Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Nederlandse rope skippers zorgen voor daverende verrassing op EK Showteams
Nederlandse rope skippers zorgen voor daverende verrassing op EK Showteams
Foto © Rope Skipping Nederland

Nederlandse rope skippers zorgen voor daverende verrassing op EK Showteams

BRATISLAVA/NAARDEN – Van 23 tot en met 25 november 2018 werd in het P.O. Hviezdoslav Theater in de Slowaakse hoofdstad Bratislava, de derde editie van de ESRO Show Contest Rope Skipping gehouden. Er deden ruim honderd skippers in zeventien teams uit tien landen mee: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Nederland, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Oranje werd vertegenwoordigd door twee teams van GTV Keizer Otto in Naarden. Demoteam ‘Horror story’ zorgde voor een daverende verrassing door het brons te veroveren in het onderdeel ‘Performance’: de derde EK-medaille ooit voor Nederland in deze sport, de eerste op de EK voor showteams. Het andere Oranje demoteam, Team ‘Happy’ werd verdienstelijk negende.

Onderdelen Show Contest 2018

Het toernooi kende drie onderdelen: ‘Show Contest Technical’, ‘Show Contest Performance’ en ‘Wheel Contest’. In de eerste twee onderdelen werden de optredens van de zeventien deelnemende demoteams beoordeeld door de jury op respectievelijk hun artistieke en technische waarde. Op een vloer van 10 bij 10m boden de deelnemende teams het publiek een gevarieerd schouwspel. In vier minuten kon elk team een routine tonen.

Team ‘Horror Story’ kreeg van de technische jury de achtste plaats toebedeeld met totaal 39,05 punten (Moeilijkheid 12,80; Creativiteit 31,25). Team ‘Happy’ werd hier veertiende met 25,30 punten (Moeilijkheid 10,80; Creativiteit 22,00). In de totaalscore werd ook rekening gehouden met de fouten gemaakt in de uitvoering. “Dat gevoel wanneer je het podium afloopt en denkt ‘we did it!’ Supertrots op onze demo met een mooie negende plek als resultaat […] We hebben dit avontuur toch maar mooi geflikt met z’n viertjes!”, schrijft atlete Annika Veenstra op Facebook.

Team Nederland

Foto © Rope Skipping Nederland: Team Nederland gestoken in een nieuw outfit, gesponsord door Sportzaak Sportief Naarden

Foto © Rope Skipping Nederland: Team Nederland gestoken in een nieuw outfit, gesponsord door Sportzaak Sportief Naarden

Team ‘Horror Story’ bestond uit Tessa van der Mark, Anouk van der Mark, Eline Herber, Puck Herber, Manon Herber en Sebastien Hoek.  Team ‘Happy’ bestond uit Robin Klaver, Annika Veenstra, Femke Hendriks en Tim Meijer. De choreografie voor ‘Horror Story’ is van Tessa van der Mark en Sebastien Hoek, de choreografie van ‘Happy’ is door dat team zelf gemaakt.

Op 18 november 2018 werd in Naarden een ‘Uitzwaaimoment’ gehouden, waarbij beide teams hun routines toonden aan de supporters. Vooraf werd gezien het sterke veld van Europese toplanden in deze sport geen rekening gehouden met een podiumplaats, hooguit een plaats bij de beste vijf. (Zie bovenstaande aftervideo van GymPOWER met het interview met bondscoach Hoek, tevens atleet bij GTV Keizer Otto Naarden)

Achteraf is de euforie en ongeloof tegelijk des te groter. “Waardering voor onze inzet is zeer, maar dan ook zeer prettig. We mogen ons dus vanaf nu officieel derde van Europa noemen!, aldus Hoek. “Met dank aan Sabine Jonker voor het schminken!” De vier spoken waren schitterend geschminkt en gestileerd met bijpassende haardracht. Bij deze bond wordt de artistieke onderbouwing van de routine gewaardeerd.

Wheel Contest 2018

In het onderdeel ‘Wheel Contest’, een soort battle in diverse rondes, deden tweeëntwintig duo’s mee, drie namens Nederland: Robin Klaver & Puck Herber, Tessa van der Mark & Sebastien Hoek en Femke Hendriks & Annika Veenstra van GTV Keizer Otto. Uiteindelijk haalden Team Zweden 5 met Linnea Murmark & Sara Nässel (eerste), Team Zweden 6 met Ella Andersson & Ellen Forssell (tweede), Team ‘Funny Skippers 3’ uit Duitsland met Emelie Melzwig & Emily Warisch (derde) en Team ‘TV Roringen 3′ ook uit Duitsland, bestaande uit Kira Hohendorf & Alicia Schulz (vierde), de laatste van de vier finalerondes. Het duo Hendriks & Veenstra kwamen namens Nederland het verst.

