Actueel GP nieuws
Home » GP Sportnieuws » Na succes eerste editie weer New Year RG Trophy in Amsterdam
Na succes eerste editie weer New Year RG Trophy in Amsterdam

Na succes eerste editie weer New Year RG Trophy in Amsterdam

AMSTERDAM – Na het succes van de eerste editie van de New Year Trophy vorig jaar werd ook dit jaar dit leuke, internationale toernooi gehouden in de Ookmeerhal in Amsterdam, georganiseerd door GTV de Badhoeve. Een hele dag ritmische gymnastiek met gymnasten uit meerdere categorieën uit Nederland, België en Duitsland. Wederom een geslaagd evenement om deze Olympisch gymsport gelijk goed wakker te schudden in het begin van een nieuw jaar waarin spannende ontwikkelingen op stapel staan. Verslaggever Nicole Slaap en fotograaf Bart Treuren waren aanwezig en deelden hun (beeld)verslag met GymPOWER Sportmagazine. 

Om 8:00 uur was de opbouw al in volle gang en werden de laatste puntjes op de i gezet zodat de wedstrijd op tijd zou kunnen beginnen. De gymnasten druppelden binnen en werden doorverwezen naar de hen toegewezen kleedkamers en de inturnvloer. De jury ging in vergadering en de muziek werd getest. Om 09:40 uur werd begonnen met de eerste ronde: de groepswedstrijd.

In de groepswedstrijd deden de mini’s, de benjamins en de pre-junioren uit de 1e en 2e divisie mee. In de categorie mini’s namen de kleinste meisjes van GTV de Badhoeve het op tegen TV Werne 03 uit Duitsland. In twee rondes huppelden er steeds vijf meisjes met knotjes en prachtige glitterpakjes over de vloer en lieten hun vrolijke oefeningen zien. Met een puntenverschil van 0.900 won TV Werne 03 het goud en kregen de mini’s van GTV de Badhoeve het zilver omgehangen.

Bij de benjamins kwamen OBQ Leeuwarden en GTV de Badhoeve tegen elkaar uit. Bij OBQ waren de zenuwen van te voren hoorbaar in de gesprekken op de inturnvloer. De angst dat het fout zou gaan bij het gooien van de hoepels werd door de trainster handig opgevangen door het antwoord, dat daar maar één oplossing voor was: “Gewoon vangen dus”. Het gooien en vangen ging dan ook prima, want het goud was voor OBQ. GTV de Badhoeve liet hun oefening zonder materiaal zien en verdiende hiermee het zilver.

In de categorie pre-junioren 1e divisie was de strijd om het goud tussen DVO Dordrecht en GTV Hilversum. GTV Hilversum liet in twee rondes een hoepeloefening zien, die helaas niet geheel foutloos verliep. DVO had een oefening met bal en na twee rondes won DVO het goud. De pre-junioren tweede divisie ging tussen GV Barendrecht en OBQ. Beide groepen lieten een oefening zien met hoepel. OBQ draaide stabieler dan GV Barendrecht en won met een puntenverschil van 1,1 punt het goud.

Na de eerste ronde was er een korte pauze en konden de gymnasten van de tweede ronde de wedstrijdvloer verkennen, terwijl de rest van de gymnasten zich vast opmaakte voor de opmars. In de opmars liepen alle gymnasten mee van het toernooi met voorop hun landsvlag en voor elke vereniging een bordje met de naam van de vereniging. De deelnemende clubs werden voorgesteld in het Nederlands en in het Engels en na de opmars kon ronde twee beginnen.

In deze ronde draaiden de gymnasten in de categorieën Benjamins 2008, Benjamins 2009, pre-junioren 2006 en pre-junioren 2007 hun individuele oefeningen. In de categorie benjamins 2009 kwamen drie gymnasten uit: Nadine Smit en Anna de Lange van Turning Spirit Almere en Lea Hohefeld van TV Werne 03 uit Duitsland. De meisjes deden een oefening zonder materiaal. Nadine Smit won hier het goud. Het zilver was voor Lea Hohefeld en Anna de Lange won brons.

Elissabeth Davtyan van GTV de Badhoeve, Iza v/d Burgt van RGC Eleganza en Romy Becker van TV Werne 03 kwamen uit in de categorie benjamins 2008. Elissabeth en Romy lieten een oefening zonder materiaal zien en Iza deed een baloefening. Met steeds een verschil van maar 0,05 lagen de uitslagen erg dicht bij elkaar. Elissabeth won het goud, terwijl Romy het zilver omgehangen kreeg en Iza het brons.

In de categorie pre-junioren 2007 deden acht gymnasten mee: Lily Hoeve en Maryam Hefnawy van GTV de Badhoeve, Anne Werner van RGC Eleganza, Melinda Kouroutzidis van GRS Mounier Brussel, Sanne Hertogs van Gymsport Olympia, Lisa Donkervliet van RDG Academy, Angelina Dijst van SVOD en Femke Barhorst van RKSV Wilskracht. Nadat de gymnasten twee oefeningen hadden laten zien, was het goud overtuigend voor Melinda Kouroutzidis. Anne Werner won het zilver en Femke Barhorst het brons.

De gymnasten van de categorie pre-junioren 2006 draaiden twee oefeningen: zonder materiaal en een keuzeoefening. Juliët van der Net en Amélie van de Burgh van DVO, Lise van den Berg van Gym Haacht, Hannah Johnsson van GTV Hilversum, Alexandra Kondratyuk van 1846 Nürnberg en Marie Brümmer van TV Werne 03 kwamen in deze categorie uit. Alexandra Kondratyuk won hier het goud, Juliët van der Net won het zilver en Amélie van de Burgh won brons. Na deze ronde was de prijsuitreiking voor de groepen, de benjamins en de pre-junioren, waarna een lunchpauze voor de juryleden volgde.

