Actueel op GP
Home » Geen categorie » Met eremetaal en finaleplaatsen op Friendship Cup 2017 blijkt Nederland weer synchroonland bij uitstek
Met eremetaal en finaleplaatsen op Friendship Cup 2017 blijkt Nederland weer synchroonland bij uitstek

Met eremetaal en finaleplaatsen op Friendship Cup 2017 blijkt Nederland weer synchroonland bij uitstek

PRAAG – Op zaterdag 14 oktober werd de 45ste editie van de internationale Friendship Cup 2017 in Jablonec nad Nisou, dichtbij Praag in Tsjechië, gehouden, met deelname van ruim 400 gymnasten van clubs en federaties uit negen landen. Het op de Aalsmeer Flower Cup na oudste trampolinetoernooi van Europa is één van de weinige die ook het synchroonspringen ruim baan geeft, waardoor ook hier Nederland zich kon profileren als topland in deze tak van sport. Liefst elf finaleplaatsen werden synchroon behaald, waarbij vijf verzilverd werden: twee keer goud, twee keer zilver en één keer brons. Van de grote delegatie met springers van diverse clubs deden diversen ook mee aan het individueel trampolinespringen, waarbij ook zeven finaleplaatsen werden behaald. Een goede opsteker voor het nieuwe seizoen, waarbij dit jaar het (Jeugd)WK en de NK Teams èn nog een aantal kwalificatiewedstrijden daarvoor op het programma staan.

De Nederlandse delegatie bestond uit trampolinespringers en -springsters van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, Forza Gymnastica Goes, TSH Heerenveen, Sparta Ermelo en TV IJmuiden. Er werd door dames en heren gesprongen in vier verschillende leeftijdscategorieën: jeugd 11-12 jaar, jeugd 13-14 jaar (bij synchroon 11-14 jaar), junioren en senioren. Bijna alle Nederlandse springers sprongen hun routines helemaal en netjes uit. Na de prijsuitreiking ging de groep met veertig personen naar de pizzeria om met elkaar te eten en het goede resultaat te vieren. Een grote uitdaging voor de Tsjechische pizzabakkers, zo’n groot gezelschap. Flik-Flak verwoordt op haar Facebookpagina wat voor elke club geldt die deel uitmaakte van de Nederlandse delegatie: “We zijn trots op alle sporters en dankbaar voor alle support, begeleiding en troost van ouders en trainers. Er zijn mooie (finale)plaatsen en medailles behaald. Sommigen gaan nu verder zich klaar te stomen voor het WAGC [de World Age Group Competition, het zgn. Jeugd-WK in Sofia komende maand]; anderen zijn bezig met nieuwe sprongen en oefeningen voor het nieuwe seizoen.”

Medailles en finaleplaatsen synchroonspringen dames en heren

In het synchroonspringen behaalde de Nederlandse delegatie elf finaleplaatsen waarvan vijf werden omgezet in medailles. Het goud ging bij de heren naar het combiduo Cas Westbroek (Flik-Flak) en Remo Schrier (Forza Gymnastica), dat zich bij de jeugd 11-14 jaar met 41,030 punten in de kwalificatieronde wist te plaatsen voor de finale. Daarin wisten de twee hun routine verder ter verfijnen naar een eindscore van 42,750 punten voor de eerste plaats en het goud. Daarmee versloegen ze de duo’s van Letland (42,340), en Polen (41,860). De andere Nederlandse finalist was het duo van TSH Heerenveen bestaande uit Raymond Bandell en Tristan Boersma, dat zowel in de kwalificatieronde (38,720) als in de finale (38,880) vijfde werd.

De gouden medaille in het synchroonspringen in de klasse 11-14 jaar ging met de beste dagscore van alle damescategorieën naar het duo tweelingzusjes Anke en Tessa Boeve van Sparta Ermelo, dat zowel in de kwalificatieronde (43,470) als in de finaleronde (44,060) de eerste positie in het klassement behaalde. Daarmee versloegen ze synchroonparen uit Duitsland en Tsjechië. In de finale stond ook het damespaar Megan Brouwers en Nienke Bosma van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, dat zich als derde geplaatst had met 41,800 punten. Minder fortuinlijk dit keer konden ze de oefening niet uitspringen en eindigden ze op de achtste plaats. In het grote veld met twintig deelnemers deden ook andere Nederlandse duo’s mee: Anouska Plas van TV IJmuiden en Lieke Schuur van Sparta Ermelo (11de), Aniek Doorten en Melia Pavlopoulos van TSH Heerenveen (13de), Senna van Gelder en Julia van Ham van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch (15de) en Joy Keijzerswaard en Bridget Thijssen van TV IJmuiden (16de).

