Actueel op GP
Home » GP Actueel » Nederlands herenturnteam laat zich de kaas van het brood eten op EK
Nederlands herenturnteam laat zich de kaas van het brood eten op EK
Foto © Theresa Beijn

Nederlands herenturnteam laat zich de kaas van het brood eten op EK

GLASGOW – Het zag er vooraf zo mooi uit op papier. Nederland stond in de kwalificatieronde van het EK herenturnen 2018 met een team met louter succesvolle Olympiërs en WK-gangers. Een plaats bij de beste acht landen was voor velen een gelopen race, zelfs toen ze in de tweede subdivisie vanmiddag ondanks een heroïsche strijd in de turnarena steken lieten vallen. Met de door het Nederlands team bij elkaar gesprokkelde score van 239,393 punten hing alles af van wat andere landen zouden doen in de laatste subdivisie. Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland, Zwitserland, Turkije, Frankrijk, Spanje en Italië gingen er overheen en het verschil met die achtste plaats is 1,735 punt. Pijnlijk, want Oranje verloor daarmee van zichzelf en liet zich de kaas van het brood eten. 

Bij het inturnen bekroop de neutrale toeschouwer in The SSE Hydro het gevoel dat er iets miste bij Oranje. De focus, de scherpte en de glans leek al te ontbreken in de manier hoe de toestellen werden aangevlogen in de opwarmingstijd. Nederland begon vervolgens weinig overtuigend aan de ringen en daar bleek al dat ze power tekort kwamen. Het werd ook het toestel met de minste teamscore (achttiende). Doch turnen blijft een fascinerend spelletje, omdat het altijd alle kanten op kan zolang de wedstrijd niet gespeeld is.

Op sprong kon de schade enigszins hersteld worden, maar je zag daar al dat het niet lekker ging met Deurloo. Zijn kwaliteiten en vechtersmentaliteit hielden hem in de wedstrijd en zorgde dat hij als laatste op voltige, ondanks een bloedend been, naar vermogen de punten toch binnenhaalde. Het is een luxe voor Nederland dat elke turner de oefening op dit altijd lastige paard met bogen uitturnde. Wat dat betreft, verdienden ze alle respect met hun heldhaftige poging en alles op alles zetten om het tij te keren.

Er werd bij tijd en wijle sterk geturnd. De lessen van wijlen Mitch Fenner, die er heilig in geloofde dat het Nederlandse herenturnteam in de wereldtop behoort, werden nog steeds ter harte genomen: ‘next apparatus mentality’ en ‘one team one goal’. Bij elk toestel stond er minstens weer één turner op om de rest erdoor heen te slepen en de moed en spirit erin te houden. Gaandeweg de wedstrijd smolten de eilandjes tot één team dat voor en met elkaar stond te strijden in de turnarena. Naam, status, imago, prestaties uit het verleden, het maakte niets meer uit. Hier stond een stel mannen het beste uit zichzelf boven te halen, hoe goed en hoe slecht dat ook lukte.

De makke van die verloren finaleplaats is dat er door te slordig en gehaast turnen te veel, zichtbare fouten werden gemaakt, op elk toestel en in elke beurt: grote wiebels, niet geturnde elementen, evenwichtsstoornissen, zitlandingen en grote en kleine stappen en hupjes bij de afsprong. Nederland gaf het daarmee zelf weg en moest afwachten of er geen acht teams het beter zouden doen in de laatste subdivisie.

Hans van Zetten geloofde er nog zeker in na die tweede subdivisie. Dat Team Nederland 4 à 4,5 punten had laten liggen, hoefde niet rampzalig uit te pakken in zijn visie. Alles wat een Oranjehart had, leefde mee tot de laatste snik, maar het scorebord na de derde en laatste subdivisie was onverbiddelijk. Het Oranje herenturnteam is negende van Europa: geen teamfinale, wel eerste reserve. Van alle individuele top achtposities bleef er uiteindelijk maar één over. Epke Zonderland bleef op de eerste plek in het toestelklassement staan met zijn rekoefening die 14,333 punten opleverde.

We zijn terug bij af, zou je bijna kunnen denken. In het voetbal zouden ze de bondscoach wellicht nu ontslaan. Maar dit EK is niet meer dan een vinger aan de pols hoe we ervoor staan richting de pre-olympische kwalificatie op het WK dit najaar in Doha, Qatar. Daar zal het Oranje herenturnteam, met nog meer en sterkere concurrentie uit de toplanden die niet in Europa meedoen, het beter moeten doen dan dit. Er zijn nog wat maanden te gaan. Ze kunnen het, ze moeten het echter nog wel doen. En wellicht moet Nederland toch overwegen om meer power aan de ringen in te brengen en Yuri terug te halen. Het zou hier minstens een toestelfinale erbij opgeleverd hebben.

Wie weet heeft Nederland weer het geluk, dat er zich weer een landenteam terugtrekt, à la België bij de dames, om hun turners te sparen voor de toestelfinales en het komende WK. Dan kan Team Nederland alsnog in de finale orde  op zaken stellen en nu al revanche op zichzelf nemen. Dat zou mooi zijn voor de nu teleurgestelde Oranjesupporters. De teamfinale wordt op zaterdag 11 augustus 2018 gehouden. Morgen komt Jong Oranje in actie, waarbij gelijk geturnd wordt om de Europese titel voor landenteams en individuele meerkampers, alsmede voor een plek in de toestelfinales zondag 12 augustus 2018. Op die laatste EK-dag mag Zonderland ook de strijd aangaan om de Europese  titel op rek te heroveren.

Meer informatie, inclusief alle uitslagen, is te vinden op de website van het EK-sportevent 2018.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en foto © Theresa Beijn