Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Nederlands Kampioenschap Rhönradturnen niet in Ahoy maar in Sporthal De Boog in Krimpen aan den IJssel

Nederlands Kampioenschap Rhönradturnen niet in Ahoy maar in Sporthal De Boog in Krimpen aan den IJssel

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL – De Nederlandse Kampioenschappen in het rhönradturnen, dat in Nederland aangesloten is bij gymnastiekunie KNGU en internationaal bij de International Wheel Gymnastics Federation (IRV), werden dit jaar op zaterdag 10 juni 2017 gehouden in Sporthal De Boog in Krimpen a/d IJssel, georganiseerd door gymnastiekvereniging KDO in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie. Dit jaar helemaal geen wedstrijden in deze sport tijdens het Groot-NK-weekeinde in Rotterdam Ahoy. Verslaggevers van GymPOWER Sportmagazine bij de NK langs voor een reportage. 

Rhönradturnen is één van de sporten in Nederland met een bijzonder verhaal. Qua aantal en aandacht is het één van de meest onbekende sporten die moet strijden om haar plek in de gymsportwereld, doch qua prestaties een indrukwekkend CV kan voorleggen. In het afgelopen decennium heeft Nederland tal van Wereldkampioenen en WK-medaillisten afgeleverd zowel bij de junioren als de senioren, en was één van de vier succesvolle landen in de wereldtop die regelmatig aan de World Team Cup mochten deelnemen. In 2016 kroonde Sannah Boer zich bij de junioren tot Wereldkampioen in het onderdeel Spiralen. Ook in de showwereld hebben diverse rhönradsporters triomfen gevierd als acrobaat en (circus)artiest, onder wie de bekendste Boy Looijen is, de Wereldkampioen rechtuit die in 2011 het rhönradturnen op de kaart zette met zijn performances in de tv-show Holland’s Got Talent.
Het organisatieteam ondersteund door vele vrijwilligers had haar best gedaan om een geolied toernooi te regelen en de hal mooi en efficiënt in te richten. Myrna van Berkel en Kim Verweij van de organisatie: “Het is leuk dat het voor ons een thuiswedstrijd is… Het is een mooie vloer hier, dus dat komt goed.” We stelden een aantal de vraag hoe ze het vinden dat de NK niet in het Ahoy-weekend van de KNGU was. Op Martine van den Boogaard na, die het uit eigen ervaring prachtig vindt om in het Sportpaleis te kunnen turnen, verkozen de meesten voor de ruimte, de soort ondergrond en daarmee de veiligheid van een sporthal. Zij hadden geen bezwaar om hun NK apart te houden. Wel zien de sporters en coaches het belang om dan meer deelnemers en meer publiek te laten komen. Een aantal gaf aan dat rhönradturnen als KNGU-sport wel een plek verdient in het Groot-NK-weekeinde in Rotterdam, zoals voorgaande jaren, met een Ahoy Cup-wedstrijd. Een domper op de vreugde in Krimpen aan den IJssel was de afwezigheid op dit NK van diverse nationale toppers,  waaronder de sporters van NTO Maasland die begin januari wegens extreme weersomstandigheden niet konden deelnemen aan de eerste plaatsingswedstrijd, wat uitsluiting van deelname aan de NK tot gevolg had.
De jeugd heeft ook in deze sport de toekomst. Ontroerend om de jonge talenten op dit NK in actie te zien en te horen verwoorden hoeveel passie ze hebben voor hun sport en enthousiast strijden om hun sportdoelen te bereiken. Youri Westerman en Lotus Stuifzand zijn hier goede voorbeelden van. Ze presteerden wederom boven verwachting en willen volgend seizoen een nog hoger niveau van progressie laten zien. Net als de enthousiast Lizette Vink en Fenna van der Meulen die met veel plezier rhönradturnen beoefenen en nog veel willen bereiken. 
Tweedejaars junior Sanne Romijn was heel blij met haar spiralenoefening, die haar de Nederlandse titel bezorgde: “Het ging echt heel erg goed en ik behaalde een nieuw puntenrecord.” Altijd mooi voor een rhönradsporter om de magische grens van 10 punten voor een onderdeel te overschrijden. De Wereldkampioene Spiralen bij de junioren, Sannah Boer, was bij haar overstap naar de senioren een serieuze kandidaat voor de Nederlandse titel. “Zoals iedere sporter moet je tevreden zijn als je vindt dat je je oefeningen goed hebt gedaan. Ik vind het niet erg dat het niet genoeg was voor de meerkamptitel.”
Routinier Martine van den Boogaard, dit jaar weer gebrand op de Nederlandse titel, bleef Sannah Boer voor met 0,5 punt. Van den Boogaard: “Juist door mijn blessure ben ik sterker geworden. Ik heb er mee getraind en bewust ingezet op netheid. Dat heeft me hier geholpen.” Op het hoogste niveau bij de senior heren maakte Koen Douwes Dekker een succesvolle rentree. Na er een jaar uit te zijn geweest bleek hij voor de concurrentie te sterk. Douwes Dekker: “Alle heren waren erg goed. Dus ik ben na een jaar afwezigheid superblij met deze meerkamptitel.” Het was een spannend duel in deze categorie. Olivier Bastinck en Leon van der Velden werden op 0,1 punt na uiteindelijk tweede. Na de wedstrijd heerste er nog enige onduidelijkheid over de meerkampuitslag, maar deze werd uiteindelijk definitief gehandhaafd. Bastinck, die dit seizoen tot de halve finale reikte, benadrukte dat zowel shows als de wedstrijdsport pittig is. “Misschien dat ik daardoor op de NK beter heb kunnen presteren. Holland’s Got Talent was wel een geweldig avontuur en een mooie kans om onze sport aan Nederland te tonen.” Bij de NK-toestelfinales pakte Sannah Boer alsnog twee Nederlandse titels (rechtuit en sprong). Bij spiralen werd het brons voor haar, Kim Verveer meldde zich achter Van den Boogaard voor het zilver. Bij de heren verdeelden Douwes Dekker, Bastinck en Van der Velden de drie titels, waarbij Bastinck op sprong gedeeld eerste werd met Douwes Dekker. Het thuisvoordeel voor de organiserende club werd omgezet in een medailleregen. Er werden totaal dertig medailles beaald: 15 gouden, 8 zilveren en 7 bronzen.

