Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Landelijke wedstrijd in Utrecht toont aan dat Groepsspringen C-lijn springlevend is
Landelijke wedstrijd in Utrecht toont aan dat Groepsspringen C-lijn springlevend is
Foto © Casper Beijn

Landelijke wedstrijd in Utrecht toont aan dat Groepsspringen C-lijn springlevend is

UTRECHT – Op zaterdag 3 februari 2018 was Turn4U de organisator voor dé landelijke wedstrijd van het jaar voor teams van de C-lijn in het Groepsspringen. Niettegenstaande eerdere plannen om deze wedstrijd af te schaffen, bleek het enthousiasme voor deze wedstrijd zo enorm groot dat met recht gezegd kan worden dat de sport ook op dit niveau springlevend is en dus niet te stoppen. Circa 150 teams met in totaal meer dan 500 springers van ruim 28 clubs uit heel Nederland, waaronder ook vele (voormalige) turnsters, freerunners en trampolinespringers zorgden een vol ochtend- en middagprogramma in Sporthal Zuilen in Utrecht. Ze konden een ‘gat in de lucht springen’, want ze zorgden samen voor een historisch landelijk record qua deelname. We gingen even kijken voor een impressie.

Veel teams en clubs toonden zich tevreden en blij dat deze wedstrijd doorgang vond. KEV Vriezenveen, DOS Udenhout, GV Barendrecht, MTV’69 Middelburg en andere traditioneel sterke clubs en vaste waarden bij de springwedstrijden deden van zich spreken, maar ook nieuwe verenigingen zoals Kracht en Vriendschap Opmeer en GV Mijdrecht ’79 deden mee. Ook veel mixed teams, zoals bij de organiserende vereniging Turn4U. Uit Noord-, Zuid, West- en Oost-Nederland kwamen clubteams af op deze wedstrijd in het hartje van het land, waar wel vaker geroepen wordt dat hier landelijke wedstrijden georganiseerd vaker zouden moeten worden. Mooi om dit in de praktijk een keer mee te maken. Natuurlijk waren er per toestel winnaars met goede sprongen en was het niveau oké, maar het sportplezier en de goede sfeer onderling voerde bij deze wedstrijd zeker de boventoon.

Het zou volgens de Landelijke Technische Commissie van gymnastiekunie KNGU mooi zijn als deze dag een vervolg krijgt en teams hieruit energie putten om ook mee te doen aan bijvoorbeeld de microteamgymwedstrijden in de rest van het seizoen, verdeeld over vier districten. Landelijk staat nu ook open voor de C-lijn, dit wordt in juni ook tijdens het Groot-NK-weekeinde in Ahoy gehouden. Voor de C-lijn komt er daarnaast ook een landelijke clubteamwedstrijd bij. Een vereniging die op deze wedstrijd drie toestellen sprong, kan dat ook bij de micro-teamgym-wedstrijden. Dus ook al lijkt één wedstrijd C-lijn karig, er is veel meer te doen.

Een formule die nog steeds werkt
Het viel op dat veel verenigingen uit het hele land bereid waren om, ondanks de kou, naar Utrecht te komen. Dat de voorlopige enige groepsspringwedstrijd op dit niveau in het midden van het land, in Utrecht was hielp zeker, maar Turn4U had zich ook als gastclub aangeboden om te laten zien dat een wedstrijd op dit niveau succesvol kan zijn. Het gaf andere ploegen inspiratie voor het organiseren van deze wedstrijd in de toekomst. Er kwamen zelfs nieuwe verenigingen op af. Zo konden bijvoorbeeld de ex-turnsters van Kracht en Vriendschap, Opmeer, voor deze gelegenheid getraind door Hans Zijp – de broer van Oranjecoach Nico Zijp uit het turnen -, en jonge talenten van GV Mijdrecht’79, getraind door o.a. Natasja de Jong, laten zien wat ze konden op airtrack, airtumbling, minitrampoline en ander toestel, plankoline en tafel.

Leuk hoe enthousiast over hun sport de deelnemers waren in onze mini-interviews. De ex-turnsters van K&V Opmeer over waarom ze hier meededen: “Ik was drie jaar geleden gestopt met turnen, zij één jaar en de anderen waren ook gestopt. Een ouder van een ex-turnster kwam met het idee. Toen kregen we een mailtje of we het springen leuk zouden vinden en toen zijn we allemaal naar de training gegaan en gingen er allemaal op. Het turnen was vroeger al heel leuk, maar dit is leuk om de groep. Het is leuk om elkaar te zien en het is iets minder serieus dan het turnen. Je hebt geen brug of balk, maar het is evengoed acrobatisch. We hebben wel voordeel dat we ex-turnsters zijn, want daardoor hebben we er wel kennis van. We doen de pegases, die kennen we, de airtrack, de minitrampoline en de tumbling.” Gaan ze dan voor de prijzen? “Nee, voor het plezier! Hans Zijp is onze trainer en hij traint ons heel goed. Hij gaat het vast nog tien jaar blijven doen.” Hans Zijp: “Ja, als deze dames allemaal oma zijn, stoppen we pas 🙂 ”

Turn4U toonde initiatief
Turn4U verdient alle lof dat de club zich had aangeboden om deze wedstrijd voor de eerste keer te organiseren. Het gaf andere clubs inspiratie voor een vervolg. Met vrijwilligers uit het turnen, freerunnen én springen was er een groot en behulpzaam organisatieteam op de been. De wedstrijd was goed georganiseerd en er was nagedacht over het op- en afmarcheren en opstellen voor het volgende toestel, wat het tot een vloeiend geheel maakte. Voor de springers van de club bleef er voldoende tijd en aandacht over om zelf het beste beentje voor te zetten. De dames deden het prima en met diverse mixed teams waren ook de herenspringers goed vertegenwoordigd. Met ongeveer een zevende van het totale ledenaantal van de club was Utrecht voor één dag hun eigen springfestijn.

Trainster Eva Voditska: “Er werd eerst over gesproken om deze wedstrijd af te schaffen. Turn4U vond dat zonde omdat het voor ons de enige wedstrijd was. Volgens mij moet je het centraal organiseren, zodat het voor veel verenigingen aantrekkelijk is om te komen. Dat blijkt, want we hebben het grootste aantal deelnemers ooit op zo’n wedstrijd. Het duurt met 550 springers tot 19:00 uur. Ze vroegen ons toen of we het dan wilden organiseren en ja dat gingen we doen! Je kunt leuk je sport beoefenen, zonder er zoveel tijd in te steken als bijvoorbeeld met het turnen. Bij het springen kun je, ook als je ouder bent, nog steeds veel leren.”

Ook Lotte Smeenk, die we uit het studententurnen en -springen kennen, wist de jongere teams van Turn4U goed te motiveren. De springers van de jonge mixed teams van Turn4U vertelden enthousiast: “De trainers zijn goed en trainen ons prima voor deze toestellen. Het is gewoon heel gezellig hier. Bij mij ging de arabier-flik-flak het beste.” Bij een ander was het de salto-arabier-flik-flak en bij nog een ander de salto-salto. De topspringster deed het niet voor minder dan de overslag-salto. Lotte Smeenk: “We zijn superblij want de airtumbling ging hartstikke goed! Dus je treft ons heel tevreden aan.” Amaduro, ook springer uit een mixed-team van Turn4U: “Een mixed-team is leuk omdat je alle sprongen samen doet. Als je wint, win je met je team!” Ruben, van het oudere mixed-team: “Ik doe nu voor de tweede keer mee en heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik heb hele leuke teamgenoten, waarmee ik kan lachen bij de trainingen. De wedstrijd hier staat en alles ziet er goed uit.”

GV Mijdrecht’79 op de GymPOWER hotspot
De gymnastes van GV Mijdrecht’79 hadden ook een goede reden voor deze wedstrijd: “We vonden het leuk om eens iets anders te doen. We doen deze sport nog niet zo lang, maar we hebben in de zaal een airtrack en toen kregen we het fantastische idee om mee te doen aan deze springwedstrijd. We zijn allemaal turnsters die dit even extra doen. Het is heel anders dan turnen, je zit wel met dezelfde vormen, maar je moet er toch iets heel anders mee en het voelt anders dan vloer. Tot nu toe hebben we op de wedstrijd de airtrack gedaan, maar dat vinden we nog niet genoeg. We gaan nog de pegases met trampoline doen en de trampoline met dikke mat. We gaan voor het plezier, maar natuurlijk zou het ook leuk zijn als we ook een prijs zouden winnen.” Ze wonnen alvast de GymPOWER-prijs ‘op de hotspot’ waarin een gymnaste of een team kan laten zien waarom hij met iets bijzonders bezig is. Vonden ze zelf dat ze het verdienden? “Natuurlijk verdienen we dat. Omdat we het altijd heel gezellig hebben met elkaar en daarvoor mogen we best beloond worden. We hebben er ook superhard voor gewerkt en we doen het nog niet zo lang, dus dat is ook best bijzonder.”

Algemeen medailleklassement
Topclub KEV Vriezenveen deed het prima, zoals verwacht werd, en haalde met de diverse teams per toestel negen eerste plaatsen. Het meest van allemaal. GV Sportuna uit Spijkenisse en GV Pegasus uit Lemmer pakten ook meer dan drie eerste plekken. Thuisclub Turn4U eindigde daar vlak achter met drie eerste plaatsen en maar liefst zes tweede plekken en werd daarmee vierde in het klassement. ‘What’s in a name!’ 😉 DGC Drachten deed het prima. De andere clubs die bij het groepsspringen vaak goed presteren lieten hier ook van zich spreken, zoals GV Barendrecht maar ook de teams van GV Leeuwarden en Be Quick Franeker vielen op, doordat ze er een feestje van wisten te maken. Maar er deden veel meer clubs mee en elke club ging minstens met één medaille naar huis.

Algemeen medailleklassement - Landelijke wedstrijd Groepsspringen C-lijn Utrecdht 2018

Meer informatie over deze wedstrijd en de complete uitslagen zijn te vinden op de media van Turn4U Utrecht, alsook op de website van gymnastiekunie KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, verslag en beelden © Casper Beijn