Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Nederlands voltigeteam levert historische WK-prestatie op WEG Tryon 2018
Nederlands voltigeteam levert historische WK-prestatie op WEG Tryon 2018
Archieffoto © Maurice Smeets/108Sports.online: Rubin Royal van Team Roy Rogers

Nederlands voltigeteam levert historische WK-prestatie op WEG Tryon 2018

TRYON – Van 11 tot en met 23 september 2018 vonden de FEI World Equestrian Games plaats in het Amerikaanse Tryon in Noord-Carolina, met deelnemers uit ruim 70 landen. Team NL deed mee in zeven disciplines en behaalde met tien medailles de tweede plaats in het algemeen landenklassement alsmede drie van de vier Olympische/Paralympische tickets. Voor de acrobatische discipline voltige gold deelname aan dit sportevent als WK. Team Roy Rogers en solo voltigeurs Carola Sneekes en Claire de Ridder kwamen in actie namens Nederland en leverden een historische prestatie. In de eerste editie van de Nations Cup op de Wereldruiterspelen werd een zesde plaats behaald. Team Roy Rogers met het paard Rubin Royal, gelongeerd door Cynthia Danvers, behaalde in het teamklassement ook een zesde plaats. Individueel behaalde Sneekes op Safari H, gelongeerd door Marjo Sneekes, een finaleplaats en eindigde op de twaalfde plaats in het algemeen klassement; De Ridder greep op Pasca, gelongeerd door Lasse Kristensen, net naast de finale met de 17de plaats.

De Wereldruiterspelen van 2018, een multidisciplinair megasportevent met een miljoenenbegroting waar de paardensportliefhebbers over de hele wereld jaren naar hebben uitgekeken, kampte deze editie met startproblemen die je niet zo snel in de VS zou verwachten. De toevallige landing van de tropische orkaan Florence in de regio voegde daarbij onverwacht zware weersomstandigheden toe: harde wind, overvloedig regenwater en grote hitte. De organisatie toonde lef door in het belang van mens en dier adequaat om te gaan met de obstakels en uitdagingen. Het programma werd even stopgezet en het wedstrijdschema werd aangepast. Het onderdeel voltige kwam pas in de tweede WEG-week aan de beurt in de prachtige arena van het Tryon Equestrian Centre op het supergrote wedstrijdterrein, waardoor het geen last had van de aanvankelijke malaise qua setting en omstandigheden. Al liet het Nederlandse voltigeteam de kans niet onbenut op wat extra waterpret op het even door overvloedige regen ondergelopen parcours in de buitenlucht.

Team NL op WK voltige @ WEG Tryon 2018

Aan het WK voltige namen 142 atleten uit 17 landen deel in de onderdelen solo (dames en heren), teams, landenteams (de Nations Cup) en duo’s. Op maandag 17 september 2018 werd de veterinaire keuring gedaan, waarbij de paarden van het Nederlandse voltigeteam, na de lange vlucht/reis en de plaatselijke omstandigheden, er goed doorheen kwamen. Op dinsdag 18 september 2018 werd de plicht voor teams en solisten gereden, op woensdag 19 september 2018 de kür voor team en solo’s in de landenteamwedstrijd. Donderdag 20 september 2018 volgde de technische test voor de solo’s en na een rustdag op zaterdag 22 september 2018 de individuele finales voor solo’s en teams.

Team NL bestond uit solo voltigeurs Carola Sneekes en Claire de Ridder op respectievelijk de paarden Safari H en Pasca gelongeerd door Marjo Sneekes en Lasse Kristensen, als ook Team Roy Rogers van Manege The Paddock in  Bilthoven, bestaande uit Esther Sneekes, Roxanne Ruigrok, Dianne ter Meulen, Renske van Schaik, Sofie van der laan en (in een dubbelrol) Carola Sneekes, welk team in actie kwam op het paard Rubin Royale, gelongeerd door Cynthia Danvers. Wat betreft de resultaten van het Nederlandse voltigeteam heerste er achteraf algemene tevredenheid, verwoord door bondscoach Diana van Klaveren. Zowel in de Nations Cup als in het teamonderdeel is een zesde plaats behaald, een historische prestatie voor Nederland. Een medaille stond vooraf niet in de verwachtingen, maar een plek dichtbij de top wel. Opvallend dat het allemaal dames zijn, op de topcoach uit Denemarken na die inviel voor de geblesseerde Christina Tetteroo.

