Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Geen categorie » Lastige WK-kwalificatiewedstrijd in België voor Nederlands juniorenteam en senior voltigeurs
Lastige WK-kwalificatiewedstrijd in België voor Nederlands juniorenteam en senior voltigeurs
Foto © Arjen van der Spek

Lastige WK-kwalificatiewedstrijd in België voor Nederlands juniorenteam en senior voltigeurs

MOORSELE – Het tweede WK-kwalificatiemoment voor voltigerend Nederland was van 26 tot en met 28 mei 2017 tijdens het Concours de Voltige International (CVI) in Moorsele, België. Vol goede moed ging de Nederlandse delegatie voltigeurs op pad. Het juniorenteam voor de ervaring en de solo’s en senioren voor de kwalificatiepunten. De warmte kon ze niet stoppen, de jury’s wel. 

Voor de Nederlandse juniorenselectie werd de CVI in België een damesaangelegendheid, omdat Arthur Seidel zich blesseerde (scheenbeenbreuk) en Rik Bierling ook moest afzien van starten op dit prachtige toernooi.

Annebeth Kubbe had ervoor gekozen om met haar nieuwe paard te starten. In de eerste ronde was dit een goede combinatie. Het plezier en de rust straalde van het koppel af. Het is een voorbeeld van een voltigeur en paard, die een oprechte verbinding hebben met elkaar. Die verdween echter bij de kür, toen Annebeth door haar choreografie niet in de buurt was toen haar paard ‘Guinness’ het heel spannend vond. Dit kostte haar veel punten, maar de ervaring leverde alsnog veel op.

Elle van Dijk was nog herstellende van een blessure en ging daarom op veilig. Ze liet wel alweer een mooie stijgende lijn zien in vergelijking met haar eerste toernooi in maart. Haar verplichte kür was op niveau, al moest ze haar afsprong aanpassen; in haar kür komt steeds meer rust. De routine ontbreekt nog, maar mentaal is ze sterk gegroeid.

Dit geldt ook voor Jetske Cleophas. Zij heeft in de voorbereidingen ook blessureleed gekend. Nu was ze weer op en topfit, maar werd de spanning nog iets teveel in de plicht. Daarna toonde ze een fantastische wereldkür. Ze haalde bij drie jury’s boven de 7,5 punten, om voor haar artistieke uitvoering slechts een 3,2 te ontvangen.

Daarin was ze niet de enige. Lotte Geelhoed turnde een indrukwekkende kür met een voetblessure, die in haar plicht weer was gaan opspelen. Ondanks de pijn, liet ze zich niet van haar stuk brengen en besprong haar paard als een heuse weerwolf . Ze bracht de intensiteit van haar karakter grandioos over op het publiek. Maar ook dit was niet meer dan een 4,4 in artistieke score waard.

[Lotte Geelhoed blijkt een turnachtergrond te hebben, wat haar een goede basis heeft meegegeven voor de beoefening van deze hippische sport. In een reactie op één van de prachtige foto’s van Arjen van der Spek van Lotte op de CVI Belgium, zegt een fan: “Lotte, als klein meisje in de turnhal presteerde je al super goed en wat je nu doet is voor mij presteren 2.0! Ik vind het super!” – Red.GP]

De hoogste artistieke score was een 4,9, voor de Duitse Franzisca Peltzmeier, zilveren medaillewinnaar op het WK junioren in 2015. Zij was ook de enige die een 6,8 gehaald had, de begeerde kwalificatiescore voor de Nederlandse dames.  Het gaf te denken dat op zo’n groot toernooi waar de allerbeste aan mee doen, niemand in de internationale klasse boven een vijf kon scoren.

Tijdens de finale, waren er geen onvoldoendes meer te bekennen. Voor de andere 19 deelnemers was dit te laat, maar de zeven finalisten konden mooie scores behalen. Zo ook Renske van Schaik, opgenomen in het B-kader. Zij eindigde op een mooie zesde plek, met een 6,9. Samen met Lotte Geelhoed (foto inzet) is zij de enige met een WK-kwalificatiepunt in de pocket, bij de junioren.

Iets wat haar seniorenteam nog eens dunnetjes overdeed. Een ruime kwalificatie en een mooie tweede plek bij de teams. Ze lieten vele Duitse concurrenten achter zich en moesten alleen het Zwitserse team voor laten gaan. Door hun indrukwekkende thema ‘War horse’ en originele composities, hebben ze indruk gemaakt op iedereen.

Daarnaast haalde ook teamlid en topsolo Carola Sneekes haar kwalificatiepunt, met haar nieuwe paard Saphira. Voor Roy Rogers was België een toptoernooi en hebben ze kunnen laten zien wat ze waard zijn!

Het juniorenteam heeft een mooie ervaring opgedaan. Waarbij ze moesten leren om zonder goede voorbereiding, toch door te blijven zetten en met name te zorgen dat iedereen veilig de ring uit kwam. Hun paard was voor de wedstrijd geblesseerd geraakt en daardoor konden ze vooraf niet meer op haar trainen.

Als je niet op je wedstrijdpaard kan trainen, is dat alsof je een turnfinale op balk hebt, maar thuis alleen maar op een opblaasbalk heb kunnen oefenen. Je weet wat je moet doen, maar het is toch heel anders. Deze ervaring had het team ook. Maar ze lieten het hoofd niet hangen en bleven stralen. Een mooie test voor volgend jaar, waar ze echt voor het kampioenschap willen gaan en dit doorzettingsvermogen goed van pas komt!

Na veel warmte, tegenslagen en overwinningen zijn we allemaal weer veilig thuis. Voor velen was de CVI in België een leerzame wedstrijd en voor sommige een succesvol geheel. Aan de jury’s en voltigeurs om deze wedstrijd te evalueren en te leren, met als gezamenlijk doel: een inspirerende sport, voor iedereen!

Meer informatie en de uitslagen staan op de Facebookpagina van de CVI Belgium. Op 9 en 10 juni 2017 wordt een CVI 1* gehouden in het KNHS-centrum in Ermelo. Meer info op de website van de KNHS Voltigevereniging.

Artikel  © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en verslag © Roos Hanemaaijer-Slottje | Foto’s © Arjen van der Spek