Actueel op GP
Home » GP Actueel » Nederlandse showtwirlequipe toont zich op EK van haar beste kant
Nederlandse showtwirlequipe toont zich op EK van haar beste kant
Credit foto © NBTA Nederland

Nederlandse showtwirlequipe toont zich op EK van haar beste kant

plakat-696x1024POREČ – Tijdens de Europese Kampioenschappen Showtwirl van 11 tot en met 14 oktober 2018 in Poreč, Kroatië, deed de Nederlandse equipe het bijzonder goed. Met liefst vier Europese Kampioenstitels in de categorieën corps senior, duo junior, duo juvenile en solo pre-teen, alsook met diverse medailles van een andere kleur en top-8 klasseringen in de finale. Na de EK in eigen land vorig jaar is het Nederlandse showtwirl weer helemaal terug op het internationale podium.

Twirlbond NBTA kon met de Nederlandse equipe trots huiswaarts keren na een zeer geslaagd EK. Omdat naast de bijzondere prestatie van de senioren showgroep ook het aanstormend talent het prima deed, lijkt de aansluiting een mooie belofte voor nog meer successen in de toekomst. Bij showtwirl is het belangrijk een boodschap artistiek op het publiek en de jury over te brengen. Daarin liet de Nederlandse equipe met twirlsters uit verschillende verenigingen zien dat ze zijn gegroeid in niveau en samenwerking en toonde zich op de EK van haar beste kant.

Senioren

Credit foto © NBTA Nederland: ‘Carpe Diem’

Credit foto © NBTA Nederland: ‘Carpe Diem’

Credit foto © NBTA Nederland: 'One hand, one heart, one world'

Credit foto © NBTA Nederland: ‘One hand, one heart, one world’

 

 

 

 

 

Het seniorencorps slaagde daarin op spectaculaire wijze met het thema ‘Carpe Diem’, pluk de dag. Sjera Dijkstra, groepslid: “Met dit thema wilde de groep overbrengen dat je je dromen moet nastreven en dat je uit het leven moet halen wat erin zit.”

Dat lukte dus prima op deze EK en de act kreeg hiermee veel internationale waardering. Dijkstra: “Met passie en emotie brachten we deze boodschap over. De droom van het team kwam hiermee uit.”

De twirlsters uit de categorieën senioren solo en duo moesten concurreren met veel internationale klasse, vooral uit Italië en Tsjechië. Veronika Kadlecová is bij senioren solo al jaren een klasse apart en was ook dit jaar de beste met een indrukwekkende act over de Eerste Wereldoorlog.

De Nederlandse Tessa Adam werd achter haar knap tweede met haar act ‘One hand, one  heart, one world’. Dijkstra: “Tessa liet een elegante routine zien, waarbij het doel was mensen te inspireren om zuinig te zijn op de aarde. Het kwam over!” Femke de Bont, bekend van diverse tv-optredens, werd hier individueel zesde met het thema ‘Dream’.

Foto © Casper Beijn

Archieffoto © Casper Beijn: ‘Omgaan met verlies’

Duo Mariska van der Wal en Stephanie van de Velde stonden op deze EK, omdat ze Nederlands kampioen zich gekwalificeerd hadden voor deze EK met een bijzonder thema ‘omgaan met verlies’: het verhaal over een verloren vriendin die altijd bij je blijft.

De twee  hadden veel pech in Poreč, maar wisten alle tegenslagen te overwinnen en werden nog knap vierde: “We hebben genoten en zijn trots! Ondanks alle tegenslagen zoals een gebroken voet, een val tijdens het intrainen en de dag voor het optreden een gebroken bed, hebben we het toch samen mogen meemaken!” 

Junioren

Femke-de-Bont-Lindsay-Haneveer-Europees-kampioen-Duo-Jr-2018-2kHet duo Femke de Bont en Lindsay Haneveer toonde bij de junioren klasse met hun thema ‘Stone’ het verhaal dat altijd tot de verbeelding spreek:  standbeelden die ’s nachts tot leven komen en bij dageraad weer een andere vorm aannemen. Bij de NK bleek al dat dit nieuwe duo hard heeft getraind en gebrand was op een goede positie.

Archieffoto © Casper Beijn

Archieffoto © Casper Beijn

Europees Kampioen was een welverdiende prestatie. Coach Lydia Dufornee: “De concurrentie was erg groot, maar de routine ging heel netjes. Voor Reflex, de vereniging waar beide lid van zijn, was dit de laatste EK. Na 29 jaar houdt de vereniging op te bestaan.” Het duo zorgde met hun gouden medaille dus voor een mooi afscheidscadeau.

Foto verstrekt door © Lydia Dufornee van Reflex: Lindsay Haneveer

Foto verstrekt door © Lydia Dufornee van Reflex: Lindsay Haneveer

Als soliste pakte Haneveer met echte twirlpower knap het brons met haar thema ‘Zelfvertrouwen’ en was hiermee een voorbeeld voor het andere aanstormende Nederlandse talent.

Archieffoto © Casper Beijn: Heel Holland Twirlt op NK 2018

Archieffoto © Casper Beijn: Heel Holland Twirlt op NK 2018

Bij het junior Showcorps pakte Mobilé, Bosschenhoofd, dat met een enorme keuken op de vloer à la Heel Holland Bakt, ‘Heel Holland Twirlt’ swingend neerzette, ook de bronzen medaille.

Een derde plaats zat er net niet in voor het Parade Corps junior Desiree NNO, maar ook zij kenden met hun vierde plaats een goed optreden en een mooi EK.

Overige categorieën

Credit fotocollage © NBTA Nederland (FB)

Credit fotocollage © NBTA Nederland (FB)

Bij de  overige categorieën was er spetterend succes. Anissa Soussani, gecoacht en naar de top gebracht door voormalig twirltopper Sanne Copier, tekende voor twee gouden medailles:

Europees kampioen solo Preteen en duo Juvenile samen met Lily Meijvogel. De vreugde was groot.

Meijvogel werd bij solo Juvenile net vierde. Dit belooft wat voor de toekomst, als techniek en show zich hand in hand blijven ontwikkelen.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van NBTA Europe. Meer informatie over de EK Showtwirl Poreč 2018 en de sport is te vinden op de website van NBTA Croatia, de Facebookpagina en de website van NBTA Nederland.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interviews © Casper Beijn | Credit fotocollages EK © NBTA Nederland (inclusief inzet en collage), verstrekt door © Lydia Dufornee van Reflex en © Sjera Dijkstra van Liberation | archieffoto’s NK Showtwirl Almere 2018 © Casper Beijn