Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Meer over opnames bioscoopfilm ‘Goud’ met turners David Wristers en Bart Deurloo
Meer over opnames bioscoopfilm ‘Goud’ met turners David Wristers en Bart Deurloo
Foto's © BADR Film

Meer over opnames bioscoopfilm ‘Goud’ met turners David Wristers en Bart Deurloo

BREDA – David Wristers van Turn4U Utrecht, Oranje-international Bart Deurloo van O&O Zwijndrecht en turners, coaches en juryleden van diverse Nederlandse turnverenigingen als BredaGym en WIK-FTC Herenveen spelen de turnrol van hun leven in de bioscoopfilm ‘Goud’. Een film over de turnaspiraties van een jonge turner en zijn vader. Op 10 februari 2018 was op een stilgehouden locatie in Noord-Brabant één van de belangrijkste opnamedagen met vijfentachtig figuranten en twintig acteurs. GymPOWER Sportmagazine mocht even een kijkje nemen en de opnames beloofden al veel goeds. Opnames en afwerking van de film zullen nog wat tijd in beslag nemen, maar naar verwachting zal de film eind van het jaar bij festivals en in bioscopen te zien zijn. Het is bijzonder als een film over turnen in het hele land te zien zal zijn.

De film gaat over de jonge turnbelofte Timo (David Wristers) en zijn gehandicapte vader Ward – gespeeld door Marcel Hensema – die één grote droom delen: goud halen op de Olympische Spelen. Maar als Timo fysiotherapeute Irene – gespeeld door Loes Haverkort – ontmoet, raken nieuwe, heftige gevoelens in strijd met Timo’s toewijding aan zijn vader en de Olympische ‘opdracht’. De productie van BALDR Film en de regisseurs hebben hun ogen in de turnwereld goed de kost gegeven en weten onder andere op de set een realistische wedstrijdambiance neer te zetten. Natuurlijk is er dan ook een valletje op de set en “vooral veel wachten”, volgens een turner. Er was veel animo om in de film mee te spelen, zoals bleek uit de respons op de oproep op de Facebookpagina van GymPOWER Sportmagazine. Voor de hoofdrol van Timo waren circa veertig kandidaten, die èn goed moesten kunnen turnen en acteren, maar ook in het plaatje moesten passen. David Wristers van Turn4U Utrecht, Nederlands kampioen sprong junioren 2 (2016) en nu eredivisieturner, bleek hiervoor verreweg het meest geschikt. Dat ook Oranjeturner Bart Deurloo enthousiast was, bood de film een extra dimensie, want zo kon het verhaal goed afgezet worden tegen een achtergrond van (inter)nationaal topturnen.

Hoofdtrainster Chantal Jorna van BredaGym, strak in het jurypak, mocht voor deze gelegenheid een herenturnwedstrijd jureren en had zo haar eigen ervaring. “Wel heel gaaf om zoiets mee te maken. Het is natuurlijk iets heel anders dan ik tot nu toe doe. In eerste instantie werd ik benaderd om te helpen met het opstellen van de toestellen en het opbouwen van de zaal, omdat het toch e zaal is, waar wij met onze wedstrijden altijd in zitten en het hier goed kennen. Alleen waren het wel herentoestellen en ik ben natuurlijk van de dames… dus dat was even wennen en we kregen damesmatten bij de herentoestellen, dus dat was ook even een puzzel, maar dat houdt het interessant. Gisteravond was het al heel gezellig met de crew om het op te bouwen met een groot aantal vrijwilligers van BredaGym en vandaag zijn er een aantal publiek en een aantal jury. Dus we zijn er leuk bij betrokken. Leuk ook om te zien hoe het allemaal achter de schermen gaat.” En je zit strak in het pak! “Ja, ik heb zelfs mijn bruidskapsel op. Ik ging voor het eerst in de make-up en in de haren. Dat is wel anders dan hoe ik als trainer normaal op de vloer sta, in trainingspak en met een paardenstaart. Make-up, alles erop en eraan. Wel leuk! Al kom je helemaal niet in beeld, het is al heel leuk om het mee te maken en te zien hoe het gemaakt is!”

Tim van Velzen, productiecoördinator van BALDR Film: “De opnames begonnen op 30 januari 2018 en we zijn enthousiast aan het draaien. Het mooie is dat er veel echte turners meedoen, ook echte trainers en juryleden. Dat geeft een geloofwaardig beeld. Mooi ook dat ze van clubs uit hele land komen: Haringvliet, Vught, Waalwijk en helemaal uit Heerenveen.” BredaGym is ook goed vertegenwoordigd. “Het was mooi dat Bart Deurloo zich zo enthousiast aanmeldde. Maar de vraag was, is hij voor de film niet té bekend. Natuurlijk hebben we hem laten meedoen en vandaag zag je hem ook in actie. Hij moest zelfs verplicht vallen.” Collega productieleidster Myra: “Ik denk dat het voor Bart ook superleuk is om zoiets te ervaren. Dat het voor hem één draaidag is, is voor hem ook wel te overzien, naast zijn strakke schema.” De motivatie van Deurloo, de regerend Nederlands kampioen en Oranjetopper, weerspiegelt zijn passie voor de sport: “Als er in Nederland een film gemaakt wordt over turnen, dan wil ik daarbij zijn.” Myra: “Het doel is een sportfilm maken, waarin ook de keerzijde van de medaille wordt verteld; dat het ook heel veel vergt en vraagt van sporters als je je doel wilt bereiken. Je moet er veel voor laten. Timo, gespeeld door David Wristers, ook een echte turner, maakt een soort ontwikkeling door tijdens de film. Hij wordt gecoacht door zijn vader die hem ook wel pusht.”

Over de keus voor een nog relatief onbekende, jonge sporter die nog aan het begin van zijn turncarrière staat, om de hoofdrol te spelen in de bioscoopfilm ‘Goud’ is door BADR Film goed nagedacht.  “De jongen die Tim speelt, moest een jonge turner zijn vanwege de ontwikkeling die hij doormaakt. Dat doe je niet met iemand van 25. Turner is een moeilijke sport, waar je jaren voor moet trainen, zijn we achter gekomen en dan is het logisch dat jonge jongens nog niet op het niveau van een Bart zitten. David is hier zelf heel hard voor aan het werken, want hij wil ook aan de top komen, dus dat matcht goed met de film. We zijn superblij met hem, want hij doet het heel goed.”

Meer lezen kan op de website van BALDR Film.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en interviews © Casper Beijn | Foto’s verstrekt door © BALDR Film