Actueel GP nieuws
Home » Coming up @ GP » Laatste testwedstrijd voor Nederlandse teams op weg naar EK Teamgym
Laatste testwedstrijd voor Nederlandse teams op weg naar EK Teamgym
Detail poster EK Teamgym 2018

Laatste testwedstrijd voor Nederlandse teams op weg naar EK Teamgym

NIJVERDAL/LUNTEREN – Op zaterdag 6 oktober 2018 worden in Nijverdal en Lunteren twee testwedstrijden gehouden voor de drie teams die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Europese Kampioenschappen Teamgym die deze maand gehouden worden in het volledig uitverkochte sportcomplex Odivelas Multiusos in Portugal. Het is tijd om poolshoogte te nemen hoe het senior dames en de senior en junior mixed teams er voor staan.

Senior mixed team Nederland

Testwedstrijd Nijverdal

Testwedstrijd Nijverdal

Het mixed senior team heeft onder begeleiding van Boy Kuiper, Anita Teunissen-Lammertink en choreograaf Serginho Gefferie ook hard gewerkt. De coaches hebben hun handen vol: “Met nog twee weken te gaan voordat we naar Lissabon vertrekken, kunnen we zeggen dat de spanning stijgt. Pijntjes, emoties, hormonen alles begint nu op te spelen. Als het maar lukt, als we daar maar doen wat we moeten doen…  Het is voor een coach dan van belang ervoor te zorgen dat een ieder zich gehoord voelt, positief gemotiveerd wordt, maar vooral aan het genieten is. En ja die pijntjes gaan niet snel over, maar je kan er wel mee dealen. In de laatste weken leer je niet meer wat bij, maar je stabiliseert je sprongen en je zorgt ervoor dat je fit bent.”

Zaterdag 6 oktober 2017 zal er een generale plaatsvinden in sporthal de Kruidenwijk in Nijverdal, vanaf 16:30 uur tot circa 17:30 uur. Onder toeziend oog van internationale juryleden zal de vloeroefening(dans) getoond worden, aansluitend door de sprongen op mini/mini toestel en op airtrack. “Op het EK in Portugal zal er niet op een airtrack gesprongen worden, maar op een fiberbaan. Deze baan geeft een andere vering dan de airtrack. Er is in afgelopen maanden wel getraind op een fiberbaan. Er is er maar één van in Nederland.”

Senior damesteam en junior mixed team

Begin september 2018 gingen het senior dames en het junior mixed team onder begeleiding van hoofdcoach Angelique Nijen Twilhaar, trainsters Thirza Prinsen, Kyra Konings en choreograaf Rick Oude Wesselink op trainingsstage geweest in Greve, Denemarken, het Scandinavisch land dat een grootmacht is in deze gymsport. De reacties op Facebook over deze waardevolle bijdrage aan de voorbereiding richting EK in Portugal zijn lovend: “Topweekend gehad, geweldige stage! Erg hard en veel uren getraind. Ontzettend veel geleerd, genoten, gegeten en gezweten. Respect voor deze hardwerkende toppers en dank aan Teamgym Greve en onze meegereisde fysio”

Senior springster Marije Beverdam maakte de aftervideo: “Deze trainingsstage was de perfecte voorbereiding met alle officiële wedstrijdtoestellen die we helaas in Nederland niet hebben! We hebben heel veel geleerd van de trainers daar en veel tips gekregen voor de dans!” De laatste weken en weekenden richting Portugal worden de trainingen geïntensiveerd in Rijssen, Vriezenveen, Stedenbroec en Coevorden. Op zaterdag 6 oktober 2018 is er voor beide teams weer een jury-optreden in Lunteren.

Doelen en deelnemers EK Teamgym 2018

Op zondag 14 oktober vertrekken de Nederlandse teams richting Lissabon. Eerst is er een podiumtraining, vervolgens de kwalificatieronde en daarna eventueel de eindronde met de strijd om de titels en medailles. De deelnemende landen zijn Denemarken, Finland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, IJsland, Italië, Noorwegen, Portugal, Nederland en Zweden. De kaartjes waren zo snel uitverkocht dat de organisatie zich genoodzaakt zag om stoelen voor de delegaties vrij te maken en beschikbaar te stellen voor het publiek.

In 2016 op het EK in Slovenië maakten de organisatie, deelnemers en supporters een geweldige happening van het toernooi. Sportief succes of niet, het spektakel en de sfeer waren onvergetelijk. De wens is er altijd en er wordt er ook hard voor gewerkt, maar de kans dat één van de Nederlandse teams in de finale komt is klein. Al moet je nooit nooit zeggen vooraf. “De concurrentie is erg sterk, maar een flater slaan we er zeker niet. Dit jaar zijn er meer deelnemers dan twee jaar terug, dus het belooft een mooi evenement te worden.” 

Meer informatie over het EK Teamgym 2018 traject, inclusief de testwedstrijden op 6 oktober 2018 in Nijverdal en Lunteren, is te vinden op de Facebookpagina en website van Teamgym The Netherlands (senior mixed team) en de Facebookpagina en website van EK Teamgym Nederland (junior mixed en senior damesteams).

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Anita Teunissen-Lammertink en © Rick Oude Wesselink | Foto’s FB © Teamgym The Netherlands en begeleing