Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Mira Gleisberg en Ilan Oxman willen Nederland inspireren met HGT-optreden

Mira Gleisberg en Ilan Oxman willen Nederland inspireren met HGT-optreden

AMSTERDAM – Op zaterdagavond 4 oktober 2014 20:00 uur staan Mira Gleisberg en Ilan Oxman in de tweede liveshow van Holland’s Got Talent 2014 op RTL4. Ze hebben tijdens de audities met hun tissu-act op ‘Cançao do Mar’  de jury met Gordon, Dan en Chantal weten te overtuigen om een ronde verder te komen.

Gleisberg is een voormalig topturnster en ook springster van het HALO demoteam dat met Team Nederland diverse keren aan de Wereld Gymnaestrada deelnam.  Ze vormt samen met Oxman Fluxo Acrobatics. Ze zijn partners in de doeken en goede vrienden. “Ik deed eerst solo performances in de doeken en met een team met airtumbling.  Het is het eerste jaar dat ik samen met Ilan train. We hebben een artistieke connectie.”

Hoe ging de auditie bij Holland’s Got Talent?

We zijn trots op wat we hebben laten zien, het was speciaal, we waren aan elkaar gewaagd en het is mooi hoe de kracht is verdeeld, ook gaat het om elegantie en vertrouwen, het is een ‘game of trust’.  In de tv uitzending lieten ze een deel van onze mixed act zien. Bij de auditie was de act synchroon met de muziek. De jury gaf goed commentaar. Gordon vond het geweldig en op ‘Zumanity’ van Cirque du Soleil  lijken en dat is echt een compliment. Dan vond het heel vloeiend, hij wist dat er veel kracht voor nodig is en dat het makkelijk ging. Hij noemde het sensueel en dat was de bedoeling: een spel tussen man en vrouw puur voor de show. Chantal vond het prima met een andere kleur. Daar gaan we voor zorgen.

Wat gaan jullie zaterdag doen in de liveshow?

We hebben een hele nieuwe act met andere choreografie, qua energie nog steeds passievol, maar we hebben de feedback meegenomen, daarom is er een spectaculair einde en een mooie outfit. Normaal doe ik niet mee met zulke programma’s, maar ons doel nu is Nederland te laten zien dat je je droom kunt volgen en je zorgen achter je kunt laten, ook naast je werk en carrière. We hopen mensen ermee te inspireren.

Hoe zag jouw turncarrière er uit?

Ik begon met turnen op mijn vijfde. In 1985 ben ik naar Pro Patria Zoetermeer gegaan, toen was ik negen. In 1989 werd ik nationaal kampioen bij de Jeugd in de B-lijn. Ik won vervolgens de NK op B- en A-niveau. Ik trainde in Papendal en was reserve van het Nederlands team. Vloer en vooral balk waren mijn favoriete toestellen. Op mijn veertiende werd mijn moeder ziek en is tien jaar opgenomen geweest, dan is topsport niet meer te doen. Ik stopte op mijn vijftiende en heb toen jaren niet geturnd. In mijn studententijd begon ik weer te trainen, waarna Frank Louter me uitnodigde bij zijn team waar Verona van de Leur en Suzanne Harmes toen trainden. Ik heb toen anderhalf jaar in de zaal getraind en wilde graag mijn tweede kans pakken voor de WK of Olympische Spelen. Op niveau terugkomen is echter heel lastig. Ik ben toen een niveau lager gaan trainen tot ik acrobatiek tegenkwam.

Wat heb je na het turnen gedaan?

Ik heb meegedaan in het HALO-demoteam, het springteam van HALO in Den Haag. Met shows met airtumbling. Geweldig! Ik heb er veel lol in gehad. Ideaal voor een ex-turnster om gewoon je dubbelstrek te kunnen blijven doen. Tijdens de optredens zie je dat het publiek van je geniet en je ze iets kan geven. In de tien jaar tijd heb ik ook andere acrobatiekvormen gedaan samen met Vicky Derks,  een goede vriendin die ik leerde kennen bij het dansen (Zouk). Zij nam me mee naar Corpus Acrobatics Theatre waar ze was begonnen. Ik kon daar veel technieken uit het turnen bij gebruiken, ook dansant en in de lucht, zoals salto’s, hoe je valt, je coördinatie. Het was super om met Vincent Michels en Marley Eltz te werken. Ze zijn heel motiverend, ook als ze corrigeren zijn ze heel positief. Ik heb nog shows, corporate events zonder naam, met ze gedaan.

