Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Nederlandse trampolinespringers behalen vijf finaleplaatsen èn een wereldtitel op Jeugd-WK
Nederlandse trampolinespringers behalen vijf finaleplaatsen èn een wereldtitel op Jeugd-WK
Foto © FB Trampolinespringen Nederland

Nederlandse trampolinespringers behalen vijf finaleplaatsen èn een wereldtitel op Jeugd-WK

SOFIA – Na de Wereldkampioenschappen voor senior trampolinespringers, tumblers en DMT-ers n Sofia, Bulgarije, volgde van 16 tot en met 19 november 2017 de World Age Group Competition, het zgn. Jeugd-WK voor vier leeftijdsklasses tussen de 11 en 21 jaar. Gymnastiekunie KNGU vaardigde liefst 24 sporters af die meededen in zowel het individueel als het synchroonspringen. De resultaten tonen dat er nog een weg is te gaan voor deze grote groep jonge talenten, maar dat ze die wel degelijk kunnen gaan als ze de kans krijgen door te groeien. Er werden in totaal vijf finaleplaatsen behaald, waarbij het duo Claudia de Graaf en Floor Meijering zelfs de wereldtitel wist te veroveren in de hoogste leeftijdscategorie. Een unieke en historische prestatie die wederom onderschrijft hoeveel synchroontalent er schuil gaat in de Nederlandse genen, wat het de moeite waard maakt hier gericht op te gaan trainen. Een recapitulatie van vier spannende dagen voor Jong Oranje in dezelfde Arena Armeec waar het WK voor senioren de week ervoor plaatsvond.

Leeftijdscategorie 11-12 jaar jongens en meisjes

DSC_0472-jouke-windig-cas-westbroek-synchro-WAGC17In deze leeftijdscategorie debuteerden namens Nederland bij de heren Jouke Windig en Cas Westbroek op hun eerste WK. Individueel werden ze respectievelijk 32ste met 84,525 punten en 36ste met 82,825 punten. Een verdienstelijke prestatie in een groot en sterk veld van 54 deelnemers uit diverse landen, zeker omdat beiden hun twee oefeningen wisten uit te springen. Al zijn ze nog ver verwijderd van de beste acht die in de finale om het eremetaal mochten strijden, het opent perspectieven om dat ze ook volgend jaar – met meer ervaring – weer kunnen deelnemen in deze categorie. De twee Britten Ryan Brown en Tyler Cole-Dyer waren aan elkaar gewaagd en gingen voluit voor de winst. Uiteindelijk troefde Brown zijn landgenoot af met 53,050 punten voor het goud, Cole-Dyler kreeg met zilver met 52,680 punten. Ook de strijd om het brons was hier spannend. De Japanner Kenta Terasawa wist met 51,600 punten de Rus Dmitrii Nartov nipt voor te blijven. Nartov belandde met 51,590 punten naast het erepodium. Het verschil van 0,01 punt maakte het dit keer een extra zure vierde plaats. Dat werd het niet voor Windig en Westbroek in het synchroonspringen. Eerst zorgde het regerend duo Nederlands vice-kampioen bij de jeugd/junioren A, dat daarmee al vriend en vijand verraste op Fantastic Gymnastics 2017 in Ahoy, voor een onverwachte finaleplaats in hun WK-debuut.

Tussen de zeven andere beste duo’s van dit WK, afkomstig uit Groot-Brittannië, Rusland, Bulgarije, Polen, Verenigde Staten en Spanje, zetten de twee Oranje-springers hun naam en Nederland op de kaart met 43,750 punten voor een klinkende vierde plaats. Het scheelde slechts 0,2 punt met de score (43,950 punten) van het duo Valentin Stoyanov en Martin Dimitrov van thuisland Bulgarije die het brons naar huis mochten meenemen. De wereldtitel ging naar hetzelfde Britse duo springers, die het elkaar in het individuele springen lastig maakten voor het goud. Ook in het synchroonspringen waren ze ongenaakbaar goed: 45,900 punten. Het Russische duo Maksim Tanovitskii en Ilia Kurbanov moest zich met 44,450 punten met het zilver tevreden stellen. In feite bleven Windig en Westbroek steken 0,70 punt verwijderd van die tweede plaats. Wat een topprestatie voor deze jongens! Windig werd begin dit jaar uitgeroepen bij de GymPOWER Sportverkiezing tot Sporttalent van het jaar en die titel heeft hij meer dan waar gemaakt dit jaar, in feite samen met zijn springmaatje Westbroek.

DSC_0517-synchr-damesBij de dames in deze leeftijdscategorie deden vier Nederlandse springsters mee in een veld met zestig deelneemsters uit diverse landen: Eline Westhuis, Senna van Gelder, Valerie Bosschart en Iris Schrier. Westhuis was individueel de beste met 86,080 punten voor de 24ste plaats; Van Gelder werd 33ste met 85,230 punten; Bosschart werd 38ste met 84,075 punten; en Schrier moest een flinke aftrek incasseren en werd 47ste met 80,440 punten. Voor het vuurwerk voor Nederland in deze categorie zorgden Westhuis en Bosschart, wederom in het synchroonspringen. Onbevangen en netjes sprongen ze in hun WK-debuut hun twee oefeningen in de kwalificatieronde zeer synchroon en netjes uit en plaatsten zich met 42,900 punten als tweede voor de finale, waarbij alleen het Zwitserse duo een betere score neerzette (43,100 punten).

Hoe goed die prestatie was bleek in de finale. Daarin gooide iedereen er een schepje bovenop en de Oranjespringsters sprongen weer een mooi synchrone oefening op de twee grote trampolines. Uiteindelijk werd het Nederlandse duo met 42,400 punten vijfde tussen de beste acht duo’s ter wereld in hun leeftijdscategorie. Het goud ging naar het Amerikaanse duo Vivian Schanely en Ava Hernando met 43,200 punten, het zilver naar Kiko Tanaka en Kokone Harima uit Japan met 43,050 punten en het brons naar het tweede Amerikaanse duo Rylee Chapman en Rayleigh Huette met 43,050 punten. Het duo van Wit-Rusland schoof er nog tussen op de vierde plaats met 42,950 punten. De Oranjespringsters hadden echt wat te zoeken in deze finale.

Leeftijdscategorie 13-14 jaar jongens en meisjes

DSC_0605-nard-ralphIn dit veld met 73 deelnemers bij de jongens sprongen voor Nederland Nard Tieleman en Ralph van Tilburg. Tieleman werd individueel 32ste met 90,715 punten voor twee oefeningen die hij goed wist uit te springen. Van Tilburg deed dat ook met 88,365 punten, goed voord de 39ste plaats. Het beste resultaat boekten de twee heren wederom in het synchroonspringen. Ze plaatsten zich met 43,500 punten als zevende voor de finale, waarin ze knap één plaats omhoog klommen in het eindklassement.

Met dezelfde score werd het Nederlandse duo uiteindelijk zesde van de wereld, een mooi resultaat om mee thuis te komen. Het goud ging naar Sebastsyan Stankevich en Andrei Builou uit Wit-Rusland met 49,050 punten, het zilver en het brons verdeelden de twee Russische duo’s onder elkaar met respectievelijk 48,450 en 46,000 punten. Daartussen kropen nog een Japans en een Italiaans team. De Nederlanders bleven wel de Portugezen en de Polen voor.

DSC_0142-ind-damesBij de meisjes in deze leeftijdscategorie, waarbij het deelnemersveld iets groter was (79x), deden vijf Nederlandse springsters mee. De beste individueel was Caitlin van den Heuvel die 28ste werd met 89,830 punten voor twee uitgesprongen oefeningen, gevolgd door clubgenote Sophie Stroes die hetzelfde deed voor 89,135 punten voor de 29ste plaats. De derde Nederlandse, Mira Stepanova, sprong ook haar oefeningen uit en eindigde met 88,320 punten op de 34ste plaats. Als vierde Nederlandse wist Anke Boeve individueel ook haar twee oefeningen uit te springen in de kwalificatieronde en ze behaalde 87,895 punten voor de 39ste plaats.

De grote teleurstelling kwam hier bij het synchroonspringen dit keer. De aspiraties van beide duo’s om een goed resultaat te kunnen neerzetten – waarbij net als op het WK in 2015 Anke met haar tweelingzus Tessa Boeve een duo vormde en Van den Heuvel met Stroes sprong -, sneuvelden na vier sprongen in de kwalificatieronde. De Nederlandse synchroon damesparen eindigden respectievelijk op de 25ste en 26ste plaats. Als ze de oefeningen hadden uitgesprongen, had een finaleplaats erin gezeten voor beiden. Maar dat is de trampolinesport, je bent zo sterk als je incasseringsvermogen ook als het niet lukt. De strijd om de medailles in de finale ging tussen twee duo’s uit Wit-Rusland en Rusland. Het goud ging uiteindelijk naar het Wit-Russische duo Palina Shadzko en Katsiaryna Yarshova met 47,450 punten.

Leeftijdscategorie 15-16 jaar jongens en meisjes

DSC_0413-Milco-Zilver-synchroIndividueel bij de jongens werd Milco Abrahams de beste Nederlander in het grote en ijzersterke deelnemersveld (84x) in deze leeftijdscategorie. Met 97,860 punten voor twee sterke oefeningen (verplicht 44,870; keuze 52,990) werd hij 21ste. Zilver Schmitz en Luuk Swinkels sloten aan op respectievelijk de 29ste plek met 96,645 punten (verplicht 43,905; keuze 52,740) en de 42ste plek met 92,615 punten (verplicht 42,660; verplicht 49,955).

Emre Sörman was de vierde springer voor Nederland. Hij begon goed met zijn verplichte oefening (42,595 punten), maar de grote belofte kon het dit keer niet afmaken. Bij de keuze-oefening ging het na de eerste sprong mis. Ook synchroon ging het niet zoals verwacht. Beide duo’s (Abrahams en Schmitz alsook Swinkels en Sörman) moesten het na de vierde sprong opgeven en werden respectievelijk 19de en 21ste. In de finale won voor de verandering het duo uit Oezbekistan het goud, door de Wit-Russen met 0,3 punt te kloppen. Ze noteerden 49,800 punten. Het brons was voor de Amerikanen die net 0,2 punt meer scoorden dan de Australiërs.

Bij de meisjes was Dani Mooibroek de enige Nederlandse in deze leeftijdscategorie met 68 deelneemsters. Ze eindigde op de 42ste plaats met 85,470 punten. Het eremetaal in de finale ging naar de springsters van Rusland, de Verenigde Staten en Japan. In de kwalificatieronde in het synchroonspringen toonden Mooibroek en Stepanova (uit een categorie jonger) hun klasse met 40,450 punten voor een verdienstelijke elfde plaats. Ze benaderden die felbegeerde finaleplaats op 1,2 punt na. Wat in het vat zit verzuurt niet, dus dat is een kwestie van doorgaan. Het eremetaal ging hier ook naar dezelfde landen als individueel, alleen wisselden Japan en de Verenigde Staten van plaats op het erepodium.

Leeftijdscategorie 17-21 jaar jongens en meisjes

DSC_0415-Roel-synchroDe oudste leeftijdscategorie van het Jeugd-WK leverde een soort midlifecrisis op met een kleine identiteitsprobleem voor de volgers. De categorie van de junioren bestrijkt tegenwoordig vijf jaar, je vindt hier zelfs springers en springsters die in eigen land en elders al in de competitie op het hoogste niveau voor volwassenen uitkomen. In ieder geval in de afvaardiging van Nederland bevonden zich diverse senior springers en zelfs die de Nederlandse titel hebben bemachtigd op Fantastic Gymnastics 2017 in Rotterdam Ahoy. Dat mocht de pret zeker niet drukken, want makkelijker wordt het er niet op en niks mis mee als deze nieuwe generatie talentvolle groeibriljanten, die al een tijdje met veel geduld en beleid gecoacht worden, nog een paar jaar wedstrijdervaring kunnen opdoen op het Jeugd-WK, voordat ze zich moeten mengen in het duizelingwekkend springspektakel op het WK voor senioren.

Roel Teillers was bij de heren individueel met 71 deelnemers de beste Nederlander. Met 98,520 punten (verplicht 44,755; keuze 53,765) werd hij netjes achttiende. Daan Bergsma werd 35ste met 93,870 punten (verplicht 44,310; kezue 49,560), Bram Marskamp 44ste met 89,455 punten (verplicht 42,915; keuze 46,540).  In de finale sprong Brendan Renault uit Frankrijk zich vanuit een achtste plaats in de kwalificatie sensationeel naar het goud met 57,925 punten. Zilver en brons was voor Rusland en Japan. Ze zijn dus te verslaan.

Teillers en Bergsma eindigden synchroon met 46,300 punten op de negende plaats, 0,35 punt verwijderd van de finale. Een zeer verdienstelijke prestatie waar ze voor nu weinig voor kopen, maar wel hun power toonden aan de wereld. De beste acht gingen door naar de WK-finale. Hierin deed het Turkse duo Dogukan Burukarslan en Koray Altinel hetzelfde als wat de Fransman deed individueel. Vanuit de achtste plaats in de kwalificatieronde versloegen ze in de finale de Wit-Russische en Russische favorieten en pakten het goud met 47,150 punten. Het kan ook in het synchroonspringen. Top voor de sporters, leuk voor hun supporters, mooi voor de sport.

DSC_0149-Romee-AliceBij de meisjes in deze leeftijdscategorie met een veld van zestig deelneemsters trok Nederland flink de aandacht. Individueel maakte Romée Pol, in haar tweede leven op de grote trampoline,  de grote verwachtingen in de kwalificatieronde waar en plaatste zich als derde met 96,545 punten voor twee topoefeningen (verplicht 43,455; keuze 53,090).  Zo mooi voor de sport dat zij teruggekeerd is. Floor Meijering werd 26ste met 90,670 punten, Claudia de Graaf 32ste met 88,585 punten.

In de finale bleef Pol steken bij de derde sprong en kon haar goede klassering uit de kwalificatieronde niet vasthouden of overtreffen. Ze werd zevende van de wereld. Mooi om thuis te vertellen, maar er zat meer in en moge dat een stimulans zijn om juist door te gaan en door te pakken. Goud en zilver gingen voor deze keer naar de springsters uit Duitsland en Nieuw-Zeeland. Een Russische pakte de derde plaats en het brons.

WK-2017-synchro-WilhelmusIn het synchroonspringen in deze leeftijdscategorie kwam de mooiste prestatie van het hele Jeugd-WK voor Nederland, al was dit eigenlijk al op de eerste dag. Alle leeftijdscategorieën van alle vier WK-disciplines (individueel en synchroon trampolinespringen, dubbelminitrampolinespringen en tumbling) worden door elkaar gemixt in het programma van de vier dagen, zodat er elke dag kwalificaties en finales waren en het Jeugd-WK zodoende compact voor iedereen werd gehouden. Meijering en De Graaf sprongen zich in de kwalificatieronde met 44,500 punten naar een zevende plaats in het klassement. Wat Fransen en Turken kunnen, kunnen Nederlanders ook. In de finale werden de nummers 5, 6 en 7 uit de kwalificatie de nummers 2, 3 en 1.

De Oranjespringsters die regerend Nederlands kampioen zijn in dit onderdeel bij de senioren, deden met 45,550 punten voor een uitstekende oefening met een grote mate van synchroniciteit, het Wilhelmus na heel wat jaren weer weerklinken op een internationaal titeltoernooi in het trampolinespringen en, voor zover we het kunnen nagaan, namen ze zelfs de eerste wereldtitel voor Oranje junior dames in mensenheugenis naar huis. De WAGC kon hierna niet meer stuk voor Nederland.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van Sporttech.io. Meer informatie op de website van de internationale federatie FIG en de Facebookpagina van Trampolinespringen Nederland. Meer beelden komen in het volgende GymPOWER Sportmagazine (gedrukt exemplaar).

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s © Gerian Schmitz en © FB Trampolinespringen Nederland (inzet Team Nederland en Wilhelmus tijdens prijsuitreiking)