Actueel op GP
Home » GP Actueel » Nederland wint na zestien jaar weer een teammedaille op EK turnen
Nederland wint na zestien jaar weer een teammedaille op EK turnen
Screenshot livestream Eurovisionsports.tv

Nederland wint na zestien jaar weer een teammedaille op EK turnen

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: brons voor Team Nederland

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: brons voor Team Nederland

GLASGOW – Op zaterdag 4 augustus 2018 werd in The SSE Hydro hal in Glasgow, Schotland, UK, de finale voor senior landenteams op het EK damesturnen gehouden. Frankrijk, Rusland, België, Groot-Brittannië, Nederland, Hongarije, Spanje en Oekraïne hadden zich gekwalificeerd voor deze finale. België trok zich echter terug om de turnsters te sparen richting het WK later dit jaar waar geturnd wordt in de eerste schifting richting de Spelen van Tokyo 2020; Italië vulde als reserve de openvallende plek in. In een oerspannende wedstrijd gingen Rusland en Frankrijk vanaf het begin het duel aan om het goud, waarbij het eerste landenteam uiteindelijk toch de Europese titel kon prolongeren met met 165,195 punten en de heldhaftige Franse dames zich met 161,131 met het zilver tevreden moesten stellen. Zonder de concurrentie van het oersterke België wist Team Nederland ondanks een zwakke start op balk en de overweldigende aanmoedigingen van het thuispubliek, uiteindelijk met 159,563 punten het Britse team (157,263) toch te verslaan voor het brons.

Hoe een landenteamfinale gaat verlopen, is vooraf meestal niet helemaal te voorspellen. Dat de strijd om de Europese titel hier in Glasgow tussen Rusland en Frankrijk zou gaan, durfden menigeen wel aan te kondigen. Dat Rusland het na de kwalificatie afgelopen donderdag een stuk beter zou doen, lag in de lijn der verwachting en dat een voor velen verrassend sterk Frankrijk die een perfecte kwalificatiewedstrijd draaide, de power had om dit kunststukje te herhalen ook. Wat van te voren niet echt te bevroeden was, was wie er met het brons vandoor zou gaan. Na het terugtrekken van België maakten veel landenteams aanspraak op die  derde podiumplek. Maar ook nu bleek veel af te hangen van de vorm van de dag en het benutten van het momentum op elk toestel. Wat dat betreft past de slogan van de Europese Kampioenschappen 2018 naadloos bij deze teamfinale in het turnen: #themoment.

Eerste rotatie

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: Sanne Wevers op balk

Voor Nederland startte de wedstrijd in de eerste rotatie niet veel belovend. Het is altijd lastig om op balk te moeten beginnen en Vera van Pol moest als eerste Nederlandse een val incasseren. Dat leverde 11,366 punten op, wat het hele Oranjekamp in The SSE Hydro hal en thuis voor even de adem deed stokken. Céline van Gerner bleef op de balk maar kwam echter slechts tot 12,500 punten.

Sanne Wevers, de Olympisch kampioene op dit toestel, leek tegelijkertijd zelfverzekerd en getergd en gooide er alles in wat ze in huis had. Ze deed het een stuk beter dan in de kwalificatie, waarin ze zelfs protest had aangetekend tegen de toegekende score. De aaneen geschakelde elementen, minstens vier in een serie, waren noemenswaardig en het is dan altijd te hopen dat alle verbindingen worden geteld. De mooie score van 13,700 punten hield Nederland in de wedstrijd die zodoende de strijd met de andere concurrenten kon blijven aangaan om een plek op het erepodium.

Italië die gister bij de junioren zo sterk voor de dag kwam, maar bij de senioren met geluk in deze finale stond, had gelijk op het eerste toestel grote pech waardoor ze niet konden aanhaken. Caterina Careghetti, de turnster die in haar vloeroefening de ‘muziek van Lieke Wevers’ heeft gemixt, incasseerde gelijk een onhandige val op brug. Rusland startte sterk en gedurende de hele wedstrijd bleef het herboren team dat vasthouden. Hun directe concurrent, Frankrijk, was telkens bij hetzelfde toestel ingedeeld als tweede en moest de hele tijd door tegen een achterstand aankijken. Ondanks hun verwoede pogingen om het gat te dichten, bleef Rusland ongenaakbaar op één.

