Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Kyarha van Tiel maakt geslaagde comeback op de Volvo Open Cup 2017 in Riga
Kyarha van Tiel maakt geslaagde comeback op de Volvo Open Cup 2017 in Riga
Foto's © Marieta Landkroon/© Ja Ja Film Productions/©4x1

Kyarha van Tiel maakt geslaagde comeback op de Volvo Open Cup 2017 in Riga

RIGA – Kyarha van Tiel, één van de grote Nederlandse kunstschaatstoppers van nu vliegt weer over het ijs. Na anderhalf jaar blessureleed maakte ze op de 2017 ISU Volvo Open Cup in Riga, Estland een overtuigende comeback onder begeleiding van haar trainster/coach Susan Mason. Aan het begin van het seizoen behaalde ze op haar eerste grote internationale toernooi als senior de zevende plaats met 122,03 punten.

Op de Facebookpagina van Stichting Kunstrijden Nederland, een steunfonds voor de kunstschaatssport, opgericht door de voormalige Nederlandse wereldtoppers Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra, wordt uitgelegd: “Bij de korte kür had ze het nog moeilijk en liep het technisch nog niet zoals ze gewenst zal hebben, maar de kür was levendig en eigenlijk zoals wij Kyarha kennen.” Dat leverde Van Tiel 36,01 punten en een voorlopige negende plaats. Met een hele goede tweede (lange) kür met tripples en dubbele axels vestigde Van Tiel definitief de aandacht op haar als een serieuze concurrent om mee rekening te houden.

Voor haar twee kür kreeg ze een score van 86,02 punten die goed was voor de vijfde plaats in het klassement en totaal een mooie zevende plaats als resultaat.  Stichting Kunstrijden Nederland op haar Facebookpagina: “Duidelijk is dat er wat de laatste minuut van de kür betreft nog aan haar conditie gewerkt moet worden, maar we zijn natuurlijk pas aan het begin van het seizoen dus dat moet geen probleem opleveren. Respect voor Kyarha na zo’n moeilijke tijd op deze manier terug te komen. Hulde voor trainster Susan Mason die haar hierbij geholpen heeft!” De kür is via deze link te bekijken.

De terugkomst van de voorheen onbetwiste Nederlands juniorkampioene, die internationaal van zich deed spreken op het WK van 2016 en het Europese Jeugd Olympisch Festival van 2015, is goed nieuws in een sport waarin keihard aan de weg wordt getimmerd met een nieuwe generatie grote talenten, waaronder Nederlands kampioenen Niki Wories en Thomas Kennes. Het afdwingen van een ticket voor de Olympische Winterspelen van volgend jaar in Peyongchang, Korea, is ook dit najaar niet gelukt, maar alle blikken en pijlen  zijn nu gericht op Beijing 2022.

De uitslagen van de 34e ISU Volvo Open Cup zijn te vinden op de website van het toernooi. Dankzij medewerking van  JaJa Film Productions van de eerder dit jaar over Van Tiel uitgebrachte documentaire 4×1 – ‘Kyarha, totale overgave’ is zij de ‘postergirl’ van het GymPOWER Sportmagazine nummer 2017-04 en volgen we met extra belangstelling haar sporen in de moeilijk te veroveren kunstschaatswereld.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Redactie GymPOWER | Foto’s © Marieta Landkroon/©Ja Ja Film Productions/4×1 – Kyarha, totale overgave