Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Mooi kijkspektakel op EK Cheerleading van ECA in Den Bosch
Mooi kijkspektakel op EK Cheerleading van ECA in Den Bosch
Foto's © Yoshida Creative Productions

Mooi kijkspektakel op EK Cheerleading van ECA in Den Bosch

‘s-HERTOGENBOSCH – Op 30 juni en 1 juli 2018 werden in de goed bezette Maaspoort Sports & Events wedstrijdhal in Den Bosch de Europese Kampioenschappen Cheerleading georganiseerd door de American Football Bond Nederland (AFBN), onder auspiciën van de European Cheerleading Association (ECA). Ruim tweeduizend sporters uit tien landen deden mee aan de Europese titelstrijd in deze artistieke en gymnastische sport: Rusland, Italië, Duitsland, Polen, Groot-Brittannië, Ierland, Letland, Slovenië, Oekraïne en Nederland. Het schotelde de liefhebbers mooi kijkspektakel voor in de perfecte ambiance in het Bossche sportwalhalla.

GymPOWER-fotograaf en verslaggever Yoshida trotseerde de Wet van Murphy onderweg – met storing, vertraging, staking en andere hindernissen in (taxi)verkeer en OV – en nam een kijkje op de zondagmiddag bij de cheerdance, pomdance en urban cheerwedstrijden. De sfeer zat er goed in, net zoveel enthousiasme onder de deelnemers als bij het publiek, al is dat uiteraard de cheersport eigen.  Het publiek was lekker enthousiast en ook na de optredens kregen de deelnemers nog een steuntje in de rug van hun collega’s. De sportiviteit viert hoogtij in deze sport. Regelmatig liep een team de vloer af , terwijl vanaf de deelnemerstribune aan de zijkant de opbeurende yell klonk: “We are proud of you, say we are proud of you!” Het doet je ook wat als je de Duitse cheerleaders uit volle borst enthousiast “Holland! Holland! Holland!” ziet en hoort scanderen om de Nederlandse teams op de vloer aan te moedigen. Dat kan gewoon hier op dit EK.

Cheers, poms, bows & blikvangers

Eén van de blikvangers bij Cheerdance was één van de Britse teams bij Cheerdance, geheel gekleed in Supergirl outfits. Bekende topclubs als Djalita Cheerleaders uit Vleuten/Utrecht en United Cheers uit Zoetermeer waren namens Nederland prominent aanwezig, maar ook de jonge cheerleaders van Turnz Amsterdam Gymnastics, die zeer recent onder leiding van voormalig cheertopper Emeline Welzijn hun eerste stappen in deze dynamische sportwereld zetten, lieten zich zien en horen. De vaart zat er goed in bij de wedstrijden in het strak geregisseerde toernooi. Vooruit lopen op het tijdschema werd handig opgelost door een dancebattle te houden. Een groot compliment voor deze relatief jonge organisatie die in een jaar tijd zo’n evenement kan neerzetten. Yoshida: “Als dit EK elk jaar in Nederland zou zijn, zou dat niet verkeerd zijn. Het is jammer dat ik de stunts van cheerleading heb gemist door de perikelen in het verkeer en met openbaar vervoer, maar nu kreeg cheerdance en urban cheer eens een keer de volle aandacht van GymPOWER en dat verdient deze tak van de cheersport ten volle!”

Het technisch niveau en de kwaliteit van oefeningen lag hoog op dit EK en bood de toeschouwers aardig wat kijkspektakel, dat overigens ook via livestream te volgen was. Bij stunting wordt na de traditionele cheers aan het begin, vernuftige acrobatische piramides gebouwd om flyers te liften of tossen die dan allerlei gymnastische moves doen zoals pike, liberty, heelstretch, scorpion, bow ’n arrow, om vervolgens weer opgevangen te worden, terwijl er tussendoor danspasjes gedaan en/of eenvoudige vloerseries geturnd worden. Bij cheerdance, pomdance en urban cheer staat dans centraal, met ook wel gymnastische moves en sprongen, waarbij al dan niet gebruik wordt gemaakt van de poms. Dat voor de cheersport kenmerkend handmateriaal (dat ook te vinden is bij de pomponteams in de twirl- en majorettesport) werd afgewisseld met de ‘bows’: de grote, kleurige strik – die niet zo genoemd mogen worden – in het haar die matcht met de cheer-outfit die tezamen symbool staan voor de sport en de club. Op het oog is er geen verschil met de cheersport die bij de andere bond in Nederland te volgen is.

