Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Nederlandse teams schitterden weer op Varsity Europe Elite Cheerleading & Dance Championships 2017 in Bottrop
Nederlandse teams schitterden weer op Varsity Europe Elite Cheerleading & Dance Championships 2017 in Bottrop
Foto © Yoshida Fotografie

Nederlandse teams schitterden weer op Varsity Europe Elite Cheerleading & Dance Championships 2017 in Bottrop

BOTTROP – Van 2 tot 5 juni 2017 werd weer het Elite Championship van Varsity Europe voor cheerleading- en danceteams gehouden in Moviepark Germany in Bottrop. Uit vele landen uit Europa, ook Nederland, deden hier topteams mee die traditioneel met grote passie streden om de ereprijzen in een overbeladen theaterzaal, aangemoedigd door een massa uitzinnige fans. In een geweldige sfeer en met een geoliede organisatie werden diverse disciplines gecombineerd in één enerverende show. De Nederlandse afvaardiging deed ook dit jaar weer van zich spreken met diverse flitsende acts alsook titels, medailles en prijzen. In de aanloop naar de NK en EK een mooi evenement met adembenemend kijkspektakel en wervelende actie, dat zich weer leende voor goede wedstrijdervaring èn uiteraard om mooie plaatjes te schieten.

Hiphop – Junior Group | Dansschool The Legacy

Foto © Dansschool The Legacy

Foto © Dansschool The Legacy

Nederland was vertegenwoordigd in deze categorie door twee groepen. In hun laatste optreden als junior op dit kampioenschap spetterde Junior Hiphop groep So What van Dansschool The Legacy uit Delfzijl van het podium en won de felbegeerde beker voor de eerste plek. Cheryl Tualena: “Het was weer een feestje in Bottrop, met deze groep waren we er voor de derde keer. Het is daar altijd zo’n fijne wedstrijd, weinig stress. In 2013 en 2014 werden we al Europees Kampioen en konden naar de WK Hiphop van de UASF (c.q. IASF) in Orlando, VS.  Toen waren de kids veertien, dan is de VS ongelooflijk. Het is natuurlijk wel een kostenplaatje, maar we hadden leuke sponsoren. Je leert ook zoveel van de andere groepen. Dat je van de vijfenveertig teams in de finale komt, is een kleine kans. Maar vorige keer gingen we door en nu gingen we er weer voor!”

De teams van Dansschool The Legacy werden negende en vijfde bij de Nations Cup (het landenklassement op grond van de geschoonde lijst). “Wat waren we blij met die eerste plek, het dak ging eraf! Het is tot nu toe ons allergrootste succes. Nu kunnen we weer aan de slag voor de VS, met een eerste bijeenkomst over begroting en sponsoracties. Nu weten we wat we daar kunnen verwachten en er ons op richten. Ook de cheerleading in Bottrop is heel leuk om te zien. De sport in Nederland is al mooi, maar hier is het helemaal topniveau en spectaculair. Er zijn ook cheerleaders bij onze vereniging. Zij cheeren bij de grote finale van basketbalploeg Donar. Wij kunnen daar ook optreden. Ook lijkt het ons een grote eer om uitgenodigd te worden voor het Turngala in Leek.”

