We gaan kijken hoe ver we kunnen komen richting Tokyo 2020, na de rugblessure zijn we nog steeds haar oefeningen weer aan het opbouwen en verplichte elementen aan het toevoegen. Als dat lukt en ze laat mooie, strakke en foutloze routines zien, dan hebben we een goede kans om op het WK om een ticket voor de Spelen te bemachtigen.”

De teamfinale voor de senior damesturnteams wordt gehouden op zaterdag 4 augustus 2018 vanaf 14:00 uur. Op zondag 5 augustus 2018 worden ’s ochtends voor de junioren vanaf 11:00 uur en ’s middags voor de senioren vanaf 15:30 uur de toestelfinales gehouden. De senior en junior herenteams turnen op 9 en 10 augustus 2018 hun kwalificatieronde.

Technische uitvoering duetten synchroonzwemmen

FB-post Nationaal Duet

FB-post Nationaal Duet

Zelf zijn ze tot nu toe de bescheidenheid zelve. De talentvolle tweeling Noortje en Bregje de Brouwer, die net als Oranjeturnster Eythora Thorsdottir, in het Sportcomplex Koning Willem Alexander in Hoofddorp trainen, laten niets aan het toeval over, werken al jaren keihard, maken veel offers, doen alles voor hun sport en Olympische droom en worden internationaal al lang genoemd als potentiële kandidaten om in deze Olympische cyclus namens Nederland eindelijk voor die lang gedroomde historische doorbraak in de wereldtop van deze sport te zorgen. Ze hebben daarbij ook sportbond KNZB mee, die zelfs een ervaren en kundige toptrainster uit Spanje haalde om hen op de weg naar de Spelen van Tokyo 2020 of Parijs 2024 te begeleiden.

De internationale wedstrijden en trainingsstages zijn geïntensiveerd het afgelopen jaar en vandaag begonnen ze overtuigend aan de eerste EK in hun senior sportcarrière. Met een nieuw persoonlijk record van liefst 83,7597 punten behaalden ze de achtste plaats met hun technische kür. “Ons doel van 83 punten en Wit-Rusland achter ons houden, hebben wij dik behaald. Tevens zwommen we onze beste zwem van het seizoen! We focussen ons nu alleen nog maar op de vrije uitvoering.” Een historische prestatie voor Nederland die al in Glasgow naar meer smaakt.

De medailles bij de technische uitvoering gingen naar grootmacht Rusland (95,1035), Oekraïne (92,6188) en Italië (89,7519). Tussen het erepodium en het Nederlandse duo kwamen nog de duetten van Spanje, Oostenrijk, Griekenland en Frankrijk. Zaterdagochtend 4 augustus 2018 wordt de kwalificatieronde van de vrije uitvoering voor duetten gezwommen. De zussen De Brouwer starten hier als zeventiende. De finale van dit onderdeel is op dinsdag 7 augustus 2018.

Meer informatie en de complete uitslagen van zowel het synchroonzwemmen als het turnen zijn te vinden op de website van het EK-sportevent.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en foto © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn