Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » #TBT op AGP: Landenregel kostte Nederlands mixed paar WK-finaleplaats
#TBT op AGP: Landenregel kostte Nederlands mixed paar WK-finaleplaats
Fotocollage © Emil Buijs

#TBT op AGP: Landenregel kostte Nederlands mixed paar WK-finaleplaats

DRACHTEN – Het duurde tot 2008 voordat de zogenaamde landenregel werd toegepast op de internationale titeltoernooien in de acrobatische gymnastiek. Per land mogen in elke categorie twee teams deelnemen aan de kwalificatieronde, maar slechts één team met de beste score gaat door naar de finale. Deze regel moet zorgen dat méér landen kansen krijgen om de finale te bereiken. Dit werkt motiverend en geeft minder sterke acrolanden de kans om zich  verder te ontwikkelen. Tot dan toe werden de eindrondes beheerst door met name Russische teams. Maar deze landenregel kent ook nadelen, ondervond Nederland op het WK van 2018 in Antwerpen.

Dit jaar waren het bij de senior mixed paren Stef van der Locht en Fenne van Dijck die hierdoor niet naar de finale mochten. Zuur voor het  mixpaar dat achtste werd in de kwalificaties en dus zonder landenregel rechtstreeks voor de finale geplaatst zou zijn. Fans hadden het duo gedurende het seizoen steeds verder zien groeien tot wereldniveau. Noodgedwongen werd het een strijd met land- en clubgenoten Stein Briggen en Britney Bordewijk om die éne beschikbare finaleplaats.

Het is de keerzijde van de landenregel… Lees meer op het blog van AcroGymPOWER.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit fotocollage © Emil Buijs, delegatieleider Team Nederland  @ WK Acrogym Antwerpen 2018