Actueel op GP
Home » GP Actueel » Mixed acroparen in zinderende Olympische finale in Buenos Aires
Mixed acroparen in zinderende Olympische finale in Buenos Aires
Foto © Joel Marklund for OIS/IOC

Mixed acroparen in zinderende Olympische finale in Buenos Aires

BUENOS AIRES – Op maandagavond 15 oktober 2018, – in Nederland vanwege het tijdsverschil midden in de nacht -, was het historisch moment eindelijk aangebroken: voor het eerst werd een Olympische finale in de acrobatische gymnastiek afgewerkt op de ‘Youth Olympic Games’ in Buenos Aires, Argentinië. Het zou een zinderende finale worden die menigeen op het puntje van hun stoel hield. De eerste Olympische acrotitel ging naar het mixed paar Panayot Dimitrov en Marielle Kostadinova van Bulgarije, de grootmacht van weleer die met de jeugd een comeback maakt.
In de kwalificatieronde op 7 oktober 2018 was er al geen duidelijke sterkste team naar voren gekomen. Per oefening – balans, tempo, combi – zag de top drie er weer anders uit en de scores lagen erg dicht op elkaar. Met het oog op het veroveren van de eerste Olympische titel zetten alle teams hun beste beentje voor. En dat betekende dat het een zenuwslopende finale werd die alle kanten op kon gaan, wat de mensen op de tribune ook precies voorgeschoteld kregen.

Smullen voor de gelukkige toeschouwers die een plekje op de relatief kleine publiekstribunes in de America Paviljoen in het Olympisch Park hadden veroverd. Ook op deze wedstrijd kwamen er weer een massa mensen af, die uren in de rij stonden in de hoop binnen gelaten te worden. Het grootste deel van het publiek waren enthousiaste en sportgekke Argentijnen, die wat trots zijn dat de Spelen hier in hun hoofdstad gehouden worden en hun ogen nieuwsgierig uitkijken met alle sporten en de junior wereldtoppers die hier te bewonderen zijn. Ook veel Brazilianen, Uruguayanen en Chilenen – uit de buurlanden -, maar uiteraard de meegenomen supporters per land, vaak ook de atleten uit andere sporten,  die nieuwsgierig kwamen kijken en luid aanmoedigden.

Wedstrijdverloop

Het was het Bulgaarse mixpaar Panayot Dimitrov en Marielle Kostadinova dat de strijd  uiteindelijk in hun voordeel wist te beslissen met een score van 27,850 punten. Dat zij ook op het WK in Antwerpen – het kwalificatiemoment voor deze Spelen – de hoogste score hadden  van alle gekwalificeerden maakte nog niet dat hun overwinning zeker zou zijn: het paar heeft hard moeten strijden voor deze medaille. De ranking op het WK zei hier weinig meer. Het jongste mixpaar van deze Spelen, Yonatan Fridman en Noa Kazado-Yakar, eindigde daar immers 1,38 onder hun Bulgaarse concurrenten, terwijl het verschil hier nog maar 0,26 was: het paar veroverde met 27,590 punten het zilver voor Israël. En waar het Oekraïnse duo Oleksandr Madei en Daryna Plothokniuk in Antwerpen in de kwalificaties nog boven hen scoorden (vanwege de landenregel mochten zij destijds niet naar de finale van het WK), moesten ze het hier in de spannende finale nipt afleggen tegen Friedman & Kazado-Yakar. Met 27,450 punten lagen ook hun scores weer erg dicht bij.

