Actueel op GP
Home » GP Actueel » Nederlands duet verstevigt in Glasgow vertrouwen KNZB voor Tokyo
Nederlands duet verstevigt in Glasgow vertrouwen KNZB voor Tokyo
Foto © Casper Beijn/© GymPOWER

Nederlands duet verstevigt in Glasgow vertrouwen KNZB voor Tokyo

GLASGOW – Op dinsdag 7 augustus 2018 werd de EK-finale vrije uitvoering  duetten in het sychroonzwemmen gehouden in het gelegenheidsbad van de Scotstoun Sports Campus in Glasgow. Bij de damesparen deden twaalf landen mee, bij de mixed paren vijf. Nederland was vertegenwoordigd door nationaal duet Noortje en Bregje de Brouwer, dat hier tussen de Europese top verdienstelijk hun achtste plaats uit de voorronde wisten te behouden met een nieuw puntenrecord 85,200 punten. Hiermee verstevigen ze het vertrouwen van de KNZB in het traject richting Tokyo 2020.

Nederlands duet

De grote winst vandaag, ook gezien in het perspectief van het traject richting Tokyo 2020, is dat het Nederlandse duo haar veroverde positie handhaafde en wederom vier landen achter zich wist te laten en dat is heel knap op dit niveau. Hun intense choreografie paste naadloos bij de gekozen mix van robotachtige en horrorfilmmuziek, waarbij ze winst boekten bij de jury met de uitvoering en de artistieke impressie. Hun D-score (25,5) was voor nu voldoende om hen in dit sterke veld in de top acht te houden.

De zussen De Brouwer waren na afloop blij met hun optreden: “Vooraf moesten we het nog afwachten, maar eenmaal dat we zwommen ging het veel beter dan in de voorronde. Als je in de 85 punten zwemt, kom je in een nieuwe groep [van toplanden -RedGP] terecht. Daar zijn we heel blij mee!” Bondscoach Jaumá is ook tevreden met dit resultaat: “Het doel was hier om die 85 punten te bereiken, dat was het allerbelangrijkste. Ik heb ze gezegd om daar voor te gaan en ze hebben het ook waargemaakt. Ze hebben ervoor gestreden en hebben het bereikt. Dat is heel goed! Nu vasthouden en doorgaan. Zij kunnen tot de top van het klassement behoren, dat vertrouwen kunnen ze in zichzelf hebben.”

Voor het synchroonzwemmen in Nederland zet de tweeling een grote stap in de goede richting om het op de Olympische sportkalender te houden. In de mixed zone bevestigde topsportmanager André Cats van de KNZB er ook in te geloven: “De ambitie is er zeker, daarom zijn we dit traject begonnen met dit duet en Esther als bondscoach. Ze hebben mooie progressie geboekt dit jaar. Om op de Spelen te staan en daar mee te doen moeten we nog verder verbeteren, maar daar hebben we nog alle tijd voor.” 

Europese toplanden

De damesduo’s uit Rusland, Oekraïne en Italië bezetten zoals verwacht ongenaakbaar het erepodium. Voor de zoveelste keer dit EK weerklonk dan ook, tot twee keer toe, het Russische volkslied aan het eind van de wedstrijd. De organisatie gaf zoals altijd aan de prijzenuitreiking een ‘Scottish touch’ met de medaillehulpjes gestoken in (niet geruite) rok met kwast.Het Russische duet won met overmacht het duel met de Oekraïnse buurvrouwen en daarmee ook de wedstrijd. Met liefst 96,7 punten excelleerde Rusland in alle drie aspecten waarop de jury in deze sport beoordeelt: uitvoering (30%), artistieke impressie (40%) en moeilijkheid (30%).

Je zag hier en daar een oneffenheidje in de sublieme oefening van Rusland, maar slechts druppeltjes water op een levensgrote hete plaat. Hoe dicht is het duet bij de perfecte routine? De Russische bondscoach is nuchter: “Daar zijn we echt nog niet. Er is een nieuw reglement en ook wij moeten nog veel verbeteren en heel, heel hard werken. Dat zag je vandaag!”

Italië gooide alles in de strijd en boekte met 92,1333 punten zelfs ruim een volle punt winst ten opzichte van de kwalificatieronde. Dat was voldoende om  in de strijd om het brons de Spaanse furie te pareren, die op de zoete tonen van Concierto de Aranjuez een charme-offensief er tegenaan gooiden die ze 0,9 punt meer opleverde voor 90,0667 punten en de vierde plaats. Doch het Oekraïnse duet dat slechts 0,1 punt op vooruit ging in de finale, ging uit van eigen kracht en hield voet bij stuk met een strakke en degelijke routine die 93,400 punten opleverde en het zilver veilig stelde.

