Actueel op GP
Home » Geen categorie » Margot de Graaf gaat nog een keer pieken op de EK in Londen
Margot de Graaf gaat nog een keer pieken op de EK in Londen
Screenshot © Maurice Smeets

Margot de Graaf gaat nog een keer pieken op de EK in Londen

AMSTERDAM – Synchroonzwemster Margot de Graaf van De Dolfijn kreeg op 27 februari 2016 van de KNZB verrassend groen licht om op de EK in Londen uit te komen. Na een kwalitatief hoogstaand optreden op de NK, waar ze zich voor de vierde keer tot Nationaal Kampioen senioren liet kronen, bleek de lobby van haar club bij de KNZB om haar een laatste optreden bij de EK te gunnen, niet tot dovemans oren gericht.

De kwaliteit van haar zwemkunsten was natuurlijk geen issue, maar om zich als gestopte zwemster, los van het Nationale Team, weer volop te kunnen richten op een groot titeltoernooi is geen sinecure. De Dolfijn bood haar onlangs op de NK ter aanmoediging een ingelijste oorkonde aan, met de belofte aan haar om de crowdfunding ter harte te nemen, als ze toch een afvaardiging naar Londen zou weten af te dwingen. Finn Dronkers van de PR-comissie, is dan ook erg opgelucht, dat de kogel door de kerk is.

Plaatsingslimiet WK 2015

Na de ‘European Champions Cup Synchronised Swimming’ in Hoofddorp in 2015, waar Margot de Graaf met duetpartner Christina Maat met een negende plaats nipt de plaatsingslimiet voor de WK in Kazan miste en zich helaas niet mocht plaatsen voor hun Road to Rio, werd het stil rond de Graaf, tenminste in nationaal verband. Ze besloot haar actieve topsportcarrière te beëindigen. De Graaf: “Op grond van beleid van NOC*NSF besloot de KNZB ons niet af te vaardigen. Dat was een klap. Solo doorgaan had geen zin, want solo is geen Olympische discipline.”

Vierde nationale titel

Desondanks, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan, bleef ze doortrainen voor de NK en was erop gebrand om haar vierde nationale titel in de wacht te slepen. “Ik dacht, minder trainen, maar je werkt er toch naartoe om weer Nederlands kampioen te worden, je gaat niet voor minder. Maar toen opeens Liza Foppen en Nienke Grun ook met mooie solo-oefeningen kwamen en gingen voor het nationaal kampioenschap, werd het nog wel even spannend. Gelukkig kwamen ze me niet voorbij. Dan is een kampioenschap extra mooi, als je er echt voor hebt gestreden. Het was nu het vierde kampioenschap als senior in vijf jaar. Het had het vijfde kunnen zijn als ik vorig jaar niet geblesseerd was geweest.”

Voorgeschiedenis voor de NK

Finn Dronkers, PR-commissielid van zwemvereniging De Dolfijn: “Haar optreden op de NK was ontroerend, het was best beladen, met de hele voorgeschiedenis voor deze NK, maar ik heb de hele NK beleefd als zeer enerverend en we zijn heel trots op hoe ze daar gezwommen heeft. Ze was zelf blij hoe het gegaan was.” De Graaf: “Ja, toch van veertig uur naar vier uur in de week trainen…maar als je dan zo’n papier dat ze je willen steunen in een lijst van je club krijgt aangeboden, dan denk je…daar blijft het toch mijn cluppie voor!”

Kwalificatie-eis EK

Dronkers vindt het terecht dat De Graaf nog een kans krijgt zich op een EK te tonen: “Bij De Dolfijn vonden we dat de ‘European Champions Cup Synchronised Swimming 2015’ voor Margot niet het einde mocht zijn van zo’n mooie carrière. We benaderden de KNZB met de vraag of iemand die niet meer in de selectie zit, een plek op een EK kon opvragen. Het antwoord was dat het aannemelijk moest zijn dat de zwemster op een EK bij de eerste twaalf kan komen. Dit hebben we met de puntenaantallen van de laatste drie EK’s helemaal uitgerekend. Ze zou daarmee zeker een finaleplaats hebben en bij de NK bleek weer dat ze aan deze kwalificatie-eis zou voldoen. De vraag was, als ze zou mogen, zou ze zelf dan willen? Ze heeft er echt over nagedacht, want ze is net topsporter-af. Wil je dan weer volop gaan trainen? Dus werd besloten om eerst een gesprek te hebben met de bondscoach en de technisch directeur van de Bond. Dat gesprek vond op 27 februari plaats en niemand was tegen, dus besloten we met elkaar –ik als haar zaakwaarnemer- om het te gaan doen. Ons doel is dat ze gewoon kan zwemmen!” 

