Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Nederlandse trampolinespringers succesvol bij Oldies Cup 2018
Nederlandse trampolinespringers succesvol bij Oldies Cup 2018
De voltallige Nederlandse afvaardiging, inclusief juryleden

Nederlandse trampolinespringers succesvol bij Oldies Cup 2018

NOTTULN – Een grote groep enthousiaste trampolinespringers van zeven verschillende Nederlandse verenigingen nam in het weekend van 21 tot 23 september 2018 met succes deel aan de 36e internationale ‘Oldies Cup’. Dit jaar werd deze bijzondere wedstrijd voor sporters geboren in 1990 en eerder gehouden in het Duitse Nottuln, in de buurt van Münster. Ze toonden aan dat een leven lang bewegen mogelijk is, omdat ook hier de passie voor deze gymsport blijvend en diep is. Uiteindelijk gingen er individueel acht fraaie bekers mee terug naar huis: een gouden, vijf zilveren en twee bronzen. Het viertal van SV Omnia 2000 eindigde in de teamwedstrijd als derde in een veld van vijftien.

De Nederlandse afvaardiging bestond uit leden van Sparta Ermelo, De Springbokken Soest, TSV Hoogezand, SV Omnia 2000 Aalsmeer, DOS Castricum, Novitas Apeldoorn en Cleton Sports Apeldoorn. Moest vorig jaar de grote promotor van de Oldies-wedstrijden Rien de Ruiter om gezondheidsredenen verstek laten gaan, dit jaar was hij er gelukkig weer bij. Weliswaar niet als deelnemer, maar als zeer gewaardeerde trainer/coach.

Bij deze wedstrijd is winnen niet het allerbelangrijkst. Over het algemeen zijn de deelnemers vroegere topsporters die elkaar op een sportieve manier blijven ontmoeten. Ook is er ruimte voor sporters die pas op latere leeftijd kennis gemaakt hebben met het trampolinespringen. Uiteraard wil iedereen op de Oldies Cup het persoonlijke doel halen: het goed uitspringen van drie oefeningen.  Er wordt meestal gewerkt met een thema. Dit jaar was het thema ‘Halloween’. Er zijn diverse fraaie heksen, spinnen en frankensteins op de trampoline gespot!

In vijftien verschillende leeftijdsgroepen, zeven voor de heren en acht voor de dames, werd gestreden om de prijzen. De jongste deelnemer was 28, de oudste 72 jaar!  Uiteindelijk gingen er acht fraaie bekers mee terug naar Nederland. Tjerk Egtberts van de Springbokken uit Soest deed mee in de jongste herenklasse. Hij sprong drie goede oefeningen, waar zelfs dubbele salto’s in verwerkt waren. Daarmee wist hij beslag te leggen op de eerste plaats, met ruime voorsprong op de nummer twee.

Paulien Aalbers van DOS Castricum sprong in de klasse dames 5. Met drie solide oefeningen sprong ze zich naar de tweede plek, met slechts een heel kleine achterstand op de nummer één. Farieda Schreijer van SV Omnia 2000 zat een leeftijdsgroep hoger, dames 7. Na de voorwedstrijd stond ze op de derde plaats en die wist ze ook vast te houden in de finale. Dit ondanks een lichte blessure, opgelopen niet tijdens het springen, maar omdat ze per ongeluk verkeerd op een matje stapte.

Ron de Ruiter van SV Omnia 2000, nam deel in de één na oudste herenklasse, heren 12. Daar ontmoette hij pittige concurrentie. Drie rustig en zeer netjes uitgevoerde oefeningen waren net niet voldoende voor de eerste plaats. In dit geval was hij zeker tevreden met de tweede plaats. In de oudste herenklasse, geboortejaren 1953 en eerder, was clubgenoot George Harm de oudste deelnemer met zijn 71 jaar. Na de voorwedstrijd stond hij op de eerste plaats. Zijn finaleoefening ging echter niet helemaal zoals gepland, waardoor hij naar de tweede plaats zakte.

In de oudste damesklasse, geboortejaren 1957 en eerder, waren de deelneemsters aan elkaar gewaagd. Ze sprongen allen nog oefeningen met salto’s en barani’s. Degene die dat het netste deed en het best midden in de trampoline bleef springen was Riet Renting van SV Omnia 2000. Als oudste deelneemster legde zij beslag op de eerste plaats. Anneke Milius van Cleton Sports Apeldoorn moest aan het einde van haar finaleoefening een beetje improviseren, omdat ze een halve draai vergeten was. Toch was dit ruim voldoende voor de tweede plaats.

Het Nederlandse succes werd gecompleteerd door Evaline Heuvelmans van SV Omnia 2000. Zij had ongeveer 25 jaar niet gesprongen, maar sinds kort springt ze iedere week weer een uurtje en het lukte haar om de derde plek te bemachtigen. Met al die hoge klasseringen was het niet verwonderlijk dat SV Omnia 2000 ook nog in de prijzen viel bij de teamwedstrijd. Het team met Farieda Schreijer, Ron de Ruiter, Evaline Heuvelmans en Riet Renting eindigde als derde in het totaal van ongeveer vijftien teams.

De andere Nederlandse deelnemers vielen niet in de prijzen. Vrijwel iedereen kon toch tevreden zijn met zijn/haar eigen prestaties. Zo hadden enkele springers hun puntentotaal van vorige keer verbeterd. Men kijkt al uit naar de ontmoeting volgend jaar, op de 37ste Oldies Cup 2019 in Grasdorf, bij Hannover. Overigens dank aan de juryleden Anja en Sandra die namens de Springbokken en Sparta waren ingezet. Ook zij hebben zich een heel weekend ingezet om deze wedstrijd mogelijk te maken.

Meer informatie, inclusief de uitslagen, van de Oldies Cup 2018 is te vinden op de website van de organiserende club SV DJK Grün-Weiß Nottuln 1919 e.V

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Verslag in tekst en beeld met dank aan © Anneke Milius