Het Spaanse duet was na afloop toch trots op hun optreden op ‘eigen muziek’: “We kunnen hier geen flamenco op Concierto d’Aranjuez dansen, maar het zwemmen is bijna net zo mooi. Het geeft de choreografie veel kracht.” De Italianen zijn hier weer subliem, maar kijken ook hier in het klassement tegen Rusland en Oekraïne op. Wanneer maken ze kans op een doorbraak? De zwemsters weten het zeker: “We werken hard aan onze routine en wanneer we de jury kunnen overtuigen, gaan we die stap zeker maken. We moeten vooral mentaal sterk blijven. Op de Spelen in Tokyo moeten we ons beste niveau hebben bereikt.”

Mixed duetten

Bij de mixed duetten, – een relatief nieuw EK-onderdeel van deze sport waarbij ook de heren zich (weer) kunnen laten zien op dit internationaal podium -, liet Oekraïne verstek gaan en kreeg Spanje eindelijk de kans om aan te sluiten bij de EK-top drie, achter Rusland en Italië. De bundeling van power en gratie in de eeuwige strijd tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten werkte ook hier in het water betoverend. Het Russische duo schitterde hier met routine dat niet zou misstaan in een acrobatische show (92,400).

Italië buitte het beste het passionele spel tussen man en vrouw uit om het artistieke te accentueren (90,7333), wat het grote verschil maakte met het Spaanse duet dat op muziek met tekst à la majorettesport tot 85,4333 punten kwam voor het brons. Het Griekse paar , vierde met 74,93333 punten, begon met synchroon een kruisje te slaan en kwam ondanks minder moeilijkheid tot grote hoogten met hun suikerzoete interpretatie op ‘Je t’aime’. Leuk om hier een mixed duo uit Turkije te zien die het leuk deed en er een mooie show van maakte.

Met een duet kun je meer expressie geven aan een routine en de Spaanse zwemmers legden uit, dat door een ander reglement mixed duetten  ook meer acrobatische mogelijkheden hebben. “Voor Spanje is het mooi dat we hier een medaille haalden. We hebben er in elk geval hard voor gewerkt!”

Solisten en gala

Met solo zag je ook ‘kleine’ landen optreden op dit Europese podium, zoals bijvoorbeeld Liechtenstein. Lara Mechnig vertegenwoordigde het land met verve en wordt hier verdienstelijk tiende met 83,800 punten, boven Duitsland en Zwitserland. Ze was na afloop dik tevreden: “Het ging goed! Ik ben blij dat we als klein land we ook hier kunnen staan. Ook voor solo moet je heel hard trainen. Het verschil met duet is dat je met meer vrijheid hebt om je choreografie uit te voeren.” Synchroon betekent bij solo vooral synchroon met de muziek.

De Griekse routinier Evangelia Platanioti staat na afloop van haar routine ontgoocheld in de mixzone. “Hoe kan het dat een Italiaanse met een grote fout en hetzelfde niveau ver boven me eindigt?! Vooraf zei m’n coach dat ik kans had op een medaille, daar ging ik voor en het ging ook geweldig. Jammer dat je dan geen goede beoordeling krijgt. Zelf vond ik het 91 à 92 punten waard, maar de score bleef hierbij ver onder. Het is fijn dat mensen deze routine op het Zwanenmeer wel waarderen en dat is toch iets waar je het ook voor doet.”

De laatste wedstrijddag op het Europese Kampioenschappen synchroonzwemmen 2018 in Glasgow werd traditioneel afgesloten met het gala, waarbij teams, duetten, solisten en originele combiteams zoals het mixed kwartet van Italië ontspannen en met veel plezier een showroutine lieten zien. Portugal had zo toch de kans nog iets op dit EK te laten zien. Het team voerde een ‘off water’ streetdance uit die bij deze sport niet vaak zal worden gezien. Duitsland greep terug naar hun muziekroots met ’99 luftballons’ van Nena. Het nationaal duet uit Nederland liet à la Van Gerner stevig in de schmink hun robotact zien en de Britse dames vierden vrolijk met de Schotse vlag het eind van een mooi toernooi. Wat opviel was, dat als er geen wedstrijdverband is, er ook geen zenuwen zijn en ieder op de tel, ritmisch en met moeilijke tricks synchroon kan zwemmen!

Het complete Oekraïense team liet zich bij de mixed zone zien en rondde het EK in stijl af: “We hebben een goed gevoel over deze dagen, maar zijn hard aan rust toe en zijn blij dat we nu vakantie hebben. We gaan straks met veel vertrouwen het nieuwe seizoen in en wie weet bezoeken we Nederland dan nog!” 

Meer informatie over het EK synchroonzwemmen, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de Europese federatie LEN en de website van het EK-sportevent 2018 in Glasgow en Berlijn.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Interviews en foto’s © Casper Beijn