De Ridder die vanuit de V.S. haar belevenissen in haar derde en vooralsnog laatste Wereldruiterspelen met GymPOWER deelde, verklaarde: Het was in Tryon vooral heel erg heet, maar met allemaal lieve en aardige mensen. Helaas kon ik niet aan start komen samen met Christina. Maar wel met mijn lieve Pasca, die de lange reis heel goed doorstaan heeft en helemaal zichzelf was.  Twee weken voor vertrek heeft Christina haar vinger gebroken. De breuk was zo gecompliceerd, dat ze geopereerd is met als gevolg dat ze niet kan longeren. Onwijs balen aangezien we het hele jaar door als team hier naartoe hebben gewerkt. Gelukkig kon mijn trainer Lasse de longe overnemen van Christina. Maar voor Pasca was het wel even wennen.”

Plicht team en solisten

Voor de plicht behaalde Team Roy Rogers op ‘Rubin Royal’ 6,826 punten voor de voorlopige zesde plaats in een veld met teams uit twaalf landen. Team SUI Luetisburg uit Zwitserland zette op ‘Rayo de la Luz’ (= lichtstraal) de beste score neer met 7,979 punten, Team Norka des VV Koeln-Duenwald uit Duitsland volgde op Danny Boy Old met 7,794 punten en Team RC Wildegg uit Oostenrijk was voorlopig derde met 7,355 punten op Alessio L’Amabile. Team USA 1 op Diva stond met 7,349 punten op de vierde plaats en Team C.I.M. op Hot Date Trek vijfde met 7,179 punten. Het Nederlandse liet de teams uit Tsjechië (7de), Groot-Brittannië (8ste), Brazilië (9de), Canada (10de), Argentinië (11de) en Rusland (12de) achter zich. Longeur Danvers toonde zich dik tevreden met het eerste optreden en de toegekende score: “Paard en meiden zaten lekker in het ritme en het was mooi constant, iedereen ging voluit.”

Met hun plicht werden solo voltigeurs Carola Sneekes en Claire de Ridder respectievelijk 13de met 7,638 punten en 21ste met 6,998 punten.  Sneekes, die zich naast co-schappen voor de afronding van haar artsenstudie met haar paard door een moeizame WK-voorbereiding vol blessureleed heen moest bijten, was blij met dit resultaat. De Ridder was minder te spreken over haar plicht. “De communicatie was nog niet optimaal afgestemd en dat kwam hierin naar voren. Pasca had in het begin een beetje spanning en toen hij moest mesten heeft hij een paar passen gedraafd. Het voelde als een eeuwigheid Hij mest normaal nooit tijdens de oefening. Dit resulteerde in minstens één punt aftrek op het paardencijfer en zeker 0,25 op het totaal. Dit was, denk ik, een van de beste verplichte oefeningen was die ik ooit heb gevoltigeerd. Dan is het des te meer balen als paard en voltigeur niet samen komen. ”

Nations Cup: kür team en solisten

De kür die woensdag 19 september 2018 voor de solo’s en het team op het programma stond, was tevens de landenteamwedstrijd, de Nations Cup die voor het eerst toegevoegd is aan het WEG/WK-programma voor voltige. Eerst moest Carola Sneekes op voor haar eigen solo kür. Ze behaalde 7,667 punten en handhaafde daarmee met gemiddeld 7,653 punten haar dertiende plaats in het klassement. Dat verzekerde haar van een finaleplaats in het WK solo.

