Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Nationale titelstrijd van nieuwe generatie turnsters maakte NK 2017 in Ahoy toch boeiend voor de sportfans
Nationale titelstrijd van nieuwe generatie turnsters maakte NK 2017 in Ahoy toch boeiend voor de sportfans
Foto © Maurice Smeets

Nationale titelstrijd van nieuwe generatie turnsters maakte NK 2017 in Ahoy toch boeiend voor de sportfans

ROTTERDAM – Tijdens het Groot-NK-weekeinde van gymnastiekunie KNGU op 17 en 18 juni 2017 werd zowel in Hal 1 als het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy ook gestreden om de Nederlandse titels in diverse leeftijdscategorieën in de eredivisie van de damesturnsport. Dit keer niet de glitter en de glamour van de ‘Open Dutch Cup’ zoals een jaar eerder met deelname van nationale en internationale toppers in de jacht naar een ticket voor de Spelen, maar een bescheiden titelstrijd met boeiende kwalificatiewedstrijden voor het Europese Jeugd Olympisch Festival (EYOF) en de Universiteitsspelen van deze zomer. De grote pech voor de turnliefhebbers was dat de Nederlandse Kampioenschappen ook niet pasten in het WK-traject richting Montreal 2017. De kwalificatiewedstrijden daarvoor worden pas na het zomerreces in augustus en september gehouden. Een recapitulatie van de individuele Nederlandse Kampioenschappen voor turnsters van dit jaar.

De Ahoy-medewerker die tegen het eind van de eerste dag iedereen dringend verzocht de accommodatie te verlaten, vergiste zich en noemde het de ‘NK tennis’ maar er werd wel degelijk geturnd. Zoals gebruikelijk werd door de dames op zaterdag gestreden om de ereprijzen in de meerkampfinale en op de zondag in de toestelfinales, deels in Hal 1 en voor een groot deel in het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy. Reikhalzend werd er door de turnsportfans naar uitgekeken om te zien wie er in actie zou komen op de NK. Dat is elk jaar altijd de grote vraag wie zich daadwerkelijk meldt voor de nationale titelstrijd. Dit jaar kon je met name in de oudste leeftijdscategorieën spreken van een uitzonderlijke situatie. Er waren er vele nationale toppers afwezig in de wedstrijdarena vanwege blessures of een sabbatical, waaronder ook diverse turnsters die wereldberoemd werden afgelopen jaren door hun internationale prestaties met Team Nederland. De nieuwe generatie talenten en jonkies zorgden in Ahoy voor een pleister op de wond voor het kloppende turnsporthart, want met hen waren wel bijna alle toptrainers op de been.

Pupillen 1 en 2 N1

De talenten in de jongste leeftijdscategorie die om de Nederlandse titel streden, waren verdeeld in eerstejaars en tweedejaars. Voor de eerstejaars was het ook hun debuut in Ahoy. Nashaira Emanuelson bracht de mooie tijden van Pro Patria Zoetermeer weer terug door met 53,400 punten het goud in de meerkamp te veroveren in één van de grootste deelnemersvelden van het NK. Mahalia Ruff van Baton Haarlem werd tweede met 52,675 punten en Melanie Stout van O&O Zwijndrecht maakte haar coach en vader Rob Stout supertrots met het brons voor 52,650 punten. Het scheelde niks met de tweede plaats: 0,0025 punt. In de toestelfinales pakte Emanuelson nog twee gouden medailles op brug (13,450 punten) en balk (gedeeld eerste met Ashlyn Loftin van SV Pax Hoofddorp: 13, 667 punten).  Daarinde Helder van Topsport Noord/OBQ Leeuwarden – die in de meerkamp vijfde werd met 52,400 punten achter Isabella Strang die op haar beurt 52,500 punten behaalde voor de vierde plaats – moest zich in de balkfinale met 13,033 punten met het brons tevreden stellen. Loftin werd tweede op vloer met 14,033 punten.  Kenya Cruden van Turnz Amsterdam Gymnastics werd eerste op sprong met 13,850 punten, Strang tweede met 13,716 punten. Liz van Eijndhoven van Tabitta Boxtel werd derde met 13,464 punten en op brug gedeeld tweede met Corinne Tabe van Devona Wateringen voor 13,400 punten. Ruff kwam 0,25 punt te kort om zich op het erepodium op sprong te voegen. Liv Reijnen zette met het goud op vloer 14,200 punten ook een andere topclub weer in de spotlights, De Hazenkamp Gymsports uit Nijmegen. Stout pakte hier haar tweede medaille in haar debuut in Ahoy, met 13,933 punten voor het brons.

