Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Medailles voor Tijmen Hendriks, Roy Broekema en Quinty de Lare op Interland 2018
Medailles voor Tijmen Hendriks, Roy Broekema en Quinty de Lare op Interland 2018
Poster Interland Mierlo 2018

Medailles voor Tijmen Hendriks, Roy Broekema en Quinty de Lare op Interland 2018

MIERLO – Van 20 tot 22 september jl. werd de Interland 2018 in het kunstrolschaatsen georganiseerd in sporthal De Weijer in Mierlo door RV Olympia in samenwerking met het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB).  Het werd een geslaagd evenement, met deelname van talenten en toppers uit tien landen en opgesierd door demo’s van o.a. de WK-gangster Yvon Swinkels en het klein kwartet van de organiserende club. Nederland was de morele winnaar, waarbij te midden van de Europese elite zelfs drie medailles behaald werden: zilver voor Tijmen Hendriks bij de Espoirs, brons voor Roy Broekema bij de junioren en Quinty van Lare bij de Mini’s.


De Interland Cup is een unieke en mooie internationale wedstrijd, die om de aantal jaren in Nederland wordt georganiseerd, elke keer op een andere plaats. Na vijf jaar was het weer raak en nu voor de allereerste keer in Mierlo. Deelnemers uit België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Groot-Brittannië, Kroatië, Denemarken, Slovenië en Nederland lieten hun beste kunnen zien. Bij RV Olympia zijn ze met recht trots op de inspanningen van de club voor de organisatie van dit toptoernooi. “Mooie herinneringen voor Olympia tijdens de Interland Cup“, schrijft de club achteraf bij het delen van een selectie foto’s op haar Facebookpagina. “Ook andere leden van onze vereniging mochten de landen presenteren. Iedereen heeft genoten van dit mooie spektakel! Drie zware dagen maar ook drie hele mooie dagen!”

Janneke van Hooft van R.C. De Ker-Rols uit Kerkdriel, die ook altijd meedoet om de nationale titel was de beste Nederlandse senior op de Interland 2018 in Mierlo met een vijfde plaats in haar categorie. Wellicht had daar zelfs nog meer in gezeten. Van Hooft, voorheen Nederlands kampioen figuren bij de cadetten: “Zo’n internationaal toernooi is heel leuk. Met de hele delegatie in een hotel. Iedereen moedigt elkaar aan. Dit jaar was ik tweede op de NK, maar dit was nog veel leuker. Ik probeer zoveel mogelijk uit mijn sport te halen, train drie keer per week, doe thuis balans-oefeningen en train daarnaast met hardlopen en wielrennen. Na de korte kür, die bijna perfect ging, stond ik vijfde. Helaas maakte ik daarna foutjes en liet wat liggen bij de vrije kür. Ik deed mijn dubbele axel en hak-pirouette, waar de andere toppers meerdere drievoudige sprongen maken. Zonder fouten zou de derde plaats er wellicht wel in hebben gezeten. Als je er vol voor gaat, werkt spanning soms juist tegen je, dan doe je juist teveel. Ik ga met veel plezier de livestream van de WK in oktober volgen.”

Lianne Bollars, namens de organiserende vereniging RV Olympia: “Hier stond Europese top. Er deden sporters uit tien landen mee in het vrij rijden van mini’s tot senioren. Het is mooi om dan vanuit de club te kunnen helpen, van kaartverkoop tot bekers uitreiken. Vrij rijden is vooral leuk omdat naast de korte kür iedereen in eigen stijl en op eigen muziek kan laten zien wat hij kan in een combinatie van lef en elegantie. Nederlandse deelnemers komen hier echt voor Nederland uit en vertegenwoordigen niet alleen hun eigen club. In Nederland zijn er niet heel veel mannelijke deelnemers, op zo’n wedstrijd zie je er veel meer. Bij hen zie je de combinatie van lef en kracht goed terug, van aanstormend talent tot de senioren die er ook staan. Je neemt zeker mee hoe je zo’n toernooi kunt organiseren en hoe ver je met een dergelijk evenement kan komen.”