De Ridder ging voor haar kans en gooide alles in de strijd om ook die aansluiting met de beste vijftien van de wereld te krijgen. Met een sterkere kür op het spraakmakende thema ‘Malala’, – de Pakistaanse kinderrechtenactiviste die in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg -, behaalde ze gestoken in bijpassende vuurrode kledij de zestiende score 7,530 punten. Daarmee verbeterde ze haar positie in het eindklassement van de 21ste naar de 17de plaats met gemiddeld 7,254 punten. “Ik heb geprobeerd de frustratie die ik voelde over de verplichte oefening los te laten en te focussen op de kür, voor het eerst in een landenwedstrijdformat. Pasca had wat last van spanning net als ik, maar naarmate de kür vorderde kwamen we er beter in. De score viel ietwat tegen en het werd net geen finale plek. Dat was wel onwijs balen, want het was binnen handbereik.”

Daarna volgde Team Roy Roger, dat 7,537 punten behaalde. Meer dan met de plicht, maar minder dan gepland. Rubin Royal had last van de warmte, waardoor hij minder goed door galoppeerde. “Dat is de omstandigheid, daar kun je niets aan doen. We zijn heel tevreden met dit resultaat”, aldus bondscoach Van Klaveren. De totaalscore voor Nederland kwam op 22,734 punten, goed voor een zesde plaats. Een historische prestatie. De Ridder: “Dat is wel heel gaaf! Iets om heel trots op te zijn, dat Nederland als klein kikkerlandje waar voltige een heel kleine sport is, zich toch maar mooi weet te handhaven tussen de grote landen!” Grootmacht Duitsland pakte de eerste wereldtitel met 26,502 punten, gevolgd door Zwitserland (25,833 punten), Oostenrijk (25,371 punten), Italië (25,065 punten) en de U.S.A. (24,521 punten) Nederland hield drie landen achter zich: Groot-Brittannië (20,734 punten), Canada (20,606 punten) en Tsjechië (19,155 punten).

Eindronde met solo en team

Donderdag 20 september 2018 mocht Carola Sneekes in actie komen met de technische test. Wederom eindigde ze op een 13e plaats met 7,204 punten. Na een rustdag reed ze op zaterdag 22 september 2013 haar kür. Ze eindigde als dertiende met 7,993 punten en in het eindklassement van het WK leverde het gemiddelde van haar scores haar de twaalfde plaats op. Na afloop reageerde ze blij met het resultaat met lof voor Safira en haar moeder (de longeur), ondanks wat evenwichtsstrubbelingen in de kür:Al met al hebben we gewoon heel lekker gevoltigeerd. Wat een fijn kampioenschap en wat heb ik zin in volgend jaar.” De individuele wereldtitel was voor Sarah Kay uit Duitsland met 8,880 punten. Het zilver ging naar haar landgenote Janika Derks (8,810 punten) en het brons naar de Oostenrijkse Lisa Wild (8,746 punten). Ook bij de heren solo en de duo’s (pas de deux) zijn de wereldtitels verdeeld.

Team Roy Rogers behaalde met een mindere uitvoering van de kür ‘War Horse’ op de laatste WEG-dag voor het WK voltige 2018 de achtste score met 7,274 punten, maar wist ondanks dat toch de zesde positie in het eindklassement te handhaven. De beste WK-prestatie tot nu toe voor een voltigeteam in de Nederlandse sportgeschiedenis. Rubin Royal deed het dit keer beter, maar een gemiste afsprong kostte het team kostbare punten. Danvers: “We hebben vier jaar geknokt om hier te mogen starten, dat we hier zijn en als zesde mogen afsluiten maakt het helemaal goed. Dit is het hoogste haalbare voor nu en we hebben het ook gehaald, wij zijn heel tevreden.” Het Duitse team Norka des VV Koeln-Duennwald legde op Danny Boy beslag op de wereldtitel met 8,638 punten. Het zilver was voor het Zwitserse team SUI Luetisburg pakte op Rayo de Luz (= Lichtstraal) met 8,433 punten. Het brons was voor het Oostenrijkse team RC Wildegg op Alessio L’Amabile met 8,198 punten.