Tualena vertelt met passie over het succes van de groep in Bottrop, die hiermee afscheid neemt van de juniorentijd: “Leuk was het om ze zo als dansers te zien opgroeien. Ze zijn nu twee koppen groter. De boodschap die we uitstralen is vooral plezier en genieten. We willen er als team staan. Het ziet er gewoon toffer uit als je ook echt als een team danst. Dat was belangrijk in Bottrop, net als de uitstraling. Zij willen ook alleen een team naar de VS sturen dat goede reclame is voor het dansen in Europa en dat dat heeft. We hebben wel een solo, met een danser die salto’s springt, maar hij is een onderdeel van het geheel en het versterkt de groepsdans. Hiphop bestaat uit verschillende dansstijlen. Daarom kun je niet van een boodschap spreken, zoals bij Jazzdans. Er zitten veel verschillende vibes in, elk met hun eigen beat, soms vrolijk, soms ‘bad ass’, van dancehall tot breakdance. Verder is belangrijk hoe je je kleedt. We hadden de bedoeling om in de finale van setje te wisselen, maar het ging zo goed, dat we de kleding van de voorronde aan hebben gehouden, zwart met oranje, krachtig en met een goed contrast. De dansers zien dat een beetje als Team Nederland. Iedereen ging al uit z’n dak na de voorronde, de groep stond op 1 met 0,04 punt voorsprong! We trainden overal, in het hotel en het was nog strakker. We werden in de finale kampioen met 0,2 punt verschil. Je zit in die bubble en dan die uitslag. Je ziet dat je kampioen bent, onbeschrijflijk! We hebben er zoveel voor moeten laten. Het thuisfront was zo blij, de telefoon ontplofte. Ze hadden allemaal via de livestream meegekeken. In de kleedkamer erna daalt het dan in en is er de ontlading en ontroering. Ale emoties komen los en waren we één familie. Ik ben heel trots. Niemand neemt je dit meer af! Het is voor iedereen bij Legacy goed, waar breedtesport en wedstrijdsport beide tellen. Je bent blij voor iedereen. Op nu naar de optredens in het hele land, overal op openingen, feesten, et cetera en dan naar de VS volgend jaar april!”

Hiphop & Jazzdance – Junior & Senior Groups | Oxygym Dance

De Oxygym Crew van Oxygym Dance werd net vierde bij Hiphop senior groepen. Trainster Margriet van der Laan: “We zitten met Oxygym Fitness in Veendam onder één dak en hebben een bijzondere verbintenis. We steunen elkaar in alles wat we doen en we krijgen veel respect van de sporters. We kozen met de groep voor stoere kleding, dat past bij de dans. Het was wel een beetje jammer dat we vierde werden. We zijn anders gewend. Met senior pom waren we eerder al eerste en tweede en vorig jaar vijfde. Nu was de eerste keer in een nieuwe categorie, dus dan is de finale halen wel goed. Je begint eigenlijk weer van voren af aan. In een nieuwe discipline weet je nog niet wat een jury verwacht. Nu wel. Hierna gaan we nog voor de NK van SONEO. Na de zomervakantie studeren we een nieuwe dans in, waarmee we hopelijk voor de Europese titel kunnen gaan. Ik ben met de oudste meiden al eens op de WK in Orlando geweest en we maken dat met de nieuwe groep graag weer een keer mee.

Bo Yael, die met ervaring bij Dansacademie Lucia Marthas beroepsdanseres werd bij diverse shows, waaronder de dinnershow Pandora, liet zien dat haar passie voor dans geen grenzen kent en ze graag tijd maakt om aan één van de mooiste danswedstrijden in Europa mee te kunnen doen. Petra Bijkersma, eigenares van Sportcentrum Oxygym en moeder van Bo: “Ik ben nu ook even een trotse moeder. Dat Bo naast haar drukke leventje hier ook nog tijd voor vrij heeft gemaakt is geweldig.” Bo Yael, danser bij de Oxygym Crew: “Ik vind het juist leuk om als professionele danseres mee te doen! De danssport is ook mijn hobby en een ontlading voor mij. Het is natuurlijk soms anders maar ook wij van Oxygym zijn zeker gedisciplineerd en een aantal zouden ook een dansopleiding kunnen doen. Het gaat niet altijd om het winnen maar ook om het teamgevoel dat je samen creëert op de trainingsdagen ervoor en de wedstrijdmomenten zelf. De hele sfeer is leuk! We proberen het beste uit onszelf te halen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je team. One team, one goal. Naast mijn dansopleiding die ik bijna heb afgerond ben ik ook nog mama van een prachtig meisje van vijftien maanden. Hierna ga ik waarschijnlijk het ‘magische ‘ werkveld in. Maar dat blijft nog even geheim!

