Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Mooi visitekaartje Nederlandse clubteams op King Edmund Acro Cup 2018
Mooi visitekaartje Nederlandse clubteams op King Edmund Acro Cup 2018
Screenshot Livestream YIGC-KEAC 2018

Mooi visitekaartje Nederlandse clubteams op King Edmund Acro Cup 2018

BRISTOL – In het weekeinde van 3 en 4 februari 2018 organiseerde het Yate International Gymnastics Centre in Bristol, Engeland, Groot-Brittannië,  de jaarlijkse King Edmund Acro Cup. Een toernooi waar niet alleen teams van Britse clubs maar ook van buitenlandse clubs op af komen. Vorig jaar waren de teams van Flik-Flak Sportclub uit ‘s-Hertogenbosch hier succesvol, dit jaar waren het die van Sportacrobatiek Zwolle en Adonis Sportacrobatiek Drachten, die er hun krachten kwamen meten met de andere teams. Het bleken ook voor hen spannende wedstrijddagen die verdienstelijke resultaten opleverden, een mooi visitekaartje voor het nieuwe seizoen.

De senior damesgroepen had een klein deelnemersveld van drie teams, waarvan twéé van Nederlandse bodem. Het trio Lisanne Pronk, Suzanne Mondra en Charèll Phijffers van Sportacrobatiek Zwolle wist hier het goud te grijpen. Omdat dit damestrio de hoogste totaalscore had in deze leeftijdscategorie mocht de groep daarnaast ook een mooie beker in ontvangst nemen. Deze drie dames hebben in Nederland reeds één kwalificatielimiet voor de Wereldkampioenschappen binnen, en hoewel het toernooi in Bristol geen kwalificatiemoment is, is het een goede voorbereiding op de wedstrijd op de Flanders International Acro Cup 2018 van 14 tot 17 februari a.s. in Puurs, waar zij hun kwalificatie definitief zouden kunnen maken. Damesgroep Nanda Huisman, Remke Huisman en Linda Winkelman van Adonis Sportacrobatiek kregen het brons omgehangen. Met partner Winkelman hebben zij een nieuw trio, maar de zusjes Huisman hebben al jarenlange ervaring in de acrowereld. Vorig jaar behaalden zij met hun toenmalige partner Zefanja Nieman het zilver in de B-lijn. Dit jaar zijn ze dus naar de A-lijn gepromoveerd en deden verdienstelijk mee op dit internationale toernooi.

Ook in de Junioren 2, de leeftijdscategorie 13-19 jarigen, was Nederland succesvol. Er deden vijf teams uit Engeland, Nederland en Duitsland mee in de categorie damesgroepen. Het trio Lisa Vermaning, Melissa Dijkstra en Demi Vogel van Adonis Sportacrobatiek wist hier de gouden medaille te scoren, gevolgd door het trio Janelle Koster, Ratna Hulleman en Romy Zwiers van Sportacrobatiek Zwolle, dat het zilver omgehangen kreeg. Bij de damesparen mochten Indy Palsma en Romy Dietrich van Sportacrobatiek Zwolle de zilveren medaille in ontvangst nemen. Het duo Senya Leusink en Youandi Kingma van Sportacrobatiek Zwolle – dat normaliter een trio vormen met Danisha Palsma, maar vanwege een blessure hier als duo meededen – draaiden geen tempo-oefening, maar omdat er drie teams meededen in hun categorie werden zij toch derde. Ineens als duo draaien is op zich al een verdienstelijke prestatie!

Bij de junioren 1 (12-18 jaar) moesten de damesgroepen harder knokken voor een plekje in de finale. Slechts de acht besten gingen door. Het trio Danique van Berkum, Lotte Mooren en Yin van Hezel van Sportacrobatiek Zwolle bereikten ondanks nette oefeningen de finale net niet. Zij behaalden de tiende plaats in het klassement. Bij de damesparen was er wel weer een medaille voor een Nederlands team: het duo Luca Munsterman en Carlijn Gijssendorfer van Sportacrobatiek Zwolle wist ondanks een val in hun balansoefening een goede comeback te maken met hun tempo-oefening, en met hun combi vervolgens de zilveren positie veilig te stellen.

De Jeugd telde veel grotere categorieën. Ok hier moest hard geknokt worden voor een finaleplaats. De damesgroepen kwamen heel dichtbij, maar slaagden net niet in deze missie. Trio Djamilla Wisselink, Nynke Veenma en Sidney de Vente van Sportacrobatiek Zwolle bleef steken op 0,15 punt van de finale en werd tiende. Voor trio Yanouk Visser, Jelien Timmermans en Charissa Delfsma van Adonis Sportacrobatiek was het na twee goede oefeningen nóg zuurder: het verschil met de finale was voor hen slechts 0,05 punt. De teams van Engeland, Portugal en Duitsland bleven de Nederlandse teams vóór. Bij de damesparen zorgden foutjes ervoor dat ook het duo Alisa Stoit en Amelie Popma van Adonis Sportacrobatiek de finale misliep. Zij bereikten de veertiende positie. Het duo Emma Heitbrink en Sanne van Dalfsen van Sportacrobatiek Zwolle wist de finale wél te bereiken en werd hierin zesde. Dit duo kwalificeerde zich in december voor de Wereldkampioenschappen Jeugd, dus van hen gaan we ook zeker nog meer horen.

Tot slot deden er nog Pupillenteams uit Nederland mee. Dit was kennelijk geen bekende categorie op dit toernooi. De damesparen uit Nederland hadden dan ook alleen elkaar als tegenstander. Uiteindelijk wist het duo Lola van Zanden en Amber Voolen van Sportacrobatiek Zwolle de strijd in hun voordeel te beslechten en het goud te verdienen door hoger te scoren dan het duo Aimee Althof en Amarins Venema van Adonis Sportacrobatiek, dat dus het zilver omgehangen kregen. Bij de damesgroepen was er nog één Engels team in de running dat het goud weg wist te kapen voor de neus van de Nederlandse teams. Het moet gezegd: die winst was ook verdiend. Het zilver en brons werd dus verdeeld onder de beide Nederlandse teams, waarbij kleine foutjes het trio Hanna Bol, Indy Gjaltema en Chanel Dewnarain van Adonis Sportacrobatiek op achterstand zetten op het trio Yousra Ben Haj Fredj, Kiara Palsma en Loren Klink van Sportacrobatiek Zwolle dat 0,8 punt hoger scoorde voor het zilver.

Al met al mooie prestaties voor beide clubs, die met de nodige medailles huiswaarts keerden. Voor de nieuwe teams was het een mooie wedstrijdervaring zo aan het begin van het seizoen. Margaretha Plantenga die met collega’s Marjolein Bleker en Pauline Diender (jurylid) de delegatie met tien teams van Sportacrobatiek Zwolle begeleidde, toonde zich tevreden met de behaalde resultaten: “Het was een mooie wedstrijd met prachtige resultaten. Alle sporters hebben het fantastisch gedaan. Een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

Meer informatie en de complete uitslagen van de King Edmund Acro Cup 2018 te Bristol zijn te vinden op de website en de Facebookpagina van Yate International Gymnastics Centre, die het toernooi live streamde.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc, met een bijdrage inclusief beelden van Margaretha Plantenga