In de derde ronde kwamen de junioren in actie. Onderverdeeld in drie jaren: 2003, 2004 en 2005. Ook de junioren lieten twee oefeningen zien. Alexandra Zaytseva van GTV de Badhoeve, Emilia Teljukina en Sandy Kruse van BSP Bremen en Anouk Vermond van Gymsport Olympia deden mee in de categorie 2005. Sandy Kruse won hier goud met ruim twee punten meer dan haar clubgenootje, Emilia Teljukina, die het zilver won. Alexandra Zaytseva won het brons.

De gymnasten geboren in 2004 kwamen uit alle drie de deelnemende landen, waarvan één uit Jong Oranje 2017. Alissa Pjatich van BSP Bremen, Tiffany de Man van DVO, Julia van Gils van RGC Eleganza, Anabela Brodt van 1846 Nürnberg, Nijah de Boer van OBQ, Anastasia Edel van Forza Ritmica en Sabine Kempen van SV Twello draaiden in deze ronde twee oefeningen, waarna Anastasia Edel met grote afstand op de nummer twee het goud omgehangen kreeg, Anabel Brodt tweede werd en Alissa Pjatich derde.

In de categorie 2003 kwamen acht gymnasten uit, waarvan 4 gymnasten uit Jong Oranje 2017. Cheyenne Stoffer en Kate Dorlandt van GTV de Badhoeve, Rani Boon van Gym Haacht, Carolien Plantjé van RDG Academy, Yara Severijn van Sparta Dordrecht, Nathalie van Oevelen van SVOD, Sandra Pavlovic van SV Twello en Mayte van Kampen van Forza Ritmica lieten ook allen twee oefeningen zien. Mayte van Kampen won hier het goud, gevolgd door Cheyenne Stoffer die zilver won en Kate Dorlandt die brons omgehangen kreeg. Na deze ronde volgde een pauze. De senioren konden de wedstrijdvloer verkennen, terwijl het publiek een kopje koffie kon halen.

De senioren waren onderverdeeld in twee categorieën: 2002-2001 en 2000 en ouder. In de categorie 2002-2001 kwamen Lieke Faber van GTV de Badhoeve, Bodanique Duiker en Angelos de Vries van GV Barendrecht, Eline Jousma van OBQ, Lidewij de Vos van Gymsport Olympia, Marith van Iperen van RDG Academy, Elina Annabell Lang van 1846 Nürnberg en Vera Bottone van SV Twello uit. Elina Annabell Lang bleek de sterkste en won met een groot puntentotaal het goud. Lieke Faber won met een puntenverschil van maar liefst 3,250 op de nummer drie het zilver. Het brons was voor Vera Bottone.

In de categorie 2000 en ouder streden tien gymnasten om het goud. Van GTV de Badhoeve: Sanne Faber, van Forza Ritmica: Vanina van Puyvelde, Manon Zels en Michelle Clincke, van Gym Haacht: Sare Hoste, van GTV Hilversum: Eva Tissink en Mieke Holwerda, van Sparta Dordrecht: Zoë Lichteveld, van RKSV Wilskracht: Berfin Ozcan en van het Duits Nationaal Team: Julia Stavickaja. Vanina van Puyvelde won hier het goud, Berfin Ozcan won het zilver, gevolgd door Julia Stavickaja die het brons won. De prijsuitreiking volgde na de laatste gymnaste en daarna was er weer een korte pauze.

De laatste ronde was een bijzondere ronde. Negen gymnasten met ambitie om op officiële FIG-toernooien uit te komen uit de categorieën junioren en senioren waren door hun vereniging opgegeven voor deze pre-kwalificatie wedstrijd. De vier FIG-juryleden die Nederland op dit moment heeft, te weten: Martine van den Berg, Elise Carton, Vera de Reus en Jolanda Sap, zaten aan de jurytafel om de gymnasten te bekijken en voor het maken van aantekeningen. De gymnasten, waarvan sommigen ook al meegedraaid hadden in de middagrondes, kwamen zichtbaar zenuwachtig de vloer op.

Van GTV de Badhoeve deden Cheyenne Stoffer en Kate Dorlandt (beiden junior) mee, van DVO Lara van Dalen en Tiffany de Man (beiden junior), van RDG Academy Yasmin van Es (senior), van Sparta Dordrecht Yara Severijn (junior), van SV Twello Sandra Pavlovic (junior) en Vera Bottone (senior) en van GV Vogel Vera Lassche (senior). Alle gymnasten mochten twee keer hun twee keuzeoefeningen laten zien. Er werden geen punten gegeven. De juryleden zullen deze maand advies uitbrengen welke gymnasten door mogen naar de kwalificatieronde op 3 of 4 februari 2018. GymPOWER Sportmagazine zal deze ontwikkelingen op de voet volgen.

Na deze ronde was het tijd voor het afsluiten van het toernooi. Er werd teruggekeken op een geslaagd toernooi, wat zeker een volgende editie zal krijgen. Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de Facebookpagina en de website van GTV De Badhoeve te Amsterdam.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en verslag © Nicole Slaap met een bijdrage van © Etteke Mojet/GTV De Badhoeve | Beelden zijn gemaakt en verstrekt door fotograaf © Bart Treuren; meer beelden staan op zijn fotowebsite: RGym.eu