Avontuur als topsportster

De Graaf was blij met het gesprek met de KNZB: “Het gesprek was eigenlijk niet anders dan ik gewend ben. Ze begrepen heel goed, dat ik had willen nadenken en dat het niet zomaar iets is, om niet met de nationale selectie te trainen. De KNZB had aan de club uitgelegd hoe een zwemster in Londen kon komen, met een puntenaantal over meerdere toernooien. Ze konden er eigenlijk niet omheen, maar ze waren respectvol. Ik ben blij dat ze zich er ook echt aan hielden.” De Amsterdamse synchroonzwemster begint dus weer aan het avontuur, maar bewust, als echte topsporter. “Natuurlijk moest ik even nadenken, want ik was tenslotte op het hoogste niveau gestopt. En het dan nu op eigen kracht doen… Toch wil ik dat, want je kan zo toch op het podium komen waar je wilde staan. Ik ben solo heel sterk, dat kon niet altijd samengaan, want je kan niet voluit trainen voor solo en duet! Het was een vervelende consequentie dat als duet niet meer doorgaat, solo ook niet kan. Gaaf dus dat ik nu toch solo kan zwemmen!”

Niet voor de Olympische Spelen

In principe mag je op internationale toernooien alleen solo zwemmen, maar niet voor de Olympische Spelen, solo is geen olympisch onderdeel en de kans op de WK was te klein. “Solo zwemmen blijft mooi, want het geeft je de uitdaging je te blijven ontwikkelen, dus daar ben ik super blij mee! Hoe ik me nu ga voorbereiden? Vooral weer de krachttraining intensiveren. Je techniek blijft wel. Ik zwem sinds mijn vierde, dus een goede techniek heb ik en ik kan erop bouwen, maar de conditie is nu minder. Evelien de Graaf, mijn zus, voorheen trainster in De Dolfijn en van duet, gaat mij trainen en begeleiden, samen met de andere trainers in de club. We hopen dat ze vrij kan krijgen voor Londen.”

Eerste EK in 2012

De Graaf zwemt graag een goed derde senioren EK: “Mijn eerste EK was in 2012 in eigen land en dat was bijzonder, omdat ik als junior met de senioren mocht meezwemmen. Het was voor de ervaring, maar ik werd achtste! In 2014 werd ik tiende, terwijl de focus lag op duet. De finale nu is zeker haalbaar. Het idee is ‘knallen en kijken hoever je komt!’Op maandag 9 mei begin ik met de vrije kür in de voorronde, daarvan is dinsdag 10 mei de finale; donderdag 12 mei is de finale van de technische kür. Daarvan is er geen voorronde. Het zijn twee losse onderdelen, waar je apart voor inschrijft. Ik wil ze graag beide doen. Als ik er toch ben, waarom niet?” Of Londen haar laatste grote toernooi wordt? “Je weet het maar nooit… Op zo’n mooi aanbod als dit kon ik ook geen nee zeggen.”

Olympic Testevent 2016

De Graaf kan in elk geval bogen op ruime internationale ervaring. Ook op de WK’s heeft ze diverse finales gezwommen: “Op de WJK in 2012 werd ik negende, verrassend omdat er al een aantal jaren niemand uit Nederland een WJK had gezwommen, dan verwacht je niet dat je gelijk in de finale staat. Op de WK 2013 in Barcelona werd ik dertiende, maar nu op seniorenniveau. Voor mij weer verrassend, want het seniorenniveau op een WK is echt niet met de junioren te vergelijken. Dat zijn wel mijn hoogtepunten.  En tja, de Olympische Spelen, ga ik dus niet meemaken. Volgende week start al het kwalificatietoernooi. Ik zie dan al die berichten van mijn vrienden op Facebook die wel gaan. Dat is wel zuur, want ik heb er zo hard voor gewerkt. Nu komt het moment dat je dat erg gaat missen. Op de Spelen is iedereen die je van nabij kent, ook die minder goed dan je zijn. Dus ik ga dan maar lekker op vakantie. Het Braziliaans duet haalt hopelijk de finale. Maar de gewoonlijke landen, Rusland, China, Spanje en Oekraïne zullen wel de dienst uitmaken.”

Crowdfundactie

Voorlopig kan De Graaf ervan genieten dat ze toch een internationaal evenement gaat zwemmen. Ze hoopt wel op steun van haar familie, vrienden en collegazwemsters uit het synchroonzwemmen. Voor mensen die haar crowdfundactie steunen, zwemt ze, gesteund door haar club, graag een demo of geeft een clinic, als de bijdrage dat mogelijk maakt. Als je het zwemmen in Londen voor Margot mogelijk wil maken, kun je mailen naar margot2londen@gmail.com voor het rekeningnummer voor de donatie.  “Met een clinic of demo kun je ook iets aan het synchroonzwemmen als sport teruggeven. Wij, turners, ritmisch gymnasten zijn eigenlijk ‘één pot nat’, we komen er niet alleen. We kunnen elkaar versterken. Ik weet zeker dat ik veel van hen kan leren, maar zij ook zeker weten van ons.”  Volg de belevenissen van Margot de Graaf van dichtbij via haar website en kijk ook voor meer informatie over haar sport op de website van De Dolfijn.

Artikel © GymPOWER.nl | Tekst © Casper Beijn | Screenshots © Maurice Smeets