Hysteria deed voor het eerst mee bij de categorie Hiphop junior groepen en werd vijfde achter de Europees Kampioen uit Nederland, So What. “De eerste keer de finale halen, is hartstikke goed!” Trainster Krista Lingbeek heeft eerder zelf meegedaan, maar coach zijn is natuurlijk anders. “Grappig dat je dan opeens een groep met dezelfde outfit ziet. We stonden derde in de halve finale. Het doel was power uitstralen. Waar het kan gaan we voor de prijzen, zoals bij SONEO en de NNKS.” Bij de Jazzdance werd de junior groep van Oxygym vijfde. “Het is leuk om een thema als Jurassic Park neer te zetten. Je kan daarmee goed laten zien wat je kan. De boodschap kwam goed over. Volgens de jury was het adembenemend’. In Nederland wonnen we tot nu toe alles. We wilden ook op de EK scoren, maar met landen als Polen, Oekraïne, Slowakije is een finale halen al moeilijk. Het team is nog jong, dus we zijn tevreden met onze plek!”

Jazzdance – Senior Group | WE-Fitness Groningen

Foto © Lenie Waasdorp

Foto © Lenie Waasdorp

Het Phoenix Flames Dance Team van WE-fitness Groningen werd in de categorie Jazzdance Senior Groups knap ook Europees Kampioen. Het haalde de Dansgroep uit Oekraïne die met hun dans met veel ritmische gymnastiek elementen na de voorronde nog eerste stond, knap in. Lenie Waasdorp: “In Bottrop vertegenwoordigden we WE-fitness uit Groningen. Zij boden ons aan om daar gratis te trainen, dus voor hen is het ook een mooie overwinning. Helga Hensens, voorheen lid van het NIKE-demoteam dat veel internationale prijzen pakte, maakte de prachtige choreografie, met een nieuw team. Na samenwerking met diverse verenigingen en niet echt een vaste stek als thuisbasis te hebben gehad wilden we een nieuwe start maken en opnieuw opkomen. Phoenix in de naam is bewust gekozen en dus wel toepasselijk. Ook de combinatie met ‘flames’ was logisch. Je weet hoe dat gaat, dansers van zestien gaan studeren, in andere steden wonen en dit seizoen startten we met nieuwe meiden, de jongste is zestien en de oudste vierentwintig. Op twee na hadden ze zo’n internationale wedstrijd dus nog nooit meegemaakt. Ze waren helemaal door het dolle heen! We hadden in Nederland nog geen wedstrijden gedaan en waren benieuwd waar we stonden. Het was mooi om er te zijn naast teams als Legacy met Cheryl Tualena, Oxygym en TVC Coevorden met Ria de Jong. We kennen elkaar allemaal.” Net als de trainsters van SV Blijham en andere topteams uit het Noorden delen ze dezelfde geschiedenis en hebben vaak op diverse manieren samengewerkt.

Waasdorp: “Het is leuk dat je elkaar dan met vijf trainsters van diverse teams die je allemaal kent de prijzen in ontvangst neemt. Legacy eerste en TVC knap tweede. Grappig dat je je concurrenten niet aan het werk ziet, dus ook de groep uit Oekraïne niet, die na de voorronde op één stond. Ik zag ze nog in Parijs en dacht nog: ‘Dit kun je moeilijk Jazzdance noemen’. Het is meer ritmische of estetische sportgymnastiek. Toen ze in de finale ook nog foutjes maakten, kon de echte jazzdance profiteren. Er is wel een ontwikkeling. In de VS zie je steeds meer categorieën bij danswedstrijden. In Nederland wordt daar nog anders naar gekeken. Vaak zie je bij Jazzdance allerlei soorten showdance en ook modern. Dat is lastig te vergelijken. SONEO volgt de nieuwe lijn wel naar Amerikaans model. Onze dans was echte jazzdance, maar wel met een modern tintje. Het thema was een ‘Blank page’. Choreografe Helga had al een tijdje dit idee. Een emotie waar ieder zelf zijn eigen verhaal bij kan voorstellen. Voor Helga was het thema ‘zelfmoord’. Ze sprong onder water om te verdrinken, maar de mensen onder water wilden dat ze terugging. Ze was nog niet klaar. We kregen er veel reacties op: emotioneel en voor iedereen herkenbaar. Hierna willen we graag naar een groot dansevenement in China, maar in juli is dat heel kostbaar. De organisatie wil daar alles voor ons betalen, maar je moet er ook nog komen, dus we doen van alles. We staan met kleding op markten, geven shows, enzovoorts. We hadden voor de dansers een vrije zondag ingepland na het harde trainen, maar ze willen niet meer stoppen. Ze smeken om ook op zondag te mogen trainen. Ook op de media is het een gekkenhuis. Ze gooien me dood met foto’s en berichtjes. Het zijn toppers. Dansers die echt die passie hebben voor dans (pur sang). Het is leuk om nog steeds een team te kunnen vinden waarmee je je eigen passie kunt delen. Dat blijft altijd bijzonder.