Prestaties op eerste en tweede wedstrijddag

Als bij stunting op de zondagochtend op de dag twee van de EK in de Maaspoorthal in Den Bosch de strijd om de Europese titels en het eremetaal voornamelijk tussen de Britse en Duitse teams werd gevoerd, voegden zich in de categorieën cheerdance, pomdance en urban cheer in de middag ook de teams uit Rusland en Italië toe. Bij de junior pom dance werd het zelfs een erepodium met Italië, Ierland en Slovenië. Bij de minis urban cheer doubles en de senior cheer dance veroverden de Oekraïnse teams brons en zilver. Djalita en United Cheers zorgden namens Nederland voor verdienstelijke prestaties op de tweede EK-dag, zoals bijvoorbeeld een vierde en vijfde plaats in de categorie senior cheer dance wat in dit sterke deelnemersveld zeker gewaardeerd en geprezen kan worden. Er is nog werk aan de winkel en een weg te gaan, maar dat is niet verkeerd. Hun aanstekelijk enthousiasme en passie voor de sport doet de Nederlandse supporters al trots zijn dat ze hier stonden en hun uiterste best deden.

Ook op de eerste dag ging het duel om de Europese titels per categorie en leeftijdsklasse telkens weer tussen teams uit Groot-Brittannië en Duitsland, de twee artistieke en gymnastische sportgrootmachten in Europa waar ook de cheersport op volle kracht floreert. Een enkele keer kregen ze op het erepodium gezelschap van cheerleaders van Polen, Oekraïne, Italië en Slovenië, alsook van Rusland en Italië die beslag legden op het goud en de Europese titel bij respectievelijk de junior cheer dance doubles, de senior pom dance doubles en de minis pom dance. Ook hier weer verdienstelijke prestaties van de cheerleaders van Djalita en United Cheers namens Nederland, met een groot compliment voor de aanstormende talenten van Turnz Amsterdam Gymnastics die in de categorie junior group stunt all female op de zevende plaats eindigden en alle andere Nederlandse teams achter zich lieten.

AFBN, DCA en Olympische status

In 2017 heeft de AFBN een aparte divisie voor Cheerleading en is daarmee de tweede bond in Nederland die deze sport faciliteert. Inmiddels telt de AFBN al 200 cheerleaders onder haar leden. De verbondenheid tussen de cheersport en American Football is altijd al, sinds de bakermat van beide begin vorige eeuw op universiteiten in de Verenigde Staten, groot en hecht geweest. Toen beide sporten vleugels kregen en zich over de hele aardbol verspreidden, ging die nauwe samenwerkingsband niet verloren al verzelfstandigde en vertakte de cheersport zich in de onderdelen cheerleading, cheer- en pomdance en urban cheer. In Nederland bloeide de cheersport eerst bij gratie van die verbondenheid en pas de laatste jaren is het zich steeds meer zelfstandig gaan ontwikkelen met de oprichting van clubs die zich uitsluitend op de cheersport richten en internationaal en nationaal ook actief zijn in wedstrijdverband.

Op de Spelen van 2020 in Tokyo is Cheerleading een Olympische demonstratiesport, waarna de definitieve status veroverd kan worden indien de sport aan het Internationaal Olympisch Comité en de Global Association of International Sports Federations (GAISF; voorheen SportAccord) dat ze deze ten volle waard is. Criteria daarvoor zijn dat de sport wereldwijd jongeren en scholieren weet aan te spreken en daarmee de toekomst van de sport veilig weet te stellen; er voldoende hoogwaardige ontwikkeling en kwaliteit is in techniek met coaching en jurering in competitieverband; er regelmatig voldoende publiciteit gegenereerd wordt waardoor de sport internationale populariteit en bekendheid geniet zodat ze gedragen wordt door een brede achterban; alsmede dat er eenheid en eensgezindheid bestaat mondiaal en per land in de infrastructuur van de sport. Dat laatste maakt het spannend in de cheersport, omdat die unificatie in sportbonden er nog moet komen.

De Nederlandse cheerteams die meedoen aan de competitie van de Dutch Cheer Association (DCA) – de andere cheerbond in Nederland die al sinds 2008 actief is – deden overigens ook dit zelfde weekend mee aan de Europese Kampioenschappen, die in Helsinki, Finland, worden gehouden onder auspiciën van de European Cheer Union (ECU).

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van het EK 2018 van de ECA in Den Bosch.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Fotoreportage op locatie © Yoshida Creative Productions (Instagram @yoshidafotografie) onder persaccreditatie van © GymPOWER