In de tweede ronde werden de medailles en de prachtig ontworpen NK-prijzen uitgereikt door voormalig tweevoudig Wereldkampioen Kirsten Heerdink en WK-medaillist Jeroen de Bruin. Een grote eer voor beiden. Nog steeds zijn ze enthousiast bij de sport betrokken en versterken ze als trainers, net als Boy Looijen en Myrna van Berkel, met hun ervaring de coachingpower in de sport. Mooi dat het stokje zo wordt doorgegeven. Op de NK werden de juryleden letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet en aan GymPOWER Sportmagazine vertelden ze over wat jurypower is voor ze: “We rijden het hele land door voor de wedstrijd…  Ik doe het al jaren met zoveel plezier… Het is mooi om ook weer jong talent te zien groeien.” Voormalig rhönradsporter en artieste/acrobate Mariël Dekker jureert nu de wedstrijden: “Ik heb zoveel goede herinneringen aan deze sport. Daarom is het ook zo leuk om nog steeds met de sport bezig te zijn maar dan op een andere manier.” Erna Oostra: “Ik kom ook van Uitgeest naar Krimpen aan den IJssel, maar gewoon voor de lol. Dat is de power van het jureren, dat het lol heeft. Als uitvoeringsjurylid moet ik weleens puntjes aftrekken, maar als ze dan weer een leuk cijfer hebben en een goede oefening gedraaid hebben, kan ik genieten.” Sportplezier zag je overal, op de wedstrijdvloer en op de tribunes. Het blijft altijd leuk dat ook in het rhönradturnen elke club een eigen mascotte heeft. ‘Meneer Vos’ was er één van die we voor de microfoon kregen. “Het is mijn eerste keer op een NK. Wat is het superleuk hier!”

Meer info en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s, beeldcompilatie en interviews © Casper Beijn | Deel filmbeelden © Jeroen de Bruin