Tweede rotatie

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: Vera van Pol op vloer

Rusland breidde hun voorsprong uit met liefst drie 14+scores op brug. Groot-Brittannië hielp in deze ronde op balk eigenlijk hun aspiraties op het erepodium eigenhandig om zeep. De eerste turnster, Kelly Simm, had twee keer een val (9.700) en ook haar landgenotes verloren hier net als in de kwalificatieronde flink wat punten. Op vloer stond Team Nederland de sterren van de hemel te turnen. Op brug maakte Lorette Charpy de eerste grote misser voor Frankrijk met 12,533 punten tot gevolg. Toch wisten Juliette Bossu en Melanie De Jesus het juist hier helemaal goed te maken met twee topoefeningen voor respectievelijk 14,200 en 14,400 punten. La France bleef in de race, goud en zilver was een no go area voor de rest van het veld. Ana Perez van Spanje had bij haar uitvoering op sprong bijna de perfecte netheid (9,1). Altijd mooi om te zien. Na deze rotatie stonden Oekraïne en Spanje op plaats drie en vier, vòòr Nederland die hier eerst de wanklank op balk moest bijstellen.

Tisha Volleman, die strakker turnde dan in de kwalificatie, stond de landing in haar twee acrobatische series en liep met een grote glimlach de vloer af met 13,200 punten als beloning. Op de muziek van Staying Alive had collega Van Pol hier wel een mooie oefening en met, zoals de speaker het ook opmerkte, een mooie combinatie tussen dans en tumbling, turnde ze zich naar 12,900 punten. Wellicht dat met meer moeilijkheid de score hoger had gekund. Céline van Gerner op de muziek uit de musical Cats toonde wederom met haar vloeroefening waarom ze een plek in de toestelfinale verdiend heeft. Met veel expressie en mimiek scoorde ze haar punten met artistiek, maar ook acrobatisch zat het snor. Ze stond haar eerste sprongserie en noteerde 13,100 punten, wat een aardige bijdrage was aan de teamscore in deze wedstrijd. De punten moet ze uit haar netheid halen, weet ze, maar artistiek was ze nog sterker dan in de kwalificatie.

Derde rotatie

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: Benjamin Naomi Visser op sprong

De Russinnen blijven staan op balk en zetten alle drie sterke oefeningen neer met scores allemaal in de 13+. Dat maakt het verschil met de andere deelnemende landenteams nog groter. Frankrijk incasseert hier twee keer een 12+ score, waarbij de 13,600 punten van de oersterke en verbeten turnende De Jesus enige soelaas biedt om de tweede positie in het klassement vast te houden. Op vloer probeerde Groot-Brittannië haar inhaalslag in te zetten om aan te kunnen haken met de top 3. Een medaille voor eigen publiek zou mooi zijn. Taeja James, die net als Naomi Visser in Team Nederland, op het laatste moment bij het Britse team was gehaald om de na de podiumtraining op het EK geblesseerde Rebecca Downie te vervangen, zette de beste score op vloer neer (13,500 punten): “Ik ben zo blij, geweldig dat ik nog de kans kreeg om dit nog te kunnen laten zien.”

Op sprong was het weer genieten van de power van de Hongaarse specialiste Boglarka Devai die straffe plannen heeft voor de toestelfinales. Maar met 14,266 punten zette ze dit keer de Nederlandse sprongspecialiste Volleman niet weg die dezelfde score behaalde. Naomi Visser begon met een keurige sprong voor 13,766 en Van Pol liet ook haar springbenen spreken en deed er een schepje bovenop met 14,066 punten. Trainer/coach Nico Zijp vertelde dat Volleman met vertrouwen tegemoet kijkt naar de toestelfinale van zondag 5 augustus 2018 en twee sprongen voorbereidt waarmee ze uitgaande van eigen kracht een gooi kan doen naar het erepodium. “Een finaleplaats heeft ze al, als je zo ver komt en hier bent op het EK zou het mooi zijn om een medaille te kunnen behalen. Daar gaat ze in ieder geval voor.”

Na de derde rotatie stonden Rusland, Frankrijk en Nederland in de top 3 en volgden vier landen binnen een punt van elkaar: Spanje, Hongarije, Groot-Brittannië en Oekraïne. De spanning was te snijden. Italië wist toen al dat ze zich met die achtste plaats tevreden zouden moeten stellen dit keer.

