Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Mixed acroparen in YOG-kwalificaties aan elkaar gewaagd
Mixed acroparen in YOG-kwalificaties aan elkaar gewaagd

Mixed acroparen in YOG-kwalificaties aan elkaar gewaagd

LogoYOGBUENOS AIRES – Op 7 oktober 2018 werden in Buenos Aires de kwalificaties gehouden voor de grote finales van de Youth Olympic Games, de Jeugd Olympische Spelen. Voor het eerst stond Acrogym hier op de vloer, in de vorm van mixparen met de strenge leeftijdsgrens van geboortejaar 2000 en 2003. De sterke kanten van de teams waren zeer divers, waardoor het van begin tot het eind een spannende wedstrijd bleef waarin veel teams aan elkaar gewaagd waren.

Gelijk na de eerste ronde, waarin alle twaalf deelnemende teams hun tempo-oefening mochten laten zien, kwamen de eerste verrassingen op tafel. Het mixpaar Oleksandr Madei & Daryna Plokhotniuk uit de Oekraïne bleven in Antwerpen nog steken op de tiende plaats, maar wisten hier met de hoogste artistieke waarde gelijk een voorsprong te grijpen boven de Wit-Russen Ilya Famenkou & Viktoryia Akhotnikava, die dit keer net een tiende puntje lager scoorden terwijl ze in Antwerpen nog 0,05 boven de anderen zaten. En op de derde plaats wat tempo betreft een Russisch mixpaar dat helemaal nooit op de vloer is verschenen in Antwerpen, wat het kwalificatie moment voor deze Spelen was. Kwalificatieplaatsen voor Olympische spelen zijn niet namelijk voor de gymnasten, ook niet voor turnfederaties. Ze zijn aan de Nationale Olympische Comités gegeven. Deze Comités, in samenwerking met hun turnfederatie mogen dan kiezen welke gymnasten te sturen. In plaats van het Russische team dat op de WAGC stond werden Anatolii Slivkov & Kapitolina Khusnullina dus onverwachte mededingers voor het podium.

Bij balans was het paar uit Kazachstan, Dmitriy Nemerenko & Anastassiya Arkhipova, oppermachtig. Met een score van 27,850 bleven zij het jongste mixpaar uit deze competitie, Yonatan Fridman & Yakar Noa Kazado uit Israël, een tiende puntje voor. Hier liet Groot-Brittanie zich ook gelden met een derde plek voor balans. Clyde Gembickas & Sophia Imrie-Gale wisten een strakke oefening neer te zetten, hoewel hun moeilijkheidswaare lager lag. Een geheel andere top-drie weer dan bij Tempo dus.

En omdat Acro nu eenmaal een zeer gevarieerde sport is, bleek bij de combinatie oefeningen nóg een ander mixpaar weer het sterkste. Het waren Panayot Dimitrov & Mariela Kostadinova uit Bulgarije die met de hoogste artistieke score de beste combinatie oefening neerzetten, gevolgd door de Wit-Russen Ilya Famenkou & Viktoryia Akhotnikava. De derde score was hier weer voor het jonge mixpaar Fridman & Kazado.

Maar Acrogym is een optelsom. En deze optelsom zorgt ervoor dat het jonge paar Fridman & Kazado nu bovenaan staat in de kwalificaties. Met een prachtige totaalscore van 82,070 zijn zij echter nog verre van veilig, want zij worden op de voet gevolgd door Madei & Plokhotniuk uit de Oekraine (die zonder foutje in Balans op 1 zouden hebben gestaan) en Dimitrov & Kostadinova uit Bulgarije die beiden op 82,000 staan. Op de voorlopig vierde plaats kwalificeerden zich Famenkou & Akhotnikava uit Wit-Rusland, terwijl de nieuw ingevoegde Silvkov & Khusnullina uit Rusland vijfde werden. Gembickas & Imrie-Gale kwalificeerden zich al zesde, Memereriko & Arkhipova van Kazachtstan als zevende en de nummer acht van de finale zal gevormd worden door Manuel Candeias & Madalena Cavilhas uit Portugal. Dit houdt in dat de mixaren uit China, Oezbekistan, Zuid-Afrika en Puerto Rico helaas in de kwalificaties stranden en niet doorgaan naar de finale.De gekwalificeerde teams zullen zich nu voorbereiden op de finales, die op 15 oktober 2018 gehouden zullen worden. Gezien het feit dat tussen de nummer 1 en de nummer 8 slechts 2,62 punten verschil ligt, gerekend over drié oefeningen, belooft de finalestrijd een zéér spannende te worden.

Scores van de kwalificaties zijn te vinden op de FIG live scoring website De reglementen voor kwalificaties zijn te vinden op de YOG event page van de FIG (klik op event files/qualification system).

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc met een toevoeging van Valère Binet | Foto © Kate Green  for OIS/IOC