Bij de tweedejaars Pupillen kwam de Nederlands Kampioen in de meerkamp uit een heel andere regio dan de andere kampioenen. Ines van Son van Bosan Turnacademie uit Den Haag zette liefst 55,025 punten neer voor het goud en prolongeerde daarmee haar titel uit 2016. Op de tweede trede van het erepodium mocht Jedidja van Kampen van De Hazenkamp Gymsports plaats nemen. Ze turnde 54,875 punten voor het zilver. De derde plaats was voor Sanne Zijlstra van Turn4U die ook heel goed bezig is in Utrecht. Zijlstra behaalde totaal 54,750 punten voor het brons. Dat was 0,125 punt te weinig voor het zilver, maar ruim 1,30 punt voorsprong om Lydia Zonderland van Topsport Noord (vierde met 53,450 punten) achter zich te laten. Een dag later in de toestelfinales liet Van Kampen zich gelden met goud op balk (14,400 punten), zilver op brug (13,700 punten) en brons op vloer (13.867 punten). Van Son onderstreepte haar klasse met het goud op vloer met 14.167 punten, vòòr Casey-Jane Meuleman van Topsport Noord/Pro Patria die 13,900 punten noteerde voor het zilver. Op brug werd het vier op een rij. Floor Slooff van BATO Haarlem pakte het goud met 14,350 punten, waar clubgenote Lieke Roggekamp met 13,650 punten gedeeld derde werd samen met Romy Stevens van Kunst & Kracht Tilburg (achter Van Kampen). Slooff werd met 13,584 punten derde op sprong, achter Maeve van der Veer van Topsport Noord/WIK-FTC Heerenveen (goud met 13,616 punten) en Frederique van Heek van Sv Pax Hoofddorp (zilver met 13,600 punten). Het scheelde telkens 0,016 punt tussen de top 3, ook zo spannend deze finale. Op vloer kwam Sloof uitgerekend 0,1 punt tekort voor het brons, maar op balk had ze het erepodium wel kunnen betreden, om het zilver in ontvangst te nemen achter Van Kampen. Ze werd tweede met 13,900 punten, een tiende punt meer dan Ghizlane Barraki van SV Pax Hoofddorp die met 13,800 punten het brons naar huis meenam.

Eredivisie Jeugd

Oogstrelend turnen op de eerste dag van de NK turnen 2017 werd getoond door de dames in deze leeftijdscategorie die vier jaar terug nog turnden in de Districtsteams maar nu straalden in het Sportpaleis. Deze ‘Class of the Future’ zal nog even moeten wachten totdat ze mogen deelnemen aan Jeugd-EK en EYOF, maar in Ahoy lieten ze alvast zien de belofte in zich te dragen van een nieuwe generatie ‘Dutch Elegance’. Het werd in de NK-meerkampfinale nog heel spannend, maar ‘Superkid’ Isatu Barrie van Topsport Noord/GV Leeuwarden wist de wedstrijd in haar voordeel te beslechten met een paar tiende puntjes meer: 45,900 punten voor het goud. Zenna van der Lubbe van SV Pax Hoofddorp werd tweede met 45,700 punten en Shadé van Oorschot zette in dit strijdtoneel der turngoden Tabitta Boxtel op de kaart met 45,200 punten voor het brons. In de NK-toestelfinales een dag later wisten ook andere turnsters die kans op eeuwige roem te grijpen en voegden hun naam aan de erelijsten van deze editie van Fantastic Gymnastics.