Omdat het kunstrolschaatsen een artistiek karakter heeft is het altijd mooi je te kunnen presenteren met glitterpakjes in een bijzondere show met licht en geluid. De Interland is daarom voor de club net zo’n gekoesterd hoogtepunt als de organisatie van de jaarlijkste Kerstshow. Ook in de komende eindejaarsvoorstelling wordt er bij RV Olympia zoals altijd veel tijd in gestoken. Bollars: “Voor de kwartetten is het een mooie voorbereiding op de NK. Ook daar zie je de verbondenheid tussen de verschillende skaters en disciplines. Vorig jaar deed bijvoorbeeld Yvon Swinkels mee, die als danser naar de WK gaat. Er zijn ook crossovers tussen deze sport en het Olympische kunstrijden. Bij ons is Suus Muller overgestapt naar het kunstrolschaatsen. Tussen de twee sporten zitten veel gelijkenissen. Het grote verschil is dat de drukpunten totaal anders zijn en dat de rolschaatsen zwaarder zijn dan kunstschaatsen en rolschaatsen dus moeilijker is.”

Quinty de Lare

Wat dat betreft valt er in dit najaar nog veel te genieten in deze artistieke sport, na de NK’s en verdienstelijke optredens namens Nederland eerder dit jaar. Bijvoorbeeld eind april van de grote en kleine groep van Rolling ’90 Moerkapelle op de Europese Kampioenschappen 2018 Show & Precision in Lléida, Spanje, die respectievelijk zevende (grote groep) en elfde (kleine groep met ‘Amnesty’) van Europa werden. En in juni 2018 op de 21ste editie van de Filippini International in Misano Adriatico in Italië, een kolossaal toptoernooi met deelname van 147 delegaties en 850 atleten uit 18 landen, waar Nederlands kampioen roldans Sylvia Pistorius en Quinty de Lare schitterden met het goud in het onderdeel solo dans en waar ook andere clubgenoten die Pistorius traint uitstekende resultaten boekten, inclusief een bronzen en zilveren medaille.

Nederlands kampioene Mirthe de Goede van RV Olympia mocht begin september namens Nederland deelnemen aan de Europese Kampioenschappen Artistic Roller Skating op Açores, Portugal, waar ze bij de jeugd in het onderdeel figuren een verdienstelijke prestatie leverde met een tiende plaats. Pistorius van KRC Rolling Nieuwegein behaalde hier bij de senioren in het onderdeel vrije dans de achtste plaats. Op 18, 19 en 20 oktober 2018 wordt de topwedstrijd Open International de Hettange-Grand georganiseerd in Frankrijk door Skate Club Lorrain in Frankrijk en de CERS Cup of Europe van 29 oktober tot en met 3 november 2018 in Malaga, Spanje, met deelname van diverse toppers, ook uit Nederland (zoals Sylvia Pistorius en Dylani Smit van Rolling ’90 Moerkapelle). Daarvoor staat van 3 tot en met 13 oktober 2018 het WK in Mouilleron-le-Captif (Vendée) ook in Frankrijk op het programma. Daar wordt het weer knallen voor de kunstrolschaatsers, waaronder ook diverse toppers uit Nederland. Ja, ook Sylvia Pistorius.

De zus van Janneke van Hooft, Lieke van Hooft, gaat aan dat WK deelnemen, met de grote showgroep van R.C. De Ker-Rols uit Kerkdriel, verrassend tweede op de NK 2018. Twee toppers uit één gezin in twee verschillende onderdelen in deze sport. De passie is even groot. Lieke van Hooft vertelde enthousiast aan GymPOWER: “We hebben er zoveel zin in! We zijn nog nooit met onze vereniging op een WK geweest, een hele happening! We kwamen van best ver en dat we tweede werden op de NK en ons plaatsen was zo mooi, zo uniek! Vorig weekend was speciaal de Spaanse coach Ricard Planiol overgekomen om ons tips te geven. Ons nummer is nu nog verder ontwikkeld. Hij adviseerde een extra radslag en nog meer inzet van feeling bij het neerstrijken op de grond. Ook dat het belangrijk is om meer richting de jury te doen. Onze trainsters waren er heel blij mee. We vertrekken binnenkort naar Frankrijk. Leuk om daar weer nieuwe vriendschappen aan te gaan en veel van elkaar te leren!”

Meer informatie over deze artistieke sport inclusief de complete uitslagen zijn te vinden op de Facebookpagina van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen van de Nederlandse Rollersport Bond en haar evenementenpagina op FB van het toernooi. Meer over de clubactiviteiten en sporters van RV Olympia uit Mierlo, waaronder de Kerstshow 2018, is te vinden op haar Facebookpagina en website.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en interviews © Casper Beijn | Beelden: Facebookpagina’s © SBK-NRB (inzet), © RV Olympia en © Marielle Dijkhuizen; Youtubekanaal © Lucie Kanižaj: routine Ana Kanižaj op de Interland 2018 in Mierlo