Actueel op GP
Home » GP Actueel » Nederlandse jeugdteams openen WK 2018 met fantastische resultaten
Nederlandse jeugdteams openen WK 2018 met fantastische resultaten
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Nederlandse jeugdteams openen WK 2018 met fantastische resultaten

ANTWERPEN – De Wereldkampioenschappen acrogym 2018 zijn voortvarend van start gegaan. Op woensdag 4 en donderdag 5 april 2018 stond de jongste leeftijdscategorie, de Jeugd van 11-16 jaar, op de wedstrijdvloer. Fantastische resultaten zijn er in deze jeugdcategorie neergezet, met weer het maximaal haalbare aantal van drie finaleplaatsen en als extra bonus een bronzen medaille als bekroning. Alle vijf Oranje teams hebben duidelijk laten zien dat, wanneer deze lijn wordt voortgezet, Nederland op termijn definitief ook tot de ‘toplanden’ gerekend zal kunnen worden.  

De Nederlandse teams waren op zondag al aangekomen in Antwerpen om daar hun intrek te nemen in het hotel. Op maandag en dinsdag hadden zij al goede trainingen gedraaid in respectievelijk Sportpaleis Antwerpen, waar de inturnvloeren neergelegd waren en in de Lotto Arena, die omgebouwd was tot wedstrijdhal.

En het moet gezegd, de entourage was prachtig! De Belgische organisatoren hebben alles uit de kast getrokken om dit WK tot een onvergetelijke ervaring te maken. De hal is zeer professioneel ingericht, met een enorm scherm waarop zowel de livestream als de scores te zien zijn, met als extraatje een non stop beeld van de ‘kiss & cry’ bank. Na een prachtige openingsceremonie, waarin Robin Hooijenga namens Team Nederland de vlag mocht dragen en waarin de beloftes van jury, sporters en coaches voorgelezen werden, konden de kwalificaties van start.

Eerste dag met kwalificatiewedstrijden

De eerste kwalificatiewedstrijd was voor de mixed paren afgewisseld met herenparen en herengroepen. Herengroepen kent Nederland niet en ook was er geen herenpaar dat zich had opgegeven voor de kwalificaties, maar in de categorie mixpaar kwamen Marten-Lin Visser en Tess Offringa uit. Het paar zette een mooie stabiele balansoefening neer. Door een tijdsfout kregen ze aftrek, waardoor zij met 26,100 punten in de tussenstand achtste kwamen te staan.

Na een pauze was de beurt aan de damesparen afgewisseld met damesgroepen, en in beide categorieën had Nederland twee teams afgevaardigd. Damespaar Emma Heitbrink en Sanne van Dalfsen draaide een mooie balans oefening die de mooie score van 26,900 opleverde. Damespaar Robin Hooijenga en Anna Koster wist ook een strakke balans neer te zetten waarmee 27,400 punten behaald werd. De dames stonden na deze eerste ronde respectievelijk twaalfde en vierde in hun categorie.

De trio’s kwamen daarna op vloer en zij draaiden deze eerste wedstrijddag hun tempo-routine. De damesgroep met Zola Vorstius Kruyff, Kaya Honders en Ismay de Wit wist hier met een mooie tempo-oefening 26,450 punten te scoren. Het trio met Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen volgde even later en haalde 26,200 punten binnen. Dit trio had in de aanloop te maken met blessures, dus was de mooie oefening extra bijzonder. Met een tiende en zestiende plek sloten zij hun eerste kwalificatie af.

Voor het mixed paar Visser en Offringa was de wedstrijd op de eerste dag nog niet afgelopen. Het duo moest gelijk dezelfde donderdag ook de tempo-oefening in de kwalificatieronde draaien. En dat deed het paar keurig, want met 25,800 punten was dit het eerste Nederlandse team dat zich plaatste voor een finale op dit WK. Totaal hadden zij dus 51,900 gescoord en hiermee gingen ze als zevende de finale in. Met de zekerheid van minstens één Nederlands team in de finale besloten meerdere Oranjesupporters en acrofans de volgende dag naar België af te reizen om Team Nederland aan te moedigen.

Tweede dag met kwalificatiewedstrijden en finales

Op dag twee, donderdag 5 april 2018, was het dus nóg gezelliger druk op de tribunes. De damesparen en damesgroepen moesten deze dag  in de ochtend nog hun tweede kwalificatie draaien. Het damespaar Heitbrink en Van Dalfsen was als eerste aan de beurt met hun tempo-oefening. Hiervoor werd een score van 25,600 punten behaald en met een totaal van 52,500 punten bezette het duo uiteindelijk de achttiende plaats in het eindklassement.

Het trio Tognini, Houtman en Steenbergen mocht daarna de vloer op. Met een prachtige balansoefening wisten zij de mooie score van 26,700 punten te verdienen. Het totaal van 52,900 zou genoeg geweest zijn voor een finaleplek, ware het niet dat er een regel is dat slechts één team per land per categorie naar de finale mag. De damesgroep met Vortstius Kruyff, Honders en De Wit wist op hun balans een prachtige 27,200 punten te scoren wat het trio op de achtste plaats bracht met een totaal van 53,650 punten. Met verwijdering van het tweede team van Israël op de ‘geschoonde lijst’, mocht de groep als zevende de finale in. Een tweede finaleplaats voor Team Nederland.

Tot slot kwam damespaar Hooijenga en Koster op de vloer met de tempo-oefening. Het duo wist hiervoor de prachtige score van 27,900 punten te behalen en mochten als derde in het tussenklassement de finale te bereiken. Dit hield in dat Nederland, net als op het EK van 2017 in Rzeszow, het maximaal haalbare aantal finaleplaatsen voor de Jeugd behaald had maar nu op het WK. De Oranje supportersschare, dat elke oefening al luidkeels voor alle teams gejuicht en getoeterd had, toonde zich ontzettend blij met deze historische mijlpaal voor de Nederlandse acrosport.

Alle finales werden op dezelfde dag, op de donderdagmiddag, gehouden. Om half vijf mochten Visser en Offringa de finale van hun categorie starten door gelijk als eerste op de vloer te staan. Omdat Jeugdteams geen combinatie-oefening kennen, moest een van de kwalificatie oefeningen herhaald worden. Voor de mixed paren was dat de balansoefening. Met een mooie balans die hen 26,400 punten opleverde was het duo zeer tevreden, al werden zij nipt ingehaald door een ander team met precies dezelfde score maar een iets hogere technische waarde. Het Nederlandse mixed paar eindigde als achtste van de wereld. Een verdienstelijke prestatie.

Maximaal aantal finaleplaatsen voor Nederland

De finale met het damespaar Hooijenga en Koster was ontzettend spannend. De tempo-oefening werd beloond met een score van 27,550 punten, waardoor de Oranjesupporters tot en met de laatste oefening nagelbijtend op het puntje van de stoel geplakt bleven, want ze balanceerden tot dan in de top 3 van het klassement. Uiteindelijk moesten ze zich tevreden stellen met een vierde plaats, net buiten het erepodium en de medailles op dit WK. Delegatieleider van Team Nederland Emil Buijs omschreef gevat en tactisch de reikwijdte en het belang van deze prestatie voor de Nederlandse acrosport(historie): “Dit duo heeft met een vierde plaats serieus gestreden om een WK-medaille.”   

Tot slot kwam de grote verrassing op het erepodium uit de Nederlandse hoek er toch. Het trio Vorstius Kruijff,  Honders en De Wit wist in de finale met een prachtige balansoefening maar liefst 0,85 hoger te scoren dan in de kwalificatieronde, waarin ze al van de tiende naar de zevende plek gestegen waren om onverwacht een finaleplaats te behalen. Met de fantastische score van 28,050 punten legden ze grandioos beslag op een bronzen medaille te midden van de grote landen en sterke teams op dit wereldtoneel. Een prestatie van jewelste van deze drie jongedames voor Nederland. Welk superlatief ook kan niet geheel omschrijven hoe goed, bijzonder en belangrijk deze is, maar de blijdschap en emotie bij de teams en supporters wel.

Het stokje werd hierna doorgegeven aan de junior acroteams. Vanaf 8 tot en met 10 april 2018 wordt in de categorieën Junior I (12-18 jaar) en Junior II (13-19 jaar) gestreden om de wereldtitels en ander eremetaal. Hieraan doen ook drie Nederlandse teams mee. Het gaat om het Junior I damespaar Amber Bosma en Lian Boersma, de Junior I damesgroep Veerle Martens, Lisanne Verbeet en Guusje van Vugt en de Junior II damesgroep Lotte van Vugt, Lynn de Bock en Zoë de Wit. Ook hier zijn dus maximaal drie finaleplaatsen haalbaar voor Nederland. Houd de social media van GymPOWER voor de actuele updates.

Meer informatie over de WAGC en de WK Acrogym 2018 is te vinden op de website van het toernooi, inclusief de complete uitslagen en de link voor de livestream van het toernooi.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en beelden © Martine Hooijenga-Le Duc met een bijdrage van © Theresa Beijn