In de categorie junior heren (15-17 jaar) veroverde het combiduo Nard Tieleman (Forza) en Emre Sörman (Flik-Flak) het zilver met 42,900 punten, na zich als zesde geplaatst te hebben voor de finale. De andere Nederlandse finalist bij de hren in deze leeftijdscategorie, het duo Luuk Swinkels en Joep van de Wetering van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch dat zich als eerste had geplaatst, kon de routine niet vlekkeloos uitspringen en werden uiteindelijk vijfde. Bij de junior dames plaatsten de duo’s Danielle & Jessica Boogaards van TSH Heerenveen en Brenda Frunt & Lisa van der Pas van Flik-Flak zich respectievelijk als derde en vijfde voor de finale, waarin ze als zesde (41,510) en zevende (40.580) eindigden. In de kwalificatieronde deden ook mee de duo’s Sophie Stroes en Caitlin van den Heuvel van Flik-Flak (10de) en Dani Mooibroek en Rhodé van den Brink van Sparta Ermelo (11de).

In de categorie senior heren deden geen Nederlandse duo’s mee. Bij de senior dames was het deelnemersveld klein, waardoor zich drie van de vier duo’s konden plaatsen voor de finale. Tessa de la Parra en Isa Meijerink van Sparta Ermelo pakten het andere zilver met 38,300 punten. Het goud was voor een Pools duo. Het brons ging met 30,820 punten naar het combiduo bestaande uit Carmein Elzer van en Bente Geleijn van TSH Heerenveen. Het duo Brigit Kappe en Gina van den Brink van Sparta Ermelo werd met 30,040 punten vierde, net geen podiumplaats. In de kwalificatieronde werd het duo Zoë Hekelaar en Maaike Spring in ’t Veld van TV IJmuiden vijfde.

Finaleplaatsen individueel springen dames en heren

Individueel behaalde de Nederlandse delegatie zeven finaleplaatsen. Westbroek en Schrier gingen beiden individueel ook naar de finale, in de categorie 11-12 jaar bij de heren. Westbroek werd vierde met 45,005 punten, met ruim een punt verschil met het erepodium met wederom de springers uit Letland en Polen. Schrier werd met een persoonlijk record (44,545) uiteindelijk individueel zesde, te midden van springers uit Tsjechië en Oostenrijk. In de kwalificatieronde in een veld met twintig individuele deelnemers deden ook Bandell (13de) en Boersma (14de) mee, alsmede Max van Leeuwen (10de), Guus van den Besselaar (12de) en Xabi Deeben (16de) van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch. In de categorie 13-14 jaar plaatste Tieleman zich met 89,655 punten zich voor de finale waarin hij vierde werd met 48,460 punten.

Bij de dames individueel plaatste Senna van Gelder zich met 85,585 punten als zesde voor de finale in de categorie 11-12 jaar, waarin ze met 44,410 punten dezelfde positie behield. In de kwalificatieronde in een veld met vijfentwintig springsters namen ook Brouwers (12de), Iris Schrier van Forza (13de), Keijzerswaard (15de), Pavlopoulos (18de) en Thijssen (25ste) deel. Voor de finale in de categorie 13-14 jaar kwalificeerden zich zowel Stroes (vierde met 47,870 punten) als Van den Heuvel (vijfde met 47,260). In de kwalificatieronde namen ook deel Tessa Boeve (10de), Van Ham (11de), Anke Boeve (13de), Jessica Boogaards van TSH Heerenveen (18de), Bosma (20ste), Schuur (25ste), Meijerink (29ste), Plas (40ste), en Doorten (46ste).

Bij de junior dames en heren individueel werden geen finaleplaatsen behaald. In de kwalificatieronde deden bij de dames  Mooibroek (11de), Danielle Boogaards (14de), Van der Pas (19de), Frunt (21ste), Rhodé van den Brink (25ste) en Gina van den Brink (28ste); bij de heren Swinkels (10de), Sörman (11de), Pepijn Dohmen van Flik-Flak (21ste) en Van de Wetering (25ste). Bij de senior heren geen deelnemers uit Nederland. Bij de senior dames plaatste Bente Geleijn zich als derde voor de finale, waarin ze haar oefening niet kon uitspringen en negende werd. In de kwalificatieronde deden vanuit Nederland ook mee Elzer (9de), Kappe (10de), Spring in ’t Veld (13de), De la Parra (14de), Romana Schuring van TV IJmuiden (15de) en Hekelaar (16de).

Meer informatie is te vinden op de website van het toernooi. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van Sporttech.io. Beelden en info zijn te vinden op de Facebookpagina/websites/instagramaccounts van Trampolinespringen Flik-Flak, © Forza Gymnastica Goes, © Sparta Ermelo, © TV IJmuiden en © TSH Heerenveen

Artikel © Redactie GymPOWER Sportmagazine | Foto – poster © organisatie Friendship Cup (Evenementenpagina op Facebook)