Vierde rotatie

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: Oranje juicht na laatste oefening

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: Oranje juicht na laatste oefening

Rusland kon het majestueus afmaken op vloer en deed dat ook overtuigend met weer drie 13+scores. Liliia Akhaimova zette bij de landing van een van haar acrobatische series nog net haar nagels buiten de vloer (13,000), maar Angelina Simakova (13,333) en de ervaren kopvrouw Angelina Melnikova (13,533) gooiden er een schepje bovenop en dat was genoeg om Rusland met ruim vier punten voorsprong op 1 te houden.

Frankrijk probeerde overeind te blijven in de eindstrijd, maar Charpy incasseerde als eerste turnster op vloer een val en scoorde slechts 11,800 punten. Het zag er niet bijster florissant uit, want de laatste twee turnsters scoren ook onder het niveau van de kwalificatieronde. Met 12,933 punten voor Marine Boyer en 13,966 punten voor kopvrouw De Jesus is het wel even bibberen voor Frankrijk. Het ging er toen om in hoeverre Groot-Brittannië ervan kon profiteren, dat ze op sprong eindigden op welk toestel je hogere scores kan neerzetten dan op de andere drie toestellen. Met drie keer 14+ scores kwamen ze aardig dichtbij in de inhaalrace. Met als hoogtepunt de knappe score van 14,566 punten voor een formidabele sprong van Lucy Stanhope.

Wat kon Nederland te midden van deze bloedstollende strijd hier tegenover zetten op brug? Als ze alles goed uitturnden, hadden ze zicht op het erepodium, weet elke turnkenner die hun klasse kent. Maar er moest nog wel even geturnd worden, zonder een enkele oeps. Als eerste turnster deed Van Gerner haar taak met een strakke oefening afgerond met dito afsprong 13,733, dus dat ging goed. Van

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: drie keer driekleur in drievoud

Screenshot livestream Eurovisionsports.tv: drie variaties van driekleur de lucht in

Pol volgde en pakte haar tkatchev, maar had daarna een extra slinger nodig om in beweging te blijven op de brug met ongelijke leggers. Dat telde zwaar in de aftrek en met haar 12,900 score kon ze niet tevreden zijn. Het werd dus extra billenknijpen voor de Nederlandse turnliefhebbers. Alles hing nu af van de precisie en netheid van Sanne Wevers op dit toestel. Vastberaden en gefocust ging ze de oefening in, pakte de jaeger, bleef strak doorturnen en stond de landing, ook voor 13,733 punten. Geen beter moment om zelfverzekerd te zijn.

Het betekende dat Nederland met 159,563 punten het brons pakte, dat tot teleurstelling van het thuispubliek nipt aan de neus van Groot-Brittannië voorbij ging (157,263 punten). En verbazingwekkend genoeg, gezien alle successen in het afgelopen decennium, blijkt dat er sinds 2002 Nederland geen teammedaille meer behaald had bij de dames op een Europees titeltoernooi. Een verschil van 2,3 punt lijkt veel, maar op een teamtotaal is dat op zich zo’n kleine marge dat het in dit geval, gezien het verloop van de wedstrijd, als een ‘narrow escape’ beschouwd kan worden. De slag om de derde plaats werd gevoerd op balk, waar Nederland met de schrik vrij kwam en de mazzel had dat de Britse dames het net iets slechter deden.

Een goede basis van netheid en ervaring met een grote dosis geluk versloeg hier in Glasgow aanstormend talent met fouten voor de derde plaats in Europa. Aan de strijd met toplanden Rusland en Frankrijk kwam Nederland niet toe. Wat dat betreft is er na het Oranjefeestje dat nu gebouwd kan worden met dit brons, werk aan de winkel om iedereen die in Oranje naar het WK in Doha, Qatar, mag en kan helemaal op scherp te krijgen, want op het pre-Olympisch kwalficatietoernooi voor Tokyo 2020 zal de concurrentie nog groter en sterker zijn en kun je je met de status van topland op geen enkele manier permitteren om je Olympische kwalificatie van het toeval te laten afhangen.

Meer informatie en de complete uitslagen van zowel het synchroonzwemmen als het turnen zijn te vinden op de website van het EK-sportevent.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn en © Jeroen de Bruin | Screenshots livestream Eurovisionsports.tv