Helga Ganzeveld-Hensens maakte de prachtige choreografie: “Het idee en de muziekmix lag al vier jaar op de plank en het bleef steeds om me heen hangen. Destijds kwam het niet van de grond, achteraf realiseer je je waarom. Nu was het juiste moment om de choreo te maken, met de danseressen die nu op mijn pad kwamen. De dans gaat over een ‘blank page’, een lege pagina, een nieuwe start. Dat was het voor mij althans, na een lange zoektocht om weer het plezier in dansen terug te vinden na tegenslag. Je zou kunnen zeggen dat de dans een vertaling is van mijn eigen gevoel. Het even niet meer zien zitten en dan toch door mensen om je heen (in verleden en heden) weer de kracht in jezelf terug te vinden om weer te gaan doen waar je goed in bent en het liefste doet. Maar voor iemand anders zou de dans een andere betekenis kunnen hebben. De danseressen hebben dat perfect vertaald door technisch en vanuit het gevoel te dansen en dat is de reden dat het binnen komt bij mensen. Het is een sterk en gedreven team. Er is veel gewerkt aan techniek training, dat is ook een vereiste voor deze competitie. In 2018 willen we naar Amerika, het WK in Orlando. We hebben nu vier packages gewonnen voor het verblijf (van vijf nachten) We zullen hard gaan werken om de ‘Dutch dream’ ook daar waar te gaan maken!”

Jazzdance – Senior Group | TVC Coevorden 

Foto © Ria de Jong

Foto © Ria de Jong

De Power Dance Squad van TVC Coevorden verraste iedereen en ook zichzelf. Ria de Jong: “We deden voor het eerst mee en hadden dit zeker niet verwacht. We hadden de dans die we ook deden bij de NNKS waarmee we Noord-Nederlands Kampioen werden en waar normaal meer acrobatisch in zit iets aangepast naar de Jazzdancestijl. Het plan was gewoon een leuk weekend hebben, maar het werd helemaal perfect. Onze act stelde ‘creatuur van een andere wereld voor’. De jury vond hem ‘creatief en ‘iets anders’. Dat kan wel of niet in de smaak vallen. Wij zijn niet van de ‘moeilijke draaien’ maar moeten het hebben van onze krachtige sprongen, een andersoortige choreografie, een pakkend begin en mooie kleding. Voor de finale besteedden we extra aandacht aan onze uitstraling en deden het nóg strakker. Aan de choreo zelf kun je dan niets meer doen. Daar gaan we wel nog meer op trainen, ook op het strekken van de tenen. We wonnen de voorronde van SONEO en gaan daar op 8 oktober 2017 op de NK-finale dansen in Theater De Spiegel in Zwolle. Deze dans doen we niet bij de KNGU. Daar doen we met een juniorengroep mee. De dansers in de Power Dance Squad in Bottrop waren grotendeels hetzelfde als vorig jaar met een paar jong meiden erbij. Ze werden helemaal gek in Bottrop. Het was mooi hoe iedereen voor elkaar juichte.”