Lisa van Rozen van Topsport Noord behaalde de kampioenstitel op sprong met 12,662 punten, gevolgd door Guusje Majoor van Flik-Flak Sportclub (tweede met 12,362 punten) en Sarai Huitema van Topsport Noord/GTS Stedebroec werd derde (12,362 punten). Op brug werden de ereprijzen verdeeld door drie turnsters die uitkomen onder de vlag van Topsport Noord: Van Oorschot werd eerste met 11,025 punten, Van Rozen tweede met 10,675 punten en Barrie derde met 10,625 punten. Op balk imponeerde Barrie weer met 11,750 punten voor de eerste plaats, terwijl Senna Westen TON Almelo nog een medaille bezorgde (tweede met 11,275 punten) en Van Oorschot de trainsters van Tabitta Boxtel van oor tot oor deed glimlachen met het brons met 10,775 punten. Tenslotte werd het NK-weekeinde in deze leeftijdscategorie besloten met de herhaling van zetten bij de verdeling van het eremetaal op vloer. Westen pakte nog een medaille voor TON Almelo met 12,300 punten voor het goud, Van Oorschot ging voor de derde medaille met 12,050 punten voor het zilver en Majoor maakte de Bossche supporters supertrots met haar tweede, het brons voor 11,875 punten.

Jeugd N1

In deze divisie turnen veelbelovende talenten die op termijn ook de Nederlandse turntop kunnen gaan bestormen en nu alvast hun visitekaartje afgaven met een topoptreden. Pleun Reinders van Turn4U Utrecht kroonde zich in dit sterke veld overtuigend tot Nederlands kampioen in de meerkamp met 54,375 punten. Ze zette de hoogste dagscore op brug neer met 15,200 punten (D6,3) voor een fenomenale oefening. Irene Alornyo van BATO Haarlem turnde 53,541 punten voor het zilver (met ook op brug haar beste score: 14,133 punten) en Merel Pouw van Topsport Noord noteerde 52,516 punten voor het brons. Pouw was op haar best op sprong met gemiddeld 14,050 punten voor twee sterke sprongen, waarmee ze ook een finaleplaats in de wacht sleepte. Een dag later tijdens de toestelfinales mengden zich ook andere turnsters in de strijd om het eremetaal. Esmée Beekhuis van TON Almelo deed goede zaken met drie medailles: goud op sprong en vloer (met respectievelijk 13,750 punten en 14,067 punten) en brons op brug (13,150 punten). Zilver op sprong was voor Jessy Gravenbeek van Turn4You met 13,666 punten, Pouw werd hier derde met 14,634 punten. Het goud op brug ging naar Reinders die weer in herhaling met ruim 15,000 punten als resultaat. Mijke Jansen zorgde voor de zoveelste medaille op het NK voor Tabitta Boxtel die op dit NK zich sterk profileerde met klinkende resultaten. Ze pakte het zilver met 13,650 punten. Op balk pakte Alornyo hier wel de gouden medaille met 13,467 punten en op vloer het brons met 13,767 punten. Yang van Wolferen van Topsport Noord/Omnigym Assen won op balk het zilver met 13,233 punten. Lina Lenselink van SVOD/TON Almelo werd hier derde met 12,700 punten., maar op vloer pakte ze net wel het zilver met 13,800 punten. Het scheelde 0,033 punt.

Eredivisie Junior Dames

Extra interessante wedstrijd omdat hier een week na de FIT Challenge in Gent weer geturnd werd om één van de drie plaatsen in Team Nederland dat in juli naar het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Gyor, Hongarije, afreist. Het leek vooraf een uitgemaakte kwestie wie Nederlands kampioen in de meerkamp zou worden, maar in het turnen is niets bij voorbaat onmogelijk.

Astrid de Zeeuw van TON Almelo/Borne ’28 zorgde in deze leeftijdscategorie voor een daverende verrassing door het goud te pakken met 49,701 punten. Clubgenote Sara van Disseldorp volgde haar goede voorbeeld en eiste het brons op met 47,833 punten. De gedoodverfde favoriet Sanna Veerman van Turnz Amsterdam Gymnastics moest zich met 49,534 punten tevreden stellen met het zilver. In de toestelfinales revancheerde ze zich met het goud op sprong (13,962 punten), waarbij het erepodium gecompleteerd werd door clubgenotes Laura de Witt (tweede met 13,550 punten) en Juliëtte Pijnacker (derde met 13,350 punten).