Maandag 24 september 2018 keerde het Nederlands voltigeteam terug naar huis, waar mensen en paarden feestelijk werden ontvangen en gehuldigd. Het smaakt naar meer. Het grote doel voor 2019 wordt het EK voor senioren c.q. het WK voor junioren tegelijkertijd in Ermelo, Nederland, gehouden. De Ridder schreef GymPOWER vanuit Tryon: “De Wereldruiterspelen 2018 waren twaalf lange dagen met veel emoties, ups en downs en extreme hitte, zoals ik nog niet eerder heb meegemaakt. Een mooi evenement. Waar falen en succes zo nauw verbonden waren met elkaar. Sport is mooi en magisch, maar vaak ook hard. Er zijn altijd meer ‘verliezers’ dan ‘winnaars’. Alles moet op dat ene moment samenkomen. Dat maakt sport zo bijzonder. Nu is het tijd om alle spullen weer in te pakken en te beginnen aan de reis terug. Daarna even een adempauze en dan weer vol aan de bak om te trainen volgend seizoen voor te gaan bereiden. 

Nienke de Wolff van KNHS Voltigevereniging, de paardentrainster van het Zwitserse team dat het WK-zilver in Tryon won, verklaarde aan Ruiters in Oranje: “[…]Ontzettend gaaf om mee te maken! Bovendien is zo’n WK heel leerzaam. Ik ben ook trots op het resultaat van Team NL, en hun hoogste klassering ooit op een WK. In Nederland gaan we weer volop aan de slag met voltigetalenten en de ontwikkeling van deze mooie sport.”

Bid Wereldruiterspelen 2022 

De World Equestrian Games worden sinds 1990 om de vier jaar gehouden en vallen altijd midden in de Olympische cyclus. Voor een aantal hippische disciplines is het toernooi ook een kwalificatietoernooi voor de Spelen. De eerste editie van de Wereldruiterspelen was in Stockholm, de tweede in Den Haag. De vraag is of er nog zo’n megasportevent er komt over vier jaar. Voor de Wereldruiterspelen van 2022 is er namelijk nog geen organiserende stad gevonden. Nadat eerder Lexington, U.S.A. en daarna Šamorín, Slowakije – vlak voor de toekenning – zich terugtrokken als kandidaat, heropende de FEI in november 2017 het bidproces, maar er zijn nog steeds geen officiële kandidaten bekendgemaakt. Volgens Horses.nl reisde er een grote delegatie van paardensportcentrum De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg af naar Tryon tijdens de Wereldruiterspelen 2018, om zich te laten informeren over de organisatie- en bidmogelijkheden. Voorstanders en paardensportliefhebbers juichen het initiatief toe. Voordat het rapport van bevindingen echter uitgebracht kan worden, heeft een kleine politieke  – de Partij voor de Dieren – bekend gemaakt een motie te willen indienen over het paardenwelzijn op de WEG 2018 in Tryon om daarmee mogelijk de toekomstige organisatie van een dergelijk sportevenement in Nederland tegen te houden. Aldus de website WRS Nieuws. To be continued.

Informatiebronnen

De WEG van 2018 in de VS werden live gestreamd via FEI TV, op welke website alle uitgezonden wedstrijden ook terug te kijken zijn. Meer informatie over en een mooie terugblik op het hippische sportevenement inclusief de WK voltige, is te vinden op de websites van de Wereldruiterspelen Tryon 2018, de internationale federatie FEI en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS), alsmede op de Facebookpagina van KNHS Nederland. De complete uitslagen van de WEG en het WK voltige 2018 zijn te vinden op de scorewebsite van Longines.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn met info van de KNHS,  en een bijdrage van © Claire de Ridder | Beelden: foto inzet © Maurice Smeets/©108Sportsonline (archieffoto Rubin Royal op benefietavond Team Roy Rogers); foto en video’s gedeeld op Youtube en Facebook © FEI, © KCM Vaultinghorses, © Ruiters in Oranje en © KNHS Nederland