De Jong is erg te spreken over de onderlinge sfeer bij de Nederlandse teams in Bottrop: “Er was veel sportiviteit. Er was een mooie vertegenwoordiging uit Nederland. Ook de groep van Lenie Waasdorp en Oxygym en het team uit Drachten met Lisa Top, die ook bij de NNKS meedoen. Bij de wedstrijd hoorde een hele voorbereiding. Je gaat naar Studio 4 en dan doe je eerst je warming-up, dan je choreografie op een podium zonder muziek, dan op een ander podium met muziek en dan in trance naar Studio 7 in het Moviepark. Het was heel goed geregeld. De sfeer in de hal was heel gaaf en dan dat moment van de uitslag: kippenvel. Ik heb zo genoten van de meiden. Ze zagen de winnende groep van de categorie voor ons in huilen uitbarsten van blijdschap. Toen dachten we nog, dat zal ons niet gebeuren. En toen tweede! We gingen helemaal uit ons dak. Op het podium werden foto’s gemaakt. Maar ze kregen ons niet stil. Na elke foto gingen we weer staan springen en juichen. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Bij aankomst in Coevorden zijn we net als voetballers toeterend een ereronde gaan rijden, met de beker uit de auto. En dan kom je thuis en zie je al die foto’s. Die van fotograaf Yoshida voor GymPOWER waren ook heel mooi.

Traject richting EK Teamgym 2018

Het bijzondere was dat op dezelfde dag in Rijssen het kwalificatiemoment werd gehouden voor het traject van Team The Netherlands richting het EK Teamgym 2018 in Lissabon. Janoux en Esra van TVC Coevorden die nu meedansten in Bottrop met de Power Dance Squad, mochten door deze wedstrijd de test een paar dagen later doen. Geen gekke voorbereiding De kruisbestuiving tussen springen en dans in deze tak van de gymsport (die uit drie onderdelen bestaan: minitrampolinespringen, tumbling en een vloergroepschoreografie) is dus ook terug te vinden bij de trainingen van hun club. “Er doen ook drie van onze springers bij het EK-Teamgymtraject senior heren mee en we hebben ook goede junioren”, legt De Jong uit.

Jazzdance – Senior Group | Dansstudio Drachten

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Dansstudio Drachten had met haar dans- en demoteam Lacrimosa een mooie primeur met het nummer The Huntsmen. De groep bestaande uit Nienke van der Sluis, Nicole Alkema, Grietje Meulman, Yga Wagenaar, Kelsey Huijbers, Déan Posthumus, Annabelle Kattouw en met voormalig Oranjeturnster Lisa Top zette op schitterende en moderne wijze het sprookje van Sneeuwwitje neer op een prachtige choreografie van Nicole Alkema. Toen op de finaledag ook nog de groep van Oekraïne voorbij gestreefd werd, werd hun sprookje werkelijkheid: brons op één honderdste van nummer 2 af. Ze etaleerden een nieuwe dansvorm van ‘Dutch Elegance’ en de passie stond op de gezichten te lezen. Elke spiegel zou zeker onder de magie van hun blik zijn bezweken.

De danseressen waren net als trainster Yvonne Ruiter opgetogen over hun optreden in Bottrop: “We hebben hier als groep alles gegeven. Het ging om uitstraling. We wilden met onze mimiek het verhaal laten belevenWat Lacrimosa precies betekent, is voor ons niet zo belangrijk. Het is een prachtig woord en past bij ons en de emotie van het dansen. Ook het nummer The Huntsmen heeft iets dat je in andere dansnummers niet terugziet.” Echte girlpower dus.  Lisa Top: “Superblij met onze prestatie en deel uit te maken van dit team! Toch wel weer spannend zo’n finale. Ook al was het heel wat anders dan turnen. Wat een prachtige ervaring! Je bent nu met een groep en deelt het dansen samen. Het was mooi om hier samen naartoe te werken.

Foto © Margreet Steg

Foto © Margreet Steg

Cheerleading – Pee Wee Level 2 | Frisian Cheer Stars

Het jonge team van de Frisian Cheer Stars uit Wijnjewoude, werd zevende op level 2. Trainster Margreet Steg: “Het was de eerste internationale wedstrijd voor onze Pee Wee Stars! Met concurrentie van Duitse, Belgische en Tsjechische teams is het prachtig om een zevende plek te behalen! Een topervaring. We hebben een week voor de wedstrijd nog teams om moeten gooien, omdat onze flyer last heeft van een blessure waardoor ze niet alles kon doen. Maar door het harde werken heeft het team een prachtige oefening neer kunnen zetten. Onze junioren Kyra en Jelke mochten meedoen op dit niveau. De score van 7,19 punten was prima. Het team op plek drie had een score van 7,94 punten, dus waren de verschillen tussen plek drie en zeven klein. De Wild Cats en de Dolphins sprongen er in deze categorie echt bovenuit.

Cheerleading – Group Stunt en Partner Stunt | Partisans Athletics

Foto © Annemarie Klomp-Martens

Foto © Annemarie Klomp-Martens

In de categorie ‘Group Stunt’ werd een achtste plaats behaald door het team van Partisans Athletics uit Boxmeer. Daarmee kwalificeerde de groep zich voor de Wereldkampioenschappen van de IASF in 2018. In de categorie ‘Partner Stunt’ behaalden clubgenoten Mayke Bongers en Rob Tonnaer een twaalfde plaats. Ze kregen  bovendien de prijs voor beste landen-partnerstunt en daarmee de kans deel te nemen aan het International UCA All Star Championship in Orlando, Florida, V.S.  Tonnaer is zowel sporter als trainer bij de Brabantse club en heeft weer genoten in Bottrop: “Het was weer een topevenement! Ik kan niet trotser zijn op ons allemaal. We zijn ook heel blij met onze prijs voor de beste landen-partnerstunt en de kans deel te nemen in Orlando. Met het team zijn we dit seizoen gestart en we laten zien dat we op het juiste moment pieken. Het ging erom hier een goede routine te laten zien. Dat lukte prima. Het was een goede, snelle competitie. Bijzonder is dat je je concurrenten niet bezig ziet, want je bent constant zelf bezig met je warming-up. De prijsuitreiking geeft dan een speciale spanning en sfeer: ‘Zit je bij de beste vijf in je categorie, in de finale of niet’. Dan is het ook leuk om die finale te zien, met routines die je ervoor nog niet zag.

Voor de teamleden van de Partisans die hun eerste internationale competitie deden was het prachtig. “Het was een eye-opener voor hen die nog niet voldoende zelfvertrouwen hadden. Het geeft je vertrouwen een boost. Iedereen zag dat het kón en ook de lol in het Moviepark brengt je dichter bij elkaar. Ik kocht drie emmers met ringen om een knuffel te winnen voor Mayke, een teamgenoot snaaide die prijs met één worp voor mijn neus weg, haha. We waren dit jaar met meerdere teams uit Nederland, je steunt elkaar en dat is geweldig. Ook met de dansteams hadden we veel lol. De groepsstunt van België die kampioen werd, was zo knap! Je kan eraan zien dat onze sporten groeien in Europa. Aankomend jaar zal belangrijk worden, met de beste routine ooit, om een belangrijke stap te kunnen zetten voor de Olympische Spelen. De jeugd heeft de toekomst, zoals onze junioren en pee wees. Ik zou apetrots zijn als er één of twee van onze talenten zouden doorbreken en in het Nederlands Olympisch Team zouden komen. Zelf zal ik dat met m’n 34 jaar niet meer halen, maar ik kan ze er wel op voorbereiden.” Cheerleading staat in 2020 op het programma van de volgende Spelen in Tokyo als Olympische demosport, in 2024 in Parijs of Los Angeles kan de sport een definitieve Olympische status toegekend krijgen.

Op 18 juni 2017 werd de NK Cheerleading 2017 van de Dutch Cheer Association (DCA) gehouden in het Landstede Sportcentrum in Zwolle. Deze week zijn diverse Nederlandse cheerleadingteams afgereisd naar de EK Cheerleading 2017 die gehouden worden in Praag, Tsjechië, onder auspiciën van de European Cheer Union (ECU): o.a. de Ultimate Stunt Cheersquad uit Hellendoorn, de Partisans Athletics Cheerleaders uit Boxmeer en de Frisian Cheer Stars uit Wijnjewoude. Ook deze teams wensen we heel veel succes!

Meer informatie over de Varsity Europe Elite Cheerleading & Dance Championships 2017 in Bottrop, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website en Facebookpagina van het toernooi.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Interviews © Casper Beijn | Foto’s © Yoshida Fotografie