Op brug was De Witt de sterkste met 12,450 punten, waarbij ze gezelschap kreeg van clubgenote Vienne Supriana (tweede met 12,025 punten) en Nienke Langenhuizen van Tabitta Boxtel (derde met 11,625 punten). Op balk trok Van Disseldorp weer aan het langste eind met 12,225 punten. Veerman werd hier tweede met 11,925 punten en kreeg op het erepodium gezelschap van clubgenote Tilila Oughzou (derde met 11,325 punten). Op vloer herhaalde Van Disseldorp haar kunststukje en bleef iedereen voor met 12,925 punten. Langenhuizen bleef ook verrassen en volgde haar op de tweede plaats met 12,600 punten. Veerman pakte de laatste prijs in deze leeftijdscategorie, brons met 12,525 punten.

Eredivisie Senior

Bij de senior dames was het een knotsgek NK voor de turnliefhebbers. Een jaar eerder nog verwend met nationale en internationale toppers op de Open NK/Dutch Cup die in de zomer hoge ogen zouden gooien op de Spelen van Rio de Janeiro. Dit keer was het deelnemersveld zo dun bezaaid dat er een soort combiwedstrijd met eerste divisie senioren van werd gemaakt. Kennelijk fungeerde het als kwalificatiewedstrijd voor de Universiade. Bijna alle grote namen die Team Nederland in 2015 en 2016 deden schitteren op EK, WK, de Europese en Olympische Spelen, deden niet mee in Rotterdam Ahoy, waren afwezig of lieten zich alleen zien voor ceremoniële en promotietaken voor gymnastiekunie KNGU. Voor wie er wel was, was het een mooi moment om wedstrijdervaring op te doen richting de WK-kwalificatie in augustus en september.

Na vier spannende rondes waarbij het stuivertje telkens van eigenaar wisselde rolde een mooi, fris erepodium tevoorschijn waar een jaar eerder niemand op had durven hopen of wedden. Tisha Volleman van Flik-Flak Sportclub voldeed aan haar plicht als Oranjeturnster met de hoogste status in dit deelnemersveld en kroonde zich tot één van de jongste Nederlandse kampioenen ooit. Een trotse trainer/coach Nico Zijp kon na de wedstrijd zijn pupil feliciteren met de nationale meerkamptitel die ze veroverde met 51,366 punten. Volleman trad daarmee in de voetsporen van Olympisch meerkampfinaliste Eythora Thorsdottir. De grootste verrassing van het NK 2017 kwam echter van eerstejaars senior Marieke van Egmond van TON Almelo, gecoacht door Frank Louter, die in haar debuut op een NK op dit niveau in Ahoy voor het zilver tekende met 50,223 punten. Chiara Frisina Fauste van SV Pax Hoofddorp, gecoacht door Oranjecoach Patrick Kiens, voegde zich op haar beurt met 49,167 punten ook op het erepodium voor het brons. Ze hield daarmee knap onder anderen clubgenote en drievoudig Olympiër van Egypte Sherine El-Zeiny achter zich en van het erepodium af.

In de toestelfinales verzekerde Volleman zich nog drie keer van een gouden medaille: op sprong (13,712 punten), balk (12,450 punten) en vloer (12,900 punten). Alleen op brug moest ze de titelstrijd overlaten aan de andere turnsters. Eerstejaars en EK-finalist Naomi Visser van O&O Zwijndrecht greep hier haar kans en pakte de titel met 12,900 punten. Van Egmond deed nog twee keer van zich spreken in de toestelfinales en pakte brons op balk (11,750 punten) en vloer (12,675 punten). Frisina Fauste begon goed met 12,775 punten voor het brons op sprong, maar moest afhaken met een ernstige blessure.

Anne Klein van SV Pax Hoofddorp, gecoacht door Patrick Kiens, meldde zich op het erepodium voor het zilver op sprong met 13,050 punten. Clubgenote El-Zeiny bezorgde zichzelf alsnog een cadeautje op dit NK met het zilver op brug voor 12,450 punten. Een andere clubgenote Dyonnailys Supriana liet zich hier weer zien met het brons voor 12,225 punten, terwijl weer een andere clubgenote, Denise Tan, met twee zilveren medailles (op balk met 12,025 punten en op vloer met 12,700 punten) bewees wat al jaren alle turnliefhebbers roepen: ze hoort in de eredivisie thuis!

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU. Een selectie filmpjes van de wedstrijden tijdens dit NK in Rotterdam Ahoy, gemaakt door de filmploeg van GymPOWER, zijn te bekijken op het Youtubekanaal van GymPOWER Sportmagazine.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s © Maurice Smeets