Hoe heb jij de Wereld Gymnaestrada’s ervaren?

Met het HALO demoteam ben ik naar de Wereld Gymnaestrada’s in Göteborg (1999), Lissabon (2003) en Dornbirn (2007) geweest. Ten eerste is dat geweldig om demo’s te delen met mensen van de hele wereld. De onze werd enthousiast in een bomvolle zaal ontvangen. Je ziet dan de sprankeling bij het publiek in hun ogen. Je ziet ook van andere landen veel shows. Je ziet mensen die zo’n hart voor de sport hebben en een hoge kwaliteit in hun acts. Qua aantal deelnemers is het groter dan de Olympische Spelen. Wij deden mee met een groep van 20 man. Je hebt dan met elkaar een enorm vakantiegevoel. Met de vaste kern zijn we blijven gaan. Zou Nederland dit een keer kunnen organiseren? Waarom niet, als het een positieve businesscase is!

Wat is voor jou de uitdaging in de luchtacrobatiek?

Het klinkt grappig, maar ik heb hoogtevrees. Door tissu heb ik het overwonnen. Ook bij het turnen overwin je constant jezelf, dat is moeilijk, je moet je angsten durven aangaan en ze niet ontlopen. Denk maar aan de afbeelding van de comfort zone: ‘this is where the magic happens’. Turnen is angst overwinnen, met stapjes. Holland’s Got Talent ligt buiten mijn comfort zone. Ik zoek nu situaties uit die buiten mijn comfortzone liggen, ik ben leergierig, ook met werk en ook wanneer je denkt ‘daar ben ik niet goed genoeg voor’. Ik heb een grote passie voor de sport en heb erover nagedacht. Ik wil niet meedoen om het meedoen. Ik heb geleerd dat je je vrienden en familie lief moet hebben, door moet zetten en hoop moet blijven houden. Ik ben nu heel dankbaar dat dat alles nu goed gaat. Mijn ouders zijn gelukkig samen en ik heb mooie vriendschappen.

Hoe is de samenwerking met Ilan?

Ilan is een ondernemend type. Hij komt uit Santiago, Chili en heeft met een circus rondgereisd. Hij kwam naar Nederland voor studie en carrière. Hij heeft nu hier een baan. Er is een klik in de doeken. Hij is creatief en sterk, creatief in de choreografie. Alles moet er vloeiend uitzien. Niet dat je een installatie aan het doen bent. Het moet eenheid uitstralen, creatieve ideeën van beide combineren we samen: kracht, balans, flexibiliteit van het turnen. De techniek en wat er bovenop komt is show. Het dansante is de meerwaarde. In shows zie je nu een hoog niveau van ex-turn(st)ers en ex-dansers. Dat Ilan veel in zijn leven heeft gezien en gedaan blijkt uit zijn filosofie: “De samenleving heeft een beperkte kijk op succes. Succes draait niet alleen om het werk, maar ook om levenservaring.  Als mensen je onder druk zetten, moet je laten zien dat je goed bent in allebei.”

Wat doe je voor werk naast de acrobatiek?

Ik werk bij TEDxAmsterdam en in de consulting voor jonge ondernemingen in Health Sector bij EdenMcCallum. Heb een passie voor mensen die iets nieuws willen. Mijn wens is mensen te inspireren tot een gezonder leven en meer bewegen. Dat is de link met turnen of acrobatiek. Daardoor kan je een beter leven krijgen, een betere wereld en geluk, een kunstvorm met lichaam en geest. Daarom is turnen echt de basis voor alle acrobatiektechnieken. Alles is turnen, techniek, durven, doorzettingsvermogen, lenigheid. Ik ben nu 36 jaar maar de acrobatiek houdt me jong en ik geniet nog steeds.

Volg je de WK turnen nu?

Ik volg het turnen nog veel, maar het hangt af van hoe druk ik het heb. Ik was  in 2010 bij de WK turnen in Rotterdam en bij de allroundfinale van de Olympische Spelen in Londen keek ik met tranen in de ogen naar de prijsuitreiking omdat je weet hoe hard de turnsters getraind hebben. Ik wens de turnsters nu op de WK veel geluk en dat ze later ook de Olympische Spelen mogen meemaken.

Meer informatie is te vinden op de websites van Holland’s Got Talent en Fluxo Acrobatics.

Artikel GymPOWER.nl | Tekst en interview © Redactie GymPOWER.nl | Foto’s © Anouk en Mira Gleisberg