In de twee voorgaande EK’s stond dit onderdeel niet officieel op het progamma. De eerste editie van de ERSO Show Contest werd in 2014 in Graz, Oostenrijk, georganiseerd. Toen nam Nederland deel met twee teams van ‘Dutch Delight’, die toen respectievelijk zevende (met totaal 38,55 punten [D 12,80; C 32,00] en tiende (met totaal 32,28 punten [D 13,40; C 22,38) werden in de technische wedstrijd; en achtste en negende in de ‘Show Contest Performance’. Aan de tweede ERSO Show Contest in 2016 in Praag, Tsjechië, nam één team namens Nederland mee. ‘Team WW’ eindigde toen in een veld met 20 deelnemers met 32,13 punten (D 10,00; C 29,13) op de elfde plaats in het ‘Technical’ klassement en een gedeeld twaalfde plaats in het ‘Performance’-klassement.

Progressie en plezier

Foto © Rope Skipping Nederland

Foto © Rope Skipping Nederland

Er wordt goed aan de weg getimmerd en progressie wordt er zienderogen geboekt. Er is bijna een jaar lang hard gewerkt in de sportzaal in Naarden om de teams klaar te stomen voor dit tweejaarlijkse EK. Buiten de trainingen om moesten ze ook aan de bak om de nodige fondsen binnen te halen om deelname, reis en verblijf in Bratislava te kunnen bekostigen. De Nederlandse skippers hopen dat de sport met hun succesvolle deelname aan het EK 2018 weer meer aandacht en belangstelling krijgt in de media en de sportwereld. Er zijn nu ruim honderd skippers en circa vijf clubs in Nederland met rope skipping in het sportaanbod.

“Het is leuk en je leert snel trucjes. Bovendien is het laagdrempelig. Je hebt alleen een touw en goede schoenen nodig en je kunt het overal doen!”, legde Tessa Van der Mark van Rope Skipping Nederland uit aan de lokale pers. Een supporter reageerde op Facebook: “Superleuk om te zien. Hier moet je Nederland toch springend mee in beweging krijgen!” Van 27 tot en met 30 december 2018 wordt het vierde Dutch Rope Skipping Camp georganiseerd met clinics van de beste atleten en coaches van Europa, “met een goede balans tussen rope skipping en plezier!”

Nederlandse sporthistorie

Twintig jaar geleden organiseerde Nederland, onder auspiciën van de toenmalige Productgroep Rope Skipping van gymnastiekunie KNGU – waaronder de sport toen viel -, in Amsterdam de Europese Kampioenschappen Teams 1998 waarbij het senior Oranjeteam brons en het junior Oranjeteam zilver veroverde. Aansluitend werd ook het eerste Dutch Open Tournament Rope Skipping georganiseerd, met deelnemers uit Canada, de V.S., Nederland en de rest van Europa.

De sport verkaste later van de KNGU naar een eigen sportbond, de Nederlandse Rope Skipping Organisatie (NRSO), aangesloten bij de Europese Rope Skipping Organisatie (ERSO). Pionier Eric Herber die met de Productgroep het EK naar Nederland haalde en zelf deelnam in het team dat brons won, geeft tegenwoordig clinics met zijn bedrijf Pro Jump. Als vader, oom en supporter heeft hij de verrichtingen van de twee Nederlandse teams met grote belangstelling op de voet gevolgd: “Supertrots op alle tien skippers van GTV Keizer Otto/NRSO! ‘L’histoire ce répète’, maar ik heb er nu niets mee van doen. Het is helemaal hun verdienste.”

Grootmacht België

België, grootmacht in deze sport, die met 28 skippers in vijf teams van de Vlaamse gymfed deelnam in Bratislava, domineerde bij de technische wedstrijd en legde beslag op alle drie medailles plus de vierde plaats in het klassement ‘Technical’. De Belgisch kampioen, Team ‘Wanted’ van RSC Rivierenhof, – bestaande uit  Klaas Van Mechelen, Julie Maegh, Charlotte Maegh Laura Van Raemdonck, Emilie Van Heck en Louise Ysewijn -, won ook het onderdeel ‘Performance’, gevolgd op de tweede plaats door het team ‘Sportac Infinity’ van de beroemde Belgische gymsportclub Sportac ’86 Deinze.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website en de Facebookpagina van de ERSO. Filmbeelden en foto’s in deze video zijn verstrekt door en met toestemming van © Rope Skipping Nederland en de in de aftiteling genoemde auteurs/rechthebbenden verwerkt (Rectificatie: Annika Veenstra).

Artikel © GymPOWER | Credits: tekst en video-edit © Therry da Silva,; © interview © Casper Beijn tijdens de NK Teams heren in Nijmegen; foto’s © Rope Skipping Nederland c.s.