Actueel op GP
Home » Geen categorie » Column – “Misschien moeten mensen een tijdje meedraaien in de turnsportwereld!”
Column – “Misschien moeten mensen een tijdje meedraaien in de turnsportwereld!”
Foto © Maurice Smeets

Column – “Misschien moeten mensen een tijdje meedraaien in de turnsportwereld!”

December, wat een feest?! Daar moet je intussen wel twee keer over nadenken. Wat eigenlijk een feestmaand zou moeten zijn is een behoorlijk roerige maand geworden. Dit is het land waar we trots zijn op ons poldermodel: praten met elkaar en problemen samen oplossen. Wij leren onze kinderen een hand te geven bij een ruzie en sorry te zeggen, vijf minuten later spelen ze weer met elkaar. Iets waar wij iets van kunnen leren.

Al zolang ik mij kan heugen begint December met een Sinterklaasfeest. Over Sinterklaas spreken we niet meer in de Zwarte Piet-discussie en van een feest is al lang geen sprake meer volgens mij. Beide kampen grijpen het feest aan om iets te verdedigen wat niks met kinderen te maken heeft, racisme en discriminatie. Kinderen doen alleen wat ze aangeleerd is. In de ‘Wereld Draait Door’ wordt een helpende hand van de hoofdredacteur van de AD van tafel geveegd. Hij stelde voor om een mediator aan te stellen om het probleem op te lossen. Echter een praatgrage schrijfster die vol zit van zichzelf en haar boek en ook niemand liet uitpraten, durfde geen volmondig “JA!” te zeggen op tv. [Heb ik de oplossing? Nee. Ik wil wel even “SORRY” zeggen dat ik deze eindeloze discussie nog even oprakel.] Dan hebben we ook nog een Palestijn die het nodig vindt om de ramen van een Joods restaurant in Amsterdam kapot te slaan, omdat een zogenaamde wereldleider Jerusalem erkend als hoofdstad. Volgens mij kan deze bezitter er niks aan doen wat er aan de andere kant van die grote plas gebeurt. Deze emotionele actie is weer olie op het vuur en opnieuw zitten we in die bekende cirkel.

Jurylid-met-tulband-NK-Teams-TH-©Maurice-SmeetsMisschien moeten we mensen eens een tijdje in de turnwereld mee laten draaien waar mensen van allerlei internationale pluimage strijden om zich te ontwikkelen en resultaten te boeken in de wedstrijdarena. Over het algemeen is er onderling, niettegenstaande de concurrentie, toch veel respect voor elkaar. Een voorbeeld is deze foto van een sporter met een tulband op, die ik laatst bij de NK Teams 2017 Turnen Heren, mocht fotograferen voor GymPOWER Sportmagazine. Er is respect voor deze jongen. Ook dat er een man met een tulband op achter de jurytafel zit. Niemand kijkt er van op dat ze meedoen en bijdragen aan deze turnwedstrijd.

Aan de andere kant van de oceaan gaat er deze maand echter ook een beerput open. Het gevolg van de #metoo oproep op Twitter, die terecht een groot domino-effect heeft gekregen. Olympisch kampioene Alexandra ‘Aly’ Raisman heeft bevestigd dat zij ook een slachtoffer is van seksueel misbruik door de voormalige Bondsarts van het Amerikaans damesturnteam, Larry Nassar. Hierin staat ze niet alleen ook collega, Olympisch kampioene McKayla Maroney heeft ermee te maken gehad. Zij is één van de drie turnsters van het Amerikaanse damesturnteam dat Olympisch werd kampioen werd op de Spelen van 2012 in Londen; ook Olympisch kampioene Gabrielle Douglas heeft een openlijke verklaring gegeven.

Het zijn circa 140 dames die een klacht hebben ingediend tegen Nassar. Ook wordt gekeken naar de Amerikaanse gymfederatie ‘USA Gymnastics’ en het Amerikaans Olympisch Comité, die het sportklimaat toegelaten zouden hebben waarin Nassar jaren lang in zijn eentje zijn gang kon gaan, zonder hem te monitoren en/of deze misstanden op te merken. Het is onbegrijpelijk dat een arts, een vertrouwenspersoon voor vele jonge sporters, de kans kreeg om dit te kunnen aanrichten. Onbegrijpelijk is ook dat meisjes alleen bij een arts konden zijn voor behandeling zonder enig toezicht van anderen of in de aanwezigheid van een volwassen vrouw. Hij heeft inmiddels bekend en heeft voor kinderpornografie, 60 jaar gekregen. Voor de beschuldiging van seksuele aanranding krijgt hij in januari zijn straf te horen.

Het ergste is nog dat de bond in Amerika nog steeds in een ontkennende fase verkeert, aldus Raisman. Ze twitterde namelijk op 8 december 2017 4:49uur het volgende. “I wish @USAGym understood how painful & hurtful it is that they just don’t seem to care. I am so devastated and disappointed in how they’ve handled this.” 

Als vader van twee sportende kinderen, waarbij mijn dochter ook geturnd heeft, vind ik dit verschrikkelijk. Ik wil mijn laatste column dit jaar afsluiten met een citaat uit een interview in the Players Tribune van Aly Raisman: “Everyone is a survivor of something. Everyone is battling something. Everyone goes through ups and downs in their lives. The hard parts are scary and uncomfortable to talk about, but they are part of the fabric of our lives. The tough times make us stronger and make us who we are.”

Maurice Smeets, voetbalcoach en scheidsrechter, is sinds 2013 lid van Team GymPOWER. Hij voegde zich als fotograaf bij ons team, omdat hij vindt dat de sporten en sporters die GymPOWER volgt, het verdienen dat ze ook goed in beeld worden gebracht. In 2016 won hij de GymPOWER Sport Award voor Beste Kunstfoto van het jaar. Naast het maken van prachtige sportfoto’s heeft hij zich het laatste jaar ontwikkeld als auteur en toont te beschikken over een brede belangstelling èn een kritische pen, met oog voor alles wat zich afspeelt om hem heen in de sportwereld. Zijn columns staan in de papieren edities van GymPOWER Sportmagazine. Deze column staat in nummer 2017-06.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en foto’s © Maurice Smeets

Bronnen: