Actueel op GP
Home » GP Actueel » Nederlandse kunstrolschaatsers zetten hun sport steeds meer op de kaart
Nederlandse kunstrolschaatsers zetten hun sport steeds meer op de kaart

Nederlandse kunstrolschaatsers zetten hun sport steeds meer op de kaart

championnat-monde-artistique-vendéespace-2018-1-PosterMOUILLERON-LE-CAPTIF, LA VENDÉE – De WK kunstrolschaatsen van 3 tot en met 13 oktober 2018 in Mouilleron-Le-Captif in La Vendée, Frankrijk, was een belangrijke spiegel voor het niveau van het Nederlandse kunstrolschaatsen. De schaatsers van RV Olympia Mierlo, Rollingteam Noord, Winschoten en de Ker-Rolls, Kerkdriel deden belangrijke en nieuwe ervaring op in Team NL. Van de traditionele topclubs vormden de skaters van KRC Rolling Nieuwegein, met Sylvia Pistorius in de gelederen, een groot deel van de vertegenwoordiging. Skaters van Rolling’90 Moerkapelle moesten dit evenement, na een zeer succesvol EK, aan zich voorbij laten gaan. Team NL was blij en concludeerde dat de aansluiting met de internationale top steeds meer vorm begint te krijgen. 

Wereldkampioenschappen Kunstrolschaatsen 2018

Dit toernooi dat bestond uit een deel voor junioren en een deel voor senioren, maakte met een strakke organisatie en hoog niveau indruk op de Nederlandse afvaardiging. Maar ook de Nederlandse deelnemers maakten indruk op andere landen en de wedstrijdorganisatie. Met totaal meer dan 1000 rollerskaters uit 35 landen was het een uitdaging je te meten met je naaste concurrenten en zo dicht mogelijk bij de top uit Spanje, Italië en Argentinië te eindigen.

Senioren solo

Bij de senioren wilde Nederlandse troef Sylvia Pistorius, na de internationale progressie die ze de laatste jaren heeft doorgemaakt, zo hoog mogelijk eindigen. Dat ze de top-10 binnenreed met een goede kür was een grote opsteker. Sylvia Pistorius, op de WK één van ’s Neerlands grootste troeven, bleek een smaakmaker bij de solodans en slaagde erin haar droom waar te maken door de aansluiting te vinden bij de internationale toprijders. Pistorius: “Ik ben supertrots dat ik uiteindelijk de elfde plaats kon behalen.” Bij artistic roller skating is dit een plek in de finalegroep, die meestal alleen door rijders uit de gevestigde rollerskate landen wordt bereikt.

Sylvia-Pistorius-WK-2018Toch ging het niet zonder slag of stoot voor Pistorius: “Van tevoren had ik hiervoor getekend. Achteraf was ik er wat verdrietig over. Je voelt dat het jouw moment is en dan val je… Ik werk er zo hard voor. Mijn doel was altijd bij de top-10 van de wereld te komen. Dat lukte met de stijldans. Ook bij de vrije dans ging het supergoed. Toen kwam de val. Die kost je 0,2 punt bij je B-score, je mist je element, je verstoort je dans en ook je A-score wordt lager. Toch is het een prestatie, want voor solo moet je je voor de finale echt plaatsen. Je staat er niet zomaar tussen.”

Pistorius had veel concurrentie van schaatsters die veel meer kunnen trainen. Het is dus al zeer knap dat het Nederlandse toptalent zich ermee kan meten. Pistorius: “Iedereen was zó goed. Maar ook wij kregen als Nederlanders op de WK voor het eerst complimenten. Ze vonden het niveau in Nederland erg omhoog gegaan. Ook mijn solodans vonden mensen mooi om te zien. Het is een dans met veel emotie. Dat komt blijkbaar over. Vroeger werd er weinig tegen ons gezegd. Nederland is een klein land met het verkeerde vlaggetje. Maar dat verandert.”

Senioren grote groep

 

EK-Artistic-Roller-Skating-2018-Ker-rols-Large-Group-©Screenshot-Livestream-FB-World-Skate

Verrassend was dat bij de Large Groups – de grote groepen – op deze WK de runner-up op de NK de nummer één op de NK wist voor te blijven. Na een wedstrijddag waarop het vooral genieten was van de absolute top bij het solorijden, zoals de Italiaan Lucaroni, ging het erom wie op de jury het meeste indruk zou maken.

EK-Artistic-Roller-Skating-2018-KRC-Rolling-Nieuwegein-Large-Group-©Screenshot-Livestream-FB-World-SkateKarin van Hooft van RV De Ker-Rolls uit Kerkdriel – de grote groep die het thema ‘Así es la vida’ uitbeeldde – , was onder de indruk van alles wat ze te zien kregen: “Het liet ons zien hoe groot de sport eigenlijk is. En daar mochten wij deel van uitmaken, wij werden klein… Maar we gingen ervoor. Wat hebben we genoten op de baan, het publiek leek aan het meeklappen te horen ook te genieten. Dan hoop je dat we niet laatste worden en ben je superblij als je hoort dat je  als negende eindigt in dit grote geweld.”

De grote groep van KRC Rolling Nieuwegein richtte zich met het thema ‘La Sombra de Maria’ niet zozeer op de onderlinge strijd. Doel was een zo hoog mogelijke positie. De jury pakte het minder goed op als bedoeld. Pistorius: “Het blijft een jurysport en het rolde net de verkeerde kant op. We reden misschien iets te ingehouden met een iets te laag tempo. Dat zie je dan ook. Je past je aan elkaar aan of trekt je aan elkaar op.”

Senioren kleine groep en kwartet

KRC-Rolling-Nieuwegein-WK2018-grote-groepDe kleine groep werd twaalfde  met het thema ‘Outlaws’. Na een goede performance op de NK en een solide training voor de wedstrijd kwam de potentie er niet helemaal uit en viel de uitslag een beetje tegen. Het kwartet eindigde ook als twaalfde. Het kwartet reed wat ingehouden en had ook graag meer punten bij elkaar gesprokkeld voor een iets hogere positie.

Toch had de choreografie van beiden goede potentie en zal met meer mogelijkheden tot trainen zeker nog meer vooruitgang worden geboekt. Bij deze sport is de presentatie belangrijk en daarom ook het ontspannen rijden tijdens de wedstrijd. Je scoort het beste als je alles los kunt gooien. Pistorius: “Het kwam er bij de groepen niet helemaal uit, maar liever nu dan volgend jaar bij de World Roller Games.”

 Junioren solo

De Nederlandse talenten deden het goed op deze WK artistic roller skating. Bij hun eerste grote mondiale toernooi lukte het hen in de eerste wedstrijdweek om het beste uit zichzelf te halen. Roy Broekema werd vijftiende van de wereld na een dertiende plaats in zijn short program. Yvon Swinkels hield knap haar twintigste plek vast. In een sport waarin de toplanden veel meer kunnen trainen en alle topposities bezetten, is dat een prima prestatie. Roy Broekema van Rollingteam Noord uit Oude Pekela, als enige in de discipline ‘Vrij Rijden’ junior heren voor Nederland geselecteerd, maakte zijn debuut op deze WK Kunstrolschaatsen.

Foto © Liz Wilkes/© Lizstyledesign

Foto © Liz Wilkes/© Lizstyledesign

Fiona Broekema, secretaris van de club : “Dat je er heel wat voor over moet hebben om de top te bereiken, weet Roy als geen ander. Hij staat drie avonden per week tezamen met zijn trainster Aletta Peper in Winschoten op de baan en reist iedere woensdagmiddag met de trein op en neer naar Nieuwegein voor extra trainingsuren bij KRC Rolling onder leiding van bondstrainster Mariëlle Dijkhuizen.” Broekema hield zich goed staande op zijn eerste WK.

Na een goede korte kür waarin hij tussentijds net buiten de top-10 de dertiende plaats bezette, eindigde hij met zijn lange kür op de vijftiende plaats in het eindklassement. Broekema en trainers waren in hun nopjes met deze prestatie: “Na afloop van deze WK kijken we tevreden terug. Roy is weer een super-ervaring rijker. Nu verder hard trainen voor volgend seizoen, waarin Roy zal uitkomen in de senioren-klasse. Hopende uiteindelijk in 2019 bij de World Roller Games in Barcelona te mogen zijn!”

Yvon-Swinkels-WK-2018Yvon Swinkels, junior dames: “Het was heel vet. Heel groot. Ik was wel eerder op een buitenlandse wedstrijd, maar niet op een WK. Zo’n eerste keer is geweldig. Je werkt er een heel jaar naartoe en dan is het mooi dat je er echt kunt staan. Het ging ook echt goed. Ik heb gereden naar mijn kunnen en het beste eruit gehaald. Om beter te worden moet ik nog meer kunnen trainen.” Als Swinkels volgend seizoen overstapt naar de senioren, moet ze zich verder kunnen ontwikkelen. Swinkels: “Het is mooi om te zien hoe de toppers dat aanpakken. Als je je B-waardering wilt verbeteren moet je trainen op je houding, waar je kijkt en je mimiek. Hoe meer show je geeft, hoe boeiender. Ik was de enige Nederlandse in mijn categorie hier op de WK.”

Haar thema was Bollywood. “Het ging echt goed. Het is mooi om de andere toppers te zien. Je kijkt naar hun technisch niveau en uitstraling. Of ze met plezier rijden en hun dans verkopen. Ik genoot ook van mijn dans. Ik was zo blij dat ik mocht rijden. Mijn coach Veronique Driessens was ook heel tevreden. Ik heb altijd zoveel aan haar. Het was haar eerste keer op een WK als coach. Het is leuk dat we van andere landen ook complimenten kregen.  Een skater uit India kwam naar me toe om me te complimenteren, tja ik had ook een Bollywood-dans. Ze vonden dat een heel leuk idee.”

Open de Hettange-Grande 2018

Van 18 tot en met 20 oktober 2018 stond na de Wereldkampioenschappen in deze artistieke sport alweer het volgende internationale toptoernooi in Frankrijk op de agenda, de zesentwintigste editie van de jaarlijkse Open International de Hettange Grande, georganiseerd door Skate Club Lorrain waaraan diverse toppers en talenten van verschillende kunstrolschaatsverenigingen in Nederland deelnamen en waarbij het roldansen centraal stond en een mooi gala ter afronding. Veel show, pracht en praal, waarbij de deelnemers met prachtige choreografieën hun danspower en gymnastische skills op rolschaatsen tonen te midden van vele wereldtoppers. Dat de Nederlandse kunstrolschaatsers de aansluiting met de internationale top beginnen te vinden, werd hier wederom onderschreven.

Meer informatie over het WK kunstrolschaatsen 2018 in Mouilleron-Le-Captif in La Vendée, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van het titeltoernooi.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interviews © Casper Beijn | Credit beelden: Video en screenshots livestream © World Skate FB en © Liz Wilkes: Roy Broekema