Het bood de toeschouwers waar voor hun geld want ook de nummers vier, vijf en zes (respectievelijk Wit-Rusland, Rusland en Portugal) scoorden ruim 27+ punten en hielden het daarmee erg spannend. Het mixed paar Ilya Famenkou en Viktoryia Akhotnikava uit Wit-Rusland noteerde 27,325 punten, net te kort voor de derde plaats. Kapitolina Khusnullina en Anatolii Slivkov uit Rusland kwamen tot 27,200 punten en werden vijfde. Het Portugese mixed paar  Madalena Cavilhas en Manuel Candeias scoorde 27,190 punten voor de zesde plaats. Spectaculair acro werd op de vloer getoond. Dat acrogym een serieuze wereldsport is, daar kon in Buenos Aires niemand meer omheen. De hoop dat ook de seniorenversie van de Olympische Spelen dit in zal zien leeft dan ook bij vele fans van de sport. Wel duidelijk was echter dat de acrosport vooralsnog gedomineerd wordt door Europa, met Kazachstan – met Anastassiya Arkhipova en Dmitry Nemerenko – als enige niet-Europese land in de finale op de zevende positie in de eind-klassering (26,950 punten). Grootmacht Groot-Brittannië, het enige land dat met een foutje jury-aftrek kreeg, sloot de ranking van deze finale op de achtste plaats met 26,770 punten.

Andere mixed paren op het YOG
China met Yiqian Liu en Zhengyang Li en Oezbekistan met Arina Yulusheva en Nikolay Evdokimov, de andere twee Aziatische gekwalificeerden, wisten op YOG in Buenos Aires de finale niet te bereiken. Zij werden respectievelijk negende en tiende in de kwalificatieronde en waren eerste en tweede reserve. [Apart is dat de fotografen van het OIS/IOC het mixed paar van Oezbekistan in de kwalificatieronde gemist hebben net als dat van Kazachstan, dat ze wel bij het weglopen hebben gekiekt. Van hun optreden in de finale is van Kazachstan geen foto verstrekt.] Op de elfde positie stond het mixed paar Rachel Nell en Sidwell Madibeng uit Zuid-Afrika, als enige vertegenwoordiger van Afrika. Zowel artistiek als technisch valt er hier nog veel te winnen, maar op acrogebied toont het land veel enthousiasme en doorzettingsvermogen wat een mooie toekomst belooft.
Omdat de Verenigde Staten besloot zoals in het damesturnen ook in de acrobatische gymnastiek haar gekwalificeerde team tóch niet naar de Spelen te sturen, mocht de reserve van het Panamerikaanse kwalificatietoernooi, het mixed paar Adriel en Daniela Gonzalez uit Puerto Rico, op dit historisch evenement namens het continent Amerika op de vloer verschijnen. Voor hen qua niveau geen enkele kans op het podium – het mixpaar eindigde als twaalfde en laatste in de kwalificatieronde – maar Puerto Rico en heel Zuid-Amerika is dankbaar voor deze kans, die ook voor de sport in het thuisland en het Spaanssprekende deel van het Amerikaans continent een enorme stimulans is: een sport waarmee – vooralsnog – zelfs de (Jeugd) Olympische Spelen te bereiken zijn!

Een terugblik of de eerste Olympische acrofinale ooit

Het smaakt in ieder geval naar meer en gezien het feit dat de FIG en de IOC kennelijk toekomstmuziek zien in het compacte gymsportlandenteam-format dat mogelijkheden biedt om in de lengte en de breedte meer gymdisciplines en andere sporten op de Spelen toe te laten. Er zijn wel meer (gym)sporten die graag ook die Olympische deelname en erkenning ambiëren, al zal dat ten koste gaan van het aantal sporters die dan in andere disciplines mogen deelnemen. De acrosportliefhebbers op deze planeet juichen het alleen maar toe.
Meer informatie over de Youth Olympic Games Buenos Aires 2018, inclusief de complete uitslagen per sport, is te vinden op de website van het toernooi.
Artikel © GymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc met een bijdrage van © Theresa Beijn | Foto’s © Joel Marklund (inzet);  for OIS/IOC | Credit videobeelden © FB Bulgarian Gymnastics Federation en © Olympic Channel (FB post Russische turntrainer Revaz Gurgenidze)